Top 5 stvari koje će Google predstaviti na I/O 2016. konferenciji

Top 5 stvari koje će Google predstaviti sutra na I/O 2016. konferenciji

Konačno se približio onaj period kada Google otkriva svoje velike planove za narednu godinu, a pravo mesto za to je nezaobilazna I/O konferencija na kojoj će kompanija predstaviti nove proizvode i usluge. Tako će svetska javnost imati priliku da se bolje upozna sa novim Androidom N operativnim sistemom, poboljšanim Chrome OS-om, Android VR-om i drugim novitetima koje danas predstavljamo u kratkom pregledu.

google-i_o

Bez glasina i pretpostavki ni ovoga puta nije se moglo. Zahvaljujući prevremenim informacijama poznat nam je smer u kojem Google tj. Alphabet nastavlja da vodi svoju mobilnu diviziju. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta izabrali smo Top 5 stvari koje bi kompanija sa sedištem u gradiću Mountain View trebala da predstavi ove nedelje. Pa da krenemo:

1. Android N

Ukoliko sledimo engleski alfabet, jasno je da nakon slova M (Marshmallow) stiže N, a nama ostaje još da vidimo za koji su se slatkiš ovoga puta odlučili iz Google-a kada je reč o novoj verziji poznatog OS-a, nastavljajući tako poznatu tradiciju. Pojedini korisnici već su imali priliku da se upoznaju sa novim Androidom zahvaljujući preview verziji za developere koja je postala dostupna početkom marta – a ono što u ovom trenutku znamo jeste da će popularni OS odlikovati split-screen multitasking, dugme za brži pristup podešavanjima, veća ušteda baterije, ali i novi emodžiji.

Android-N
Čeka se još pun naziv nove verzije popularnog Androida – nakon N, stiže nam M!

2. Chrome OS

Možda i ne bi bilo toliko “buke” oko nove verzije Chrome OS-a da iz kompanije nisu odlučili da isti na neki način povežu sa Androidom, dopuštajući tako svim mobilnim aplikacijama u okviru Google Play prodavnice da rade na Chromebook računarima. Štaviše, ova promena će se posebno dopasti developerima koji će dobiti šansu da unaprede svoj posao i kreiraju nove Android aplikacije ili igre za veće ekrane. U pitanju je svakako značajno unapređenje koje se dugo očekivalo, te na neki način otvara vrata velikom broju novih funkcija koje ovaj operativni sistem mogu učiniti privlačnim još većem broju korisnika.

3. Android VR

Svesni da se tehnološka industrija uveliko okreće ka virtuelnoj realnosti koja osvaja srca, ali i novčanike mnogih korisnika, očekivano je da se i Google uključi u ovu trku koja, kako vreme odmiče, postaje sve zanimljivija i interesantnija. Naime, plan kompanije jeste da se okrene razvoju posebnog VR uređaja koji bi bio baziran na Android operativnom sistemu, te ostaje da se vidi kako će on zapravo izgledati i koje hardverske karakteristike će ga odlikovati.

android-VR
Trka za VR tržište postaje sve ozbiljnija, a uskoro bi mogao da se priključi i Google.

Podsetimo, Google već ima svoj VR headset koji nosi naziv Cardboard, a koji je prilagođen većem broju korisnika upravo zbog nešto niže cene. Međutim, ukoliko poznata kompanija ima nameru da se na mladom tržištu virtuelne realnosti takmiči sa Oculus Riftom koji je u vlasništvu Facebooka, ali i HTC Vive-om – onda je potrebno dodatno zasući rukave i napraviti jak konkurentski uređaj koji svoju premijeru upravo može imati na I/O konferenciji. No, strpimo se do srede.

4. Projekat Tango i još po nešto…

Da neće samo VR biti centralna figura na predstojećem događaju, dokaz je i tzv. Project Tango koji se zasniva na planovima Google-a da kreira mapu gotovo celog sveta u 3D formatu – predstavljati pravu revoluciju na polju digitalne kartografije. Naime, tehnologija koja se zasniva na korišćenju kamera i dubinskih senzora mogla bi da bude sastavni deo sledećih modela proizvođača Android uređaja. Za sada, ova tehnologija je dostupna samo za developere, te se njena ekspanzija može očekivati tek krajem tekuće godine.

5. Botovi koji jedu poruke, ne sendviče

Sa druge strane, ukoliko govorimo o dopisivanju putem različitih servisa, jasno je da ovaj vid komunikacije doživljava najveće promene, beležeći sve veću popularnosti i samostalnost, postepeno prerastajuću u društvene mreže.

chat-bots
Chat botovi su premijeru imali na Messenger-u, uskoro i sastavni deo nove Google aplikacije za dopisivanje?

Koliko su pojedine kompanije spremne da idu daleko, pokazao je i Facebook, lansiranjem chat botova u okviru Messenger aplikacije – nove tehnologije koja je tek na pomolu. Upravo tim putem odlučili su da krenu i iz Google-a, te ovu veštačku inteligenciju nastoje da integrišu u svoju novu aplikaciju za dopisivanje koja bi između ostalog sa sobom donela i neke poznate karakteristike koje odlikuju WhatsApp.

Da li su pretpostavke i glasine i ovoga puta otkrile previše detalja, ostaje nam da vidimo u sredu, 18. maja kada je i zakazana sama konferencija. Poučeni prethodnim iskustvom, verovatno već sada znamo sasvim dovoljno, a koliko smo mi i svetska tehnološka javnost bili u pravu, videćemo već sutra! 🙂

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.