Facebook napunio 12 godina: 5 stvari zbog kojih danas trebate slaviti - Netokracija.rs

Facebook napunio 12 godina: 5 stvari zbog kojih danas trebate slaviti

Danas nam je divan dan, divan dan, našem dragom Facebooku je rođendan... i to 12! Sada na pragu puberteta, Facebook nam u 2016. godini obećava još mnogo noviteta - od boljeg ispoljavanja emocija, do unapređenja koja čekaju Messenger i mogućnosti video prenosa uživo. Šta nas to zapravo očekuje, otkrivamo u našem vodiču.

fb22

Najpre treba pomenuti ogroman broj korisnika koje ova društvena mreža ima upisane u svojim digitalnim registrima, te njihovu šarenolikost. Međutim naš fokus je pre svega okrenut ka uslugama koje ova kompanija priprema ili usavršava sa ciljem podizanja kvaliteta korisničkog iskustva, još većem približavanju mlađoj populaciji, ali i akviziciji novih korisnika širom planete. No, krenimo redom, našu top 5 listu trendova započinje onaj koji je izazvao popriličan broj kontroverzi u IT svetu, svojim osamostaljenjem.

1. Messenger iliti ‘svet za sebe’

messenger

Prethodnih nedelja, hronološki niz vesti na našem sajtu “usijao” se od pomena reči Facebook ili Messenger, što samo govori da je materijala bilo dosta, ali i da je ova platforma za dopisivanje postala svet za sebe omogućivši niz novih funkcija i usluga svojim korisnicima – uzimajući veliki deo kolača messaging servisima.

Moglo bi se reći da je Messenger više od mesta za ugovaranje sastanaka, klope ili kafe, sa čime se u potpunosti slažemo, jer postoji zaista mnogo razloga za to. Ukoliko se vratimo par meseci natrag, videćemo da je ova mobilna aplikacija dobila značajan broj promena, a samo neke od zanimljivijih su: Message Requests, Photo Magic, mogućnost naručivanja Uber vozila, te nastojanje da platforma postane direktan kanal prodaje i komunikacije između brendova i korisnika.

2. Live Video za sve!

livevideo

Prateći uspehe servisa za prenos videa uživo kao što su Meerkat i Periscope, Facebook se odlučo da krene istim stopama još prošle godine, a već krajem januara saznali smo da kompanija sprema livestream za sve korisnike, s obzirom na to da su ovu funkciju do sada mogli da koriste samo verifikovani profili i stranice.

Priliku da prvi testiraju funkciju “Live Video” imaće korisnici iPhone uređaja u Sjedinjenim Američkim Državama, dok bi opcija u narednom periodu trebalo da bude dostupna i ostalim user-ima širom sveta. Nema sumnje da Meerkat i Periscope dobijaju opaku konkurenciju, upravo iz razloga što Facebook ima znatno veću korisničku bazu – ali i šansu da prenos uživo konačno zaživi u mobilnom formatu.

3. Zaboravite na ‘Dislike’ dugme

reactions

Lajkovi, lajkovi i lajkovi… čak bi i naši roditelji nešto da “lajkuju”. Ipak, čitav koncept postao je poprilično dosadan i monoton, što je Facebook i prepoznao. Umesto dugo najavljivanog dislike dugmeta, iz društvene mreže pripremili su nam slikovite emodžije pod nazivom Facebook Reaction (hvala Zakerberže!), te ćemo sada lakše moći da izrazimo svoje osećanje prema nekom post – bili srećni, ljuti ili jednostavno tužni.

Facebook će tako uskoro lansirati novih pet emodžija koji bi trebalo da se nađu pored čuvenog „plavog palca“. Korisnici će tako biti u mogućnosti da pored svojih statusa, fotografija ili videa postave upravo neki od ovih emodžija, iskazujući tako svoje mišljenje u skladu sa sadržajem.

4. Facebook svuda, Facebook oko nas

fbvr

Suvereni vladar videa od 360 stepeni, YouTube, kao da je samo bio podstrek za druge da krenu sa uvođenjem istog trenda. Među njima, i Facebook, zahvaljujući novoj aplikaciji koja je u pripremnoj fazi. Ova društvena mreža još ranije je dopustila pojedinim stranicama i korisnicima da postavljaju video od 360 stepeni, izazvavši pozitivne reakcije širom sveta.

Ipak, Facebook u pomenutoj trci nailazi na zaista jaku konkurenciju, ali poučeni ranijim iskustvom, ovaj tehnološki gigant itekako ostavlja svoj trag gotovo u svakoj industriji u kojoj se pojavi. Ne čudi nas ukoliko kompanija uloži dosta novca u opremu i promociju ove usluge, a sama akvizicija Oculusa jasno nam stavlja do znanja da se Facebook kladi veliko na virtuelnu realnost, te da ćemo u budućnosti imati priliku da vidimo još zanimljivog sadržaja.

5. Konkurencija, šta to beše?

kuca

Upotreba devetocifrenih brojeva u izveštajima vezanim za rad Facebooka postala je normalna stvar. Prebirajući po glavi koliko je to zapravo nula i kako se izgovara taj broj, brzo dolazimo do zaključka da je Facebook ekvivalentan najmnogoljudnijoj državi na svetu.

Štaviše, kompanija je u novembru prošle godine objavila da je u trećem kvartalu imala čak milijardu i po aktivnih korisnika svakog meseca – daleko više od konkurencije, ako tako nešto i dalje postoji. Sa druge strane, u kvartalnom izveštaju kompanija je objavila da se u toku 24 časa ostvari oko 8 milijardi video pregleda.

I dok ponosno nosi krunu kralja društvenih mreža, Facebook nastavlja sa unapređivanjem iskustva za svoje korisnike, prateći nove trendove i lansirajući zanimljive alate, krišom osluškujući kritike i potrebe korisnika pružajući im nove usluge te služeći globalnim komunikacionim i informativnim potrebama – i u godinama koje dolaze. Srećan ti rođendan Fejsbuče!

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.