Top 5 stvari koje će Google predstaviti na I/O 2016. konferenciji

Top 5 stvari koje će Google predstaviti sutra na I/O 2016. konferenciji

Konačno se približio onaj period kada Google otkriva svoje velike planove za narednu godinu, a pravo mesto za to je nezaobilazna I/O konferencija na kojoj će kompanija predstaviti nove proizvode i usluge. Tako će svetska javnost imati priliku da se bolje upozna sa novim Androidom N operativnim sistemom, poboljšanim Chrome OS-om, Android VR-om i drugim novitetima koje danas predstavljamo u kratkom pregledu.

google-i_o

Bez glasina i pretpostavki ni ovoga puta nije se moglo. Zahvaljujući prevremenim informacijama poznat nam je smer u kojem Google tj. Alphabet nastavlja da vodi svoju mobilnu diviziju. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta izabrali smo Top 5 stvari koje bi kompanija sa sedištem u gradiću Mountain View trebala da predstavi ove nedelje. Pa da krenemo:

1. Android N

Ukoliko sledimo engleski alfabet, jasno je da nakon slova M (Marshmallow) stiže N, a nama ostaje još da vidimo za koji su se slatkiš ovoga puta odlučili iz Google-a kada je reč o novoj verziji poznatog OS-a, nastavljajući tako poznatu tradiciju. Pojedini korisnici već su imali priliku da se upoznaju sa novim Androidom zahvaljujući preview verziji za developere koja je postala dostupna početkom marta – a ono što u ovom trenutku znamo jeste da će popularni OS odlikovati split-screen multitasking, dugme za brži pristup podešavanjima, veća ušteda baterije, ali i novi emodžiji.

Android-N
Čeka se još pun naziv nove verzije popularnog Androida – nakon N, stiže nam M!

2. Chrome OS

Možda i ne bi bilo toliko “buke” oko nove verzije Chrome OS-a da iz kompanije nisu odlučili da isti na neki način povežu sa Androidom, dopuštajući tako svim mobilnim aplikacijama u okviru Google Play prodavnice da rade na Chromebook računarima. Štaviše, ova promena će se posebno dopasti developerima koji će dobiti šansu da unaprede svoj posao i kreiraju nove Android aplikacije ili igre za veće ekrane. U pitanju je svakako značajno unapređenje koje se dugo očekivalo, te na neki način otvara vrata velikom broju novih funkcija koje ovaj operativni sistem mogu učiniti privlačnim još većem broju korisnika.

3. Android VR

Svesni da se tehnološka industrija uveliko okreće ka virtuelnoj realnosti koja osvaja srca, ali i novčanike mnogih korisnika, očekivano je da se i Google uključi u ovu trku koja, kako vreme odmiče, postaje sve zanimljivija i interesantnija. Naime, plan kompanije jeste da se okrene razvoju posebnog VR uređaja koji bi bio baziran na Android operativnom sistemu, te ostaje da se vidi kako će on zapravo izgledati i koje hardverske karakteristike će ga odlikovati.

android-VR
Trka za VR tržište postaje sve ozbiljnija, a uskoro bi mogao da se priključi i Google.

Podsetimo, Google već ima svoj VR headset koji nosi naziv Cardboard, a koji je prilagođen većem broju korisnika upravo zbog nešto niže cene. Međutim, ukoliko poznata kompanija ima nameru da se na mladom tržištu virtuelne realnosti takmiči sa Oculus Riftom koji je u vlasništvu Facebooka, ali i HTC Vive-om – onda je potrebno dodatno zasući rukave i napraviti jak konkurentski uređaj koji svoju premijeru upravo može imati na I/O konferenciji. No, strpimo se do srede.

4. Projekat Tango i još po nešto…

Da neće samo VR biti centralna figura na predstojećem događaju, dokaz je i tzv. Project Tango koji se zasniva na planovima Google-a da kreira mapu gotovo celog sveta u 3D formatu – predstavljati pravu revoluciju na polju digitalne kartografije. Naime, tehnologija koja se zasniva na korišćenju kamera i dubinskih senzora mogla bi da bude sastavni deo sledećih modela proizvođača Android uređaja. Za sada, ova tehnologija je dostupna samo za developere, te se njena ekspanzija može očekivati tek krajem tekuće godine.

5. Botovi koji jedu poruke, ne sendviče

Sa druge strane, ukoliko govorimo o dopisivanju putem različitih servisa, jasno je da ovaj vid komunikacije doživljava najveće promene, beležeći sve veću popularnosti i samostalnost, postepeno prerastajuću u društvene mreže.

chat-bots
Chat botovi su premijeru imali na Messenger-u, uskoro i sastavni deo nove Google aplikacije za dopisivanje?

Koliko su pojedine kompanije spremne da idu daleko, pokazao je i Facebook, lansiranjem chat botova u okviru Messenger aplikacije – nove tehnologije koja je tek na pomolu. Upravo tim putem odlučili su da krenu i iz Google-a, te ovu veštačku inteligenciju nastoje da integrišu u svoju novu aplikaciju za dopisivanje koja bi između ostalog sa sobom donela i neke poznate karakteristike koje odlikuju WhatsApp.

Da li su pretpostavke i glasine i ovoga puta otkrile previše detalja, ostaje nam da vidimo u sredu, 18. maja kada je i zakazana sama konferencija. Poučeni prethodnim iskustvom, verovatno već sada znamo sasvim dovoljno, a koliko smo mi i svetska tehnološka javnost bili u pravu, videćemo već sutra! 🙂

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Najava

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.