Kako kreirati web aplikacije u PHP-u?

Kako kreirati web aplikacije u PHP-u?

U amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, 46. DaFED okupio je sve zainteresovane koji su želeli da čuju više o upotrebi PHP-a za razvoj web aplikacija. O osnovnim konceptima kreiranja middleware-a govorio je Nenad Lukić (FSD), dok je sa bazom podataka MongoDB publiku upoznao Nebojša Kamber (Infostud).

php-dafed

Na samom početku, Nenad Lukić je govorio na temu PHP middlewarea i njegovoj upotrebi, posebno ističući da HTTP middleware nije nov koncept, ali jeste tema o kojoj se u poslednje vreme dosta priča. Najjednostavnije rečeno, HTTP middleware je mehanizam za modifikovanje HTTP request-a koji nam služi da kreiramo dodatne slojeve u aplikaciji koji odgovaraju našoj biznis logici.

Dobar primer ovog filtriranja je autentifikacija gde sa svakim HTTP request-om možemo da ustanovimo da li korisnik ima ili nema privilegije da pristupi toj stranici. Nenad u svom predavanju objašnjava opšte smernice koje middleware treba da poštuje, a iznosi i nekoliko primera implementacije middleware u aplikaciju.

C++ za brzu PHP ekstenziju

Sa druge strane, publika je imala priliku da čuje i Nebojšu Kambera koji je sa DaFED publikom podelio svoje trogodišnje iskustvo u radu sa Mongo DB, i bolje objasnio situacije u kojima je ova baza podataka pravi izbor i one u kojima to nije. Tako je na primer MongoDB pogodan za obradu raznorodnih podataka i eksternih podataka, ali ne i za obradu podataka koji imaju striktnu šemu:

Postoji mnogo razloga zašto je MongoDB interesantan izbor baze podataka: podržava index-e i operacije sa podokumentima i obezbeđuje nativnu PHP ekstenziju, a kako je pisana u C++, veoma je brza.

Podsećanja radi, DaFED je kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici, a u isto vreme je podržan od strane kompanija Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Više o dobroj praksi korišćenja MongoDB baze podataka o kojoj je pričao Nebojša, možete pogledati u video reportaži:

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Propustili ste

Gaming

Novosadski 3Lateral razvijao je nastavak svetski poznate igre Hellblade – u ekskluzivnoj saradnji sa Xbox timom!

Gejming kompanija 3Lateral iz Novog Sada koja stoji iza tehnologije za kreiranje realističnih digitalnih modela i animacija, učestvovala je u razvoju nastavka video igre 'Hellblade' za Xbox koristeći najnoviji 'Unreal engine' koji je razvio Epic Games.

Kultura 2.0

Da li će ‘meme’ magija ikada prestati? Sudeći po opsesiji bejbi Jodom – ne

Ima li nekog ko počinje da čitav ovaj tekst, a da nikada nije poslao Džon Travolta mim? Iskreno, ne verujem, jer mimove toliko često srećemo i toliko im se često smejemo da su postali neizbežan deo moderne komunikacije - a mi nismo ni primetili. Ipak, da li su oni samo trend ili su tu da ostanu zauvek?

Gaming

Eipix postaje deo ruskog Playrixa – sledi širenje tima u Novom Sadu

Domaća gejming kompanija Eipix Entertainment akvizirana je od strane ruskog Playrixa, priključujući se tako njegovom novom studiju - Playrix RS. Studio sa sedištem u Novom Sadu, kažu, biće fokusiran na razvoj 'free to play' mobilnih igara najvišeg svetskog kvaliteta.

Kultura 2.0

Kada više pažnje posvetite svojim zaposlenima, a ne kandidatima – vaša Employer Branding strategija će biti mnogo uspešnija

Kuda plovi Employer Branding brod i gde smo grešili, a šta smo uradili dobro kada je ova oblast u pitanju u 2019. godini?

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost ponovo dodeljuje €380.000 – po prvi put mogu da apliciraju i timovi

Inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaju na raspolaganju bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Sledi novi ciklus dodele novca.