Novi iOS 9: Da li da odmah ažurirate svoje iUređaje?

Novi iOS 9 stiže danas: Da li da odmah ažurirate svoje iUređaje?

Sredina je septembra, a u svetu mobilne tehnologije to uglavnom znači i lansiranje novog iOS-a. Da, tako je, danas nam stiže deveta iteracija Apple-ovog mobilnog operativnog sistema. Okarakterisan kao ‘najnapredniji do sada’, kompanija se nada će nove funkcije privući još veći broj korinsika, a mi smo istražili trebate li već prvog dana preći na novi OS, ili pak sačekati da se prašina slegne.

IOS9

Ukoliko ste koristili iOS 7 pa prešli na iOS 8, gotovo je sigurno da se sećate muka poput ogromnog broja bagova koji su se vukli mesecima nakon jesenjeg lansiranja, ali i neracionalnog velikog prostora koji je sistem zahtevao za instaliranje, efektivno onemogućivši korisnicima sa modelima od 16GB da urade bilo šta po tom pitanju.

Ali danas je novi dan, a Apple iz 2014. više nije isti Apple u 2015.

Da ukratko odgovorim na pitanje iz naslova, DA, ukoliko „cevi“ budu bile prohodne (očekujte navalu u popodnevnim časovima), Apple će vam omogućiti da preuzmete novu verziju OS-a. On će u devetoj verziji potraživati samo 1.3 GB slobodnog prostora, za razliku od njegovog prethodnika kome je trebalo gotovo 5 GB prostora zarad prostor ažuriranja. Jedan problem manje.

Takođe, treba napomenuti da je Apple još letos otvorio Public Beta program koji je zantiželjnim korisnicima omogućio da i sami testiraju novi iOS. Sve do letos ta mogućnost bila je dostupna isključivo developerima, tako da je kompanija iz Kupertina iskoristila crowdsourced pristup i na vreme otklonila sve bagove. Da li je u tome uspela, saznaćemo za svega nekoliko sati, ali vredi napomenuti da je od jula novi sistem isprobalo više od milion korisnika, te da bi broj prijavljenih grešaka u startu trebao biti veći – samim tim i OS znatno stabilniji prvog dana lansiranja.

Pametnija Siri

Vizuelno gledano, iOS 9 tek blago odskače od prethodnika. Moglo bi se reći da se najviše promena nalazi upravo „ispod haube“. Ukoliko bismo pak morali da opišemo novi OS jednom rečju, to bi bila „pretraga“ koja sada predstavlja i glavni fokus sistema, a koja se ogleda u potpuno novom interfejsu – levo od početnog ekrana (gde se nekada nalazila Spotlight pretraga). Tu su smeštene vaše omiljene osobe koje možete kontaktirati u svega dva poteza, ali i omiljene aplikacije koje koristiti na toj lokaciji, te brze preporuke za klopu, piće, šoping ili bioskop.

Prevucite prstom udesno i dolazite do novog ekrana gde su smešteni vaši omiljeni kontakti, vaše omiljene aplikacije. Oh, tu su i noviteti za iPad.
Prevucite prstom udesno i dolazite do novog ekrana gde su smešteni vaši omiljeni kontakti, vaše omiljene aplikacije. Oh, tu su i noviteti za iPad.

Posebna pažnja posvećena je digitalnom asistentu Siri koja je sada znatno pametnija, te koja može pretraživati fotografije i video, pruža bolji sportski pregled, upozorava na gužvu u saobraćaj kako biste krenuli ranije i uhvatili let na vreme, te zapravo još više podseća na proslavljeni Google Now. U kombinaciji sa novim Apple TV-om koji je predstavljen prethodne nedelje, šanse su velike da ćemo jako brzo videti još pametnije izdanje moćnog asistenta.

Obrišite prašinu sa vašeg iPada, upravo je postao pametniji

iPad, šta to beše? Priznajmo sebi da danas sve ređe koristimo Apple-ove tablete, ali kompanija iz Kupertina ima još jedan trik u rukavu. Još u junu najavljen je pravi pravcat multitasking, sa dve aplikacije koje mogu raditi jedna pored druge, ali i mogućnošću pregleda in-app videa. Zamislite to kao tri apliakcije na jednom ekranu. Mind = blown, pogotovo zato što je u pitanju Apple. Ipak, uzimajući u obzir novi iPad Pro, softverske promene itekako su dobrodošle.

Je li to Samsung krenuo da upralja kompanijom u Kupertinu? Nismo sigurno, ali pozdravljamo nove mogućnosti.
Je li to Samsung krenuo da upralja kompanijom u Kupertinu? Nismo sigurno, ali pozdravljamo nove mogućnosti koje smo dosta dugo čekali.

Svakako vredne pominjanja jesu i dve nove aplikacije: Find My Friends te News. Iako ste se sa prvom možda već upoznali, ona sada postaje deo onih aplikacije koje ćete staviti u folder „Apple“ te „Apple Crap“ jer je nikada nećete koristiti. Druga pak, News, predstavlja dobru kopiju Flipboarda i šanse su velike da će ubrzo zameniti popularnu aplikaciju jer kad Apple „pozajmi“ ideje, on se uglavnom ogluši o idejne tvorce.

Za kraj, treba napomenuti prognoze koje novi OS stavljaju na više od 20% iOS uređaja – već do nedelje! Sačekamo li nekih desetak dana, mogli bismo biti prijatno iznenađeni ukupnom brojkom. Da stvari budu bolje, Apple je rekao da će svi uređaji koji su podržavali iOS 8 podržavati i iOS 9. Dakle, vaš stari iPad ili iPhone takođe mogu koristiti nove funkcije, pri čemu bi čak trebali biti i nešto brži, zahvaljujući optimizaciji resursa unutar OS-a.

To be, or not to be?

Ukoliko nas pitate, možete sačekati par dana (eventualno do vikenda) – ali novi iOS izgleda zaista zanimljivo. Šanse su velike da će večeras biti gužva oko preuzimanja novog OS-a, te može proći određeno vreme pre nego dospete na red. I dok bi najveći broj bagovao trebao da bude otklonjen u samom startu, moguće je da će se koji i provući ali ne brinite – Apple to otklanja jako brzo, već nakon nedelju dana možemo očekivati jedan patch.

Koja su vaša očekivanja od novog operativnog sistema i da li ćete vaš iPhone te iPad u startu ažurirati? Recite nam u komentarima!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Hoće li soba za gejming i dalje biti ‘glavni adut’ poslodavaca ili nas zbog korone očekaju bolji benefiti i povlastice?

Pandemija je promenila mnogo toga, pa i način na koji poslodavci i zaposleni posmatraju kompanijske benefite. U nastavku otkrivamo koje će to povlastice zaposleni u IT-ju moći da očekuju sada kada rad od kuće više nije 'ništa posebno'.

Office Talks Podcast

Zašto ne gotivimo Baku Praseta i Marka Zuckerberga? (gost Goran Jankuloski)

Ova godina se može opisati samo jednom rečju - turbulentno. Osim pandemije i drugih nedaća, svedoci smo i različitih dešavanja na društvenim mrežama, počev od kontraverznih stavova Trampa na Tviteru pa preko novih promena na Facebooku i odnosa sa brendovima.

Kultura 2.0

Kako su dve marketinške agencije i Pozorište Puž napravili dečiju Viber predstavu koju je pratilo 20.000 ljudi

Kada se udruže volja, kreativnost i znanje, postoji rešenje za sve, a to nam pokazuje primer agencija Saatchi and Saatchi, Leo Burnett, kao i Pozorišta Puž i Vibera. Njihovi timovi su usred pandemije odlučili da obraduju mališane i organizuju predstavu - ni manje ni više nego baš na Viberu.

Tehnologija

Spotify je zvanično stigao u Srbiju – pretplata kreće od 580 dinara

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od srede 15. jula. Šta dolazak ovog servisa znači za domaće korisnike i da li bi isti mogao da ostane u senci veoma prisutnog Deezera?

Startapi i poslovanje

Duško Vesin (Alchemy): Budućnost startapa najviše zavisi od partnera i investitora – ne od proizvoda

Jedan od osnivača startapa Alchemy i nekadašnjeg dryTools, Duško Vesin, otkriva za Netokraciju kako je tekla njihova poslovna priča i na osnovu tog iskustva deli savete za sve buduće preduzetnike.

Startapi i poslovanje

Korisnici žele da sa bankama rade na daljinu, a rešenje nudi domaći Blinking

Video 'onboarding' korisnika, tačnije sistem video identifikacije na daljinu, polako postaje 'mainstream' širom sveta. Domaći Blinking razvio je takvo rešenje, a u nastavku teksta razgovaramo o tome kako ono može da nam skrati čekanje u redovima.