Kako srpski digitalci vide 2016. godinu?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Kakav nas ‘digital’ očekuje u 2016. godini?

Božićne i novogodišnje kampanje već uveliko se vrte, finalni pičevi su odrađeni, novi klijenti čekaju na potpisivanje ugovora. Digitalni marketing u 2015. godini može se pohvaliti svetlim trenutcima, no pitanje koje će svaki marketar postaviti sebi nakon praznika jeste - kako ćemo u godini pred nama? Ne brinite, Netokracija je mislila na vas, stoga smo porazgovarali sa vodećim imenima 'digitala' u Srbiji o trendovima i pravcima u kojima industrija ide.

digital-ispravljeno

“Digital u Srbiji konačno sazreva i hvata korak sa razvijenim tržištima”, započeo je razgovor Vladimir Aranđelović, menadžer u digitalnom sektoru agencije Direct Media i predsednik Upravnog odbora IAB Srbija. Odmah na početku, Vladimir ističe da su u 2015. godini oglašivači, mediji i agencije jednoglasno prihvatili realnost ovog kanala oglašavanja, a to je pre svega fokus na rezultate.

Kreativni direktor agencije Pioniri, Ivan Živković, ističe da industrijom danas svakako dominira mobile, te da je osetan novi pravac razvoja pojedinih društvenih mreža kao i messaging platformi, pri čemu će svoj vrhunac uskoro dostići i online video. On se slaže da nas u godini koja prethodi svakako očekuje nekoliko promena, ali i da će Facebook i Google nastaviti svoju utakmicu boreći se za što veći udeo na tržištu oglašavanja.

Sadržaj je ‘novo crno’, ali…

I dok je veliki broj medija sada još spremniji za pravi pravcati content marketing, pitanje koje se nameće jeste da li su klijenti prepoznali potrebu za ovom vrstom oglašavanja. Digital Account Executive u Executive Grupi, Rajma Isljami, kaže da je sadržaj odavno “mala crna haljina” koju svaki brend mora da ima u svom ormaru, a koja se u 2015. godini koristila samo za specijalne prilike. Ona napominje da je za native oglašavanje potrebno dosta slobode i razumevanja na tržištu, ali i da druga strana mora da sluša šta mu tržište priča.

Aranđelović kaže da se native u 2015. godini nalazio u istoj fazi gde se i video nalazio godinu dana ranije, aludirajući na to da bi se stvari trebale promeniti u 2016. godini:

On se našao u ponudama medija, neke od agencija danas imaju posebne sektore za sadržaj, ali sasvim sam siguran da nam je potrebna još najmanje jedna zima pre nego što počnemo sa ubiranjem organskih plodova native-a.

Vladimir isto tako ukazuje na činjenicu da je u ovom trenutku na domaćem tržištu možda i najviše prisutan tzv. PR native iliti advertorijal koji predstavlja samo jedan od šest oblika sadržajnog oglašavanja koje je i sam IAB definisao. Kako kaže, očekuje da će u 2016. godini zaživeti i preostalih pet modela, te da će pronaći svoj put do zainteresovanih klijenata.

Video osvaja društvene mreže – i Internet

Gotovo svo troje sagovornika bili su složni po pitanju primene videa u 2016. godini kao jednog od najvažnijih alata sadržajnog oglašavanja. Rajma naglašava da će prosečan post na društvenim mrežama koji su do sada činile fotografije, zameniti video sadržaj posvećen praćenju dešavanja u društvu. I dok samo digitalno tržište ide u pravcu smanjenja količine sadržaja koji se plasira, akcenat je ovde svakako na kvalitetu – a to je nešto što video izuzetno dobro može isporučiti.

Aranđelović napominje da ćemo 2015. godinu pamtiti i po dugo očekivanom ustoličenju video oglašavanja kao jednog od najefikasnijih formata u digitalu. Led je svakako probijen ulaskom YouTube-a u region, a ove godine su i lokalni pablišeri razvili veoma kvalitetne video mreže i proizvode, dodaje on. Olakšavajuća okolnost za lokalne medije jeste činjenica da je YouTube u 2015. degradirao svoj najbolji proizvod – TrueView. Onog trenutka kada je autoplay opcija postala podrazumevana postavka na YouTube-u (do Q2 2015 je bila samo opt-in), skippable pre roll je postao MaybeView.

Reklame se uglavnom emituju između video klipova koji se sada automatski učitavaju jedan za drugim, poput plejliste. Kao podsetnik, oglašivačima se naplaćuju samo pregledane reklame (ako je trajanje videa do 30s) ili odgledanih 30s (ako video traje duže od 30s). Najveća verovatnoća da neko ne preskoči pre roll je upravo onda kada se ne nalazi pored računara, jer se autoplay nastavlja bez kontrole korisnika.

Ovakav scenario je još češći prilikom slušanja muzike – YouTube je u Srbiji pre svega muzički servis. Još veća verovatnoća da korisnici ne preskoče reklamu je u periodima kada su plejlista ili autoplay sa muzičkim spotovima aktivni. A muzika, naročito folk, predstavlja najveći deo aktivnosti na ovom mediju u Srbiji.

Da ne bih bio pogrešno shvaćen – TrueView je i dalje odličan proizvod ali verovatno manje efikasan nego u 2014. YouTube nije ni jedini – i Facebook je autoplay opcijom učinio gotovo identičnu stvar, a sve u cilju diskutabilnog povećanja video pregleda i prihoda od oglašavanja.

Ivan pak kaže da social video, koji je toliko evoluirao poslednjih godina, dobija novu dimenziju u svetu uvođenjem novih formi – 360 stepeni video, prenosa uživo, ali uskoro i VR-a. Na domaćem tržištu primećuje se veliki pomak, kao i pokušaj da domaći brendovi generišu što više online video sadržaja. Videćemo koliko će i u 2016. biti uspešni u tome.

Budžeti rastu

Poslednjih godina primetan je rast prelivanja budžeta iz tradicionalnih medija u digital, složili su se naši sagovornici, izjavivši da je to trend koji se beleži od nastanka digitalnog tržišta u regionu – trend u kome ćemo moći da uživamo još najmanje nekoliko godina. Međutim, ono što je i bitnije od toga, jeste činjenica da su klijenti razumeli da ne mogu bez oglašavanja na Internetu, te da su upravo digitalu dali bitno mesto u svojim godišnjim budžetima.

Sa druge strane, Rajma naglašava da digital trenutno prati svetski trend gde se očekuje više rada za manje sredstava koja su namenjena agencijama. Ona kaže da je tekuća godina bila dosta konzervativna na polju oglašavanja, te da svi moramo biti spremni na određenu dozu rizika i fleksibilnosti koji su neophodni kada govorimo o inovacijama koje dovode do boljih rezultata – samim tim do povećanja budžeta.

Programmatic u 2016. nije bauk

Može li programatski zakup medija konačno zaživeti u godini koja je pred nama? Živković ističe da pojedina svetska istraživanja kažu da se samo 6% agencija oseća komforno da se upusti u programmatic oglašavanje, te dodaje da nije ubeđen da kod nas postoji nešto veća spremnost. “Prepreka je mnogo, ali recimo da bismo u 2016. mogli da vidimo neke začetke programmatica“.

Vladimir pak kaže da je programatski zakup oglasa kod nas ušao na velika vrata još 2014. godine, dok je teatralan doček u svim agencijama imao tek 2015. godine. Ipak, da bi isto tako ušao na tržište, neophodno je da ga u potpunosti prihvate i mediji i oglašivači, a to je zahtevan, pre svega tehnički proces:

Uveren sam da će u 2016. svi učesnici u tržištu proći transformaciju i usvojiti automatizaciju zakupa i planiranja digital kampanja. Programmatic svoju pravu snagu pokazuje onda kada ima moćne medije u mreži (marketplace ili exchange) i klijenta sa jasno definisanim ciljevima.

Mobile Ad Blocking kao šansa za kreativu?

Sa pojavom iOS 9 operativnog sistema i većim mogućnosti blokiranja display-a na mobilnim uređajima, čitava industrija jednoglasno se digla na noge. Naravno, mobile ad blocker-i svakako ne znače kraj banerima na različitim sajtovima i medijima, ali poslednji trend naterao nas je sve da se dobro zapitamo kuda nas sve to vodi.

Živković ne veruje da ćemo o ovoj temi u skorije vreme pričati na našim prostorima, budući da je već sada fokus na pronalaženju novih rešenja i modela online oglašavanja. “Trendovi predviđaju da će upravo rast ad blocking softvera vratiti fokus na društvene medije, nativno oglašavanje i influensere – što nama odgovara i za šta smo u potpunosti spremni”, navodi on.

I dok korisnicima pop-up i takeover baneri u većini slučajeva umeju da smetaju, ljudi vole da budu deo kreativnih i inovativnih kampanja, ističe Rajma, dodajući da veruje kako ćemo na nivou industrije više pričati o mobilnom oglašavanju, ali da ćemo se na kraju dana fokusirati na relevantne i efikasnije koncepte sa aktuelnim novim formatima.

Mobile ad blocking možemo spominjati samo u kontekstu da smo naučili iz toga šta treba popraviti u narednoj kampanji.

Vladimir napominje kako dodatnu sumnju na ad block aferu bacaju tekstovi renomiranih medija u kojima se tvrdi da Google, Microsoft i Amazon plaćaju ogromne svote novca proizvođaču najzastupljenijeg adblock softvera AdBlock Plus, kako bi upravo njihove mreže bile izuzete sa “crne liste”.

Svakako, procenat korisnika koji koriste ad blocking u regionu daleko je manji od onih u SAD, ali to ne umanjuje važnost teme. Aranđelović ističe da je “blokiranje reklama” pre svega problem medija jer im na taj način bukvalno nestaje deo prihoda, a tek onda oglašivača, budući da u manjem procentu smanjuje doseg kampanja.

“I dok se najveći rast blokiranog saobraćaja očekuje upravo na mobilnim platformama, u pitanju je kompleksna tema kojom ću se baviti u posebnoj analizi koja će biti objavljena na Netokraciji u januaru”, zaključuje Vladimir, dodajući da će biti više reči o problemu viewability-ja online kampanja, kao i novog seta zakona o zaštiti podataka u Evropskoj uniji koji je na putu da ozbiljno promeni industriju oglašavanja na Internetu.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Upoznajte poslodavce

Zašto je Smallpdf uveo 16 nedelja plaćenog odsustva za novopočene tate?

Da li ste nekada čuli za termin 'paternity leave' i da li znate šta on tačno podrazumeva? Odgovor na ovo pitanje potražili smo u razgovoru sa Ivom Marinković iz kompanije Smallpdf koja je ovaj benefit nedavno omogućila svojim zaposlenima.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Propustili ste

Karijere

Microsoft i LinkedIn objavili online kurseve digitalnih veština za 10 miliona ljudi koji traže posao

Kompanija Microsoft ima plan da u saradnji s LinkedIn-om do 2025. godine obezbedi obuke i kurseve za 10 miliona ljudi i na taj način im omogući da steknu veštine i sertifikate koji će im pomoći u pronalaženju poslova.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Tamara od studija psihologije došla do seniorske pozicije u ‘game dev’ industriji

Igranje modernih video igara uvek je u meni izazivalo dozu interesovanja o tome kako zapravo nastaju ovako veliki projekti. Do sada smo imali priliku da često pišemo o tome, pa i nastavljamo u tom smeru kroz razgovor sa Tamarom Perić koja je Lead Game Designer u regionalnoj kompaniji Mad Head Games.

Novost

Razvoj samouslužnih bankarskih alata kao odgovor na promene navika klijenata?

Korisnici bankarskih usluga sve više zahtevaju samostalnost u radu, bez obaveze odlaska u ekspozituru. Tendencije idu ka tome da će ekspozitura ostati dominantan kanal za nešto kompleksnije bankarske proizvode, kao i mesto gde će klijenti pretežno vršiti konsultacije sa bankarskim službenikom.

Office Talks Podcast

Kako od nule napraviti mobilnu aplikaciju za vaš proizvod? (Smallpdf)

U 120. epizodi Office Talks podkasta imali smo priliku da ugostimo Željka Ilića i Ivana Milisavljevića iz kompanije Smallpdf. Sa njima smo razgovarali o proizvodima, radu na mobilnim aplikacijama i kompanijskoj kulturi.

Tehnologija

DaFED #58: Kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt

Oslobodite vaše kalendare, jer je 58. DaFED događaj zakazan za četvrtak 8. decembra s početkokm od 18 časova, u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Upoznajte poslodavce

Kako je Ananas postao startap unutar korporacije i okupio internacionalni tim sa iskustvom iz Amazona i Gugla?

Kako izgleda razvoj jednog od najambicioznijih e-commerce projekata u regionu? Koliko ljudi radi na developmentu i kako su oni organizovani? Odgovor na ovo pitanje potražili smo u razgovoru sa Belom Klašnjom, CTO kompanije Ananas koja stoji iza istoimene web prodavnice.