80% Internet korisnika u Srbiji danas gleda YouTube

80% Internet korisnika u Srbiji danas gleda YouTube – oglašivači šta čekate?

Prestonica Srbije danas je poželela dobrodošlicu ‘YouTube Partnership’ samitu na kome će se govoriti više o mogućnostima monetizacije koja ova platforma nudi, ali i koja će okupiti poznate domaće YouTubere koji će sa učesnicima podeliti svoja iskustva kada je zarada od kreiranja videa u pitanju.

yt_1

Prethodeći početku samita, predstavnicima medija obratila se Marijana Prpić, šef brendinga pri Google Adriatics-u, koja je zadužena za poslovanje YouTube-a u šest zemalja: Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Marijana je uvela medije u rad YouTube-a na ovim prostorima, dodavši da 80% korisnika Interneta u Srbiji redovno pristupa video sadržaju koji ova platforma nudi.

U prevodu, ukoliko agencije žele da se oglašavaju na YouTube-u, reach može biti poprilično visok.

Dodavši da naš region ne odstupa previše za ostatkom sveta kada je konzumiranje sadržaja u pitanju, Prpić je izjavila da korisnici sa ovih prostora imaju gotovo iste navike kao i oni koji dolaze iz zapadnih zemalja. Prateći trendove, i u Srbiji su se izdvojile kategorije kao što su muzika, gejming, sadržaj kojeg publish-eri kreiraju, tutorijali i brendiran sadržaj iza kojeg stoje agencije.

Promocija Partnership’ programa i edukacija oglašivača

Ukoliko ste se pitali koja je uloga Google Adriatics-a, odgovor stiže u vidu podrške za korisnike iz čitavog regiona, ali i velikog broja besplatnih edukacija i radionica koje se organizuju po gradovima širom ex-Yu, a na kojima posetioci mogu naučiti koje su to usluge koje Google nudi. Upravo jedan od takvih programa jeste i “YouTube Partnership Summit” koji se danas održava u Beogradu, a čiji je cilj promocija Partnership programa koji je za region Balkana zvanično lansiran u aprilu ove godine.

brifing
Novinarima su se predstavili i domaći YouTuberi koji zajedno okupljaju i po nekoliko stotina hiljada pretplatnika.

U razgovoru sa predstavnicima medija, Marijana kaže:

Komercijalni aspekt YouTube-a dostupan je od marta prošle godine. Vidimo rast, oglašivači su prepoznali važnost naše platforme. Region Balkana nije izolovan od sveta, ovde već uveliko posluju veliki brendovi poput Coca-Cole, a domaći oglašivači otvorenih su ruku dočekali mogućnost oglašavanja na YouTube-u.

Takođe, od aprila tekuće godine vlasnicima kanala ponudili smo mogućnost monetizacije tj. zarade od YouTube-a, a danas ćemo na samitu dodatno govoriti o svim mogućnostima koje nudimo.

Srbija kao No.1 u regionu

Kada poredimo tržišta po veličini, prvo mesto svakako zauzima Srbija, ali su Hrvatska i Slovenija odmah iza ukoliko posmatramo angažman korisnika. To se donekle može pravdati činjenicom da kanali koji kreiraju originalan sadržaj, a koji i broje najviše pretplatnika te pregleda, dolaze upravo iz ovih zemalja.

Za kraj, Prpić je istakla da Google Adriatics planira još radionica i edukacija u budućnosti – kako bi što većem broju zainteresovanih korisnika, oglašivača i YouTubera predstavili sve mogućnosti koje njihovi proizvodi i usluge nude.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.