LearnUpon oraganizuje meetup na temu promene programskih jezika

Želite da promenite programski jezik u kom radite? LearnUpon vas poziva na svoj novi meetup

Brine vas da se više nećete smatrati senior programerima ako promenite programski jezik? Meetup koji 24. novembra organizuje LearnUpon je tu da vam odgovori na sva pitanja u tom domenu.

Nemanja Tojagić je Principal Developer u LearnUpon-u i deo Application Security tima, a na meetup-u će podeliti svoje iskustvo učenja novog programskog jezika. On je, inače, pre LearnUpon-a bio PHP developer bez dana poznavanja Rails-a i ovo je prva firma u kojoj radi u ovom programskom jeziku.

On će sa učesnicima prodiskutovati o tome kako prelazak može koristiti i programerima i kompanijama za koje rade (čak i ako te kompanije koriste samo jedan programski jezik), a moći će da čuju i sledeće:

  • O prednostima i nedostacima učenja novih programskih jezika,
  • Savete o tome kako upravljati tom tranzicijom,
  • Nemanjino iskustvo prelaska sa PHP-a na Ruby.

Senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo

Iskustvo LearnUpon-a pokazuje i da su profesionalci gotovo uvek spremni da uče, a Nemanja dodaje i da veliki deo njegovih kompanijskih kolega potiče iz različitih jezika i do dolaska u LearnUpon nisu imali iskustva sa Rails-om.

“Ono što uspeva da ih zadrži je razmišljanje poput toga “ja sam senior u PHP jeziku”, ali ako odem u drugu firmu na novi jezik biću junior a to ne želim. Ovo je pogrešna perspektiva jer senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo”, navodi Tojagić i pojašnjava kako kompanija treba da se postavi prema zaposlenima koji su iskazali želju da promene jezik u kom rade:

To prvenstveno zavisi od potreba firme. Ukoliko firma ima potrebu za promenom programskog jezika za određeni deo sistema i ima ljude koji žele da se bave novim jezikom, većina firmi će dati šansu svojim ljudima naspram traženja dodatnih ljudi van kompanije.

Ovo, naravno, zavisi i od veličine firme ali i njenih budućih planova. Sistemska podrška je nešto što je neophodno u ovakvom prelazu. U situacijama kada developer prelazi sa jednog jezika na drugi, koliko god imao iskustva on usporava. Razlog je taj što mora da se navikne na novu sintaksu. U ovom slučaju firma mora da pruži vreme programeru da se navikne na novi jezik i da ima razumevanja da nešto što je ranije trajalo jedan dan, sada može trajati tri.

Nemanja je istakao i da će učesnici na meetup-u iz prve ruke čuti kakav je put prelaska sa jednog jezika na drugi, kakve su prednosti i mane takve odluke, kao i šta prelazak sa jednog na drugi jezik podrazumeva sa ličnog aspekta, a sam događaj održaće se 24. novembra od 18h. Učešće je besplatno, a registracija se vrši putem Meetup platforme gde će se naći link ka Zoom pozivu.


Želite da čujete nešto više o prelasku na novi programski jezik? Pošaljite svoju besplatnu prijavu!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.