Git: Kako raditi sa više od milion linija koda?

Git: Kako raditi sa više od milion linija koda?

U Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu 2. marta održano je 41. DaFED okupljanje koje je bilo u znaku Git-a.

publika_dafed

Posetioci su imali prilike da čuju dva stručna predavača koji su dali objašnjenja i predloge o tome kako bolje razumeti Git sistem i kako izgleda raditi na projektu koji postoji više od deset godina. Puna sala posetilaca potvrdila je koliko su ovo aktuelne teme u svetu web developmenta.

Sistem za kontrolu verzija je neophodan za svaki tim, čak neophodan i ako sami radite na projektu. Postoji nekoliko rešenja ali jedno od najpopularnijih jeste brz i efikasan Git, besplatan sistem otvorenog koda za kontrolu verzija za lako rukovođenje i malim i velikim projektima.

Međutim, iako Git sisteme kodiranja koristi veliki broj ljudi, većina se zadovolji poznavanjem osnovnih naredbi ili pak ne razume na koji način može da postigne željene rezultate. Bez sistema za kontrolu verzija, rad na projektu može da postane haotičan i frustrirajuć, pogotovo ako više ljudi radi na istom.

Dakle, kako se bolje može organizovati rad i development uz pomoć Git-a?

Boško Pešić: Kako radi Git?

Gubljenje fajlova, presnimavanje, rad i pretraga starijih verzija, sve su to potencijalni problemi sa kojima se suočavaju developeri. Često se dešava da se naruši rad u koji je uloženo mnogo vremena kada se back-end funkcionalnost integrišu u front-end. Ili da, ako postoji zajednički repozitorijum, neko iz tima zaboravi da preuzme poslednju verziju fajlova, poništavajući sve što je prethodno urađeno.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Git sistem čuva (i misli na) podatke na dosta drugačiji način od ostalih sistema za kontrolu ali kada se razume kako “misli” neće dolaziti do zabuna tokom njegovog korišćenja.

Boško Pešić  (BOutsourcing) je na prvom DaFED predavanju upravo pričao o tehničkim rešenjima da bi se bolje i lakše organizovao rad uz pomoć Git-a, i o tome kako Git zapravo čuva i organizuje podatke i na koji način radi.

Miloš Ignjatović: Izazovi rada na projektu koji ima oko milion i po linija koda

Da li ste nekad radili na projektu koji postoji više od pet godina? Kako raditi sa više od milion linija koda? Koji su to izazovi tima koji radi na ovakvom projektu? Miloš Ignjatović (BOutsourcing) je predstavio projekat na kojem radi više od pet godina, objašnjavajući kako se najbolje nositi sa tako velikim projektom i rešiti izazove na koje development tim nailazi.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Od Miloša ćete saznati kako urediti taskove i kako ih prioritizovati, zašto je bitno da postoji koding standard na nivou celog tima, kako definisati workflow, kako se nositi sa velikim brojem izmena u bazi podataka, kako raditi testing, zašto je bitno koristiti dobar alat za projektni menadžment i slično.

DaFED su kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici podržale kompanije Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic akviziran od strane američkog jednoroga Culture Amp!

Culture Amp, vodeća svetska platforma za iskustvo zaposlenih, danas je objavila akviziciju domaćeg alata za HR analitiku, Orgnostic.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Propustili ste

Novost

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.