Top 5 stvari koje će Google predstaviti na I/O 2016. konferenciji

Top 5 stvari koje će Google predstaviti sutra na I/O 2016. konferenciji

Konačno se približio onaj period kada Google otkriva svoje velike planove za narednu godinu, a pravo mesto za to je nezaobilazna I/O konferencija na kojoj će kompanija predstaviti nove proizvode i usluge. Tako će svetska javnost imati priliku da se bolje upozna sa novim Androidom N operativnim sistemom, poboljšanim Chrome OS-om, Android VR-om i drugim novitetima koje danas predstavljamo u kratkom pregledu.

google-i_o

Bez glasina i pretpostavki ni ovoga puta nije se moglo. Zahvaljujući prevremenim informacijama poznat nam je smer u kojem Google tj. Alphabet nastavlja da vodi svoju mobilnu diviziju. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta izabrali smo Top 5 stvari koje bi kompanija sa sedištem u gradiću Mountain View trebala da predstavi ove nedelje. Pa da krenemo:

1. Android N

Ukoliko sledimo engleski alfabet, jasno je da nakon slova M (Marshmallow) stiže N, a nama ostaje još da vidimo za koji su se slatkiš ovoga puta odlučili iz Google-a kada je reč o novoj verziji poznatog OS-a, nastavljajući tako poznatu tradiciju. Pojedini korisnici već su imali priliku da se upoznaju sa novim Androidom zahvaljujući preview verziji za developere koja je postala dostupna početkom marta – a ono što u ovom trenutku znamo jeste da će popularni OS odlikovati split-screen multitasking, dugme za brži pristup podešavanjima, veća ušteda baterije, ali i novi emodžiji.

Android-N
Čeka se još pun naziv nove verzije popularnog Androida – nakon N, stiže nam M!

2. Chrome OS

Možda i ne bi bilo toliko “buke” oko nove verzije Chrome OS-a da iz kompanije nisu odlučili da isti na neki način povežu sa Androidom, dopuštajući tako svim mobilnim aplikacijama u okviru Google Play prodavnice da rade na Chromebook računarima. Štaviše, ova promena će se posebno dopasti developerima koji će dobiti šansu da unaprede svoj posao i kreiraju nove Android aplikacije ili igre za veće ekrane. U pitanju je svakako značajno unapređenje koje se dugo očekivalo, te na neki način otvara vrata velikom broju novih funkcija koje ovaj operativni sistem mogu učiniti privlačnim još većem broju korisnika.

3. Android VR

Svesni da se tehnološka industrija uveliko okreće ka virtuelnoj realnosti koja osvaja srca, ali i novčanike mnogih korisnika, očekivano je da se i Google uključi u ovu trku koja, kako vreme odmiče, postaje sve zanimljivija i interesantnija. Naime, plan kompanije jeste da se okrene razvoju posebnog VR uređaja koji bi bio baziran na Android operativnom sistemu, te ostaje da se vidi kako će on zapravo izgledati i koje hardverske karakteristike će ga odlikovati.

android-VR
Trka za VR tržište postaje sve ozbiljnija, a uskoro bi mogao da se priključi i Google.

Podsetimo, Google već ima svoj VR headset koji nosi naziv Cardboard, a koji je prilagođen većem broju korisnika upravo zbog nešto niže cene. Međutim, ukoliko poznata kompanija ima nameru da se na mladom tržištu virtuelne realnosti takmiči sa Oculus Riftom koji je u vlasništvu Facebooka, ali i HTC Vive-om – onda je potrebno dodatno zasući rukave i napraviti jak konkurentski uređaj koji svoju premijeru upravo može imati na I/O konferenciji. No, strpimo se do srede.

4. Projekat Tango i još po nešto…

Da neće samo VR biti centralna figura na predstojećem događaju, dokaz je i tzv. Project Tango koji se zasniva na planovima Google-a da kreira mapu gotovo celog sveta u 3D formatu – predstavljati pravu revoluciju na polju digitalne kartografije. Naime, tehnologija koja se zasniva na korišćenju kamera i dubinskih senzora mogla bi da bude sastavni deo sledećih modela proizvođača Android uređaja. Za sada, ova tehnologija je dostupna samo za developere, te se njena ekspanzija može očekivati tek krajem tekuće godine.

5. Botovi koji jedu poruke, ne sendviče

Sa druge strane, ukoliko govorimo o dopisivanju putem različitih servisa, jasno je da ovaj vid komunikacije doživljava najveće promene, beležeći sve veću popularnosti i samostalnost, postepeno prerastajuću u društvene mreže.

chat-bots
Chat botovi su premijeru imali na Messenger-u, uskoro i sastavni deo nove Google aplikacije za dopisivanje?

Koliko su pojedine kompanije spremne da idu daleko, pokazao je i Facebook, lansiranjem chat botova u okviru Messenger aplikacije – nove tehnologije koja je tek na pomolu. Upravo tim putem odlučili su da krenu i iz Google-a, te ovu veštačku inteligenciju nastoje da integrišu u svoju novu aplikaciju za dopisivanje koja bi između ostalog sa sobom donela i neke poznate karakteristike koje odlikuju WhatsApp.

Da li su pretpostavke i glasine i ovoga puta otkrile previše detalja, ostaje nam da vidimo u sredu, 18. maja kada je i zakazana sama konferencija. Poučeni prethodnim iskustvom, verovatno već sada znamo sasvim dovoljno, a koliko smo mi i svetska tehnološka javnost bili u pravu, videćemo već sutra! 🙂

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Sponzorisano

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Intervju

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.