Novi iOS 9: Da li da odmah ažurirate svoje iUređaje?

Novi iOS 9 stiže danas: Da li da odmah ažurirate svoje iUređaje?

Sredina je septembra, a u svetu mobilne tehnologije to uglavnom znači i lansiranje novog iOS-a. Da, tako je, danas nam stiže deveta iteracija Apple-ovog mobilnog operativnog sistema. Okarakterisan kao ‘najnapredniji do sada’, kompanija se nada će nove funkcije privući još veći broj korinsika, a mi smo istražili trebate li već prvog dana preći na novi OS, ili pak sačekati da se prašina slegne.

IOS9

Ukoliko ste koristili iOS 7 pa prešli na iOS 8, gotovo je sigurno da se sećate muka poput ogromnog broja bagova koji su se vukli mesecima nakon jesenjeg lansiranja, ali i neracionalnog velikog prostora koji je sistem zahtevao za instaliranje, efektivno onemogućivši korisnicima sa modelima od 16GB da urade bilo šta po tom pitanju.

Ali danas je novi dan, a Apple iz 2014. više nije isti Apple u 2015.

Da ukratko odgovorim na pitanje iz naslova, DA, ukoliko “cevi” budu bile prohodne (očekujte navalu u popodnevnim časovima), Apple će vam omogućiti da preuzmete novu verziju OS-a. On će u devetoj verziji potraživati samo 1.3 GB slobodnog prostora, za razliku od njegovog prethodnika kome je trebalo gotovo 5 GB prostora zarad prostor ažuriranja. Jedan problem manje.

Takođe, treba napomenuti da je Apple još letos otvorio Public Beta program koji je zantiželjnim korisnicima omogućio da i sami testiraju novi iOS. Sve do letos ta mogućnost bila je dostupna isključivo developerima, tako da je kompanija iz Kupertina iskoristila crowdsourced pristup i na vreme otklonila sve bagove. Da li je u tome uspela, saznaćemo za svega nekoliko sati, ali vredi napomenuti da je od jula novi sistem isprobalo više od milion korisnika, te da bi broj prijavljenih grešaka u startu trebao biti veći – samim tim i OS znatno stabilniji prvog dana lansiranja.

Pametnija Siri

Vizuelno gledano, iOS 9 tek blago odskače od prethodnika. Moglo bi se reći da se najviše promena nalazi upravo “ispod haube”. Ukoliko bismo pak morali da opišemo novi OS jednom rečju, to bi bila “pretraga” koja sada predstavlja i glavni fokus sistema, a koja se ogleda u potpuno novom interfejsu – levo od početnog ekrana (gde se nekada nalazila Spotlight pretraga). Tu su smeštene vaše omiljene osobe koje možete kontaktirati u svega dva poteza, ali i omiljene aplikacije koje koristiti na toj lokaciji, te brze preporuke za klopu, piće, šoping ili bioskop.

Prevucite prstom udesno i dolazite do novog ekrana gde su smešteni vaši omiljeni kontakti, vaše omiljene aplikacije. Oh, tu su i noviteti za iPad.
Prevucite prstom udesno i dolazite do novog ekrana gde su smešteni vaši omiljeni kontakti, vaše omiljene aplikacije. Oh, tu su i noviteti za iPad.

Posebna pažnja posvećena je digitalnom asistentu Siri koja je sada znatno pametnija, te koja može pretraživati fotografije i video, pruža bolji sportski pregled, upozorava na gužvu u saobraćaj kako biste krenuli ranije i uhvatili let na vreme, te zapravo još više podseća na proslavljeni Google Now. U kombinaciji sa novim Apple TV-om koji je predstavljen prethodne nedelje, šanse su velike da ćemo jako brzo videti još pametnije izdanje moćnog asistenta.

Obrišite prašinu sa vašeg iPada, upravo je postao pametniji

iPad, šta to beše? Priznajmo sebi da danas sve ređe koristimo Apple-ove tablete, ali kompanija iz Kupertina ima još jedan trik u rukavu. Još u junu najavljen je pravi pravcat multitasking, sa dve aplikacije koje mogu raditi jedna pored druge, ali i mogućnošću pregleda in-app videa. Zamislite to kao tri apliakcije na jednom ekranu. Mind = blown, pogotovo zato što je u pitanju Apple. Ipak, uzimajući u obzir novi iPad Pro, softverske promene itekako su dobrodošle.

Je li to Samsung krenuo da upralja kompanijom u Kupertinu? Nismo sigurno, ali pozdravljamo nove mogućnosti.
Je li to Samsung krenuo da upralja kompanijom u Kupertinu? Nismo sigurno, ali pozdravljamo nove mogućnosti koje smo dosta dugo čekali.

Svakako vredne pominjanja jesu i dve nove aplikacije: Find My Friends te News. Iako ste se sa prvom možda već upoznali, ona sada postaje deo onih aplikacije koje ćete staviti u folder “Apple” te “Apple Crap” jer je nikada nećete koristiti. Druga pak, News, predstavlja dobru kopiju Flipboarda i šanse su velike da će ubrzo zameniti popularnu aplikaciju jer kad Apple “pozajmi” ideje, on se uglavnom ogluši o idejne tvorce.

Za kraj, treba napomenuti prognoze koje novi OS stavljaju na više od 20% iOS uređaja – već do nedelje! Sačekamo li nekih desetak dana, mogli bismo biti prijatno iznenađeni ukupnom brojkom. Da stvari budu bolje, Apple je rekao da će svi uređaji koji su podržavali iOS 8 podržavati i iOS 9. Dakle, vaš stari iPad ili iPhone takođe mogu koristiti nove funkcije, pri čemu bi čak trebali biti i nešto brži, zahvaljujući optimizaciji resursa unutar OS-a.

To be, or not to be?

Ukoliko nas pitate, možete sačekati par dana (eventualno do vikenda) – ali novi iOS izgleda zaista zanimljivo. Šanse su velike da će večeras biti gužva oko preuzimanja novog OS-a, te može proći određeno vreme pre nego dospete na red. I dok bi najveći broj bagovao trebao da bude otklonjen u samom startu, moguće je da će se koji i provući ali ne brinite – Apple to otklanja jako brzo, već nakon nedelju dana možemo očekivati jedan patch.

Koja su vaša očekivanja od novog operativnog sistema i da li ćete vaš iPhone te iPad u startu ažurirati? Recite nam u komentarima!

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Kako je AI revolucija promenila IT tržište rada: Osam novih zanimanja u fokusu Fenix HR istraživanja

S ciljem da kompanijama pruži sveobuhvatniji uvid u tržište rada, kompanija Fenix HR i ove godine sprovodi istraživanje koje će im pomoći u donošenju strateških odluka o zapošljavanju i zadržavanju talenata.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!