Infobip akvizirao Netokraciju – šta to znači za srpsku startap scenu?

Infobip akvizirao Netokraciju – šta to znači za srpsku startap scenu?

Nakon višemesečnih pregovora koji su sastavni deo jednog ovakvog procesa, zadovoljstvo mi je što konačno mogu da potvrdim da je Netokracija postala deo Infobipa – vodeće tehnološke kompanije u Hrvatskoj i prvog jednoroga na ovim prostorima!

Netokracija Hrvatska i Netokracija Srbija dobile su novog vlasnika, ali nastavljaju da deluju kroz nezavisno uredništvo u sklopu Infobip Grupe pod vođstvom Mie Biberović. Preuzimanjem Netokracije Infobipov cilj je da osnaži developersku zajednicu pružajući joj vrhunski developerski sadržaj.

U praksi to znači da će Netokracija i dalje pratiti, pokrivati i izveštavati o zanimljivim startapima, trendovima i tehnologijama koje oblikuju domaću i regionalnu tehnološku zajednicu. Naša vrata biće uvek otvorena za sve inovativne timove i pojedince, pri čemu ćemo uz Infobipovu podršku sada imati priliku da se još više fokusiramo na kvalitetan sadržaj za developersku zajednicu – kako regionalno, tako i globalno.

Pod time podrazumevamo i nastavak partnerstava i saradnji koje smo tokom godina gradili, a koje su rezultovale jedinstvenom zajednicom tehnoloških preduzetnika i IT profesionalaca koje Netokracija okuplja.

Poverenje zajednice na prvom mestu

Tokom svih ovih godina, a evo prođe čitava decenija, trudili smo se da poverenje naše publike opravdamo kvalitetnim, aktuelnim i ekskluzivnim sadržajem – sadržajem koji je oblikovao i hronološki pratio razvoj domaće IT industrije. Smatram da smo uspeli da kreiramo ne samo sjajan tim, već i jedinstven brend koji je u zajednici poštovan i cenjen i koji je opstao onda kada mnogi drugi nisu. 

Takve vrednosti prepoznao je i Infobip tj. Ivan Burazin čiju je Shift konferenciju u aprilu 2021. godine akvizirao upravo Infobip. Burazin je danas Chief Developer Experience Officer i neko ko vodi Developer Experience odeljenje u ovoj kompaniji – tim kojem se pridružujemo Marko Tadić i moja malenkost, zajedno sa Ivanom Brezakom Brkanom i Tenom Šojer. Naš zadatak biće osmišljavanje i kreiranje novih pisanih, audio i video formata koji će u fokusu imati upravo developere i njihov profesionalni razvoj, a sve to radićemo vođeni istim načelima kojima i Netokracija nastavlja da posluje.

Netokracijin tim: Marko Tadić, Liliana Božić, Beatta Lovrečić, Ana Marija Kostanić, Marko Crnjanski, Marin Pavelić, Mia Biberović, Marko Mudrinić, Ivan Brezak Brkan, Antonija Bilić Arar i Tena Šojer Keser Mario Poje

Infobip s jedne strane dobija iskusan tim koji se bavi različitim aspektima kreiranja sadržaja i iskustava, a koji će dodatno podržati odeljenje za developersko iskustvo u sklopu kojeg se nalazi i Infobip Shift konferencija.

S druge strane, Netokracija dobija priliku da se još dublje fokusira na kvalitetan sadržaj sa svojim regionalnim izdanjima netokracija.rs i netokracija.com, dok će novi zadatak biti i razvoj globalnog sadržaja na kojem ćemo moći da primenimo naše dugogodišnje iskustvo i veštine sa ciljem dosega do globalne publike developera.

Zašto baš Infobip? Šta će jednoj IT kompaniji medij?

Kratak odgovor na ovo pitanje jeste da Netokraciju nikada nismo želeli da prodamo nekoj većoj medijskoj grupi, iako je bilo upita. Da citiram svog kolegu, Ivana Brezaka Brkana:

Većina medijskih kompanija bi u Netokraciji videla samo način da uzmu pare tehnološkim kompanijama i teško bismo s njima zadržali potrebnu nezavisnost. Krenuli bi da nas monetiziraju do tačke gde bismo prvo izgubili poverenje zajednice, a potom bismo postali rubrika na nekom mainstream portalu kako bi im barem malo povećali posećenost zbog Gemiusa.

S druge strane, IT akvizicije medijskih kompanija daleko su uspešnije. Od kratkoročne i brze monetizacije sadržaja, tehnološkim kompanijama daleko je bitniji dugoročan i strateški pristup publici – onakav kakav samo kvalitetni mediji mogu da postignu. Akvizicija medija pokazala se kao ključan trend u IT-ju, a najbolji primer je Hubspot koji je nedavno preuzeo newsletter The Hustle.

U pitanju je kompanija koja je bukvalno izmislila inbound marketing i koja se može pohvaliti jednim od uspešnijih blogova u industriji, a koja je videla vrednost u akviziciji i podršci jednog nezavisnog medija. Citiraću Ivana ponovo:

Tehnološke kompanije i te kako razumeju vrednost vertikalnih medija za industriju i zajednicu. Zato smo se i odlučili na ovaj korak s Infobipom, jer je win-win-win – kako za Infobip, tako i za nas kao vlasnike Netokracije, ali još bitnije za našu publiku, autore i partnere.

Osnivači Netokracije: Marko Mudrinić, Ivan Brezak Brkan, Mia Biberović, Tena Šojer Keser, Marko Tadić Mario Poje

Hvala na svemu – ovo ne bismo mogli bez vas

Ko bi rekao da je prošla čitava decenija otkako sam upoznao Ivana i poslao mu prvi email sa željom da pišem na Netokraciji o srpskim startapima i timovima. Za ovih 10 godina nebrojeno je mnogo putovanja, tekstova, ljudi i uspomena koji će mi zauvek ostati u sećanju. Posao u Netokraciji nikada nije bio samo posao, to je bilo nešto više što me pokreće i što je deo mene i moje ličnosti.

Upravo iz tog razloga na akviziciju Netokracije gledam ne kao na kraj jednog poglavlja, već na početak potpuno novog perioda koji će nam omogućiti da zajednicu i njene aktivne članove dosegnemo putem novih formata i sadržaja. Hvala vam za sve ove godine i za priliku da našim pisanjem, idejama i razmišljanjem oblikujemo zajednicu. Hvala vam i na stručnim kolumnama, predlozima i željom da vaši projekti budu predstavljeni na Netokraciji.

Naša vrata uvek su vam otvorena – pišite na email, Twitter ili LinkedIn! 🙂


Za kraj, želeo bih da se lično zahvalim Marku Crnjanskom, Marku Tadiću, Mileni Radivojević, Anastasiji Uspenski, Ivanu Miniću, Milošu Damjanoviću, Vladimiru Kovaču, Miljani Nikodijević, Lidiji Stepanović, Mariji Đorđić, Olji Žarković, Žarku Ptičeku, Vladimiru Ceriću, Vladimiru Aleksiću, Ivanu Todorovu i Tatjani Savić.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Sponzorisano

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.