Zašto je Java 8 rešenje za asinhroni i paralelni rad?

Zašto je Java 8 rešenje za asinhroni i paralelni rad?

U saradnji sa organizacijom HeapSpace održano je prvo predavanje o Javi na 43. DaFED okupljanju. U sredu, 4. maja u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu pričalo se o problemima vezanim za asinhroni i paralelni rad i rešenjim koja se nude kroz novitete u Javi 8.

igor_1

Zašto asinhrono programiranje?

Od nedavno je asinhrono programiranje postalo standardna programska paradigma, ali je sa nama od ranih početaka programiranja zbog potrebe da se najbolje iskoriste kapaciteti hardvera. Danas je ono standardni način za izradu sistema sa velikim saobraćajem dok Java 7 i 8 donose već poznate koncepte asinhronog programiranja.

U suštini, asinhrono programiranje je potrebno da bi bilo moguće sa jednim thread-om procesirati više zadataka, a da nijedan ne blokira taj thread. U svom predavanju Asinhrone budućnosti i verteksi, Igor Spasić (HeapSpace) je pričao o rešenjima koje Java 8 nudi za asinhrono programiranje ali i o Java serveru Vertx.

Koje su to novine u Javi 8?

Java 8 može da se nosi i sa asinhronim i multithread programiranjem i nudi nove alate kojima se može uticati na asinhrono programiranje. Tako sa Executor klasom može da se pokrene više poslova koji će raditi paralelno, tako što je omogućeno kreiranje više varijanti thread pool-ova.

A kako uvezati dva asinhrona ‘taska’ jedan za drugim?

U Javi 8 koncept Future je otišao korak dalje sa CompletableFuture klasom koja sada nudi 36+ metoda. Ova klasa omogućava da se kreiraju i izvrše lanac asinhronih taskova kao i paralelno procesiranje. Bilo da se taskovi izvršavaju paralelno, dva u isto vreme ili jedan za drugim, ova klasa omogućava da se automatski po završetku dobiju rezultati svakog taska.

Šta to još donosi Java 8 kao i više o Vertx serveru saznajte u Igorovom predavanju:

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

DaFED su kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici podržale kompanije Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Intervju

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.