Besplatna Laravel radionica okuplja PHP programere

Besplatna Laravel radionica okuplja PHP programere u ICT Hubu

U subotu 12. septembra, posetioci beogradskog ICT Hub-a imaće priliku da nauče osnove najbrže rastućeg PHP frameworka - Laravela. Kroz četvoročasovnu, besplatnu radionicu, predavač Goran Ćirković govoriće o prednostima Laravela kada su u pitanju veliki projekti, te predstaviti dobre prakse ali i odgovarati na pitanja iz publike.

laravel11

U razgovoru za Netokraciju, Goran, inače dugogodišnji programer koji je diplomirao u Parizu, a koji danas radi na web aplikacijama za nemačku auto industriju, izjavio je da mnogi startaperi danas pričaju više o marketingu i dizajnu, nego o tehnologiji koja se koristi za razvoj projekata.

I dok se PHP smatrao razvojnim okruženjem od kojeg se počinje, framework je često bio ili preveliki ili premali. Stvari su se drastično promenile te 2011. kada je Laravel i lansiran, a danas važi za jedno od najbrže rastućih i najpopulanrijih razvojnih okruženja. To je zapravo skup dobrih praksi te razvojna filozofija održivog, sigurnog koda:

Laravel je trenutno najtraženiji PHP framework. Laravel nije CMS (kao što su WordPress, Joomla, Drupal) već daleko moćnija stvar koja služi za razvoj naprednih web aplikacija, CMS-ova i API-ja.

Laravel se koristi za velike projekte čije su glavne karakteristike stabilnost, optimizacija resursa i brzina učitavanja. Laravel je često nosilac projekata i preko web servisa može da se poveže sa mobilnim i drugim aplikacijama.

Osigurajte vaše prisustvo već danas!

Govoreći više o ovoj tehnologiji, Ćirković je izjavio da je Laravel radionica pre svega namenjena onima koji dobro razumeju PHP, SQL, HTML, CSS i JS. Laravel mogu učiti PHP programeri sa najmanje godinu dana iskustva, dok je poželjno poznavanje objektno orijentisanog programiranja te Model-View-Controller Design Pattern-a.

Laravel radionica je besplatna uz prethodno prijavljivanje i održaće se u subotu, 12. septembra s početkom u 13 časova.

Sam program radionice sastojaće se od:

Composer

 • Moćan alat za instalaciju Laravela, preuzimanje paketa (biblioteka, “dependencies”)

Migrations

 • Alat za kreiranje strukture baze podataka i relacija između tabela (engl. “database schema”)

Routes

 • Kreiranje dinamičkih URL-ova i upućivanje na Controllere i Modele

Requests i Responses

 • Slanje i primanje podataka

DB

 • Manipulacija bazom podataka bez korišćenja modela

Kratak uvod u objektno orijentisano programiranje

 • Ekspresno upoznavanje sa klasama, metodama, varijablama, objektima, nasleđivanjem, interface-om

Namespace

 • Upravljanje nazivima i lokacijama klasa

Controllers

 • Upravljanje logičkim funkcijama i operacijama između podataka (baze i modela) i layout-a (views)

Eloquent ORM – Models

 • Modeli su napredni oblici komuniciranja sa bazom. Čitanje, upisivanje, brisanje i povezivanje sa ostalim modelima (tabelama u bazi) se vrši na veoma jednostavan način

Views, Blade Templates

 • Blade je jednostavan ali snažan templating koncept. Za razliku od drugih templating koncepata, Blade Vam daje mogućnost da koristite izvorni PHP

MVC Model, View, Controller

 • MVC pattern je u današnjem programiranju azbuka! Naučićete kako da povežete sve komponente u celinu: Model, View i Controller kao i kako koristiti dinamičke skripte, AJAX, AngularJS, NodeJS,…

Validation

 • Validacija podataka je provera sadržaja pre upisivanja u bazu

Helpers

 • Korisne skripte za manipulaciju nizovima, stringovima i objektima

Localization

 • Višejezičnost (engl. “multilanguage”) je svakako deo svake napredne aplikacije. U ovoj lekciji naučićete kako se pravilno koristi lokalizacija i kako se osmišljava struktura baze i linkova za potrebe višejezičnosti

Sessions, Cookies

 • Rad sa sesijama i kolačićima

Authentication

 • Registracija korisnika, logovanje, rad sa korisničkim nalozima

Socialite

 • Upotreba naloga sa društvenih mreža

Events

 • Non-blocking trigger skripti (pozivanje pratećih servisa, slanje mejlova, generisanje PDF-ova)

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Propustili ste

Gaming

Novosadski 3Lateral razvijao je nastavak svetski poznate igre Hellblade – u ekskluzivnoj saradnji sa Xbox timom!

Gejming kompanija 3Lateral iz Novog Sada koja stoji iza tehnologije za kreiranje realističnih digitalnih modela i animacija, učestvovala je u razvoju nastavka video igre 'Hellblade' za Xbox koristeći najnoviji 'Unreal engine' koji je razvio Epic Games.

Kultura 2.0

Da li će ‘meme’ magija ikada prestati? Sudeći po opsesiji bejbi Jodom – ne

Ima li nekog ko počinje da čitav ovaj tekst, a da nikada nije poslao Džon Travolta mim? Iskreno, ne verujem, jer mimove toliko često srećemo i toliko im se često smejemo da su postali neizbežan deo moderne komunikacije - a mi nismo ni primetili. Ipak, da li su oni samo trend ili su tu da ostanu zauvek?

Gaming

Eipix postaje deo ruskog Playrixa – sledi širenje tima u Novom Sadu

Domaća gejming kompanija Eipix Entertainment akvizirana je od strane ruskog Playrixa, priključujući se tako njegovom novom studiju - Playrix RS. Studio sa sedištem u Novom Sadu, kažu, biće fokusiran na razvoj 'free to play' mobilnih igara najvišeg svetskog kvaliteta.

Kultura 2.0

Kada više pažnje posvetite svojim zaposlenima, a ne kandidatima – vaša Employer Branding strategija će biti mnogo uspešnija

Kuda plovi Employer Branding brod i gde smo grešili, a šta smo uradili dobro kada je ova oblast u pitanju u 2019. godini?

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost ponovo dodeljuje €380.000 – po prvi put mogu da apliciraju i timovi

Inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaju na raspolaganju bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Sledi novi ciklus dodele novca.