Google I/O 2015: Top 5 stvari koje nas očekuju

Google I/O 2015: Top 5 stvari koje nas očekuju na sutrašnjem događaju

Tehnološki gigant iz Mountain View-a, sutra će održati Google I/O konferenciju u trajanju od čak dva i po sata. Tokom ovog događaja najviše pažnje biće posvećeno operativnom sistemu iz pomenute kompanije, a javnost će saznati i detalje o novim proizvodima - Android Auto, Android Wear, Google Photos kao i drugim novitetima.

Google-I_O-2015

I ove godine, Google nam je pripremio veliki broj iznenađenja koja sutra treba da budu i zvanično predstavljena. Sa nekima smo možda već i upoznati, jer kako to biva u današnjem digitalnom svetu, informacije često stignu u javnost pre vremena. Ovom prilikom redakacija Netokracije pripremila je pet najinteresantnijih noviteta iz pomenute kompanije, sa kojima će se svetska javnost sutra upoznati.

1. Android M

U fokusu većine tehnoloških medija sigurno će biti osveženje koje stiže iz Google-a, a reč je o novoj verziji Androida koja nosi oznaku M. Naslednika Lollipopa koji se relativno dobro pokazao na tržištu, karakterisaće drugačiji korisnički interfejs sa promenjenim Material Design-om, zatim pružiće korisniku bolje preformanse sa unapređenim glasovnim kontrolama i verovatno duže trajanje baterije (u zavisnosti od uređaja). Ipak, prave karakteristike ćemo saznati tek za nekoliko meseci kada se Android M i zvanično bude našao u upotrebi širom sveta.

Android-M
Novi Android M karakterisaće bolja kontrola privatnosti sa potvrdom identiteta putem otiska prsta (Izvor: theverge.com)

2. Android Wear

Prošlo je nešto više od godinu dana kako je Google predstavio svetskoj javnosti Android Wear. Spisak pametnih satova koji koriste Google-ov OS je u porastu poslednjih godinu dana, a polako iščekujemo i drugu iteraciju Motorolinog Moto 360 pametnog sata. Google I/O 2015. konferencija pravo je mesto da tehnološki gigant predstavi novu verziju pomenutog operativnog sistema.

3. Android Auto

Da su nove generacije promenile pogled na svet auto industrije stvorivši izazov inženjerima da konstruišu multimedijalne automobile, upoznati smo još od ranije. Tehnološke kompanije, osetivši da imaju pravo na svoje “parče kolača” u ovoj priči, polako su počele da pripremaju operativne sisteme koji treba da se nađu u pojedinim markama automobila. Nakon Apple-a, i Google je uvideo svoju priliku, te će na sutrašnjem događaju javnost više upoznati sa projektom Google Auto, koji bi svoju premijeru prema nezvaničnim informacijama trebalo da ima u Hyundai vozilima. 

Android-Auto
Google prati konkurenciju. Nakon Apple CarPlay-a, na tržište bi mogao da stigne i Android Auto (Izvor: theverge.com)

4. Android Pay

Elektronsko plaćanje putem pametnih uređaja postaje sve popularnije, te nije ni čudo što se velike kompanije utrkuju koja će ponuditi bolji servis za korisnike širom sveta. Iz tih razloga i očekujemo šta zanimljivo imaju da kažu predstavnici Google-a kada je reč o Android Pay-u, te da li će ovaj servis zameniti Google Wallet.

5. Google Photos

Na našem spisku našla se i nova mogućnost koja treba da bude sastavni deo Google Plus društvene mreže. Naime radi se o “Google Photos” naprednom servisu, koji nudi mogućnost skladištenja fotografija standardnih veličina i to besplatno. Ova opcija može biti zanimljiva velikom broju korinika koji koriste Google nalog, te će sutrašnje prezentovanje zainteresovati mnoge, jer je skladištenje podataka putem cloud servisa postaje sve popularnije.

Ovo je samo deo onoga što nas čeka na sutrašnjoj I/O konferenciji, međutim šta god Google sutra bude predstavio, sigruno je da će većina naših svakodnevnih navika u budućem periodu biti kontrolisana od strane mobilnih uređaja, bilo da je u pitanju vožnja automobila, plaćanje računa, trčanje ili obična šetnja pored reke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Karijere

Platforme za zapošljavanje otkrivaju trendove u IT-ju: Ko su najtraženiji kadrovi i tehnologije?

Otkrivamo kako u ovom trenutku u Srbiji izgleda presek stanja na IT tržištu po pitanju zapošljavanja.

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Propustili ste

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Karijere

Huawei poziva studente iz Srbije da upoznaju 5G i AI iz prve ruke kroz edukativni program

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji do 7. oktobra mogu da se prijave za učešće u programu za mlade talente kompanije Huawei. U sklopu programa studenti će imati priliku iz prve ruke da uče o novim tehnologijama koje aktivno menjaju svet oko nas.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Delivery direktor?

Nikola Đorđević iz kompanije Levi9 deli svoja razmišljanja.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.