Mirko Topalski otkriva planove Playrixa za studio u Srbiji

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Ideja iza ove epizode bila je da se detaljnije osvrnemo na trenutno poslovanje kompanije na tržištu Srbiji i na koji način je došlo do akvizicije Eipixa. Naš sagovornik nam je otkrio više o prilikama koje ova kompanija može da ponudi kako zaposlenima koji trenutno kod njih rade, tako i budućim kadrovima koje planiraju da zaposle.

U maju prošle godine Playrix je imao negde oko 40 miliona dnevno aktivnih korisnika, zauzevši tako sedmo mesto po prodaji igara na Google Play i App Store prodavnicama. Naš gost Mirko Topalski, CEO Playrixa u Srbiji detaljno nam je objasnio kako je firma rasla i na lokalu i na globalu za vreme pandemije beležeći sjajne rezultate u prethodnom periodu.

Ono što bi slušaoce i gledaoce najviše zanimalo jeste to čime se bavi Playrix i na koji način je napravio veliki uspeh u free to play industriji, kako je nastao, ali i na koji način je došlo do akvizicije srpskoj Eipixa koja je četvrta kompanija akvizirana od strane ove ruske gaming kompanije a koja je zadržala originalno ime sa sufiksom RS – kao geolokacijske oznake studija.

Kvalitetna edukacija kadrova kao preduslov za rast industrije

Koliko je Playrix zapravo veliki najbolje govori podatak da zapošljavaju 3.000 ljudi globalno i da u svom vlasništvu već sada imaju oko 20 studija. Mirko nam je između ostalog približio detaljnije nastup na više nego izazovnom tržištu free to play igara koje u početku nije bilo primarno Eipixu koji se prvenstveno bavio razvojem HOPA igara.

Pričali smo i o tome zašto je bitan razvoj i produkcija sopstvenih igara i zašto su se odlučili da budu deo velike grupacije ali da imaju kompletnu kontrolu nad kreativnim procesom kada su nove igre u pitanju. Pored toga, u razgovoru sa Topalskim saznali smo kako stoji situacija sa regrutacijom novih kadrova i koje pozicije kompanija traži iako su pred njima veliki izazovi usled pandemije korona virusa.

Između ostalog, imali smo priliku da govorimo o tome na koji način izgleda usavršavanje zaposlenih u Playrixu, posebno kada je reč o napredovanju na nove pozicije ali i edukacije istih. Mirko je sa nama podelio i njegove stavove o umetničkim fakultetima u Srbiji i važnosti kvalitetne edukacije kadrova koji ulaze u pomenutu industriju. Ovo je bila prava prilika da govorimo i o saradnji sa fakultetima sa posebnim osvrtom na Master 4.0 program.

Na samom kraju saznali smo više budućim planovima Playrixa u Srbiji kada je reč o regrutaciji i napretku kadrova, ali i po čemu se oni razlikuju od drugih game dev studija u Srbiji. Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.