Besplatna Laravel radionica okuplja PHP programere

Besplatna Laravel radionica okuplja PHP programere u ICT Hubu

U subotu 12. septembra, posetioci beogradskog ICT Hub-a imaće priliku da nauče osnove najbrže rastućeg PHP frameworka - Laravela. Kroz četvoročasovnu, besplatnu radionicu, predavač Goran Ćirković govoriće o prednostima Laravela kada su u pitanju veliki projekti, te predstaviti dobre prakse ali i odgovarati na pitanja iz publike.

laravel11

U razgovoru za Netokraciju, Goran, inače dugogodišnji programer koji je diplomirao u Parizu, a koji danas radi na web aplikacijama za nemačku auto industriju, izjavio je da mnogi startaperi danas pričaju više o marketingu i dizajnu, nego o tehnologiji koja se koristi za razvoj projekata.

I dok se PHP smatrao razvojnim okruženjem od kojeg se počinje, framework je često bio ili preveliki ili premali. Stvari su se drastično promenile te 2011. kada je Laravel i lansiran, a danas važi za jedno od najbrže rastućih i najpopulanrijih razvojnih okruženja. To je zapravo skup dobrih praksi te razvojna filozofija održivog, sigurnog koda:

Laravel je trenutno najtraženiji PHP framework. Laravel nije CMS (kao što su WordPress, Joomla, Drupal) već daleko moćnija stvar koja služi za razvoj naprednih web aplikacija, CMS-ova i API-ja.

Laravel se koristi za velike projekte čije su glavne karakteristike stabilnost, optimizacija resursa i brzina učitavanja. Laravel je često nosilac projekata i preko web servisa može da se poveže sa mobilnim i drugim aplikacijama.

Osigurajte vaše prisustvo već danas!

Govoreći više o ovoj tehnologiji, Ćirković je izjavio da je Laravel radionica pre svega namenjena onima koji dobro razumeju PHP, SQL, HTML, CSS i JS. Laravel mogu učiti PHP programeri sa najmanje godinu dana iskustva, dok je poželjno poznavanje objektno orijentisanog programiranja te Model-View-Controller Design Pattern-a.

Laravel radionica je besplatna uz prethodno prijavljivanje i održaće se u subotu, 12. septembra s početkom u 13 časova.

Sam program radionice sastojaće se od:

Composer

 • Moćan alat za instalaciju Laravela, preuzimanje paketa (biblioteka, “dependencies”)

Migrations

 • Alat za kreiranje strukture baze podataka i relacija između tabela (engl. “database schema”)

Routes

 • Kreiranje dinamičkih URL-ova i upućivanje na Controllere i Modele

Requests i Responses

 • Slanje i primanje podataka

DB

 • Manipulacija bazom podataka bez korišćenja modela

Kratak uvod u objektno orijentisano programiranje

 • Ekspresno upoznavanje sa klasama, metodama, varijablama, objektima, nasleđivanjem, interface-om

Namespace

 • Upravljanje nazivima i lokacijama klasa

Controllers

 • Upravljanje logičkim funkcijama i operacijama između podataka (baze i modela) i layout-a (views)

Eloquent ORM – Models

 • Modeli su napredni oblici komuniciranja sa bazom. Čitanje, upisivanje, brisanje i povezivanje sa ostalim modelima (tabelama u bazi) se vrši na veoma jednostavan način

Views, Blade Templates

 • Blade je jednostavan ali snažan templating koncept. Za razliku od drugih templating koncepata, Blade Vam daje mogućnost da koristite izvorni PHP

MVC Model, View, Controller

 • MVC pattern je u današnjem programiranju azbuka! Naučićete kako da povežete sve komponente u celinu: Model, View i Controller kao i kako koristiti dinamičke skripte, AJAX, AngularJS, NodeJS,…

Validation

 • Validacija podataka je provera sadržaja pre upisivanja u bazu

Helpers

 • Korisne skripte za manipulaciju nizovima, stringovima i objektima

Localization

 • Višejezičnost (engl. “multilanguage”) je svakako deo svake napredne aplikacije. U ovoj lekciji naučićete kako se pravilno koristi lokalizacija i kako se osmišljava struktura baze i linkova za potrebe višejezičnosti

Sessions, Cookies

 • Rad sa sesijama i kolačićima

Authentication

 • Registracija korisnika, logovanje, rad sa korisničkim nalozima

Socialite

 • Upotreba naloga sa društvenih mreža

Events

 • Non-blocking trigger skripti (pozivanje pratećih servisa, slanje mejlova, generisanje PDF-ova)

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Propustili ste

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.