Chromebook računari uskoro sa svim Android aplikacijama

Chromebook računari uskoro sa svim Android aplikacijama

Kompanija iz Mountain Viewa rešena je da ukloni barijere između svog Chrome OS-a i Androida, tako što bi uskoro mogla da dopusti svim korisnicima Chromebook računara da pristupe aplikacijama poznatog mobilnog operativnog sistema i to putem Google Play prodavnice - što do sada nije bio slučaj.

Chroomebook

Kako prenosi The Verge, pojedini korisnici računara sa pomenutim operativnim sistemom koji koriste verziju 51, imaju mogućnost da vide poseban odeljak u svojim podešavanjima u okviru koga mogu dopustiti Android aplikacijama da rade na njihovom Chromebook uređajima. Naime, opcija je još u testnoj fazi i brzo nestaje, međutim izvorni kod ovog operativnog sistema se pojavljuje kako bi nagovestio da korisnik uskoro može dobiti pristup velikom broju aplikacija i igara sa Google Play prodavnice.

Sa druge strane, nova funkcija se za sada pojavljuje samo na specifičnoj verziji Chrome OS-a koja je između ostalog namenjena developerima, dok drugi korisnici kažu da se pojavljuje samo tutorial za korišćenje opcije pre nego što se ista zatvori. Ovi podaci direktno ukazuju na pretpostavku da Google verovatno planira da kompletan proces sinhronizovanja aplikacija i zvanično predstavi svetskoj javnosti na svojoj I/O konferenciji sledećeg meseca.

Kada korisnici kažu

Podsetimo, kompanija je još 2014. godine počela da postepeno omogućava Android aplikacije za Chrome OS među kojima su i neki od poznatijih servisa kao što su Vine, Evernote ali i Duolingo, čineći samo deo trial perioda na Chromebook računarima, koji je tek kasnije proširen zahvaljujući lansiranjem ARC (App Runtime for Chrome) programa – zaduženog između ostalog i za pokretanje Android aplikacija na Mac i PC računarima u okviru Google Chrome pretraživača.

android-apps-on-chromebook-1
Pristup Android aplikacijama i Google Play prodavnici, daje nove i dugo čekane mogućnosti za Chromebook korisnike.

Ipak, ukoliko uzmemo u obzir nezadovoljstvo korisnika koje se zasnivalo na odluci Google da ova dva operativna sistema i dalje drži razdvojena, pomenuta promena će svakako dobro doći za sve one koji koriste Chromebook računare. Glavni razlog zapravo leži u pristupu velikoj i sadržajnoj prodavnici koja u svojoj kolekciji ima ogroman broj aplikacija i igara, a koja, što je mnogo važnije, korisniku nudi bolju podršku i opciju plaćanja u različitim zemljama širom sveta.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Web 3.0

Udruženje HUB21 u Srbiji započinje obrazovanje šire javnosti i profesionalaca u vezi sa Bitcoin tehnologijom

U Beogradu je otvoren HUB21 sa ciljem obrazovanja šire javnosti o tehnologijama u vezi sa Bitkoin. HUB21 će se pretežno baviti istraživanjem i unapređenjem poslovnih mogućnosti za lokalne IT profesionalace u Bitkoin ekosistemu. O svemu tome razgovaramo u velikom intervjuu sa osnivačima ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Analiza

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.