Kako da ostvarite bolju komunikaciju sa vašim kolegama

Kako da ostvarite bolju komunikaciju sa vašim kolegama – u kancelariji ili na daljinu?

Koliko je komunikacija među zaposlenima bitna već odavno znamo - bilo da se nalazite u istoj kancelariji ili ste pak stotinama kilometara daleko. No, kada ste već toliko udaljeni javljaju se i veliki problemi: kako ostati organizovan, kako završiti projekte na vreme? Tri tj. četiri aplikacije o kojima pišemo u ovom tekstu i sami koristimo, a bez njih naša komunikacija na relaciji Beograd - Zagreb - Ljubljana teško da bi bila zamisliva.

vodic_2

Aplikacije za dopisivanje tj. komunikaciju dosta pomažu kada je reč o dogovorima, planova i slično. Sa druge strane, razvoj Interneta nam je omogućio da radimo sa različitih, udaljenih lokacija i tu slobodu danas maksimalno koristimo. Sa druge strane, zahvaljujući globalnoj mreži, naša komunikacija je na višem nivou nego ikada pre.

Istina, i u redakciji Netokracije komunikacija igra značajnu ulogu. S obziorm da su naše zagrebačke i ljubljanske kolege udaljene i po nekoliko stotina kilometara – kuckanje, dopisivanje i Skype sastanci predstavljaju nezaobilazan deo naše svakodnevnice. Ove servise lično koristimo, te spadaju među najzastupljenije ukoliko želite jednostavno i kvalitetno da komunicirate sa vašim kolegama.

 1. HipChat

HipChat
HipChat odlikuje jednostavnost prilikom korišćenja, ali i nešto manji broj dodataka koji se naknadno mogu instalirati.

Možda i jedan od najpoznatijih servisa kada je reč o dopisivanju među zaposlenima. Koristeći ga već više od godinu i po dana, mogu reći da se HipChat pokazao kao veoma dobar i stabilan app za internu komunikaciju.

Korisnici su tako u mogućnosti da u okviru obične chat ili video konverzacije šalju različite fajlove, fotografije, linkove, ali i zanimljive emotikone koje i sami mogu da kreiraju. Pored toga, oni imaju pregled poslatih fajlova i linkova, tako da uvek mogu pronaći onaj dokument koji su dobili od kolege. Konkretno u našem slučaju može se integrasati WordPress, tako da čitav tim ima uvid u svaki objavljeni tekst.

Takođe, tu je i mogućnost kreiranja dodatnih “soba” – kako privatnih (između samih korisnika) tako i grupnih koje bi obično trebale da nose ime onoga za šta se najviše koriste. U okviru chata korisnici se mogu obeležavati imenima (baš kao na Twitter-u), kako bi mogli putem notifikacije da pravovremeno vide i odgovore na pristiglu poruku ukoliko nisu pri računaru. HipChat je dostupan za za PC i Mac računare, kao aplikacija za Android, iOS i Windows Phone uređaje, ali i kao web app.

2. Slack

Slack
Slack predstavlja popularno rešenje koje za razliku od glavnog konkurenta, nudi nešto više dodataka.

Verovatno i najveći rival HipChat-u svakako jeste Slack. Na prvi pogled, funkcije i korisnički interfejs su manje-više slični, ali ako bliže uporedite ova dva servisa, uočićete razliku u nešto boljoj optimizaciji koja je na strani Slack-a. Primera radi, ovaj program nam je skroz super zato što lako pratimo kada neko dobije novi zadatak u Asani.

Osim drugačijeg interfejsa, aplikacija koju sam tek odnedavno bolje upoznao, korisnicima pruža nešto više opcija koje mogu biti od velike pomoći kada se susretnete sa velikim brojem informacija i zadataka koje treba obaviti. Naime, u okviru ovog servisa, pored glavnog, možete napraviti i druge kanale gde možete komunicirati sa kolegama. Postoji i mogućnost dodavanja novih timova (izvan vaše kompanije), tako da je olakšana komunikacija sa eksternim korisnicima – posebno interesantna opcija za sve one na relaciji klijent – agencija.

Kao i kod HipChat-a, Slack takođe omogućava slanje i pregledanje različitih dokumenata i fotografija, ali i njihovo komentarisanje. Tu je i uvek šaljivi slackbot koji na osnovu zadatih reči izbacuje smešne odgovore, i u tmurnim danima kao što je ovaj, razveseljuju korisnike. Slak je pored PC i Mac računara dostupan za Android, iOS i Windows Phone uređaje, ali i kao web app.

3. Skype i Google Hangouts

skype
Skype je jednostavno morao da bude sastavni deo ovog vodiča

Dobri stari Skype svakako je morao da se nađe na našoj listi aplikacija, zbog, pa i sami znate – video i glasovnih poziva. Već duže od deceniju ovaj program jedan je od najzastupljenijih komunikacionih alata između timova, a iako je prvi seo na presto ove vrste usluga, pomenuti Slack preti da bi uskoro mogao skinuti krunu Skypeu kada je poslovna komunikacija u pitanju.

Iako već znamo šta nam sve Skype pruža, kao i servis iz  Google-a Hangouts, ipak moramo pomenuti i njihove mane kao što je na primer “pucanje” veze ili bagovanje, što ponekad može dovesti do nervoze, te često balansiramo između ova dva servisa, koristeći jedan pa drugi – nadajući se da veza može ostati stabilna, dok nas sa drue strane “osvaja” mogućnost besplatnog korišćenja video i glasovnih poziva.

Na samom kraju moram napomenuti da je ovaj tekst bio kaznenog karaktera, te da ni prednosti koje ovi alati donose ne mogu pomoći ako se duže zadržite u krevetu i propustite jutarnji kolegijum!

Koristite neki drugi alat za komunikaciju sa vašim timom? Želimo da čujemo više o njemu u komentarima 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.