Novi iOS 9: Da li da odmah ažurirate svoje iUređaje?

Novi iOS 9 stiže danas: Da li da odmah ažurirate svoje iUređaje?

Sredina je septembra, a u svetu mobilne tehnologije to uglavnom znači i lansiranje novog iOS-a. Da, tako je, danas nam stiže deveta iteracija Apple-ovog mobilnog operativnog sistema. Okarakterisan kao ‘najnapredniji do sada’, kompanija se nada će nove funkcije privući još veći broj korinsika, a mi smo istražili trebate li već prvog dana preći na novi OS, ili pak sačekati da se prašina slegne.

IOS9

Ukoliko ste koristili iOS 7 pa prešli na iOS 8, gotovo je sigurno da se sećate muka poput ogromnog broja bagova koji su se vukli mesecima nakon jesenjeg lansiranja, ali i neracionalnog velikog prostora koji je sistem zahtevao za instaliranje, efektivno onemogućivši korisnicima sa modelima od 16GB da urade bilo šta po tom pitanju.

Ali danas je novi dan, a Apple iz 2014. više nije isti Apple u 2015.

Da ukratko odgovorim na pitanje iz naslova, DA, ukoliko “cevi” budu bile prohodne (očekujte navalu u popodnevnim časovima), Apple će vam omogućiti da preuzmete novu verziju OS-a. On će u devetoj verziji potraživati samo 1.3 GB slobodnog prostora, za razliku od njegovog prethodnika kome je trebalo gotovo 5 GB prostora zarad prostor ažuriranja. Jedan problem manje.

Takođe, treba napomenuti da je Apple još letos otvorio Public Beta program koji je zantiželjnim korisnicima omogućio da i sami testiraju novi iOS. Sve do letos ta mogućnost bila je dostupna isključivo developerima, tako da je kompanija iz Kupertina iskoristila crowdsourced pristup i na vreme otklonila sve bagove. Da li je u tome uspela, saznaćemo za svega nekoliko sati, ali vredi napomenuti da je od jula novi sistem isprobalo više od milion korisnika, te da bi broj prijavljenih grešaka u startu trebao biti veći – samim tim i OS znatno stabilniji prvog dana lansiranja.

Pametnija Siri

Vizuelno gledano, iOS 9 tek blago odskače od prethodnika. Moglo bi se reći da se najviše promena nalazi upravo “ispod haube”. Ukoliko bismo pak morali da opišemo novi OS jednom rečju, to bi bila “pretraga” koja sada predstavlja i glavni fokus sistema, a koja se ogleda u potpuno novom interfejsu – levo od početnog ekrana (gde se nekada nalazila Spotlight pretraga). Tu su smeštene vaše omiljene osobe koje možete kontaktirati u svega dva poteza, ali i omiljene aplikacije koje koristiti na toj lokaciji, te brze preporuke za klopu, piće, šoping ili bioskop.

Prevucite prstom udesno i dolazite do novog ekrana gde su smešteni vaši omiljeni kontakti, vaše omiljene aplikacije. Oh, tu su i noviteti za iPad.
Prevucite prstom udesno i dolazite do novog ekrana gde su smešteni vaši omiljeni kontakti, vaše omiljene aplikacije. Oh, tu su i noviteti za iPad.

Posebna pažnja posvećena je digitalnom asistentu Siri koja je sada znatno pametnija, te koja može pretraživati fotografije i video, pruža bolji sportski pregled, upozorava na gužvu u saobraćaj kako biste krenuli ranije i uhvatili let na vreme, te zapravo još više podseća na proslavljeni Google Now. U kombinaciji sa novim Apple TV-om koji je predstavljen prethodne nedelje, šanse su velike da ćemo jako brzo videti još pametnije izdanje moćnog asistenta.

Obrišite prašinu sa vašeg iPada, upravo je postao pametniji

iPad, šta to beše? Priznajmo sebi da danas sve ređe koristimo Apple-ove tablete, ali kompanija iz Kupertina ima još jedan trik u rukavu. Još u junu najavljen je pravi pravcat multitasking, sa dve aplikacije koje mogu raditi jedna pored druge, ali i mogućnošću pregleda in-app videa. Zamislite to kao tri apliakcije na jednom ekranu. Mind = blown, pogotovo zato što je u pitanju Apple. Ipak, uzimajući u obzir novi iPad Pro, softverske promene itekako su dobrodošle.

Je li to Samsung krenuo da upralja kompanijom u Kupertinu? Nismo sigurno, ali pozdravljamo nove mogućnosti.
Je li to Samsung krenuo da upralja kompanijom u Kupertinu? Nismo sigurno, ali pozdravljamo nove mogućnosti koje smo dosta dugo čekali.

Svakako vredne pominjanja jesu i dve nove aplikacije: Find My Friends te News. Iako ste se sa prvom možda već upoznali, ona sada postaje deo onih aplikacije koje ćete staviti u folder “Apple” te “Apple Crap” jer je nikada nećete koristiti. Druga pak, News, predstavlja dobru kopiju Flipboarda i šanse su velike da će ubrzo zameniti popularnu aplikaciju jer kad Apple “pozajmi” ideje, on se uglavnom ogluši o idejne tvorce.

Za kraj, treba napomenuti prognoze koje novi OS stavljaju na više od 20% iOS uređaja – već do nedelje! Sačekamo li nekih desetak dana, mogli bismo biti prijatno iznenađeni ukupnom brojkom. Da stvari budu bolje, Apple je rekao da će svi uređaji koji su podržavali iOS 8 podržavati i iOS 9. Dakle, vaš stari iPad ili iPhone takođe mogu koristiti nove funkcije, pri čemu bi čak trebali biti i nešto brži, zahvaljujući optimizaciji resursa unutar OS-a.

To be, or not to be?

Ukoliko nas pitate, možete sačekati par dana (eventualno do vikenda) – ali novi iOS izgleda zaista zanimljivo. Šanse su velike da će večeras biti gužva oko preuzimanja novog OS-a, te može proći određeno vreme pre nego dospete na red. I dok bi najveći broj bagovao trebao da bude otklonjen u samom startu, moguće je da će se koji i provući ali ne brinite – Apple to otklanja jako brzo, već nakon nedelju dana možemo očekivati jedan patch.

Koja su vaša očekivanja od novog operativnog sistema i da li ćete vaš iPhone te iPad u startu ažurirati? Recite nam u komentarima!

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.