Kako kreirati web aplikacije u PHP-u?

Kako kreirati web aplikacije u PHP-u?

U amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, 46. DaFED okupio je sve zainteresovane koji su želeli da čuju više o upotrebi PHP-a za razvoj web aplikacija. O osnovnim konceptima kreiranja middleware-a govorio je Nenad Lukić (FSD), dok je sa bazom podataka MongoDB publiku upoznao Nebojša Kamber (Infostud).

php-dafed

Na samom početku, Nenad Lukić je govorio na temu PHP middlewarea i njegovoj upotrebi, posebno ističući da HTTP middleware nije nov koncept, ali jeste tema o kojoj se u poslednje vreme dosta priča. Najjednostavnije rečeno, HTTP middleware je mehanizam za modifikovanje HTTP request-a koji nam služi da kreiramo dodatne slojeve u aplikaciji koji odgovaraju našoj biznis logici.

Dobar primer ovog filtriranja je autentifikacija gde sa svakim HTTP request-om možemo da ustanovimo da li korisnik ima ili nema privilegije da pristupi toj stranici. Nenad u svom predavanju objašnjava opšte smernice koje middleware treba da poštuje, a iznosi i nekoliko primera implementacije middleware u aplikaciju.

C++ za brzu PHP ekstenziju

Sa druge strane, publika je imala priliku da čuje i Nebojšu Kambera koji je sa DaFED publikom podelio svoje trogodišnje iskustvo u radu sa Mongo DB, i bolje objasnio situacije u kojima je ova baza podataka pravi izbor i one u kojima to nije. Tako je na primer MongoDB pogodan za obradu raznorodnih podataka i eksternih podataka, ali ne i za obradu podataka koji imaju striktnu šemu:

Postoji mnogo razloga zašto je MongoDB interesantan izbor baze podataka: podržava index-e i operacije sa podokumentima i obezbeđuje nativnu PHP ekstenziju, a kako je pisana u C++, veoma je brza.

Podsećanja radi, DaFED je kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici, a u isto vreme je podržan od strane kompanija Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Više o dobroj praksi korišćenja MongoDB baze podataka o kojoj je pričao Nebojša, možete pogledati u video reportaži:

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.