Mirko Topalski otkriva planove Playrixa za studio u Srbiji

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Ideja iza ove epizode bila je da se detaljnije osvrnemo na trenutno poslovanje kompanije na tržištu Srbiji i na koji način je došlo do akvizicije Eipixa. Naš sagovornik nam je otkrio više o prilikama koje ova kompanija može da ponudi kako zaposlenima koji trenutno kod njih rade, tako i budućim kadrovima koje planiraju da zaposle.

U maju prošle godine Playrix je imao negde oko 40 miliona dnevno aktivnih korisnika, zauzevši tako sedmo mesto po prodaji igara na Google Play i App Store prodavnicama. Naš gost Mirko Topalski, CEO Playrixa u Srbiji detaljno nam je objasnio kako je firma rasla i na lokalu i na globalu za vreme pandemije beležeći sjajne rezultate u prethodnom periodu.

Ono što bi slušaoce i gledaoce najviše zanimalo jeste to čime se bavi Playrix i na koji način je napravio veliki uspeh u free to play industriji, kako je nastao, ali i na koji način je došlo do akvizicije srpskoj Eipixa koja je četvrta kompanija akvizirana od strane ove ruske gaming kompanije a koja je zadržala originalno ime sa sufiksom RS – kao geolokacijske oznake studija.

Kvalitetna edukacija kadrova kao preduslov za rast industrije

Koliko je Playrix zapravo veliki najbolje govori podatak da zapošljavaju 3.000 ljudi globalno i da u svom vlasništvu već sada imaju oko 20 studija. Mirko nam je između ostalog približio detaljnije nastup na više nego izazovnom tržištu free to play igara koje u početku nije bilo primarno Eipixu koji se prvenstveno bavio razvojem HOPA igara.

Pričali smo i o tome zašto je bitan razvoj i produkcija sopstvenih igara i zašto su se odlučili da budu deo velike grupacije ali da imaju kompletnu kontrolu nad kreativnim procesom kada su nove igre u pitanju. Pored toga, u razgovoru sa Topalskim saznali smo kako stoji situacija sa regrutacijom novih kadrova i koje pozicije kompanija traži iako su pred njima veliki izazovi usled pandemije korona virusa.

Između ostalog, imali smo priliku da govorimo o tome na koji način izgleda usavršavanje zaposlenih u Playrixu, posebno kada je reč o napredovanju na nove pozicije ali i edukacije istih. Mirko je sa nama podelio i njegove stavove o umetničkim fakultetima u Srbiji i važnosti kvalitetne edukacije kadrova koji ulaze u pomenutu industriju. Ovo je bila prava prilika da govorimo i o saradnji sa fakultetima sa posebnim osvrtom na Master 4.0 program.

Na samom kraju saznali smo više budućim planovima Playrixa u Srbiji kada je reč o regrutaciji i napretku kadrova, ali i po čemu se oni razlikuju od drugih game dev studija u Srbiji. Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.