Top 5 stvari koje će Google predstaviti na I/O 2016. konferenciji

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Top 5 stvari koje će Google predstaviti sutra na I/O 2016. konferenciji

Konačno se približio onaj period kada Google otkriva svoje velike planove za narednu godinu, a pravo mesto za to je nezaobilazna I/O konferencija na kojoj će kompanija predstaviti nove proizvode i usluge. Tako će svetska javnost imati priliku da se bolje upozna sa novim Androidom N operativnim sistemom, poboljšanim Chrome OS-om, Android VR-om i drugim novitetima koje danas predstavljamo u kratkom pregledu.

google-i_o

Bez glasina i pretpostavki ni ovoga puta nije se moglo. Zahvaljujući prevremenim informacijama poznat nam je smer u kojem Google tj. Alphabet nastavlja da vodi svoju mobilnu diviziju. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta izabrali smo Top 5 stvari koje bi kompanija sa sedištem u gradiću Mountain View trebala da predstavi ove nedelje. Pa da krenemo:

1. Android N

Ukoliko sledimo engleski alfabet, jasno je da nakon slova M (Marshmallow) stiže N, a nama ostaje još da vidimo za koji su se slatkiš ovoga puta odlučili iz Google-a kada je reč o novoj verziji poznatog OS-a, nastavljajući tako poznatu tradiciju. Pojedini korisnici već su imali priliku da se upoznaju sa novim Androidom zahvaljujući preview verziji za developere koja je postala dostupna početkom marta – a ono što u ovom trenutku znamo jeste da će popularni OS odlikovati split-screen multitasking, dugme za brži pristup podešavanjima, veća ušteda baterije, ali i novi emodžiji.

Android-N
Čeka se još pun naziv nove verzije popularnog Androida – nakon N, stiže nam M!

2. Chrome OS

Možda i ne bi bilo toliko “buke” oko nove verzije Chrome OS-a da iz kompanije nisu odlučili da isti na neki način povežu sa Androidom, dopuštajući tako svim mobilnim aplikacijama u okviru Google Play prodavnice da rade na Chromebook računarima. Štaviše, ova promena će se posebno dopasti developerima koji će dobiti šansu da unaprede svoj posao i kreiraju nove Android aplikacije ili igre za veće ekrane. U pitanju je svakako značajno unapređenje koje se dugo očekivalo, te na neki način otvara vrata velikom broju novih funkcija koje ovaj operativni sistem mogu učiniti privlačnim još većem broju korisnika.

3. Android VR

Svesni da se tehnološka industrija uveliko okreće ka virtuelnoj realnosti koja osvaja srca, ali i novčanike mnogih korisnika, očekivano je da se i Google uključi u ovu trku koja, kako vreme odmiče, postaje sve zanimljivija i interesantnija. Naime, plan kompanije jeste da se okrene razvoju posebnog VR uređaja koji bi bio baziran na Android operativnom sistemu, te ostaje da se vidi kako će on zapravo izgledati i koje hardverske karakteristike će ga odlikovati.

android-VR
Trka za VR tržište postaje sve ozbiljnija, a uskoro bi mogao da se priključi i Google.

Podsetimo, Google već ima svoj VR headset koji nosi naziv Cardboard, a koji je prilagođen većem broju korisnika upravo zbog nešto niže cene. Međutim, ukoliko poznata kompanija ima nameru da se na mladom tržištu virtuelne realnosti takmiči sa Oculus Riftom koji je u vlasništvu Facebooka, ali i HTC Vive-om – onda je potrebno dodatno zasući rukave i napraviti jak konkurentski uređaj koji svoju premijeru upravo može imati na I/O konferenciji. No, strpimo se do srede.

4. Projekat Tango i još po nešto…

Da neće samo VR biti centralna figura na predstojećem događaju, dokaz je i tzv. Project Tango koji se zasniva na planovima Google-a da kreira mapu gotovo celog sveta u 3D formatu – predstavljati pravu revoluciju na polju digitalne kartografije. Naime, tehnologija koja se zasniva na korišćenju kamera i dubinskih senzora mogla bi da bude sastavni deo sledećih modela proizvođača Android uređaja. Za sada, ova tehnologija je dostupna samo za developere, te se njena ekspanzija može očekivati tek krajem tekuće godine.

5. Botovi koji jedu poruke, ne sendviče

Sa druge strane, ukoliko govorimo o dopisivanju putem različitih servisa, jasno je da ovaj vid komunikacije doživljava najveće promene, beležeći sve veću popularnosti i samostalnost, postepeno prerastajuću u društvene mreže.

chat-bots
Chat botovi su premijeru imali na Messenger-u, uskoro i sastavni deo nove Google aplikacije za dopisivanje?

Koliko su pojedine kompanije spremne da idu daleko, pokazao je i Facebook, lansiranjem chat botova u okviru Messenger aplikacije – nove tehnologije koja je tek na pomolu. Upravo tim putem odlučili su da krenu i iz Google-a, te ovu veštačku inteligenciju nastoje da integrišu u svoju novu aplikaciju za dopisivanje koja bi između ostalog sa sobom donela i neke poznate karakteristike koje odlikuju WhatsApp.

Da li su pretpostavke i glasine i ovoga puta otkrile previše detalja, ostaje nam da vidimo u sredu, 18. maja kada je i zakazana sama konferencija. Poučeni prethodnim iskustvom, verovatno već sada znamo sasvim dovoljno, a koliko smo mi i svetska tehnološka javnost bili u pravu, videćemo već sutra! 🙂

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Najava

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.