Koliko znamo o fenomenu 'Internet of Things'?

Gde se povlači granica kada je u pitanju naša privatnost?

Decembarsko DaFED okupljanje, održano u sredu 02. decembra 2015. u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, bilo je posvećeno temama iz oblasti 'Internet Of Things' (IoT) industrije.

dafed_3

IoT je industrija ogromnog potencijala – veruje se da će do 2020. godine biti 50 miliona “stvari” koje su konektovane na Internet. To znači da će skoro svaki objekat u kući ili na radnom mestu moći da komunicira sa drugim objektima, autonomno. Trenutno se procenjuje da na svetu ima oko 15 biliona pametnih uređaja. Ova komunikacija između objekata je u isto vreme zastrašujuća koliko i ohrabrujuća, pa samim tim i IoT industrija podleže uobičajenoj – dobre i loše strane Interneta – diskusiji.

39. DaFED prethodne je nedelje ugostio dvojicu predavača koji su iz različitih uglova razmatrali i predstavili IoT industriju:

Nebojša Stojanović, senior programer u kompaniji DunavNET, predstavio je nekoliko IoT rešenja u domenima pametnih gradova i poljoprivrede koja su bazirana na korišćenju komponenti Azure i FIWARE cloud platformi.

Vladan Joler, direktor SHARE Fondacije koja je posvećena zaštiti prava građana na Internetu, govorio je o privatnosti, nadgledanju i analizi meta podataka u kontekstu interneta stvari.

Gde su FIWARE i Microsoft Azure u ovoj priči?

Moderna komunikacija danas velikim delom obuhvata proizvode IoT industrije, a posebno velika korist vidi se u idejama koje se sprovode kroz pametne gradove i oblasti poljoprivrede.

Ekspanzija „Interneta stvari“ te celokupna ideja, dovele su do sve većeg broja alata i platformi koje pomažu pri kreiranju IoT rešenja. Ovi alati nude dosta generičkih komponenti koje možete koristiti za svoj proizvod ili nadograditi na svoje postojeće rešenje.

Neki od tih alata su i FIWARE i Microsoft Azure platforma. No, kako se one koriste?

Praktičnu primenu ovih platformi predstavio je Nebojša na primeru ekoNET IoT rešenja koje je u domenu pametnih gradova.

Vladan Joler: ‘The Internet of Bad Things’

Evo jedne interesantne činjenice: digitalni uređaji koje danas koristimo omogućavaju nam da radimo, komuniciramo, saznajemo o svetu više i brže nego ikad, ali… oni takođe omogućavaju “svetu” da zna mnogo o nama.

Znanje je postalo transparentno, i iako je to dobra stvar, loša stvar je da, na primer, mi ne znamo kako putuje informacija nakon jednog klika ili logovanja i kako se ona može zloupotrebiti.

Vi ne morate da koristite Google servise, ali u 90% slučajeva oni znaju tačno šta vi radite.

Sa jedne strane, nema komunikacije bez meta podataka. Sa druge, meta podaci omogućavaju mapiranje naših aktivnosti i profilisanje naših potreba. Potreba da se ovi meta podaci bolje koriste i unaprede različite biznis sektore je očigledna. Ali kakav je odnos meta podataka i IoT industrije?

Ovo su pitanja na koja odgovara Vladan, predstavljajući pomalo zastrašujuće podatke – takve posle kojih ćete možda početi da brišete aplikacije sa vaših telefona. Gde se povlači granica kad je u pitanju naša privatnost i prikupljanje podataka koji se pretvaraju u profit?

DaFED su kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici podržale kompanije Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

E-commerce

Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija, malih proizvođača i njihovih unikatnih proizvoda

Domaća scena izrade zanatskih proizvoda je u ekspanziji, pa je sve više manjih proizvođača koji traže svoje mesto na 'online' i 'offline' tržištu. U tome im može pomoći Zanateria - nova Internet robna kuća, čiji su osnivači za Netokraciju podelili svoju poslovnu priču.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Propustili ste

Kultura 2.0

Teško je zaobići Netflix u Srbiji kada su TV okupirali rijaliti i politika

'Streaming' servisa je sve više, pa se zato pitam da li će se tradicionalna televizija svesti na sportske prenose, politiku i rijaliti programe ili će i dalje imati šta da ponudi?

Kultura 2.0

Uputstvo za primenu Testa samostalnosti konačno je objavljeno

Uputstvo za tumačenje kriterijuma Testa samostalnosti pomoći će paušalnim preduzetnicima i poreskim inspektorima da pravilno protumače devet kriterijuma koji određuju da li su ovi preduzetnici u svom poslovanju nezavisni u odnosu na svog nalogodavca ili ne.

Tehnologija

Plaćanje QR kodovima uveliko dolazi u Srbiju – koje prednosti donosi i šta treba da znamo o tome?

Uskoro bi u prodavnicama širom zemlje trebao da bude integrisan sistem instant plaćanja, odnosno instrukcija - NBS IPS QR kod. Mi smo analizirali šta to znači za korisnike i trgovce i koje benefite donosi.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?