Google I/O 2015: Top 5 stvari koje nas očekuju

Google I/O 2015: Top 5 stvari koje nas očekuju na sutrašnjem događaju

Tehnološki gigant iz Mountain View-a, sutra će održati Google I/O konferenciju u trajanju od čak dva i po sata. Tokom ovog događaja najviše pažnje biće posvećeno operativnom sistemu iz pomenute kompanije, a javnost će saznati i detalje o novim proizvodima - Android Auto, Android Wear, Google Photos kao i drugim novitetima.

Google-I_O-2015

I ove godine, Google nam je pripremio veliki broj iznenađenja koja sutra treba da budu i zvanično predstavljena. Sa nekima smo možda već i upoznati, jer kako to biva u današnjem digitalnom svetu, informacije često stignu u javnost pre vremena. Ovom prilikom redakacija Netokracije pripremila je pet najinteresantnijih noviteta iz pomenute kompanije, sa kojima će se svetska javnost sutra upoznati.

1. Android M

U fokusu većine tehnoloških medija sigurno će biti osveženje koje stiže iz Google-a, a reč je o novoj verziji Androida koja nosi oznaku M. Naslednika Lollipopa koji se relativno dobro pokazao na tržištu, karakterisaće drugačiji korisnički interfejs sa promenjenim Material Design-om, zatim pružiće korisniku bolje preformanse sa unapređenim glasovnim kontrolama i verovatno duže trajanje baterije (u zavisnosti od uređaja). Ipak, prave karakteristike ćemo saznati tek za nekoliko meseci kada se Android M i zvanično bude našao u upotrebi širom sveta.

Android-M
Novi Android M karakterisaće bolja kontrola privatnosti sa potvrdom identiteta putem otiska prsta (Izvor: theverge.com)

2. Android Wear

Prošlo je nešto više od godinu dana kako je Google predstavio svetskoj javnosti Android Wear. Spisak pametnih satova koji koriste Google-ov OS je u porastu poslednjih godinu dana, a polako iščekujemo i drugu iteraciju Motorolinog Moto 360 pametnog sata. Google I/O 2015. konferencija pravo je mesto da tehnološki gigant predstavi novu verziju pomenutog operativnog sistema.

3. Android Auto

Da su nove generacije promenile pogled na svet auto industrije stvorivši izazov inženjerima da konstruišu multimedijalne automobile, upoznati smo još od ranije. Tehnološke kompanije, osetivši da imaju pravo na svoje “parče kolača” u ovoj priči, polako su počele da pripremaju operativne sisteme koji treba da se nađu u pojedinim markama automobila. Nakon Apple-a, i Google je uvideo svoju priliku, te će na sutrašnjem događaju javnost više upoznati sa projektom Google Auto, koji bi svoju premijeru prema nezvaničnim informacijama trebalo da ima u Hyundai vozilima. 

Android-Auto
Google prati konkurenciju. Nakon Apple CarPlay-a, na tržište bi mogao da stigne i Android Auto (Izvor: theverge.com)

4. Android Pay

Elektronsko plaćanje putem pametnih uređaja postaje sve popularnije, te nije ni čudo što se velike kompanije utrkuju koja će ponuditi bolji servis za korisnike širom sveta. Iz tih razloga i očekujemo šta zanimljivo imaju da kažu predstavnici Google-a kada je reč o Android Pay-u, te da li će ovaj servis zameniti Google Wallet.

5. Google Photos

Na našem spisku našla se i nova mogućnost koja treba da bude sastavni deo Google Plus društvene mreže. Naime radi se o “Google Photos” naprednom servisu, koji nudi mogućnost skladištenja fotografija standardnih veličina i to besplatno. Ova opcija može biti zanimljiva velikom broju korinika koji koriste Google nalog, te će sutrašnje prezentovanje zainteresovati mnoge, jer je skladištenje podataka putem cloud servisa postaje sve popularnije.

Ovo je samo deo onoga što nas čeka na sutrašnjoj I/O konferenciji, međutim šta god Google sutra bude predstavio, sigruno je da će većina naših svakodnevnih navika u budućem periodu biti kontrolisana od strane mobilnih uređaja, bilo da je u pitanju vožnja automobila, plaćanje računa, trčanje ili obična šetnja pored reke.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Intervju

Udruženje HUB21 u Srbiji započinje obrazovanje šire javnosti i profesionalaca u vezi sa Bitcoin tehnologijom

U Beogradu je otvoren HUB21 sa ciljem obrazovanja šire javnosti o tehnologijama u vezi sa Bitkoin. HUB21 će se pretežno baviti istraživanjem i unapređenjem poslovnih mogućnosti za lokalne IT profesionalace u Bitkoin ekosistemu. O svemu tome razgovaramo u velikom intervjuu sa osnivačima ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.