Facebook omogućio naručivanje 'Ubera' putem Messengera

Facebook omogućio naručivanje ‘Uber’ vožnje putem Messengera

Da saradnja dva velike tehnološke kompanije može da rezultira kvalitetnim proizvodom, sinoć su nas podsetili Facebook i Uber koji su zajedničkim snagama omogućili naručivanje vozila - i to putem Messenger aplikacije. Očekuje se da bi slična funkcija ubrzo trebala da zaživi i u izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Messenger-Uber

Hoće li više i taj Uber? Ako je suditi prema glasinama iz centrale, 2016. godina ključna je za dolazak ove ride-sharing aplikacije i na prostore Srbije, a potrebno je da zainteresovani građani pokažu svoju volju i već sada preuzmu aplikaciju za iOS, Android ili Windows Phone uređaje. Ukoliko više od 10.000 građana pokaže inicijativu, startap vredan 70 milijardi mogao bi ubrzati svog launch proces.

U međuvremenu, kompanija nastavlja sa razvojem novih funkcija „preko bare“, i to brže nego što je očekivano. Kako piše Gizmodo, Facebook i Uber juče su obelodanili početak saradnje koja nam već sada donosi novu opciju naručivanja vožnje – putem Messenger aplikacije.

Sve što je potrebno da korisnik uradi (nadamo se uskoro i na našim prostorima) jeste da klikne na adresu u konverzaciji, pri čemu sledeći korak vodi ka odabiru „Request the Ride“ opcije. Takođe, postoji i mogućnost da vidite gde se nalazi vaše odabrano vozilo, zahvaljujući ikoni automobila koji vam se približava, a koja se može videti na mapi.

Različiti interesi?

Tokom procesa naručivanja korisnik u svakom trenutku može da vidi putanju do željene adrese, a vrlo brzo stižu i informacije sa druge strane, odnosno od Ubera. Reč je o osnovnim podacima – odnosno o kom vozaču se radi, koji tip automobila je u pitanju i za koje vreme stiže.

Ipak, ostaje da se vidi koliko dugo ova saradjna može opstati, obzirom da su obe kompanije orijentisane ka generisanju ozbiljnog kapitala, te nije isključivo da se interesi tokom vremena mogu razići.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Tehnologija

Kako jednostavno početi sa učenjem programskog jezika Python?

Među programskim jezicima postoje velike razlike kako u samom procesu rada, tako i u krajnjim rezultatima. U razgovoru sa Nikolom Kolevskim, otkrivamo zašto je Python sve popularniji među programerima i šta ga izdvaja od drugih tehnologija.

Kultura 2.0

Vanja Paunović ima 23 godine, niže uspehe u programiranju i pokreće YouTube kanal – Dzimiks

Vanja trenutno završava Raf i započinje svoju programersku karijeru. To bi, manje-više, bio standardni put za juniora u IT industriji ali on ima nešto što ga izdvaja od ostalih: YouTube kanal posvećen programiranju.

Office Talks Podcast

Borci za slobodan Internet (gost Danilo Krivokapić)

22. epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Danilom Krivokapićem iz SHARE Fondacije koji je govorio o aktuelnoj kampanji #hiljadekamera, našim digitalnim pravima i slobodnom Internetu.