Na Zapadu ništa novo: Apple predstavio novi OS X, iOS 9...

Na Zapadu ništa novo: Apple predstavio novi OS X, iOS 9, Apple Music…

Na sinoćnjem otvaranju 26. WWDC konferencije u San Francisku, Apple je u keynote obraćanju, svetskoj javnosti predstavio niz novih softverskih rešenja. Tako smo se upoznali sa funkcijama iOS 9 operativnog sistema, kao i sa novim OS X koji će nositi naziv El Capitan. Iako je doza iznenađenja izostala, kompanija iz Kupertina predstavila je novi servis Apple Music koji smo još ranije najavili u našem pregledu očekivanja za pomenuti događaj.

Apple-WWDC-
Epicentar promena, da, ali softverskih.

Da nije sve bilo podređeno samo operativnim sistemima dokaz je i prezentovanje poboljšanog Apple Pay-a, kao i novog servisa za ljubitelje muzike koji nosi naziv – Apple Music. Takođe, bilo je nešto više reči o drugoj generaciji Watch OS-a koji će pokretati pametni sat kompanije iz Kupertina, ali i o iOS 9 koji stiže sa sasvim novim mogućnostima i nešto drugačijim korisničkim interfejsom.

Otvorivši konferenciju, prvi čovek Apple-a, Tim Kuk je na početku nagovestio svima da će najviše reči biti o novim softverskim rešenjima koja će u narednom periodu krasiti uređaje iz ove kompanije. Najpre je predstavljen OS X El Capitan, a odlikovaće ga jednostavnost, stabilnost i drugačije korisničko iskustvo – koje sada pozajmljuje neke stvari od Windows-a. Doslovno.

Novi operativni sistem za Mac računare, stiže sa poboljšanim procesom pretrage fajlova i sadržaja, kao i sa Split View funkcijom koja u jednom prozoru može prikazati i dve aplikacije, što znatno olakšava proces rada.

Capiten stiže - prvo developerima, potom i javnosti na jesen.
Capitan stiže – prvo developerima, potom i javnosti na jesen.

Što se tiče samih preformansi, OS X El Capitan korisnicima će omogućiti da izvuku maksimum iz njihovih računara, te su tako preformanse i do 1,4 puta brže, prebacivanje između programa 2 puta, a otvaranje PDF fajlova i do 4 puta brže u odnosu na prethodni Yosemite. Novi OS X je već dostupan za developere, dok za sve korisnike stiže ove jeseni – kao besplatan upgrade!

Ček stani, pa to je Flipboard?

Iako su mnogi očekivali da iOS 9 stigne sa nešto drugačijim dizajnom nego prethodnik, to se ipak nije desilo. Kako je i naveo Craig Federighi, potpredsednik tima za softverski inženjering u Apple-u, novi operativni sistem se može pohvaliti sa većom stabilnošću, zatim boljom uštedom energije (duže trajanje baterije), kao i pametnijim glasovnim asistentom Siri koja je ovog puta “naučila” neke nove stvari.

News aplikacija koja stiže sa iOS 9 - gotovo preslikan Flipboard.
News aplikacija koja stiže sa iOS 9 – gotovo preslikan Flipboard.

Naime, Siri sada stiže sa unapređenim sistemom podsetnika, tu je i poboljšana reprodukcija muzičkog sadržaja sa lockscreen-a, ali i mogućnost precizne pretrage fotografija na osnovu događaja. Kao što je i bilo najavljeno, iOS 9 će krastiti novi Proactive asistent koji će biti konkurencija servisu Google Now, a putem njega korisnici direktno iz pretrage mogu da pristupe aplikacijama, muzici i to čim priključe svoje slušalice. Takođe, Proactive može pretpostaviti nepoznate brojeve u trenutku poziva na osnovu podataka u telefonu (mail, podsetnik, notes…) – da li je ovo zaista kraj nepoznatim brojevima? Videćemo.

Još jedna od novina koja će se naći na novom operativnom sistemu jeste unapređena aplikacija Notes. Dobro poznati beležnik koji krasi uređaje iz Apple-a još od prvog iPhone-a, sada je dobio i najveće promene. Radi se o naprednim funkcijama poput ubacivanja fotografija, linkova, crtanja, ali i pravljenja check liste. Istini za volju, možda je Apple malo zakasnio sa ovim funkcijama (khm, Evernote), uzimajući u obzir da su slične aplikacije na Androidu imale znatno ranije iste ove mogućnsti.

iOS-9
Novi iOS 9 stiže sa unapređenim glasovnim asistentom Siri i trebalo bi da poboljša preformanse na starijim modelima iPhone-a. (Screenshot)

Pre nego što se osvrnemo na nove funkcije koje “devetka” donosi na tablet iz Apple-a, treba koju reč posvetiti i novoj aplikaciji News. Zapravo, ona će zameniti Newsstand, te u potpunosti podseća na Flipboard što su mnogi već okarakterisali kao besramnu krađu. Korisnik može pratiti razne medije i članke na osnovu tema koje ga interesuju, a News će pored toga sam predlagati sadržaj za čitanje baziran prema prethodnom interesovanju korisnika. Aplikacija će na početku prvo biti dostupna u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji.

Multitasking za iPad – konačno!

Korisnici iPad uređaja dolaskom novog operativnog sisitema dobiće jedno sasvim drugačije korisničko iskustvo. Reč je zapravo o nekoliko novih funkcija, a jedna od njih je i quicktype, putem koje korisnik sada može povlačenjem dva prsta nagore pretvoriti tastaturu u touchpadte je koordinisanje tekstom kao i obeležavanje istog znatno olakšano.

Pored ovoga, iPad će dobiti novi i lepši multitasking režim rada sa Split View i Picture in Picture funkcijom. Korisnici ovih popularnih tableta sada mogu na ekranu upravljati sa dve aplikacije u isto vreme i gledati video u malom prozoru dok surfuju Internetom ili pretražuju fotografije.

iPad-iOS-9
Izgled novog Multitaskinga na iPad-u. Korisnik može kontrolisati u isto vreme dve aplikacije, a samim tim se povećava i produktivnost. (Screenshot)

Pri samom kraju WWDC konferencije, predstavljena je i druga generacija Watch OS-a koji bi trebalo da znatno olakša posao developerima pri razvoju aplikacija te da korisnicima donese neke nove funkcije, poput lakšeg puštanja muzike, kontrole automobila putem posebnih aplikacija i lakši pregled informacija. Najbolje od svega, aplikacije za Apple Watch sada postaju nativne.

Kako posle nas, da suncu vratim sjaj…

Pre nego što će se događaj i zvanično zatvoriti, Tim Kuk je najavio da postoji još samo jedna stvar. Naravno, reč je o sasvim novom servisu iz Kupertina koji nosi naziv Apple Music, a koji neodoljivo podseća na Spotify i druge streaming servise. Korisnicima će biti na raspolaganju globalni B1 radio, dok je sa druge strane najviše akcenata stavljeno na interakciju korisnika sa muzičkim umetnicima. Ovaj servis zvanično stiže 30. juna (prva tri meseca je besplatan) i biće prva brendirana Apple aplikacija koja će se naći na Androidu i Windowsu!

Još jedan WWDC ostao je za nama a velikih iznenađenja nažalost nije ni bilo, kao ni novih hardverskih proizvoda. Pitanje ostaje zašto Apple u neku ruku tek sada “nadoknađuje gradivo” i kada možemo očekivati novi Apple TV, novu seriju proizvoda? Po svemu sudeći, načekaćemo se, ali jedno je sigurno – Apple sa OS X, iOS i Watch OS sada aktivno radi na izgradnji još uvezanijeg ekosistema iz koga se nećemo lako izvući, a koji će developerima pružiti još više mogućnosti za kreiranje inovativnijih i boljih aplikacija.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.