Infobip akvizirao Netokraciju – šta to znači za srpsku startap scenu?

Infobip akvizirao Netokraciju – šta to znači za srpsku startap scenu?

Nakon višemesečnih pregovora koji su sastavni deo jednog ovakvog procesa, zadovoljstvo mi je što konačno mogu da potvrdim da je Netokracija postala deo Infobipa – vodeće tehnološke kompanije u Hrvatskoj i prvog jednoroga na ovim prostorima!

Netokracija Hrvatska i Netokracija Srbija dobile su novog vlasnika, ali nastavljaju da deluju kroz nezavisno uredništvo u sklopu Infobip Grupe pod vođstvom Mie Biberović. Preuzimanjem Netokracije Infobipov cilj je da osnaži developersku zajednicu pružajući joj vrhunski developerski sadržaj.

U praksi to znači da će Netokracija i dalje pratiti, pokrivati i izveštavati o zanimljivim startapima, trendovima i tehnologijama koje oblikuju domaću i regionalnu tehnološku zajednicu. Naša vrata biće uvek otvorena za sve inovativne timove i pojedince, pri čemu ćemo uz Infobipovu podršku sada imati priliku da se još više fokusiramo na kvalitetan sadržaj za developersku zajednicu – kako regionalno, tako i globalno.

Pod time podrazumevamo i nastavak partnerstava i saradnji koje smo tokom godina gradili, a koje su rezultovale jedinstvenom zajednicom tehnoloških preduzetnika i IT profesionalaca koje Netokracija okuplja.

Poverenje zajednice na prvom mestu

Tokom svih ovih godina, a evo prođe čitava decenija, trudili smo se da poverenje naše publike opravdamo kvalitetnim, aktuelnim i ekskluzivnim sadržajem – sadržajem koji je oblikovao i hronološki pratio razvoj domaće IT industrije. Smatram da smo uspeli da kreiramo ne samo sjajan tim, već i jedinstven brend koji je u zajednici poštovan i cenjen i koji je opstao onda kada mnogi drugi nisu. 

Takve vrednosti prepoznao je i Infobip tj. Ivan Burazin čiju je Shift konferenciju u aprilu 2021. godine akvizirao upravo Infobip. Burazin je danas Chief Developer Experience Officer i neko ko vodi Developer Experience odeljenje u ovoj kompaniji – tim kojem se pridružujemo Marko Tadić i moja malenkost, zajedno sa Ivanom Brezakom Brkanom i Tenom Šojer. Naš zadatak biće osmišljavanje i kreiranje novih pisanih, audio i video formata koji će u fokusu imati upravo developere i njihov profesionalni razvoj, a sve to radićemo vođeni istim načelima kojima i Netokracija nastavlja da posluje.

Netokracijin tim: Marko Tadić, Liliana Božić, Beatta Lovrečić, Ana Marija Kostanić, Marko Crnjanski, Marin Pavelić, Mia Biberović, Marko Mudrinić, Ivan Brezak Brkan, Antonija Bilić Arar i Tena Šojer Keser Mario Poje

Infobip s jedne strane dobija iskusan tim koji se bavi različitim aspektima kreiranja sadržaja i iskustava, a koji će dodatno podržati odeljenje za developersko iskustvo u sklopu kojeg se nalazi i Infobip Shift konferencija.

S druge strane, Netokracija dobija priliku da se još dublje fokusira na kvalitetan sadržaj sa svojim regionalnim izdanjima netokracija.rs i netokracija.com, dok će novi zadatak biti i razvoj globalnog sadržaja na kojem ćemo moći da primenimo naše dugogodišnje iskustvo i veštine sa ciljem dosega do globalne publike developera.

Zašto baš Infobip? Šta će jednoj IT kompaniji medij?

Kratak odgovor na ovo pitanje jeste da Netokraciju nikada nismo želeli da prodamo nekoj većoj medijskoj grupi, iako je bilo upita. Da citiram svog kolegu, Ivana Brezaka Brkana:

Većina medijskih kompanija bi u Netokraciji videla samo način da uzmu pare tehnološkim kompanijama i teško bismo s njima zadržali potrebnu nezavisnost. Krenuli bi da nas monetiziraju do tačke gde bismo prvo izgubili poverenje zajednice, a potom bismo postali rubrika na nekom mainstream portalu kako bi im barem malo povećali posećenost zbog Gemiusa.

S druge strane, IT akvizicije medijskih kompanija daleko su uspešnije. Od kratkoročne i brze monetizacije sadržaja, tehnološkim kompanijama daleko je bitniji dugoročan i strateški pristup publici – onakav kakav samo kvalitetni mediji mogu da postignu. Akvizicija medija pokazala se kao ključan trend u IT-ju, a najbolji primer je Hubspot koji je nedavno preuzeo newsletter The Hustle.

U pitanju je kompanija koja je bukvalno izmislila inbound marketing i koja se može pohvaliti jednim od uspešnijih blogova u industriji, a koja je videla vrednost u akviziciji i podršci jednog nezavisnog medija. Citiraću Ivana ponovo:

Tehnološke kompanije i te kako razumeju vrednost vertikalnih medija za industriju i zajednicu. Zato smo se i odlučili na ovaj korak s Infobipom, jer je win-win-win – kako za Infobip, tako i za nas kao vlasnike Netokracije, ali još bitnije za našu publiku, autore i partnere.

Osnivači Netokracije: Marko Mudrinić, Ivan Brezak Brkan, Mia Biberović, Tena Šojer Keser, Marko Tadić Mario Poje

Hvala na svemu – ovo ne bismo mogli bez vas

Ko bi rekao da je prošla čitava decenija otkako sam upoznao Ivana i poslao mu prvi email sa željom da pišem na Netokraciji o srpskim startapima i timovima. Za ovih 10 godina nebrojeno je mnogo putovanja, tekstova, ljudi i uspomena koji će mi zauvek ostati u sećanju. Posao u Netokraciji nikada nije bio samo posao, to je bilo nešto više što me pokreće i što je deo mene i moje ličnosti.

Upravo iz tog razloga na akviziciju Netokracije gledam ne kao na kraj jednog poglavlja, već na početak potpuno novog perioda koji će nam omogućiti da zajednicu i njene aktivne članove dosegnemo putem novih formata i sadržaja. Hvala vam za sve ove godine i za priliku da našim pisanjem, idejama i razmišljanjem oblikujemo zajednicu. Hvala vam i na stručnim kolumnama, predlozima i željom da vaši projekti budu predstavljeni na Netokraciji.

Naša vrata uvek su vam otvorena – pišite na email, Twitter ili LinkedIn! 🙂


Za kraj, želeo bih da se lično zahvalim Marku Crnjanskom, Marku Tadiću, Mileni Radivojević, Anastasiji Uspenski, Ivanu Miniću, Milošu Damjanoviću, Vladimiru Kovaču, Miljani Nikodijević, Lidiji Stepanović, Mariji Đorđić, Olji Žarković, Žarku Ptičeku, Vladimiru Ceriću, Vladimiru Aleksiću, Ivanu Todorovu i Tatjani Savić.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Novost

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.