Facebook omogućio naručivanje 'Ubera' putem Messengera

Facebook omogućio naručivanje ‘Uber’ vožnje putem Messengera

Da saradnja dva velike tehnološke kompanije može da rezultira kvalitetnim proizvodom, sinoć su nas podsetili Facebook i Uber koji su zajedničkim snagama omogućili naručivanje vozila - i to putem Messenger aplikacije. Očekuje se da bi slična funkcija ubrzo trebala da zaživi i u izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Messenger-Uber

Hoće li više i taj Uber? Ako je suditi prema glasinama iz centrale, 2016. godina ključna je za dolazak ove ride-sharing aplikacije i na prostore Srbije, a potrebno je da zainteresovani građani pokažu svoju volju i već sada preuzmu aplikaciju za iOS, Android ili Windows Phone uređaje. Ukoliko više od 10.000 građana pokaže inicijativu, startap vredan 70 milijardi mogao bi ubrzati svog launch proces.

U međuvremenu, kompanija nastavlja sa razvojem novih funkcija “preko bare”, i to brže nego što je očekivano. Kako piše Gizmodo, Facebook i Uber juče su obelodanili početak saradnje koja nam već sada donosi novu opciju naručivanja vožnje – putem Messenger aplikacije.

Sve što je potrebno da korisnik uradi (nadamo se uskoro i na našim prostorima) jeste da klikne na adresu u konverzaciji, pri čemu sledeći korak vodi ka odabiru “Request the Ride” opcije. Takođe, postoji i mogućnost da vidite gde se nalazi vaše odabrano vozilo, zahvaljujući ikoni automobila koji vam se približava, a koja se može videti na mapi.

Različiti interesi?

Tokom procesa naručivanja korisnik u svakom trenutku može da vidi putanju do željene adrese, a vrlo brzo stižu i informacije sa druge strane, odnosno od Ubera. Reč je o osnovnim podacima – odnosno o kom vozaču se radi, koji tip automobila je u pitanju i za koje vreme stiže.

Ipak, ostaje da se vidi koliko dugo ova saradjna može opstati, obzirom da su obe kompanije orijentisane ka generisanju ozbiljnog kapitala, te nije isključivo da se interesi tokom vremena mogu razići.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.