Google I/O 2015: Top 5 stvari koje nas očekuju

Google I/O 2015: Top 5 stvari koje nas očekuju na sutrašnjem događaju

Tehnološki gigant iz Mountain View-a, sutra će održati Google I/O konferenciju u trajanju od čak dva i po sata. Tokom ovog događaja najviše pažnje biće posvećeno operativnom sistemu iz pomenute kompanije, a javnost će saznati i detalje o novim proizvodima - Android Auto, Android Wear, Google Photos kao i drugim novitetima.

Google-I_O-2015

I ove godine, Google nam je pripremio veliki broj iznenađenja koja sutra treba da budu i zvanično predstavljena. Sa nekima smo možda već i upoznati, jer kako to biva u današnjem digitalnom svetu, informacije često stignu u javnost pre vremena. Ovom prilikom redakacija Netokracije pripremila je pet najinteresantnijih noviteta iz pomenute kompanije, sa kojima će se svetska javnost sutra upoznati.

1. Android M

U fokusu većine tehnoloških medija sigurno će biti osveženje koje stiže iz Google-a, a reč je o novoj verziji Androida koja nosi oznaku M. Naslednika Lollipopa koji se relativno dobro pokazao na tržištu, karakterisaće drugačiji korisnički interfejs sa promenjenim Material Design-om, zatim pružiće korisniku bolje preformanse sa unapređenim glasovnim kontrolama i verovatno duže trajanje baterije (u zavisnosti od uređaja). Ipak, prave karakteristike ćemo saznati tek za nekoliko meseci kada se Android M i zvanično bude našao u upotrebi širom sveta.

Android-M
Novi Android M karakterisaće bolja kontrola privatnosti sa potvrdom identiteta putem otiska prsta (Izvor: theverge.com)

2. Android Wear

Prošlo je nešto više od godinu dana kako je Google predstavio svetskoj javnosti Android Wear. Spisak pametnih satova koji koriste Google-ov OS je u porastu poslednjih godinu dana, a polako iščekujemo i drugu iteraciju Motorolinog Moto 360 pametnog sata. Google I/O 2015. konferencija pravo je mesto da tehnološki gigant predstavi novu verziju pomenutog operativnog sistema.

3. Android Auto

Da su nove generacije promenile pogled na svet auto industrije stvorivši izazov inženjerima da konstruišu multimedijalne automobile, upoznati smo još od ranije. Tehnološke kompanije, osetivši da imaju pravo na svoje “parče kolača” u ovoj priči, polako su počele da pripremaju operativne sisteme koji treba da se nađu u pojedinim markama automobila. Nakon Apple-a, i Google je uvideo svoju priliku, te će na sutrašnjem događaju javnost više upoznati sa projektom Google Auto, koji bi svoju premijeru prema nezvaničnim informacijama trebalo da ima u Hyundai vozilima. 

Android-Auto
Google prati konkurenciju. Nakon Apple CarPlay-a, na tržište bi mogao da stigne i Android Auto (Izvor: theverge.com)

4. Android Pay

Elektronsko plaćanje putem pametnih uređaja postaje sve popularnije, te nije ni čudo što se velike kompanije utrkuju koja će ponuditi bolji servis za korisnike širom sveta. Iz tih razloga i očekujemo šta zanimljivo imaju da kažu predstavnici Google-a kada je reč o Android Pay-u, te da li će ovaj servis zameniti Google Wallet.

5. Google Photos

Na našem spisku našla se i nova mogućnost koja treba da bude sastavni deo Google Plus društvene mreže. Naime radi se o “Google Photos” naprednom servisu, koji nudi mogućnost skladištenja fotografija standardnih veličina i to besplatno. Ova opcija može biti zanimljiva velikom broju korinika koji koriste Google nalog, te će sutrašnje prezentovanje zainteresovati mnoge, jer je skladištenje podataka putem cloud servisa postaje sve popularnije.

Ovo je samo deo onoga što nas čeka na sutrašnjoj I/O konferenciji, međutim šta god Google sutra bude predstavio, sigruno je da će većina naših svakodnevnih navika u budućem periodu biti kontrolisana od strane mobilnih uređaja, bilo da je u pitanju vožnja automobila, plaćanje računa, trčanje ili obična šetnja pored reke.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Tehnologija

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.