Na Zapadu ništa novo: Apple predstavio novi OS X, iOS 9...

Na Zapadu ništa novo: Apple predstavio novi OS X, iOS 9, Apple Music…

Na sinoćnjem otvaranju 26. WWDC konferencije u San Francisku, Apple je u keynote obraćanju, svetskoj javnosti predstavio niz novih softverskih rešenja. Tako smo se upoznali sa funkcijama iOS 9 operativnog sistema, kao i sa novim OS X koji će nositi naziv El Capitan. Iako je doza iznenađenja izostala, kompanija iz Kupertina predstavila je novi servis Apple Music koji smo još ranije najavili u našem pregledu očekivanja za pomenuti događaj.

Apple-WWDC-
Epicentar promena, da, ali softverskih.

Da nije sve bilo podređeno samo operativnim sistemima dokaz je i prezentovanje poboljšanog Apple Pay-a, kao i novog servisa za ljubitelje muzike koji nosi naziv – Apple Music. Takođe, bilo je nešto više reči o drugoj generaciji Watch OS-a koji će pokretati pametni sat kompanije iz Kupertina, ali i o iOS 9 koji stiže sa sasvim novim mogućnostima i nešto drugačijim korisničkim interfejsom.

Otvorivši konferenciju, prvi čovek Apple-a, Tim Kuk je na početku nagovestio svima da će najviše reči biti o novim softverskim rešenjima koja će u narednom periodu krasiti uređaje iz ove kompanije. Najpre je predstavljen OS X El Capitan, a odlikovaće ga jednostavnost, stabilnost i drugačije korisničko iskustvo – koje sada pozajmljuje neke stvari od Windows-a. Doslovno.

Novi operativni sistem za Mac računare, stiže sa poboljšanim procesom pretrage fajlova i sadržaja, kao i sa Split View funkcijom koja u jednom prozoru može prikazati i dve aplikacije, što znatno olakšava proces rada.

Capiten stiže - prvo developerima, potom i javnosti na jesen.
Capitan stiže – prvo developerima, potom i javnosti na jesen.

Što se tiče samih preformansi, OS X El Capitan korisnicima će omogućiti da izvuku maksimum iz njihovih računara, te su tako preformanse i do 1,4 puta brže, prebacivanje između programa 2 puta, a otvaranje PDF fajlova i do 4 puta brže u odnosu na prethodni Yosemite. Novi OS X je već dostupan za developere, dok za sve korisnike stiže ove jeseni – kao besplatan upgrade!

Ček stani, pa to je Flipboard?

Iako su mnogi očekivali da iOS 9 stigne sa nešto drugačijim dizajnom nego prethodnik, to se ipak nije desilo. Kako je i naveo Craig Federighi, potpredsednik tima za softverski inženjering u Apple-u, novi operativni sistem se može pohvaliti sa većom stabilnošću, zatim boljom uštedom energije (duže trajanje baterije), kao i pametnijim glasovnim asistentom Siri koja je ovog puta “naučila” neke nove stvari.

News aplikacija koja stiže sa iOS 9 - gotovo preslikan Flipboard.
News aplikacija koja stiže sa iOS 9 – gotovo preslikan Flipboard.

Naime, Siri sada stiže sa unapređenim sistemom podsetnika, tu je i poboljšana reprodukcija muzičkog sadržaja sa lockscreen-a, ali i mogućnost precizne pretrage fotografija na osnovu događaja. Kao što je i bilo najavljeno, iOS 9 će krastiti novi Proactive asistent koji će biti konkurencija servisu Google Now, a putem njega korisnici direktno iz pretrage mogu da pristupe aplikacijama, muzici i to čim priključe svoje slušalice. Takođe, Proactive može pretpostaviti nepoznate brojeve u trenutku poziva na osnovu podataka u telefonu (mail, podsetnik, notes…) – da li je ovo zaista kraj nepoznatim brojevima? Videćemo.

Još jedna od novina koja će se naći na novom operativnom sistemu jeste unapređena aplikacija Notes. Dobro poznati beležnik koji krasi uređaje iz Apple-a još od prvog iPhone-a, sada je dobio i najveće promene. Radi se o naprednim funkcijama poput ubacivanja fotografija, linkova, crtanja, ali i pravljenja check liste. Istini za volju, možda je Apple malo zakasnio sa ovim funkcijama (khm, Evernote), uzimajući u obzir da su slične aplikacije na Androidu imale znatno ranije iste ove mogućnsti.

iOS-9
Novi iOS 9 stiže sa unapređenim glasovnim asistentom Siri i trebalo bi da poboljša preformanse na starijim modelima iPhone-a. (Screenshot)

Pre nego što se osvrnemo na nove funkcije koje “devetka” donosi na tablet iz Apple-a, treba koju reč posvetiti i novoj aplikaciji News. Zapravo, ona će zameniti Newsstand, te u potpunosti podseća na Flipboard što su mnogi već okarakterisali kao besramnu krađu. Korisnik može pratiti razne medije i članke na osnovu tema koje ga interesuju, a News će pored toga sam predlagati sadržaj za čitanje baziran prema prethodnom interesovanju korisnika. Aplikacija će na početku prvo biti dostupna u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji.

Multitasking za iPad – konačno!

Korisnici iPad uređaja dolaskom novog operativnog sisitema dobiće jedno sasvim drugačije korisničko iskustvo. Reč je zapravo o nekoliko novih funkcija, a jedna od njih je i quicktype, putem koje korisnik sada može povlačenjem dva prsta nagore pretvoriti tastaturu u touchpadte je koordinisanje tekstom kao i obeležavanje istog znatno olakšano.

Pored ovoga, iPad će dobiti novi i lepši multitasking režim rada sa Split View i Picture in Picture funkcijom. Korisnici ovih popularnih tableta sada mogu na ekranu upravljati sa dve aplikacije u isto vreme i gledati video u malom prozoru dok surfuju Internetom ili pretražuju fotografije.

iPad-iOS-9
Izgled novog Multitaskinga na iPad-u. Korisnik može kontrolisati u isto vreme dve aplikacije, a samim tim se povećava i produktivnost. (Screenshot)

Pri samom kraju WWDC konferencije, predstavljena je i druga generacija Watch OS-a koji bi trebalo da znatno olakša posao developerima pri razvoju aplikacija te da korisnicima donese neke nove funkcije, poput lakšeg puštanja muzike, kontrole automobila putem posebnih aplikacija i lakši pregled informacija. Najbolje od svega, aplikacije za Apple Watch sada postaju nativne.

Kako posle nas, da suncu vratim sjaj…

Pre nego što će se događaj i zvanično zatvoriti, Tim Kuk je najavio da postoji još samo jedna stvar. Naravno, reč je o sasvim novom servisu iz Kupertina koji nosi naziv Apple Music, a koji neodoljivo podseća na Spotify i druge streaming servise. Korisnicima će biti na raspolaganju globalni B1 radio, dok je sa druge strane najviše akcenata stavljeno na interakciju korisnika sa muzičkim umetnicima. Ovaj servis zvanično stiže 30. juna (prva tri meseca je besplatan) i biće prva brendirana Apple aplikacija koja će se naći na Androidu i Windowsu!

Još jedan WWDC ostao je za nama a velikih iznenađenja nažalost nije ni bilo, kao ni novih hardverskih proizvoda. Pitanje ostaje zašto Apple u neku ruku tek sada “nadoknađuje gradivo” i kada možemo očekivati novi Apple TV, novu seriju proizvoda? Po svemu sudeći, načekaćemo se, ali jedno je sigurno – Apple sa OS X, iOS i Watch OS sada aktivno radi na izgradnji još uvezanijeg ekosistema iz koga se nećemo lako izvući, a koji će developerima pružiti još više mogućnosti za kreiranje inovativnijih i boljih aplikacija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.