Google ima novog vlasnika: Alphabet!

Google ima novog vlasnika: Alphabet!

Kasno sinoć na društvenim mrežama mogli smo videti veliki broj korisnika koji govore o Alphabetu. U pitanju je nova ‘spin-off’ kompanija iza koje stoje Sergej Brin i Lari Pejdž, a koja efektivno preuzima kontrolu na Googleom kojim od sada upravlja Sundar Pičai. Nove promene dolaze iznenada, ali ne i neplanirano.

alphabet

Wow, kakva noć! Google više nije krovna kompanija Silicijumske doline – ne, ona je od sada kćerka kompanija u vlasništvu većeg kongomerata/korporacije/giganta po imenu Alphabet. Novom kompanijom upravljaju osnivači Googlea – Sergej Brin i Lari Pejdž (tako da se vlasnička struktura i nije zapravo mnogo promenila), dok CEO Googlea postaje Sundar Pičai na čije se vođenje čitava grupacija dosta oslanjala u posledjnih godinu dana.

Alphabet tako preuzima direktno vođenje ostalih kompanija poput Boston Dynamics, Calico, Wing i druge, kao i Venture Capital fonda Google Ventures čije će investicije od sada voditi. Sa druge strane, Google zadržava kontrolu na pretragom, oglašavanjem, mapama, Google Play prodavnici, YouTubeu i Androidu.

Ukratko, ime je odabrano kako bi svako slovo alfabeta predstavljalo jednu kompaniju koju ovaj gigant poseduje. Za sada su tu:

 • Alphabet (glavna kompanija)
 • Boston Dynamics
 • Capital (investment)
 • D
 • E
 • Fiber
 • Google
 • Hooli? 😀
 • I
 • J
 • K
 • Life Sciences
 • M
 • Nest
 • O
 • P
 • Q
 • R
 • S
 • T
 • U
 • Ventures
 • W
 • X lab
 • Y
 • Z

‘Mi ne radimo stvari kao drugi’

U zvaničnom blogu koji je napisao Lari Pejdž, navodi se da osnivači Googlea nikada nisu imali nameru da kreiraju konvencionalnu kompaniju, te da ovim potezom čitava grupacija izlazi iz zone komfora i tako ulazi u ono „neprijatno“ područje koje nije toliko ušuškano, a koje rezultuje inovativnijim idejama:

Mislimo kako kompanije tokom vremena imaju tendenciju da stagniraju, postane im udobno i rade iste stvari, što izaziva samo ikrementalne promene. Ali u tehnološkog industirji, gde revolucionarne ideje vozi sledeći veliki rast u određenoj oblasti, mora vam biti malo neprijatno kako biste ostali relevantni.

Nova poslovna struktura na čijem čelu stoje Lari Pejdž i Sergej Brin (Izvor: CNN Money)
Nova poslovna struktura na čijem čelu stoje Lari Pejdž i Sergej Brin (Izvor: CNN Money)

Iako je potez iznenadio Wall Street te mnogobrojne digitalce širom sveta, analitičari kažu da je ovakvo formalno razdvanjanje i ujedinjavanje bilo samo pitanje vremena, te da razvijanje eksperimenata koje novi Alphabet želi da kreira i finansira svakako ima smisla odvojiti od „fizičkih“ proizvoda koji i donose zaradu ovoj kompaniji.

Brin i Pejdž kažu da je trenutni fokus čitave kompanije pokretanje novih stvari, ali i da će se ovaj dinamičan duo više foksirati na rast njihovog Venture Capital fonda koji je do sada investirao u ideje poput Nest termostata, Ubera, Slacka i mnoge druge. Osnivači Googlea posebno ističu X lab kao deo nove kompanije gde zaposleni eksperimentišu sa najrazličitijim aspektima tehnologije – uključujući i Wing dronove za dostavu.

Alphabet Inc. uz Google na berzi

I dok mnogi pozdravljaju odluku da se Google odvoji, drugi se pak pitaju kako će reagovati deoničari. Posle zatvaranje NASDAQ berze deonice Googlea (GOOG) ostvarile su rast od čak 6,20%, stavljajući nam do znanja da još veći rast možemo očekivati u toku dana. Što se nove kompanije tiče, Brin i Pejdž navode da će se i ona naći na berzi, ali i da Google ostaje zaseban entitet dostupan svima kojima žele da postanu njegovi deoničari.

Interesantna je činjeni da i da se osnivači Googlea nisu postarali kako bi osigurali domen alphabet.com ili pak @alphabet na Twitteru, već je zvaničan sajt nove kompanije abc.xyz – kreativno, zar ne? 🙂

Ostavi komentar

 1. Sasa

  Sasa

  11. 8. 2015. u 12:09 Odgovori

  I dalje mi nije jasno sto je ovo posebno bitno (za nas krajnje korisnike, mozda je vazno za ljude koji bi eventualno radili tamo)? Bice veca kompanija koja ce imati pod-kompanije pa ce se bolje upravljati/inovirati/investirati? Da ne bi sam Gugl upravljao potkompanijama nego je ovako restrukturisao, u cemu je sustina tj bitnost za nas?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.