Google ima novog vlasnika: Alphabet!

Google ima novog vlasnika: Alphabet!

Kasno sinoć na društvenim mrežama mogli smo videti veliki broj korisnika koji govore o Alphabetu. U pitanju je nova ‘spin-off’ kompanija iza koje stoje Sergej Brin i Lari Pejdž, a koja efektivno preuzima kontrolu na Googleom kojim od sada upravlja Sundar Pičai. Nove promene dolaze iznenada, ali ne i neplanirano.

alphabet

Wow, kakva noć! Google više nije krovna kompanija Silicijumske doline – ne, ona je od sada kćerka kompanija u vlasništvu većeg kongomerata/korporacije/giganta po imenu Alphabet. Novom kompanijom upravljaju osnivači Googlea – Sergej Brin i Lari Pejdž (tako da se vlasnička struktura i nije zapravo mnogo promenila), dok CEO Googlea postaje Sundar Pičai na čije se vođenje čitava grupacija dosta oslanjala u posledjnih godinu dana.

Alphabet tako preuzima direktno vođenje ostalih kompanija poput Boston Dynamics, Calico, Wing i druge, kao i Venture Capital fonda Google Ventures čije će investicije od sada voditi. Sa druge strane, Google zadržava kontrolu na pretragom, oglašavanjem, mapama, Google Play prodavnici, YouTubeu i Androidu.

Ukratko, ime je odabrano kako bi svako slovo alfabeta predstavljalo jednu kompaniju koju ovaj gigant poseduje. Za sada su tu:

 • Alphabet (glavna kompanija)
 • Boston Dynamics
 • Capital (investment)
 • D
 • E
 • Fiber
 • Google
 • Hooli? 😀
 • I
 • J
 • K
 • Life Sciences
 • M
 • Nest
 • O
 • P
 • Q
 • R
 • S
 • T
 • U
 • Ventures
 • W
 • X lab
 • Y
 • Z

‘Mi ne radimo stvari kao drugi’

U zvaničnom blogu koji je napisao Lari Pejdž, navodi se da osnivači Googlea nikada nisu imali nameru da kreiraju konvencionalnu kompaniju, te da ovim potezom čitava grupacija izlazi iz zone komfora i tako ulazi u ono “neprijatno” područje koje nije toliko ušuškano, a koje rezultuje inovativnijim idejama:

Mislimo kako kompanije tokom vremena imaju tendenciju da stagniraju, postane im udobno i rade iste stvari, što izaziva samo ikrementalne promene. Ali u tehnološkog industirji, gde revolucionarne ideje vozi sledeći veliki rast u određenoj oblasti, mora vam biti malo neprijatno kako biste ostali relevantni.

Nova poslovna struktura na čijem čelu stoje Lari Pejdž i Sergej Brin (Izvor: CNN Money)
Nova poslovna struktura na čijem čelu stoje Lari Pejdž i Sergej Brin (Izvor: CNN Money)

Iako je potez iznenadio Wall Street te mnogobrojne digitalce širom sveta, analitičari kažu da je ovakvo formalno razdvanjanje i ujedinjavanje bilo samo pitanje vremena, te da razvijanje eksperimenata koje novi Alphabet želi da kreira i finansira svakako ima smisla odvojiti od “fizičkih” proizvoda koji i donose zaradu ovoj kompaniji.

Brin i Pejdž kažu da je trenutni fokus čitave kompanije pokretanje novih stvari, ali i da će se ovaj dinamičan duo više foksirati na rast njihovog Venture Capital fonda koji je do sada investirao u ideje poput Nest termostata, Ubera, Slacka i mnoge druge. Osnivači Googlea posebno ističu X lab kao deo nove kompanije gde zaposleni eksperimentišu sa najrazličitijim aspektima tehnologije – uključujući i Wing dronove za dostavu.

Alphabet Inc. uz Google na berzi

I dok mnogi pozdravljaju odluku da se Google odvoji, drugi se pak pitaju kako će reagovati deoničari. Posle zatvaranje NASDAQ berze deonice Googlea (GOOG) ostvarile su rast od čak 6,20%, stavljajući nam do znanja da još veći rast možemo očekivati u toku dana. Što se nove kompanije tiče, Brin i Pejdž navode da će se i ona naći na berzi, ali i da Google ostaje zaseban entitet dostupan svima kojima žele da postanu njegovi deoničari.

Interesantna je činjeni da i da se osnivači Googlea nisu postarali kako bi osigurali domen alphabet.com ili pak @alphabet na Twitteru, već je zvaničan sajt nove kompanije abc.xyz – kreativno, zar ne? 🙂

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Karijere

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.