Mirko Topalski otkriva planove Playrixa za studio u Srbiji

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Ideja iza ove epizode bila je da se detaljnije osvrnemo na trenutno poslovanje kompanije na tržištu Srbiji i na koji način je došlo do akvizicije Eipixa. Naš sagovornik nam je otkrio više o prilikama koje ova kompanija može da ponudi kako zaposlenima koji trenutno kod njih rade, tako i budućim kadrovima koje planiraju da zaposle.

U maju prošle godine Playrix je imao negde oko 40 miliona dnevno aktivnih korisnika, zauzevši tako sedmo mesto po prodaji igara na Google Play i App Store prodavnicama. Naš gost Mirko Topalski, CEO Playrixa u Srbiji detaljno nam je objasnio kako je firma rasla i na lokalu i na globalu za vreme pandemije beležeći sjajne rezultate u prethodnom periodu.

Ono što bi slušaoce i gledaoce najviše zanimalo jeste to čime se bavi Playrix i na koji način je napravio veliki uspeh u free to play industriji, kako je nastao, ali i na koji način je došlo do akvizicije srpskoj Eipixa koja je četvrta kompanija akvizirana od strane ove ruske gaming kompanije a koja je zadržala originalno ime sa sufiksom RS – kao geolokacijske oznake studija.

Kvalitetna edukacija kadrova kao preduslov za rast industrije

Koliko je Playrix zapravo veliki najbolje govori podatak da zapošljavaju 3.000 ljudi globalno i da u svom vlasništvu već sada imaju oko 20 studija. Mirko nam je između ostalog približio detaljnije nastup na više nego izazovnom tržištu free to play igara koje u početku nije bilo primarno Eipixu koji se prvenstveno bavio razvojem HOPA igara.

Pričali smo i o tome zašto je bitan razvoj i produkcija sopstvenih igara i zašto su se odlučili da budu deo velike grupacije ali da imaju kompletnu kontrolu nad kreativnim procesom kada su nove igre u pitanju. Pored toga, u razgovoru sa Topalskim saznali smo kako stoji situacija sa regrutacijom novih kadrova i koje pozicije kompanija traži iako su pred njima veliki izazovi usled pandemije korona virusa.

Između ostalog, imali smo priliku da govorimo o tome na koji način izgleda usavršavanje zaposlenih u Playrixu, posebno kada je reč o napredovanju na nove pozicije ali i edukacije istih. Mirko je sa nama podelio i njegove stavove o umetničkim fakultetima u Srbiji i važnosti kvalitetne edukacije kadrova koji ulaze u pomenutu industriju. Ovo je bila prava prilika da govorimo i o saradnji sa fakultetima sa posebnim osvrtom na Master 4.0 program.

Na samom kraju saznali smo više budućim planovima Playrixa u Srbiji kada je reč o regrutaciji i napretku kadrova, ali i po čemu se oni razlikuju od drugih game dev studija u Srbiji. Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.