LearnUpon oraganizuje meetup na temu promene programskih jezika

Želite da promenite programski jezik u kom radite? LearnUpon vas poziva na svoj novi meetup

Brine vas da se više nećete smatrati senior programerima ako promenite programski jezik? Meetup koji 24. novembra organizuje LearnUpon je tu da vam odgovori na sva pitanja u tom domenu.

Nemanja Tojagić je Principal Developer u LearnUpon-u i deo Application Security tima, a na meetup-u će podeliti svoje iskustvo učenja novog programskog jezika. On je, inače, pre LearnUpon-a bio PHP developer bez dana poznavanja Rails-a i ovo je prva firma u kojoj radi u ovom programskom jeziku.

On će sa učesnicima prodiskutovati o tome kako prelazak može koristiti i programerima i kompanijama za koje rade (čak i ako te kompanije koriste samo jedan programski jezik), a moći će da čuju i sledeće:

  • O prednostima i nedostacima učenja novih programskih jezika,
  • Savete o tome kako upravljati tom tranzicijom,
  • Nemanjino iskustvo prelaska sa PHP-a na Ruby.

Senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo

Iskustvo LearnUpon-a pokazuje i da su profesionalci gotovo uvek spremni da uče, a Nemanja dodaje i da veliki deo njegovih kompanijskih kolega potiče iz različitih jezika i do dolaska u LearnUpon nisu imali iskustva sa Rails-om.

“Ono što uspeva da ih zadrži je razmišljanje poput toga “ja sam senior u PHP jeziku”, ali ako odem u drugu firmu na novi jezik biću junior a to ne želim. Ovo je pogrešna perspektiva jer senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo”, navodi Tojagić i pojašnjava kako kompanija treba da se postavi prema zaposlenima koji su iskazali želju da promene jezik u kom rade:

To prvenstveno zavisi od potreba firme. Ukoliko firma ima potrebu za promenom programskog jezika za određeni deo sistema i ima ljude koji žele da se bave novim jezikom, većina firmi će dati šansu svojim ljudima naspram traženja dodatnih ljudi van kompanije.

Ovo, naravno, zavisi i od veličine firme ali i njenih budućih planova. Sistemska podrška je nešto što je neophodno u ovakvom prelazu. U situacijama kada developer prelazi sa jednog jezika na drugi, koliko god imao iskustva on usporava. Razlog je taj što mora da se navikne na novu sintaksu. U ovom slučaju firma mora da pruži vreme programeru da se navikne na novi jezik i da ima razumevanja da nešto što je ranije trajalo jedan dan, sada može trajati tri.

Nemanja je istakao i da će učesnici na meetup-u iz prve ruke čuti kakav je put prelaska sa jednog jezika na drugi, kakve su prednosti i mane takve odluke, kao i šta prelazak sa jednog na drugi jezik podrazumeva sa ličnog aspekta, a sam događaj održaće se 24. novembra od 18h. Učešće je besplatno, a registracija se vrši putem Meetup platforme gde će se naći link ka Zoom pozivu.


Želite da čujete nešto više o prelasku na novi programski jezik? Pošaljite svoju besplatnu prijavu!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.