LearnUpon oraganizuje meetup na temu promene programskih jezika

Želite da promenite programski jezik u kom radite? LearnUpon vas poziva na svoj novi meetup

Brine vas da se više nećete smatrati senior programerima ako promenite programski jezik? Meetup koji 24. novembra organizuje LearnUpon je tu da vam odgovori na sva pitanja u tom domenu.

Nemanja Tojagić je Principal Developer u LearnUpon-u i deo Application Security tima, a na meetup-u će podeliti svoje iskustvo učenja novog programskog jezika. On je, inače, pre LearnUpon-a bio PHP developer bez dana poznavanja Rails-a i ovo je prva firma u kojoj radi u ovom programskom jeziku.

On će sa učesnicima prodiskutovati o tome kako prelazak može koristiti i programerima i kompanijama za koje rade (čak i ako te kompanije koriste samo jedan programski jezik), a moći će da čuju i sledeće:

  • O prednostima i nedostacima učenja novih programskih jezika,
  • Savete o tome kako upravljati tom tranzicijom,
  • Nemanjino iskustvo prelaska sa PHP-a na Ruby.

Senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo

Iskustvo LearnUpon-a pokazuje i da su profesionalci gotovo uvek spremni da uče, a Nemanja dodaje i da veliki deo njegovih kompanijskih kolega potiče iz različitih jezika i do dolaska u LearnUpon nisu imali iskustva sa Rails-om.

“Ono što uspeva da ih zadrži je razmišljanje poput toga “ja sam senior u PHP jeziku”, ali ako odem u drugu firmu na novi jezik biću junior a to ne želim. Ovo je pogrešna perspektiva jer senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo”, navodi Tojagić i pojašnjava kako kompanija treba da se postavi prema zaposlenima koji su iskazali želju da promene jezik u kom rade:

To prvenstveno zavisi od potreba firme. Ukoliko firma ima potrebu za promenom programskog jezika za određeni deo sistema i ima ljude koji žele da se bave novim jezikom, većina firmi će dati šansu svojim ljudima naspram traženja dodatnih ljudi van kompanije.

Ovo, naravno, zavisi i od veličine firme ali i njenih budućih planova. Sistemska podrška je nešto što je neophodno u ovakvom prelazu. U situacijama kada developer prelazi sa jednog jezika na drugi, koliko god imao iskustva on usporava. Razlog je taj što mora da se navikne na novu sintaksu. U ovom slučaju firma mora da pruži vreme programeru da se navikne na novi jezik i da ima razumevanja da nešto što je ranije trajalo jedan dan, sada može trajati tri.

Nemanja je istakao i da će učesnici na meetup-u iz prve ruke čuti kakav je put prelaska sa jednog jezika na drugi, kakve su prednosti i mane takve odluke, kao i šta prelazak sa jednog na drugi jezik podrazumeva sa ličnog aspekta, a sam događaj održaće se 24. novembra od 18h. Učešće je besplatno, a registracija se vrši putem Meetup platforme gde će se naći link ka Zoom pozivu.


Želite da čujete nešto više o prelasku na novi programski jezik? Pošaljite svoju besplatnu prijavu!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.