Chromebook računari uskoro sa svim Android aplikacijama

Chromebook računari uskoro sa svim Android aplikacijama

Kompanija iz Mountain Viewa rešena je da ukloni barijere između svog Chrome OS-a i Androida, tako što bi uskoro mogla da dopusti svim korisnicima Chromebook računara da pristupe aplikacijama poznatog mobilnog operativnog sistema i to putem Google Play prodavnice - što do sada nije bio slučaj.

Chroomebook

Kako prenosi The Verge, pojedini korisnici računara sa pomenutim operativnim sistemom koji koriste verziju 51, imaju mogućnost da vide poseban odeljak u svojim podešavanjima u okviru koga mogu dopustiti Android aplikacijama da rade na njihovom Chromebook uređajima. Naime, opcija je još u testnoj fazi i brzo nestaje, međutim izvorni kod ovog operativnog sistema se pojavljuje kako bi nagovestio da korisnik uskoro može dobiti pristup velikom broju aplikacija i igara sa Google Play prodavnice.

Sa druge strane, nova funkcija se za sada pojavljuje samo na specifičnoj verziji Chrome OS-a koja je između ostalog namenjena developerima, dok drugi korisnici kažu da se pojavljuje samo tutorial za korišćenje opcije pre nego što se ista zatvori. Ovi podaci direktno ukazuju na pretpostavku da Google verovatno planira da kompletan proces sinhronizovanja aplikacija i zvanično predstavi svetskoj javnosti na svojoj I/O konferenciji sledećeg meseca.

Kada korisnici kažu

Podsetimo, kompanija je još 2014. godine počela da postepeno omogućava Android aplikacije za Chrome OS među kojima su i neki od poznatijih servisa kao što su Vine, Evernote ali i Duolingo, čineći samo deo trial perioda na Chromebook računarima, koji je tek kasnije proširen zahvaljujući lansiranjem ARC (App Runtime for Chrome) programa – zaduženog između ostalog i za pokretanje Android aplikacija na Mac i PC računarima u okviru Google Chrome pretraživača.

android-apps-on-chromebook-1
Pristup Android aplikacijama i Google Play prodavnici, daje nove i dugo čekane mogućnosti za Chromebook korisnike.

Ipak, ukoliko uzmemo u obzir nezadovoljstvo korisnika koje se zasnivalo na odluci Google da ova dva operativna sistema i dalje drži razdvojena, pomenuta promena će svakako dobro doći za sve one koji koriste Chromebook računare. Glavni razlog zapravo leži u pristupu velikoj i sadržajnoj prodavnici koja u svojoj kolekciji ima ogroman broj aplikacija i igara, a koja, što je mnogo važnije, korisniku nudi bolju podršku i opciju plaćanja u različitim zemljama širom sveta.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Sponzorisano

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Startapi i poslovanje

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.