Šta treba da znate ako izdajete stan putem sajta Airbnb?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Šta treba da znate ako izdajete stan putem sajta Airbnb?

U Beogradu trenutno ima preko 4.000 aktivnih izdavača na Airbnb-u uz godišnji rast oko 45%. Platforma ima ogroman broj mogućnosti, a ovo su neke od osnovnih koje biste trebali da zapamtite ukoliko izdajete stan putem ovog sajta.

Ako želite da posredstvom platforme Airbnb oglasite svoj smještaj, najpre morate da provjerite da li imate sve što je potrebno da biste bili uspješan domaćin.

Ovaj sajt je specifičan jer se fokus stavlja na to da gosti dobiju lokalni doživljaj mjesta, da se osjećaju kao kod kuće i da imaju sve potrebno za opušten boravak. Iz tog razloga je bitno da definišete kakav ćete domaćin biti: hoćete li biti tu za svoje goste ili ćete im samo predati ključeve. Osobe koje su tu za svoje goste i reponzivne su na zahtjeve dobijaju povlašćeniji položaj koji se ogleda u boljim recenzijama, a samim tim i u boljem rangiranju na samom sajtu.

Airbnb će vam pomoći tako što ste osigurani u slučaju štete (ali ne u slučaju svake vrste štete, zato se prethodno dobro raspitajte ako imate neke skupocjenosti u stanu). Takođe, u slučaju da gost ne dođe, novac će vam svakako biti isplaćen, ako ste tako naznačili u svojim pravilima izdavanja, a uvijek možete i da odradite refundaciju sredstava gostu.

Transakcije preko Airbnb-a vrše se isključivo putem platne kartice tako što Airbnb naplati noćenje od gosta, skine svoju proviziju i vama ispostavi neto sumu na račun koji ste podesili. Ali, takođe i štiti svoje goste, jer vama novac neće biti isplaćen dok se gost ne smjesti u apartman. Tako se smanjuje mogućnost da domaćini zaborave na gosta, da lažne slike postave na sajtu i očekuju zaradu od toga i slično.

Kako se boriti protiv overbooking-a?

Nakon što ste se kao izdavač upoznali sa svojim pravima i obavezama, sledi pravljenje listinga. Za ovaj korak potrebno je da imate fotografije apartmana u što boljoj rezoluciji, poželjno fotografisano od strane profesionalog fotografa.

Smještaj treba da bude opremljen svim osnovnim stvarima za život – kao kada biste htjeli da se preselite i u tom trenutku dobro razmislite šta vam treba da biste komforno funkcionisali. Moj savjet je da fotografije budu svijetle, širokih kadrova i da pokazuju opremljenost smještaja. Posle fotografija, spremite dobar opis smještaja, lokalnih atrakcija, kraja u kojem je smještaj i najbitnije – formirajte cijene.

Airbnb preferira instant opciju rezervisanja, tako da gosti mogu automatski da rezervišu vaš smještaj, bez prethodne provjere da li je slobodan. Ovo je problem za one koji se oglašavaju na više sajtova jer lako može da dođe do duple rezervacije u slučaju da vam kalendar nije ažuriran ili ako slučajno stignu rezervacije sa dva sajta za iste datume, dok vi niste budni ili niste pri uređaju da ažurirate kalendar.

Ikonica ‘munje’ (⚡) pored listinga pokazaće vam da je taj domaćin omogućio Instant book opciju.

U tom slučaju preporučujem upotrebu channel manager sistema koji će za vas kontrolisati sve kalendare i pobrinuti se da svuda imate instant rezervisanje bez mogućnosti duplih rezervacija.

Ako nemate ažuriran kalendar, znajte da Airbnb ima strogu polisu prema otkazivanju rezervacija, tako vas otkazivanje može izaći do 100$ troška ako posegnete za tom opcijom! Zato je jako bitno da imate ažuran kalendar i da brinete o svojim rezervacijama, tu je channel manager vaš najbolji partner.

Naplata provizije na Airbnb-ju

Ovaj sajt nudi dvije opcije za naplatu provizije:

 1. Opcija za kojom skoro svi idu, u kojoj Airbnb od domaćina uzima 3% provizije, a od gosta uzima i do 20% provizije (service fee). Kada gost gleda cijenu, u ovoj opciji mu se ne prikazuje taj dodatni service fee, ali kada dođe do poslednjeg koraka za rezervisanje, prikaže mu se i ta opcija. Po našem iskustvu, ta provizija prema gostu zna da bude i veća od 20%.
 2. Opcija za kojom ide manji broj domaćina, u kojoj postoji samo jedna provizija kao i na ostalim rezervacionim sajtovima. Ta provizija je fiksno 14% i od gosta se ne uzima ništa naknadno, već je sve uključeno u vašu cijenu.

Da bi gost napravio rezervaciju mora da ima dovoljno sredstava na računu jer kada rezervišete željeni smeštaj Airbnb automatski naplaćuje sredstva. Zavisno od polise koju ste podesili, u slučaju da gost otkaže, vi imate pravo na određeni procenat sredstava, a u slučaju nedolaska i na cjelokupnu sumu.

U slučaju kada gost dođe nakon 24 sata od check-in-a na vaš račun Airbnb uplaćuje novac koji ostane nakon što skinu svoju proviziju. Na koji račun uplaćuju? I za to postoje dvije opcije:

 1. U prvoj opciji možete da podesite svoj devizni račun za devizne prilive iz inostranstva. Ovu opciju ja lično ne preporučujem jer banke često uzimaju fiksne provizije po transakciji. Tako na rezervaciju od 40€, banka može da uzme 15€ proviziju i to se nikako ne isplati. U slučaju da se odlučite ipak za ovu opciju, morate da imate IBAN i SWIFT uputstvo za plaćanje. Te podatke unosite u podešavanje plaćanja. Kada Airbnb uplati novac, taj novac ide međubanci u inostranstvu, koja skida svoju proviziju za obradu transakcije i ispostavlja novac na devizni račun u vašoj banci.
 2. Za ovu opciju se ne odlučuju često izdavaoci, ali je možda povoljnija o prve opcije – isplata na Payoneer platni račun i Mastercard karticu. Sredstva za korisnike iz Srbije isplaćuju se u dolarima, a ovo je platna institucija koja je locirana u inostranstvu. Kada popunite sve podatke biće vam otvoren besplatni međunarodni račun u Payoneer-u, a kroz 15 dana dobijate na vašu adresu i Mastercard karticu koju možete da koristite za podizanje tih sredstava ili za plaćanje u prodavnicama, na internetu… Provizija pri podizanju sredstava je oko 2% plus kurs ako banke imaju neku dodatnu naplatu, jer u Srbiji samo možete da podignete dinare. U svakom slučaju, više vam se isplati ili da odjednom dižete više novca ili da je koristite pretežno za plaćanje ili kada putujete. Plus može da bude i korisna kao štedni račun 🙂

Dobra recenzija zlata vredi

Kada imate neka pitanja za Airbnb to zna da bude poprilično škakljiv jer oni još uvijek nemaju call centar za Balkan, te često morate da zovete direktno u San Francisko, što zna da košta ili da se putem poruka dopisujete sa njihovim junior agentima koji su prvi na liniji podrške korisnicima i gostima. Sajt jeste odličan, ali ako imate puno apartmana, zna da zaboli glava ako dođe nekog problema, ali tako je manje više i sa ostalim rezervacionim kanalima.

I, na kraju, zamolite vašeg gosta da ostavi iskrenu, ali i dobru recenziju tako da budući gosti mogu da vide šta da očekuju. Dobre recenzije će vam pomoći da se bolje plasirate na rang listi, što vodi i većem broju rezervacija, a to dalje vodi i većim prihodima i većem izboru gostiju.

Posle određenog vremena, ako ste uspeli da dočekate minimum 10 putovanja ili 3 duga ostanka, a procenat brzine odgovora na poruke vam je iznad 90%, dok vam je rejting iznad 4.8, a niste imali otkazivanja gostiju, dobijate mogućnost da postanete Superhost. Ova titula na Airbnb-u nosi prednosti dobijanja većeg broja rezervacija, uživate ugled među ostalim domaćinima i među gostima na sajtu.

Pored toga što gost ostavlja recenziju vama i vi morate da ostavite za gosta, jer kad jedna strana napravi recenziju, druga strana ne može da je vidi dok i sama ne ostavi povratnu informaciju. Ovaj sistem ocjenjivanja je odličan jer možete da vidite i kakvi su vam gosti rezervisali smještaj i da li su pravili probleme nekim prošli domaćinima.

I zato – pobrinite se za svoje goste, sredite smještaj, instalirate channel manager i bićete spremni da osjetite sve prednosti koje Airbnb nudi!

Ostavi komentar

 1. Krsto

  Krsto

  24. 6. 2019. u 13:24 Odgovori

  Od prošle godine koristim Aorbnb za izdavanje apartmana.Sve funkcioniše odlično.
  Sada sam povećao kapacitete pa me zanima kako sve objediniti, kako prikazati sve moje aprtmane u jednom postu.Tražio sam tu opciju ali ne mogu da se snađem.Da li ovakva opcija uošte postoji ili svaki apartman mora pojedinačno da se objavi?
  Pozdrav

  • Dani

   Dani

   6. 8. 2019. u 15:07 Odgovori

   Dobar dan, da li biste mogli da me uputite na neke korake kako se počinje baviti time? Na neki sajt, instituciju, proceduru, da bi se moglo razmišljati o bavljenju tom vrstom delatnosti. Hvala unapred.

 2. Djordje

  Djordje

  24. 6. 2019. u 13:51 Odgovori

  Apartmani svi mogu da se vode na jednom profilu, ali u pretrazi gostu izlaze pojedinačno.
  Postoji opcija da potencijalni gost sve apartmane vidi na jednom mjestu, a to je tako što putem Airbnb-a pristupi vašem profilu gdje su prikazane informacije o vama, o vašem poslovanju i sumarno prikazani svi listinzi koje vodite.

 3. Dani

  Dani

  6. 8. 2019. u 15:05 Odgovori

  Dobar dan. Prijatelj me zamolio da se detaljno informišem o tome kako kod nas fukcioniše izdavanje stanova preko Airbnb-a. On bi iznajmio stanove, pa se onda bavio time. Da li imate neki putokaz, naravno ne da mi sad potanko sve objasnite (nisam baš ni utopista ni nekulturna pa da to tražim od nekoga), nego da me uputite gde da se pouzdano informišem.
  ja ne znam ništa o tome odnosno da li bi morala da se otvori firma za tu vrstu delatnosti, kako se plaćaju razne dažbine. ako neko ima volje da mi pomogne, biću mu vrlo zahvalna.

  • Đorđe Jevtić

   Đorđe Jevtić

   16. 1. 2020. u 17:14 Odgovori

   Pozdrav Radiša,

   Sve dodatne informacije o radu sajtova možete da potražite u člancima na našem sajtu ili u forumima korisnika tih sajtova. A ako imate neke nedoumice oko prodaje ili oko naših softvera, slobodno nas pozovite. 🙂

 4. Vedran

  Vedran

  16. 1. 2020. u 12:30 Odgovori

  Postovanje Djordje.
  Iz Vaseg teksta vidim da ste rodjeni i odrasli u Tivtu.Mogu samo da kazem da mi je veoma drago zbog toga jer sam i ja rodjen i odrastao u Tivtu.Sada zivim u Nisu.
  Moje obracanje,vama je vezano za apartman koji ja i supruga posedujemo na Zlatiboru.U pitanju je Apartman Vuksanovic.Apartman se izdaje preko Booking coma,ali je postavljen i na sajtu Airbnb ali do sada nismo imali goste preko tog sajta.Da li mozete da mi date neke savete vezano za taj sajt.Pre nekoliko dana mi je na moj broj telefona stigla poruka od potencijalnog gosta iz inostranstva koji se interesovao za odredjene slobodne datume,u potpisu je stajalo airbnb.Ali kada sam ja pokusavao da posaljem odgovor na taj isti broj poruka nije uspela da se posalje ni posle nekoliko
  pokusaja.A u porukama i obavestenjima na samom profilu objekta nema nikakva poruka ni obavestenje da se bilo ko interesovao za smestaj.Da li mozete da mi objasnite zasto se to desava?
  Unapred hvala na odgovoru.
  Veliki pozdrav za sugradjanina iz rodnog grada.

  • Đorđe Jevtić

   Đorđe Jevtić

   16. 1. 2020. u 17:11 Odgovori

   Pozdrav Vedrane,

   Zlatibor inače ima nisku tražnju stranih gostiju i jako veliku konkurenciju. Moj je predlog da aktivirate što veći broj akcija i na Bookingu i na Airbnb-u, da se posvetite malo opisima, ako nemate profesionalno odrađene fotografije to takođe treba da odradite.

   Moguće da ste imali neku spam poruku na Airbnb-u, koju su njihovi administratori uklonili pa se zato ne vidi. To su automatski sms-ovi, ne možete sa njima da se dopisujete preko poruka, samo preko Airbnb inboxa.

   Svakako, sve probleme koje imate sa navedenim sajtovima treba da iskomunicirate sa njihovom podrškom. Oni će to najbolje znati da objasne.

   Svako dobro

 5. Milla Varga

  Milla Varga

  28. 1. 2020. u 20:29 Odgovori

  Potrebna mi je pomoc kome mogu da se obratim ko je odgovorna osoba za airbnb kod nas.Uplatila sam stan i nikako da dobijem kljuceve i ugovor.Moram to prijaviti i MOLIM VAS pomozite mi da nadjem kontakt osobu za Srbiju.

 6. Milan Aksic

  Milan Aksic

  29. 1. 2020. u 10:20 Odgovori

  Pozdrav Djordje, imam pitanje…
  Objekat koji spremam za Airbnb se nalazi u Srbiji dok ja zivim u Inostranstvu…
  Da li mogu dati svoj racun iz inostranstva za naplatu Airbnb-u ili moram otvoriti jedan u Srbiji?Hvala Milan

 7. Vesna Markovic

  Vesna Markovic

  6. 3. 2020. u 15:54 Odgovori

  Dobar dan Djordje,
  Samo sam htela da Vas pitam u vezi ovog placanja preko Payoneer kartice. Naime, kad podizem pare sa bankomata provizija je fiksna bez obzira koju sumu podizem tj. $3,5. Interesuje me samo kada placam racune recimo u posti da li vazi isto pravilo tj. da li i tu ima neka fiksna provizija ili zavisi od visine uplate.
  Hvala unapred
  Pozdrav
  Vesna Markovic

  • Đorđe Jevtić

   Đorđe Jevtić

   19. 3. 2020. u 12:03 Odgovori

   Dobar dan Vesna, provizija na bankomatima je 3.5% + 3,15$, plaćanje karticom smanjuje malo tu proviziju, nisam siguran tačno kolika je, možete da provjerite unutar Payoneer-a, u sekciji Fees, tamo imate sve iznose provizija

   Pozdrav

 8. Slavica Kostic

  Slavica Kostic

  19. 3. 2020. u 11:54 Odgovori

  Postovani,zamolila bih vas da mi pomognete.Naime,prijatelji iz Portugala su u decembru rezervisali stan u Beogradu za maj mesec.Usled poznatih desavanja zbog situacije sa virusom,prinudjeni su da otkazu.Vlasnik stana im je uzeo pola iznosa.Radi se o nekih desetak dana rezervisanih i uplacenih.Da li je to praksa,obzirom da je vanredno stanje,da ne otkazuju svojom voljom?Kome bi trebali da se obrate?Unapred hvala.

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   19. 3. 2020. u 11:56 Odgovori

   Obratiti se Airbnb podršci i proveriti koja je politika otkazivanja u ovakvim situacijama. Koliko sam ja upućen, Airbnb je bio jasan u nameri da se vraća novac svima koji su rezervisali i otkazali zbog COVID-19.

 9. Stanislav Bogojević

  Stanislav Bogojević

  26. 4. 2020. u 13:39 Odgovori

  Postovani Djordje,

  Razmišljam da pored Booking-a oglasim svoje apartmane i na Airbnb-ju. Ono što me zanima jeste uparivanje kalendara. Da li se uparuje samo dostupnost u navedenom periodu ili i cene i drugi prateći uslovi (minimalan broj dana za rezervacije) koji su navedeni kod Booking-a?
  Unapred hvala na odgovoru.
  Stanislav

  • Đorđe Jevtić

   Đorđe Jevtić

   28. 4. 2020. u 11:32 Odgovori

   Poštovani Stanislave,

   U slučaju da se odlučite za korišćenje channel manager sistema onda imate punu sinhronizaciju u realnom vremenu. To podrazumjeva: cijene, restrikcije (min i max broj noćenja), raspoloživost, cjenovnike i akcije. Akcije i neki cjenovnici ne mogu da budu identični na Airbnb-u i Booking-u zbog toga što su različiti sajtovi. Ali gore sve što ste nabrojali, ulazi u paket 🙂

   Za sve informacije, slobodno pišite direktno na naš mejl

   Pozdrav,
   Đorđe

 10. dragan tegeltija

  dragan tegeltija

  3. 6. 2020. u 23:17 Odgovori

  Pozdrav svima,
  sto se tice isplate, znaci da je definitivno bolja payoneer opcija? ja sam odradio prvu opciju ali ako je bolja payoneer opcija onda bih se prebacio?
  hvala

 11. VLADIMIR TADIC

  VLADIMIR TADIC

  23. 6. 2020. u 15:55 Odgovori

  Zasto niste objavili da prilikom isplate na nas racun , banka uzima oko 20 % ???
  Na cenu boravka od 105 eura AIR mi jeisplatio 80. Odnosno banka mi je prebacila samo 80. Kada bi uplata bila kao preko bookinga , ponovo bih radio sa AIR BNB om. Ovako…..NIKAD VISE.

  • Đorđe Jevtić

   Đorđe Jevtić

   23. 6. 2020. u 16:22 Odgovori

   Pozdrav Vladimire, to je do intermedijarne banke i razlikuje se kod svake banke u zavisnosti od toga koju imaju partnersku banku. Nije u pitanju % vjerovatno, već fiksan iznos od 10-20 eur. Ako imate problem sa provizijom, možete da pustite da se na Airbnb-u nakupi veći iznos, pa tek kad dođe do tog iznosa da novac bude uplaćen na vaš račun. Recimo, stavite da dođe do 1000 eur, a banka tadfa uzme 20 eur i to je jednako kao da je 2% provizija. Ali prvo ispitajte sa bankom gdje je nestalo tih 20 eur u prethodnoj uplati

 12. jbg

  jbg

  17. 1. 2021. u 20:07 Odgovori

  Pozdrav,

  Hvala za ovaj tekst, pre pola godine sam ga čitao i pomogao mi je da izaberem opciju plaćanja, pratio sam vaše preporuke.
  Vidim da se izdavaoci preko Airbnba pominju i u celoj halabuki oko oporezivanja freelancera. Lično to nisam doživljao kao free lance, ali dobro. Recimo da ostane tako.
  Moje je pitanje da li će mi pomoći to što imam firmu (preduzetnik paušalac) . Sad me isplaćuju kao fizičko lice jer mi je tako delovalo jednostavnije kad već može. (Nešto sam ubeđen da je postojala opcija da izdaješ i kao firma, ali sad ne mogu da nađem. ) Ukoliko bi postojala opcija i promenio npr da me plaćaju na firmu (znači onda otvaranje deviznog računa i sl.) da li bi to značilo da redovno isplaćujem državi paušalni porez koliki je i nemam nikakvih dodatnih troškova?
  poz i hvala i pohvale za rad netokracije

  • Đorđe Jevtić

   Đorđe Jevtić

   18. 1. 2021. u 09:00 Odgovori

   Pozdrav, imate mogućnost da izdajete i kao firma, ali i kao fizičko lice pri čemu bi plaćali paušalan porez i paušalnu naknadu za boravišne takse. Detaljnije je najbolje da se informišete direktno kod uprave u lokalnoj opštini ili ako želite da radite kao firma, da se konsultujete sa nekim knjigovođom. Tako ćete imati najrelevantnije informacije, jer postoji mogućnost da u lokalnoj opštini imate neke olakšice, neku pravnu pomoć za pokretanje ili nešto slično.

 13. Sanja

  Sanja

  29. 3. 2021. u 13:22 Odgovori

  Dragi Krsto,

  pošto imate odlično iskustvo sa Air bnb, i sa naplatom, molim vas za sledeće informacije:
  1. za koju opciju uplata ste se odlučili? Devizni račun kao fizičko lice ili kartica?
  2. Koliko vi stvarno dobijete na kraju, ukoliko recimo ka vama Air bnb treba da plati 40 eura?
  Molim vas za sugestiju, predlog….
  Hvala unapred,
  Pozdrav,

 14. nesko

  nesko

  12. 7. 2022. u 18:32 Odgovori

  Postovani Djordje
  Zeleo bih da izdajem kucu preko airbnb.
  Molim vas da mi ukratko objasnite koji je postupak i sta sve treba da unesem od
  podataka.
  Hvala unapred
  Pozdrav

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Zašto je VS Code omiljeni alat svih developera?

Ovogodišnje Stack Overflow istraživanje pokazalo je da je Visual Studio Code (VS Code) već četvrtu godinu zaredom najvoljeniji alat među svim developerima. Predstavljamo vam razloge zašto se 74,48% profesionalnih developera, ali i početnika izjasnilo da preferira ovaj alat u odnosu na ostale.

Startapi i poslovanje

SPLET tech konferencija o inovativnom preduzetništvu zakazana za 12. oktobar u Beogradu

Prvi put u Beogradu, 12. oktobra 2022. godine u MTS Dvorani, održaće se SPLET Tech, konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu.

Karijere

Istraživanje: Prosečne plate u IT sektoru €1.600, sve više stručnjaka sa srednjom školom

Istraživanje 'Puls Srpske IT zajednice' pokazuje da su plate nastavile rast, te da sada prosečna iznosi čak 1.600 evra, dok 10% kandidata zarađuje iznose preko 3.000 evra, što je pet puta više od prosečne plate u Srbiji.

Startapi i poslovanje

Otvara se HUB8 – novi ‘coworking’ prostor u srcu Dedinja

Smešten u vili sa bazenom, novi coworking prostire se na 530 metara kvadratnih i u ponudi ima 40 radnih mesta za pojedince i timove, sale za sastanke, ali i mogućnost virtuelne kancelarije.

Startapi i poslovanje

Keo Sar: Srpski osnivači imaju jasnu viziju o problemima koje rešavaju

Keo Sar poseduje bogato iskustvo u mentorisanju međunarodnim akceleratorskim programima, a za Netokraciju je govorio o domaćem startap ekosistemu, njegovim razlikama u odnosu na strano tržište i potencijalu za budući rast.

Gaming

Nordeus fondacija pokrenula Gejmlab – besplatnu platformu za učenje o gejmingu

Nordeus fondacija danas predstavlja besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab. Kroz kurseve, iskustvo stručnjaka praktičan rad, otvorene izvore informacija, mladi mogu da steknu osnovna znanja o samoj industriji, disciplinama i karijerama u okviru nje.