Infobip akvizirao Netokraciju – šta to znači za srpsku startap scenu?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Infobip akvizirao Netokraciju – šta to znači za srpsku startap scenu?

Nakon višemesečnih pregovora koji su sastavni deo jednog ovakvog procesa, zadovoljstvo mi je što konačno mogu da potvrdim da je Netokracija postala deo Infobipa – vodeće tehnološke kompanije u Hrvatskoj i prvog jednoroga na ovim prostorima!

Netokracija Hrvatska i Netokracija Srbija dobile su novog vlasnika, ali nastavljaju da deluju kroz nezavisno uredništvo u sklopu Infobip Grupe pod vođstvom Mie Biberović. Preuzimanjem Netokracije Infobipov cilj je da osnaži developersku zajednicu pružajući joj vrhunski developerski sadržaj.

U praksi to znači da će Netokracija i dalje pratiti, pokrivati i izveštavati o zanimljivim startapima, trendovima i tehnologijama koje oblikuju domaću i regionalnu tehnološku zajednicu. Naša vrata biće uvek otvorena za sve inovativne timove i pojedince, pri čemu ćemo uz Infobipovu podršku sada imati priliku da se još više fokusiramo na kvalitetan sadržaj za developersku zajednicu – kako regionalno, tako i globalno.

Pod time podrazumevamo i nastavak partnerstava i saradnji koje smo tokom godina gradili, a koje su rezultovale jedinstvenom zajednicom tehnoloških preduzetnika i IT profesionalaca koje Netokracija okuplja.

Poverenje zajednice na prvom mestu

Tokom svih ovih godina, a evo prođe čitava decenija, trudili smo se da poverenje naše publike opravdamo kvalitetnim, aktuelnim i ekskluzivnim sadržajem – sadržajem koji je oblikovao i hronološki pratio razvoj domaće IT industrije. Smatram da smo uspeli da kreiramo ne samo sjajan tim, već i jedinstven brend koji je u zajednici poštovan i cenjen i koji je opstao onda kada mnogi drugi nisu. 

Takve vrednosti prepoznao je i Infobip tj. Ivan Burazin čiju je Shift konferenciju u aprilu 2021. godine akvizirao upravo Infobip. Burazin je danas Chief Developer Experience Officer i neko ko vodi Developer Experience odeljenje u ovoj kompaniji – tim kojem se pridružujemo Marko Tadić i moja malenkost, zajedno sa Ivanom Brezakom Brkanom i Tenom Šojer. Naš zadatak biće osmišljavanje i kreiranje novih pisanih, audio i video formata koji će u fokusu imati upravo developere i njihov profesionalni razvoj, a sve to radićemo vođeni istim načelima kojima i Netokracija nastavlja da posluje.

Netokracijin tim: Marko Tadić, Liliana Božić, Beatta Lovrečić, Ana Marija Kostanić, Marko Crnjanski, Marin Pavelić, Mia Biberović, Marko Mudrinić, Ivan Brezak Brkan, Antonija Bilić Arar i Tena Šojer Keser Mario Poje

Infobip s jedne strane dobija iskusan tim koji se bavi različitim aspektima kreiranja sadržaja i iskustava, a koji će dodatno podržati odeljenje za developersko iskustvo u sklopu kojeg se nalazi i Infobip Shift konferencija.

S druge strane, Netokracija dobija priliku da se još dublje fokusira na kvalitetan sadržaj sa svojim regionalnim izdanjima netokracija.rs i netokracija.com, dok će novi zadatak biti i razvoj globalnog sadržaja na kojem ćemo moći da primenimo naše dugogodišnje iskustvo i veštine sa ciljem dosega do globalne publike developera.

Zašto baš Infobip? Šta će jednoj IT kompaniji medij?

Kratak odgovor na ovo pitanje jeste da Netokraciju nikada nismo želeli da prodamo nekoj većoj medijskoj grupi, iako je bilo upita. Da citiram svog kolegu, Ivana Brezaka Brkana:

Većina medijskih kompanija bi u Netokraciji videla samo način da uzmu pare tehnološkim kompanijama i teško bismo s njima zadržali potrebnu nezavisnost. Krenuli bi da nas monetiziraju do tačke gde bismo prvo izgubili poverenje zajednice, a potom bismo postali rubrika na nekom mainstream portalu kako bi im barem malo povećali posećenost zbog Gemiusa.

S druge strane, IT akvizicije medijskih kompanija daleko su uspešnije. Od kratkoročne i brze monetizacije sadržaja, tehnološkim kompanijama daleko je bitniji dugoročan i strateški pristup publici – onakav kakav samo kvalitetni mediji mogu da postignu. Akvizicija medija pokazala se kao ključan trend u IT-ju, a najbolji primer je Hubspot koji je nedavno preuzeo newsletter The Hustle.

U pitanju je kompanija koja je bukvalno izmislila inbound marketing i koja se može pohvaliti jednim od uspešnijih blogova u industriji, a koja je videla vrednost u akviziciji i podršci jednog nezavisnog medija. Citiraću Ivana ponovo:

Tehnološke kompanije i te kako razumeju vrednost vertikalnih medija za industriju i zajednicu. Zato smo se i odlučili na ovaj korak s Infobipom, jer je win-win-win – kako za Infobip, tako i za nas kao vlasnike Netokracije, ali još bitnije za našu publiku, autore i partnere.

Osnivači Netokracije: Marko Mudrinić, Ivan Brezak Brkan, Mia Biberović, Tena Šojer Keser, Marko Tadić Mario Poje

Hvala na svemu – ovo ne bismo mogli bez vas

Ko bi rekao da je prošla čitava decenija otkako sam upoznao Ivana i poslao mu prvi email sa željom da pišem na Netokraciji o srpskim startapima i timovima. Za ovih 10 godina nebrojeno je mnogo putovanja, tekstova, ljudi i uspomena koji će mi zauvek ostati u sećanju. Posao u Netokraciji nikada nije bio samo posao, to je bilo nešto više što me pokreće i što je deo mene i moje ličnosti.

Upravo iz tog razloga na akviziciju Netokracije gledam ne kao na kraj jednog poglavlja, već na početak potpuno novog perioda koji će nam omogućiti da zajednicu i njene aktivne članove dosegnemo putem novih formata i sadržaja. Hvala vam za sve ove godine i za priliku da našim pisanjem, idejama i razmišljanjem oblikujemo zajednicu. Hvala vam i na stručnim kolumnama, predlozima i željom da vaši projekti budu predstavljeni na Netokraciji.

Naša vrata uvek su vam otvorena – pišite na email, Twitter ili LinkedIn! 🙂


Za kraj, želeo bih da se lično zahvalim Marku Crnjanskom, Marku Tadiću, Mileni Radivojević, Anastasiji Uspenski, Ivanu Miniću, Milošu Damjanoviću, Vladimiru Kovaču, Miljani Nikodijević, Lidiji Stepanović, Mariji Đorđić, Olji Žarković, Žarku Ptičeku, Vladimiru Ceriću, Vladimiru Aleksiću, Ivanu Todorovu i Tatjani Savić.


Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.