Šta će Instagramu video od 60 sekundi?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Šta će Instagramu video od 60 sekundi?

Društvena mreža iz koje ovih dana stižu vesti o velikoj promeni algoritma prikazivanja sadržaja, predstavila je juče nove mogućnosti za svoje korisnike - snimanje videa od 60 sekundi. Instagram je time povećao kapacitete snimanja za čak četiri puta, otvarajući nove prilike za sve kreatore sadržaja, ali i oglašivače koji neće čekati da 'skoče na voz'.

insta111

Kako piše VentureBeat, nova funkcija će na početku biti dostupna samo malom broju korisnika, bilo da je reč o onima sa verifikacijom ili bez – puna dostupnost uslediće nakon postepenog puštanja u rad. Ukoliko se uzme u obzir da sve više korisnika Instagrama koristi mogućnost snimanja kratkih videa kako bi podelili svoje momente sa prijateljima i drugim pratiocima, ne čudi nas što je ova kompanija otišla korak dalje.

Naime, bitno je napomenuti da se iz Instagrama u poslednje vreme sve više okreću ka oglašivačima, pružajući im korisne i konkretne alate kako bi posredstvom istih unapredili interakciju sa fanovima i korisnicima. To je slučaj i sa reprodukcijom videa od jednog minuta koji je ova aplikacija prvo obezbedila poznatim brendovima kao što su T-Mobile i Warner Bros (koji su nove mogućnosti isprobali za vreme SuperBowl kampanje).

Podsećanja radi, pre skoro tri godine Instagram je dodao podršku za video sadržaj u saradnji sa matičnom kompanijom Facebook koja je ovu popularnu aplikaciju akvizirala još 2012. godine. Od tada, korisnici su u mogućnosti da postavljaju kratke video u trajanju od 15 sekundi – kao odgovor Vine aplikaciji koja je tu brojku ograničila na 6 sekundi.

Oglašivači: Veći budžeti za video

Iako su u fokusu vesti svakako nove mogućnosti koje će milionima korisnika uskro biti dostupne, ne treba zaboraviti da Instagram pre svega želi da ojača svoju vezu sa oglašivačima, te da je nova opcija velikim delom uslovljena upravo time – željom za još više oglašivačkog prostora.

We’re in the #BigGame with @ChampagnePapi. #YouGotCarriered

A video posted by tmobile (@tmobile) on

No, kako to oglašivači gledaju na nove mogućnosti? Rajma IsljamiDigital Account Manager pri agenciji Executive Group kaže:

Globalno gledano budžeti za TVC se sve više prelivaju u digital, te je potez Instagrama da omogući video oglase do 60 sekundi potpuno logičan. Brendovi bi ipak trebalo da uzmu u obzir da se korisnici teže fokusiraju na duži sadržaj, kao i na činjenicu da se zvuk videa naknadno aktivira klikom. Osim ako ne govorimo o promociji novih filmova/serija ili modnih/tehnoloških inovacija, 60 sekundi se može smatrati predugačkim.

Snapchat kao sexy reč meseca

Nema sumnje da će video u trajanju od čitavog minuta približiti Instagram nekim drugim servisima, no sa nedavno najavljenim promenama po pitanju algoritma prikazivanja sadržaja, ne možemo a ne postaviti pitanje u kom to pravcu ide aplikacija i da li su skorašnji potezi samo odgovori na sve popularniji Snapchat? Rajma ističe:

Za razliku od Snapchata koji se ponosi svojim „portretnim” videom, Instagram se na veoma pametan način prilagođava tržištu i potrebama tradicionalnih brendova, te je omogućio postavljanje horizontalnog videa, koji je istog formata kao TVC.

Ove izmene sugerišu da Instagram želi da olakša brendovima direktno prenošenje TV reklama, što nikako ne bi bila moja preporuka. Uzevši ovo u obzir, ne treba zaboraviti da se sve vrti oko kvalitetnog sadržaja bilo da on traje 30 ili 60 sekundi.

Iako različiti, i Snapchat i Instagram danas nude dosta – kako svojim korisnicima, tako i oglašivačima. Ključna reč ovde jeste upravo pomeranje granica, no kako oba servisa nastavljaju da oblikuju naše digitalne društvene potrebe, samo je pitanje vremena kojom ćemo se brzinom prilagoditi na nove formate i nove kanale koji izlaze iz aspekta priređivanja sadržaja i još dublje ulaze u eru trenutka i momenta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.