Samsung podigao ulog na IoT

Samsung podigao ulog na IoT: Predstavljena budućnost povezanog doma

City Cube berlinskog Messe sajamskog kompleksa poželeo je jutros dobrodošlicu visokim zvaničnicima južnokorejskog tehnološkog giganta koji su predstavili novitete iz Samsunga, a koji su usko vezani uz ‘Internet of Things’ trend. Naši životi uskoro bi mogli postati u potpunosti digitalizovani i povezani, a poznata kompanija je obelodanila svoju viziju budućnosti koja se već uveliko odigrava pred očima miliona korisnika.

Samsung_1

Kasno sinoć stigli smo u Berlin. Vremena za odmor nije bilo mnogo te smo se već prvom zorom uputili ka Messe sajamskom centru gde se, sada već tradicionalno, održava IFA sajam potrošačke elektronike. Ukoliko bih jednom rečju morao da opišem ovaj događaj, ta reč bi bila “megalomanija”, mada ni reči “fascinantno” i “grandiozno” ne bi mogle opisati veličinu ove konvencije. Bezbroj hodnika, prolaza, ulaza… a opet sve na jednom mestu.

Neki od najvećih tehnoloških brendova upravo ovih dana predstaviće proizvode na kojima su njihove divizije vredno radile prethodnih godinu dana, a broj predstavnika medija koji okupiraju čitave hale i isto tako blokiraju pristup Internetu dodatno nam govori da svet novih tehnologija ovih dana živi u Berlinu, fokusiran je na rad i nema vremena za obilazak lokalnih barova i istraživanje lokalne hipsterske kulture.

530 miliona prodatih uređaja, a sada ih zamislite povezane

Nešto iza 11 časova centralno mesto na glavnoj bini zauzeo je YE Eom, predsednik Samsunga za Evropu koji je pozdravio više od 1200 predstavnika medija (da, to je brojka, bez zezanja), izjavivši da ova južnokorejska kompanija već nekoliko godina zaredom beleži stabilan rast na “Starom kontinentu”, te da se Samsung pametni telefoni danas nalaze u 60% evropskih domova, dok njihovi pametni televizori krase više od 40% domova. Ovi podaci svakako su postavili Samsung kao globalnog lidera na području potrošačke elektronike, ali kako Eom kaže, mi nismo ovde danas kako bismo gledali u proteklih 5 godina, već u narednih 5.

Gde god da se okrenete samo televizori, i Japanci koji fotkaju proizvode iz svih uglova
Gde god da se okrenete samo televizori, i Japanci koji fotkaju proizvode iz svih uglova

A u tih proteklih 5 godina Samsung je prodao 530 miliona uređaja na području Evrope, te je možda i logičan sled događaja da kompanija nastoji da poveže sve te uređaje, sa ciljem međusobne komunikacije. I to je gde IoT stupa na scenu.

Evropska komisija prognozirala je da će Internet of Things dosegnuti vrednost od 1 triliona evra (samo na području EU), te je Samsung zajedno sa drugim igračima odlučio da na vreme zauzme deo tržišta u industriji koja već sada obeležava “post mobile” eru. Pogledamo li samo geslo keynote prezentacije “In sync with life”, sve će nam biti jasno.

Pored mnogobrojnih predstavnika južnokorejske kompanije koji su govorili o različitim kategorijama uređaja, predstavnicima medija obratio se Alex Hawkinson, CEO kompanije Smart Things koju je Samsung akvizirao 2014. godine, a koji je najavio novu verziju Smart Things Hub uređaja koji služi kao centralno mesto za sve konektovane uređaje, povezujući sigurnosne kamere opremljene senzorima za pokret, digitalnim špijunkama i bravama koje možete otključavati uz pomoć pametnog telefona, pa sve do aplikacija koje jutarnji alarm pretvaraju u signal da vaš aparat za kafu “krene u akciju”.

Novi Smart Things dodaci biće dostupni potrošačima u Evropi krajem 2015. godine
Novi Smart Things dodaci biće dostupni potrošačima u Evropi krajem 2015. godine

Posebno mesto tokom keynote prezentacije zauzeo je Samsung SLEEPsense, uređaj koji meri i analizira vaš san, koji je razvijen u saradnji sa Harvard School of Medicine, a koji je takođe IoT kompatibilan, stavljajući nam do znanja da će uskoro naš frižider moći da zaključi da nam fali unos tih i tih namirnica, samo na osnovu kvaliteta sna. Ah budućnosti, teška si…

Mi nastavljamo sa izveštavanjem i praćenjem interesantnih tehnologija, dok je predstavljanje dugo očekivanog Gear S2 sata najavljeno za sutra. Do tada ćemo već probati da nabavimo i neke 4G sim kartice, kako se više ne bismo gurkali sa našim japanskim kolegama koje blokiraju Internet.

Do tada, pozdrav iz Berlina!

samsung_baner_clanak

Želiš da budeš u toku sa najnovijim dešavanjima iz sveta potrošačke tehnologije? Zaprati Netokraciju na Facebooku i Twitteru, a mi ti šaljemo najnovije informacije – pravo iz Berlina! 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.

Internet marketing

$340 miliona pomoći u Google reklamama za mala i srednja preduzeća širom sveta

Kompanija Google (Alphabet) u zvaničnom blog postu najavila je niz mera koje će ovaj gigant preduzeti ne bi li doprineo borbi protiv korona virusa i ekonomskih posledica koje će pandemija ostaviti za sobom.

Gaming

Humanitarni CS:GO turnir obezbediće 1.000.000+ dinara za organizacije koje pomažu medicinske radnike

Kompanija Quantox Technology organizuje online CS:GO humanitarni turnir od 4. do 5. aprila za domaće IT kompanije sa ciljem da se pomogne medicinskim radnicima u borbi protiv pandemije korona virusa.