Besplatna Laravel radionica okuplja PHP programere

Besplatna Laravel radionica okuplja PHP programere u ICT Hubu

U subotu 12. septembra, posetioci beogradskog ICT Hub-a imaće priliku da nauče osnove najbrže rastućeg PHP frameworka - Laravela. Kroz četvoročasovnu, besplatnu radionicu, predavač Goran Ćirković govoriće o prednostima Laravela kada su u pitanju veliki projekti, te predstaviti dobre prakse ali i odgovarati na pitanja iz publike.

laravel11

U razgovoru za Netokraciju, Goran, inače dugogodišnji programer koji je diplomirao u Parizu, a koji danas radi na web aplikacijama za nemačku auto industriju, izjavio je da mnogi startaperi danas pričaju više o marketingu i dizajnu, nego o tehnologiji koja se koristi za razvoj projekata.

I dok se PHP smatrao razvojnim okruženjem od kojeg se počinje, framework je često bio ili preveliki ili premali. Stvari su se drastično promenile te 2011. kada je Laravel i lansiran, a danas važi za jedno od najbrže rastućih i najpopulanrijih razvojnih okruženja. To je zapravo skup dobrih praksi te razvojna filozofija održivog, sigurnog koda:

Laravel je trenutno najtraženiji PHP framework. Laravel nije CMS (kao što su WordPress, Joomla, Drupal) već daleko moćnija stvar koja služi za razvoj naprednih web aplikacija, CMS-ova i API-ja.

Laravel se koristi za velike projekte čije su glavne karakteristike stabilnost, optimizacija resursa i brzina učitavanja. Laravel je često nosilac projekata i preko web servisa može da se poveže sa mobilnim i drugim aplikacijama.

Osigurajte vaše prisustvo već danas!

Govoreći više o ovoj tehnologiji, Ćirković je izjavio da je Laravel radionica pre svega namenjena onima koji dobro razumeju PHP, SQL, HTML, CSS i JS. Laravel mogu učiti PHP programeri sa najmanje godinu dana iskustva, dok je poželjno poznavanje objektno orijentisanog programiranja te Model-View-Controller Design Pattern-a.

Laravel radionica je besplatna uz prethodno prijavljivanje i održaće se u subotu, 12. septembra s početkom u 13 časova.

Sam program radionice sastojaće se od:

Composer

 • Moćan alat za instalaciju Laravela, preuzimanje paketa (biblioteka, “dependencies”)

Migrations

 • Alat za kreiranje strukture baze podataka i relacija između tabela (engl. “database schema”)

Routes

 • Kreiranje dinamičkih URL-ova i upućivanje na Controllere i Modele

Requests i Responses

 • Slanje i primanje podataka

DB

 • Manipulacija bazom podataka bez korišćenja modela

Kratak uvod u objektno orijentisano programiranje

 • Ekspresno upoznavanje sa klasama, metodama, varijablama, objektima, nasleđivanjem, interface-om

Namespace

 • Upravljanje nazivima i lokacijama klasa

Controllers

 • Upravljanje logičkim funkcijama i operacijama između podataka (baze i modela) i layout-a (views)

Eloquent ORM – Models

 • Modeli su napredni oblici komuniciranja sa bazom. Čitanje, upisivanje, brisanje i povezivanje sa ostalim modelima (tabelama u bazi) se vrši na veoma jednostavan način

Views, Blade Templates

 • Blade je jednostavan ali snažan templating koncept. Za razliku od drugih templating koncepata, Blade Vam daje mogućnost da koristite izvorni PHP

MVC Model, View, Controller

 • MVC pattern je u današnjem programiranju azbuka! Naučićete kako da povežete sve komponente u celinu: Model, View i Controller kao i kako koristiti dinamičke skripte, AJAX, AngularJS, NodeJS,…

Validation

 • Validacija podataka je provera sadržaja pre upisivanja u bazu

Helpers

 • Korisne skripte za manipulaciju nizovima, stringovima i objektima

Localization

 • Višejezičnost (engl. “multilanguage”) je svakako deo svake napredne aplikacije. U ovoj lekciji naučićete kako se pravilno koristi lokalizacija i kako se osmišljava struktura baze i linkova za potrebe višejezičnosti

Sessions, Cookies

 • Rad sa sesijama i kolačićima

Authentication

 • Registracija korisnika, logovanje, rad sa korisničkim nalozima

Socialite

 • Upotreba naloga sa društvenih mreža

Events

 • Non-blocking trigger skripti (pozivanje pratećih servisa, slanje mejlova, generisanje PDF-ova)

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Intervju

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.