Facebook napunio 12 godina: 5 stvari zbog kojih danas trebate slaviti - Netokracija.rs

Facebook napunio 12 godina: 5 stvari zbog kojih danas trebate slaviti

Danas nam je divan dan, divan dan, našem dragom Facebooku je rođendan... i to 12! Sada na pragu puberteta, Facebook nam u 2016. godini obećava još mnogo noviteta - od boljeg ispoljavanja emocija, do unapređenja koja čekaju Messenger i mogućnosti video prenosa uživo. Šta nas to zapravo očekuje, otkrivamo u našem vodiču.

fb22

Najpre treba pomenuti ogroman broj korisnika koje ova društvena mreža ima upisane u svojim digitalnim registrima, te njihovu šarenolikost. Međutim naš fokus je pre svega okrenut ka uslugama koje ova kompanija priprema ili usavršava sa ciljem podizanja kvaliteta korisničkog iskustva, još većem približavanju mlađoj populaciji, ali i akviziciji novih korisnika širom planete. No, krenimo redom, našu top 5 listu trendova započinje onaj koji je izazvao popriličan broj kontroverzi u IT svetu, svojim osamostaljenjem.

1. Messenger iliti ‘svet za sebe’

messenger

Prethodnih nedelja, hronološki niz vesti na našem sajtu „usijao“ se od pomena reči Facebook ili Messenger, što samo govori da je materijala bilo dosta, ali i da je ova platforma za dopisivanje postala svet za sebe omogućivši niz novih funkcija i usluga svojim korisnicima – uzimajući veliki deo kolača messaging servisima.

Moglo bi se reći da je Messenger više od mesta za ugovaranje sastanaka, klope ili kafe, sa čime se u potpunosti slažemo, jer postoji zaista mnogo razloga za to. Ukoliko se vratimo par meseci natrag, videćemo da je ova mobilna aplikacija dobila značajan broj promena, a samo neke od zanimljivijih su: Message Requests, Photo Magic, mogućnost naručivanja Uber vozila, te nastojanje da platforma postane direktan kanal prodaje i komunikacije između brendova i korisnika.

2. Live Video za sve!

livevideo

Prateći uspehe servisa za prenos videa uživo kao što su Meerkat i Periscope, Facebook se odlučo da krene istim stopama još prošle godine, a već krajem januara saznali smo da kompanija sprema livestream za sve korisnike, s obzirom na to da su ovu funkciju do sada mogli da koriste samo verifikovani profili i stranice.

Priliku da prvi testiraju funkciju „Live Video“ imaće korisnici iPhone uređaja u Sjedinjenim Američkim Državama, dok bi opcija u narednom periodu trebalo da bude dostupna i ostalim user-ima širom sveta. Nema sumnje da Meerkat i Periscope dobijaju opaku konkurenciju, upravo iz razloga što Facebook ima znatno veću korisničku bazu – ali i šansu da prenos uživo konačno zaživi u mobilnom formatu.

3. Zaboravite na ‘Dislike’ dugme

reactions

Lajkovi, lajkovi i lajkovi… čak bi i naši roditelji nešto da „lajkuju“. Ipak, čitav koncept postao je poprilično dosadan i monoton, što je Facebook i prepoznao. Umesto dugo najavljivanog dislike dugmeta, iz društvene mreže pripremili su nam slikovite emodžije pod nazivom Facebook Reaction (hvala Zakerberže!), te ćemo sada lakše moći da izrazimo svoje osećanje prema nekom post – bili srećni, ljuti ili jednostavno tužni.

Facebook će tako uskoro lansirati novih pet emodžija koji bi trebalo da se nađu pored čuvenog „plavog palca“. Korisnici će tako biti u mogućnosti da pored svojih statusa, fotografija ili videa postave upravo neki od ovih emodžija, iskazujući tako svoje mišljenje u skladu sa sadržajem.

4. Facebook svuda, Facebook oko nas

fbvr

Suvereni vladar videa od 360 stepeni, YouTube, kao da je samo bio podstrek za druge da krenu sa uvođenjem istog trenda. Među njima, i Facebook, zahvaljujući novoj aplikaciji koja je u pripremnoj fazi. Ova društvena mreža još ranije je dopustila pojedinim stranicama i korisnicima da postavljaju video od 360 stepeni, izazvavši pozitivne reakcije širom sveta.

Ipak, Facebook u pomenutoj trci nailazi na zaista jaku konkurenciju, ali poučeni ranijim iskustvom, ovaj tehnološki gigant itekako ostavlja svoj trag gotovo u svakoj industriji u kojoj se pojavi. Ne čudi nas ukoliko kompanija uloži dosta novca u opremu i promociju ove usluge, a sama akvizicija Oculusa jasno nam stavlja do znanja da se Facebook kladi veliko na virtuelnu realnost, te da ćemo u budućnosti imati priliku da vidimo još zanimljivog sadržaja.

5. Konkurencija, šta to beše?

kuca

Upotreba devetocifrenih brojeva u izveštajima vezanim za rad Facebooka postala je normalna stvar. Prebirajući po glavi koliko je to zapravo nula i kako se izgovara taj broj, brzo dolazimo do zaključka da je Facebook ekvivalentan najmnogoljudnijoj državi na svetu.

Štaviše, kompanija je u novembru prošle godine objavila da je u trećem kvartalu imala čak milijardu i po aktivnih korisnika svakog meseca – daleko više od konkurencije, ako tako nešto i dalje postoji. Sa druge strane, u kvartalnom izveštaju kompanija je objavila da se u toku 24 časa ostvari oko 8 milijardi video pregleda.

I dok ponosno nosi krunu kralja društvenih mreža, Facebook nastavlja sa unapređivanjem iskustva za svoje korisnike, prateći nove trendove i lansirajući zanimljive alate, krišom osluškujući kritike i potrebe korisnika pružajući im nove usluge te služeći globalnim komunikacionim i informativnim potrebama – i u godinama koje dolaze. Srećan ti rođendan Fejsbuče!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Društvene mreže

Facebook pokreće program za suzbijanje lažnih informacija u Srbiji – da li je ovo kraj lažnim vestima?

Sa ciljem da suzbije širenje netačnih i neproverenih informacija u okviru svog sistema, Facebook je pokrenuo nezavisni program u Srbiji za proveru istinitosti činjenica (uglavnom vesti) koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.