LearnUpon oraganizuje meetup na temu promene programskih jezika

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Želite da promenite programski jezik u kom radite? LearnUpon vas poziva na svoj novi meetup

Brine vas da se više nećete smatrati senior programerima ako promenite programski jezik? Meetup koji 24. novembra organizuje LearnUpon je tu da vam odgovori na sva pitanja u tom domenu.

Nemanja Tojagić je Principal Developer u LearnUpon-u i deo Application Security tima, a na meetup-u će podeliti svoje iskustvo učenja novog programskog jezika. On je, inače, pre LearnUpon-a bio PHP developer bez dana poznavanja Rails-a i ovo je prva firma u kojoj radi u ovom programskom jeziku.

On će sa učesnicima prodiskutovati o tome kako prelazak može koristiti i programerima i kompanijama za koje rade (čak i ako te kompanije koriste samo jedan programski jezik), a moći će da čuju i sledeće:

  • O prednostima i nedostacima učenja novih programskih jezika,
  • Savete o tome kako upravljati tom tranzicijom,
  • Nemanjino iskustvo prelaska sa PHP-a na Ruby.

Senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo

Iskustvo LearnUpon-a pokazuje i da su profesionalci gotovo uvek spremni da uče, a Nemanja dodaje i da veliki deo njegovih kompanijskih kolega potiče iz različitih jezika i do dolaska u LearnUpon nisu imali iskustva sa Rails-om.

“Ono što uspeva da ih zadrži je razmišljanje poput toga “ja sam senior u PHP jeziku”, ali ako odem u drugu firmu na novi jezik biću junior a to ne želim. Ovo je pogrešna perspektiva jer senioritet nije vezan za jezik već za znanje i iskustvo”, navodi Tojagić i pojašnjava kako kompanija treba da se postavi prema zaposlenima koji su iskazali želju da promene jezik u kom rade:

To prvenstveno zavisi od potreba firme. Ukoliko firma ima potrebu za promenom programskog jezika za određeni deo sistema i ima ljude koji žele da se bave novim jezikom, većina firmi će dati šansu svojim ljudima naspram traženja dodatnih ljudi van kompanije.

Ovo, naravno, zavisi i od veličine firme ali i njenih budućih planova. Sistemska podrška je nešto što je neophodno u ovakvom prelazu. U situacijama kada developer prelazi sa jednog jezika na drugi, koliko god imao iskustva on usporava. Razlog je taj što mora da se navikne na novu sintaksu. U ovom slučaju firma mora da pruži vreme programeru da se navikne na novi jezik i da ima razumevanja da nešto što je ranije trajalo jedan dan, sada može trajati tri.

Nemanja je istakao i da će učesnici na meetup-u iz prve ruke čuti kakav je put prelaska sa jednog jezika na drugi, kakve su prednosti i mane takve odluke, kao i šta prelazak sa jednog na drugi jezik podrazumeva sa ličnog aspekta, a sam događaj održaće se 24. novembra od 18h. Učešće je besplatno, a registracija se vrši putem Meetup platforme gde će se naći link ka Zoom pozivu.


Želite da čujete nešto više o prelasku na novi programski jezik? Pošaljite svoju besplatnu prijavu!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.