Kako kreirati web aplikacije u PHP-u?

Kako kreirati web aplikacije u PHP-u?

U amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, 46. DaFED okupio je sve zainteresovane koji su želeli da čuju više o upotrebi PHP-a za razvoj web aplikacija. O osnovnim konceptima kreiranja middleware-a govorio je Nenad Lukić (FSD), dok je sa bazom podataka MongoDB publiku upoznao Nebojša Kamber (Infostud).

php-dafed

Na samom početku, Nenad Lukić je govorio na temu PHP middlewarea i njegovoj upotrebi, posebno ističući da HTTP middleware nije nov koncept, ali jeste tema o kojoj se u poslednje vreme dosta priča. Najjednostavnije rečeno, HTTP middleware je mehanizam za modifikovanje HTTP request-a koji nam služi da kreiramo dodatne slojeve u aplikaciji koji odgovaraju našoj biznis logici.

Dobar primer ovog filtriranja je autentifikacija gde sa svakim HTTP request-om možemo da ustanovimo da li korisnik ima ili nema privilegije da pristupi toj stranici. Nenad u svom predavanju objašnjava opšte smernice koje middleware treba da poštuje, a iznosi i nekoliko primera implementacije middleware u aplikaciju.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

C++ za brzu PHP ekstenziju

Sa druge strane, publika je imala priliku da čuje i Nebojšu Kambera koji je sa DaFED publikom podelio svoje trogodišnje iskustvo u radu sa Mongo DB, i bolje objasnio situacije u kojima je ova baza podataka pravi izbor i one u kojima to nije. Tako je na primer MongoDB pogodan za obradu raznorodnih podataka i eksternih podataka, ali ne i za obradu podataka koji imaju striktnu šemu:

Postoji mnogo razloga zašto je MongoDB interesantan izbor baze podataka: podržava index-e i operacije sa podokumentima i obezbeđuje nativnu PHP ekstenziju, a kako je pisana u C++, veoma je brza.

Podsećanja radi, DaFED je kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici, a u isto vreme je podržan od strane kompanija Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Više o dobroj praksi korišćenja MongoDB baze podataka o kojoj je pričao Nebojša, možete pogledati u video reportaži:

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Analiza

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.