Koliko znamo o fenomenu 'Internet of Things'?

Gde se povlači granica kada je u pitanju naša privatnost?

Decembarsko DaFED okupljanje, održano u sredu 02. decembra 2015. u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, bilo je posvećeno temama iz oblasti 'Internet Of Things' (IoT) industrije.

dafed_3

IoT je industrija ogromnog potencijala – veruje se da će do 2020. godine biti 50 miliona “stvari” koje su konektovane na Internet. To znači da će skoro svaki objekat u kući ili na radnom mestu moći da komunicira sa drugim objektima, autonomno. Trenutno se procenjuje da na svetu ima oko 15 biliona pametnih uređaja. Ova komunikacija između objekata je u isto vreme zastrašujuća koliko i ohrabrujuća, pa samim tim i IoT industrija podleže uobičajenoj – dobre i loše strane Interneta – diskusiji.

39. DaFED prethodne je nedelje ugostio dvojicu predavača koji su iz različitih uglova razmatrali i predstavili IoT industriju:

Nebojša Stojanović, senior programer u kompaniji DunavNET, predstavio je nekoliko IoT rešenja u domenima pametnih gradova i poljoprivrede koja su bazirana na korišćenju komponenti Azure i FIWARE cloud platformi.

Vladan Joler, direktor SHARE Fondacije koja je posvećena zaštiti prava građana na Internetu, govorio je o privatnosti, nadgledanju i analizi meta podataka u kontekstu interneta stvari.

Gde su FIWARE i Microsoft Azure u ovoj priči?

Moderna komunikacija danas velikim delom obuhvata proizvode IoT industrije, a posebno velika korist vidi se u idejama koje se sprovode kroz pametne gradove i oblasti poljoprivrede.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Ekspanzija “Interneta stvari” te celokupna ideja, dovele su do sve većeg broja alata i platformi koje pomažu pri kreiranju IoT rešenja. Ovi alati nude dosta generičkih komponenti koje možete koristiti za svoj proizvod ili nadograditi na svoje postojeće rešenje.

Neki od tih alata su i FIWARE i Microsoft Azure platforma. No, kako se one koriste?

Praktičnu primenu ovih platformi predstavio je Nebojša na primeru ekoNET IoT rešenja koje je u domenu pametnih gradova.

Vladan Joler: ‘The Internet of Bad Things’

Evo jedne interesantne činjenice: digitalni uređaji koje danas koristimo omogućavaju nam da radimo, komuniciramo, saznajemo o svetu više i brže nego ikad, ali… oni takođe omogućavaju “svetu” da zna mnogo o nama.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Znanje je postalo transparentno, i iako je to dobra stvar, loša stvar je da, na primer, mi ne znamo kako putuje informacija nakon jednog klika ili logovanja i kako se ona može zloupotrebiti.

Vi ne morate da koristite Google servise, ali u 90% slučajeva oni znaju tačno šta vi radite.

Sa jedne strane, nema komunikacije bez meta podataka. Sa druge, meta podaci omogućavaju mapiranje naših aktivnosti i profilisanje naših potreba. Potreba da se ovi meta podaci bolje koriste i unaprede različite biznis sektore je očigledna. Ali kakav je odnos meta podataka i IoT industrije?

Ovo su pitanja na koja odgovara Vladan, predstavljajući pomalo zastrašujuće podatke – takve posle kojih ćete možda početi da brišete aplikacije sa vaših telefona. Gde se povlači granica kad je u pitanju naša privatnost i prikupljanje podataka koji se pretvaraju u profit?

DaFED su kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici podržale kompanije Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Tehnologija

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Novost

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.