Koliko znamo o fenomenu 'Internet of Things'?

Gde se povlači granica kada je u pitanju naša privatnost?

Decembarsko DaFED okupljanje, održano u sredu 02. decembra 2015. u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, bilo je posvećeno temama iz oblasti 'Internet Of Things' (IoT) industrije.

dafed_3

IoT je industrija ogromnog potencijala – veruje se da će do 2020. godine biti 50 miliona “stvari” koje su konektovane na Internet. To znači da će skoro svaki objekat u kući ili na radnom mestu moći da komunicira sa drugim objektima, autonomno. Trenutno se procenjuje da na svetu ima oko 15 biliona pametnih uređaja. Ova komunikacija između objekata je u isto vreme zastrašujuća koliko i ohrabrujuća, pa samim tim i IoT industrija podleže uobičajenoj – dobre i loše strane Interneta – diskusiji.

39. DaFED prethodne je nedelje ugostio dvojicu predavača koji su iz različitih uglova razmatrali i predstavili IoT industriju:

Nebojša Stojanović, senior programer u kompaniji DunavNET, predstavio je nekoliko IoT rešenja u domenima pametnih gradova i poljoprivrede koja su bazirana na korišćenju komponenti Azure i FIWARE cloud platformi.

Vladan Joler, direktor SHARE Fondacije koja je posvećena zaštiti prava građana na Internetu, govorio je o privatnosti, nadgledanju i analizi meta podataka u kontekstu interneta stvari.

Gde su FIWARE i Microsoft Azure u ovoj priči?

Moderna komunikacija danas velikim delom obuhvata proizvode IoT industrije, a posebno velika korist vidi se u idejama koje se sprovode kroz pametne gradove i oblasti poljoprivrede.

Ekspanzija „Interneta stvari“ te celokupna ideja, dovele su do sve većeg broja alata i platformi koje pomažu pri kreiranju IoT rešenja. Ovi alati nude dosta generičkih komponenti koje možete koristiti za svoj proizvod ili nadograditi na svoje postojeće rešenje.

Neki od tih alata su i FIWARE i Microsoft Azure platforma. No, kako se one koriste?

Praktičnu primenu ovih platformi predstavio je Nebojša na primeru ekoNET IoT rešenja koje je u domenu pametnih gradova.

Vladan Joler: ‘The Internet of Bad Things’

Evo jedne interesantne činjenice: digitalni uređaji koje danas koristimo omogućavaju nam da radimo, komuniciramo, saznajemo o svetu više i brže nego ikad, ali… oni takođe omogućavaju “svetu” da zna mnogo o nama.

Znanje je postalo transparentno, i iako je to dobra stvar, loša stvar je da, na primer, mi ne znamo kako putuje informacija nakon jednog klika ili logovanja i kako se ona može zloupotrebiti.

Vi ne morate da koristite Google servise, ali u 90% slučajeva oni znaju tačno šta vi radite.

Sa jedne strane, nema komunikacije bez meta podataka. Sa druge, meta podaci omogućavaju mapiranje naših aktivnosti i profilisanje naših potreba. Potreba da se ovi meta podaci bolje koriste i unaprede različite biznis sektore je očigledna. Ali kakav je odnos meta podataka i IoT industrije?

Ovo su pitanja na koja odgovara Vladan, predstavljajući pomalo zastrašujuće podatke – takve posle kojih ćete možda početi da brišete aplikacije sa vaših telefona. Gde se povlači granica kad je u pitanju naša privatnost i prikupljanje podataka koji se pretvaraju u profit?

DaFED su kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici podržale kompanije Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Office Talks Podcast

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Propustili ste

Kultura 2.0

Brendovi treba da poštuju autentičnost svakog influensera – i tu leži ključ kvalitetnijeg sadržaja

Ako ste se barem jednom iznervirali kada ste prelistavajući Instagram Story isti proizvod videli na deset različitih profila - ovo je tekst za vas. Sa predstavnicima agencija i influenserima razgovaramo o ovoj praksi.

Office Talks Podcast

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Startapi i poslovanje

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Internet marketing

Budućnost digitalnog marketinga se ‘kladi’ na mlade ljude – i zato pazite kako birate praktikante

Da li zaista mladima više nije toliko sexy raditi u marketing agencijama ili situacija nije toliko tragična kakvom je predstavljaju?

Startapi i poslovanje

Kanadski startap Autoklose sa kancelarijama u Beogradu akviziran od strane kompanije VanillaSoft

Autoklose nastaviće svoje poslovanje kao deo kompanije VanillaSoft, jedne od vodećih 'sales engagement' tehnoloških kompanija na svetu.

Startapi i poslovanje

LearnUpon sa kancelarijama u Beogradu osigurao $56 miliona investicije

LearnUpon, kompanija koja u Beogradu zapošljava preko 40 developera, osigurala je manjinsku investiciju od 56 miliona dolara od kompanije za globalni rast Summit Partners.