Facebook uz Message Requests želi da 'ubije' brojeve

Facebook uz Message Requests želi da ‘ubije’ telefonske brojeve

Iako je većina nas navikla da Messenger koristi za dopisivanje sa svojim prijateljima, Facebook je odlučio da ova platforma zauvek 'ubije' brojeve telefona, efektivno pružajući svim korisnicima ove društvene mreže mogućnost da vam pošalju zahtev za poruku tj. 'Message Request'. Na vama je da odlučite želite li da stupite u kontakt ili ne.

fb_1

Telefonski brojevi uskoro bi mogli u potpunosti da nestanu. Od danas, svako ko pristupa Facebooku može lakše da vas kontaktira i pošalje vam poruku – bez obzira što tu osobu nemate u listi prijatelja. U prevodu, poruke će sada biti znatno vidljivije i neće automatski završavati u Other sekciji.

Recimo da izgubite novčanik – dobri samarićanin može vas kontaktirati putem Facebooka i šanse su veće da ćete zapravo videti tu poruku. Ura za Facebook.

‘Message Requests’ kao globalni Facebook imenik

Kako piše TechCrunch, iz Facebooka su juče predstavili novu opciju pod imenom Message Requests koja bi trebala da zameni Other sekciju. Svako ko želi da vas kontaktira ovim putem, može vam poslati zahtev za ćaskanje, a dovoljno je samo da zna vaše ime.

Zapravo, sve poruke od korisnika koje nemate među prijateljima uskoro će se nalaziti na vrhu vaše Messenger liste, jasno označene kao Message Requests. Korisnici se mogu odlučiti kome će odgovoriti na pristiglu poruku, a tu je i mogućnost da vidite ko je zapravo osoba koju kontaktirate, zahvaljujući informacijama sa ove društvene mreže.

Umesto zahteva za prijateljstvo - zahtev za ćaskanje (Izvor: TechCrunch)
Umesto zahteva za prijateljstvo – zahtev za ćaskanje (Izvor: TechCrunch)

Ipak, pošaljilac neće biti u mogućnosti da vidi jeste li vi pogledali sadržaj poruke (seen), a ukoliko ipak odgovorite na istu, ona će se naći u vašem inboxu odakle kasnije nastavljate razgovor. Ukoliko korisnik pak ignoriše poruku, ona će završiti u zasebnoj sekciji “Filtered Requests”, zajedno sa spamom koji je detektovan na osnovu nešto naprednijeg algoritma koji je Facebook sinoć lansirao.

Nova era ćaskanja

Treba napomenuti da su se iz ove kompanije detaljno pozabavili privatnošću korisnika, tako da oni sada mogu lakše blokirati naloge onih koji im smetaju, ali i ignorisati zahteve kako ne bi više primali obaveštenja od nepoželjnih korisnika. Sa druge strane, tu je i napredan sistem koji odbacuje one koji vas spamuju.

Umnogome, nova opcija je zapravo “Friend Request 2.0” i svakako će doprineti novoj vrsti komuniciranja na Facebooku – komuniciranju između ljudi koji se ranije nikada nisu sreli ili se slabo znaju. Bilo da je u pitanju obična konverzacija ili se pak radi o poslovnoj komunikaciji, Facebook želi da ubije telefonsko brojeve i to bi zapravo moglo poći za rukom.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.