Tinejdžeri žrtve prikrivenog oglašavanja

Tinejdžeri najveće žrtve prikrivenog oglašavanja na društvenim mrežama

Jedna od najpoznatijih pretpostavki danas jeste i ona koja kaže da tinejdžeri i generalno mlade osobe jednostavno 'umeju' sa tehnologijom, budući da su sa njom i rođeni. Ipak, nedavna istraživanja pokazala su da su oni ujedno i najveće žrtve prikrivenog oglašavanja, te da mnogi ne uspevaju da prepoznaju reklame na Internetu čak ni kada su one obeležene.

teens

Britanski Ofcom, kao nezavisno telo zaduženo za prismotru telekoma u toj zemlji, objavio je istraživanje koje kaže da čak dve trećine ispitanih tinejdžera, starosne dobi od 12 do 15 godina, nije uspelo da prepozna Google Ads reklame tokom pretrage. Situacija je još alarmantnija u grupi od 8 do 11 godina gde je manje od jedne petine ispitanika prepoznalo oglašavanje na “početnoj stranici Interneta”.

Direktor istraživanja Ofcoma, James Thickett, napisao je u analizi da Internet danas pruža mnogo mogućnosti za spoznavanje sveta iz različitih uglova, ali da krstarenje “digitalnim vodama” ipak zahteva veštine i znanje koje digital natives ne poseduju u velikom broju.

Istraživanje koje je sprovedeno početkom godine, sadržalo se od skrinšota upita za reč “trainers” (patike), dok su tinejdžeri pred sobom imali ponuđeno tri odgovora: a) Ads, b) relevantni rezultati i c) najpopularniji rezultati. Uprkos činjenici da su sponzorisani rezultati bili obeleženi narandžastim okvirom, 31% ispitanika od 12 do 15 godina prepoznalo je reklame, dok je ta brojka svega 16% kada govorimo o grupi od 8 do 11 godina. Štaviše, 46% ispitanih tinejdžera nije moglo da odgovori na pitanje finansira li se Google od reklama.

Brendovi ispisuju čekove YouTube zvezdama

Stvari postaju još interesantnije kada govorimo o YouTube-u i drugim servisima poput Instagrama i Twittera. Gore pomenuto istraživanje pokazalo je prvi put ove godine i da mlade osobe danas preferiraju YouTube od tradicionalnog TV-a, ali čak 53% njih nije bilo svesno činjenice da su njihovi idoli (vlogeri) plaćeni za promociju određenog sadržaja – bez jasne naznake da se radi o sponzorisanom sadržaju.

Sponzorisan sadržaj nije zaobišao ni domaće Jutjubere od kojih danas mnogi reklamiraju brendove.
Sponzorisan sadržaj nije zaobišao ni domaće Jutjubere od kojih danas mnogi reklamiraju različite brendove iz sveta mode, gejminga i tehnike.

Američki FTC posebno je kritikovao Google još pre zbog YouTube Kids aplikacije koja je namenjena isključivo mališanima, a koja ne razdvaja zanimljiv sadržaj (crtaće) od reklama – samim tim i veći engagement među ovom ciljnom grupom. Slične kritike upućene su i Instagramu te Twitteru, kao društvenim mrežama koje ne ulažu dovoljno napora kako bi razdvojile običan od plaćenog sadržaja.

Činjenica je da tinejdžeri danas prate svoje idole isključivo online, te veruju onome što kažu ili javno podrže. Ipak, velika većina takvih postova nije označena kao sponzorisana, a mlade osobe nesvesno postaju žrtve prikrivenog oglašavanja na različitim servisima, društvenim mrežama, a pre svega mobilnim aplikacijama kao prostoru koji za njih predstavlja “početnu stranicu” Interneta.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Takmičenje

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Intervju

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!