Stalna edukacija i konkretni poduhvati mladih ključ za posao u IT sektoru

Stalna edukacija i konkretni poduhvati mladih ključ za posao u IT sektoru

Prva INAT samit konferencija održana je od 20. do 23. aprila u Beogradu okupivši 25 eminentnih predavača i IT stručnjaka iz 10 zemalja. Događaj je ispunio zadatak koji se zasnivao na inspiraciji i realizaciji konkretnih poduhvata mladih profesionalaca i studenata, podstičući mnoge da iskoriste svoje potencijale i dalje nastave da grade profesionalne karijere u doba poslovne i digitalne transformacije.

inat-summit

Premijerna INAT Summit konferencija je održana na četiri lokacije, tačnije u Kancelariji za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda (neformalno otvaranje), u Pozorištu na Terazijama (konferencijska predavanja), u Privrednoj komori Srbije (radionice) i Impakt habu u Beogradu (dodela INAT samit nagrada i zatvaranje konferencije).

Posetioci su tokom ovog događaja mogli da čuju aktuelne trendove u oblasti zapošljavanja u IT firmama, ličnom brendiranju, online marketingu, inovacijama i investicijama u ekosistemima svetskih metropola kao što su Berlin, London, Tel Aviv i San Francisko, socijalnom preduzetništvu i korišćenju podataka u naučne i komercijalne svrhe, koje menjaju postojeće vidove poslovanja.

Povodom uspešno završenog događaja, oglasila se i Milena Milićević, osnivačica INAT Summita, koja je za Netokraciju otkrila više detalja o nedavno završenoj konferenciji:

Ponosni smo što iako INAT samit jeste celovit projekat, segmenti konferencije su se odvijali čak na četiri lokacije koje su i domaćim i stranim gostima bile nesvakidašnje jer prikazuju Beograd iz ugla mladih inovatora i zaposlenih u IT-u. Na osnovu povratnih informacija koje prikupljamo od učesnika, realizovaćemo i INAT mentorship program tako da do izdanja INAT samita 2018. godine možemo da izmerimo kako su učesnici napredovali i razvili određene veštine za poslove u Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Nagrade u rukama najboljih

Kada je reč o radionicama, one su održane 22. aprila u Privrednoj komori Srbije, uz glavni osvrt na praktičnu primenu tehnologije u poslu. Tako su gosti programa mogli da se upoznaju sa veštinama u IT-u koje su neophodne za globalnu konkurentnost do 2050. godine, zatim sa kreiranjem optimalnog programerskog tima, upravljanjem online biznisom, prikupljanjem šestocifrenog dolarskog iznosa putem crowdfundinga iz Srbije, kao i fenomenom veštačke inteligencije i Big Date.

Poseban deo programa bio je posvećen INAT samit nagradama, kao i priznanjima firmama, pojedincima ili projektima koji su sovjim inovacijama doprineli osnaživanju preduzetničkog ekosistema i promociji IT sektora. Dobitnici INAT samit nagrada za područje Srbije su: Dotas (Best INAT Local Innovation) i Filter (Best INAT Potential).

Ako govorimo o CEE podneblju žiri je odlučio da nagrade odu u ruke sledećim kompanijama i pojedincima: Jakubu Gornickom iz kompanije Outriders (Best INAT Dude CEE), Kristini Nikolić iz kompanije Strawberry Energy (Best INAT Gal CEE), kompaniji Nordeus (Best INAT Company CEE), organizaciji Youthful Cities (Best INAT Regional Innovation) i kompaniji Idvorsky Electric (Best INAT Potential CEE).

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

E-commerce

Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija, malih proizvođača i njihovih unikatnih proizvoda

Domaća scena izrade zanatskih proizvoda je u ekspanziji, pa je sve više manjih proizvođača koji traže svoje mesto na 'online' i 'offline' tržištu. U tome im može pomoći Zanateria - nova Internet robna kuća, čiji su osnivači za Netokraciju podelili svoju poslovnu priču.

Propustili ste

Kultura 2.0

Uputstvo za primenu Testa samostalnosti konačno je objavljeno

Uputstvo za tumačenje kriterijuma Testa samostalnosti pomoći će paušalnim preduzetnicima i poreskim inspektorima da pravilno protumače devet kriterijuma koji određuju da li su ovi preduzetnici u svom poslovanju nezavisni u odnosu na svog nalogodavca ili ne.

Tehnologija

Plaćanje QR kodovima uveliko dolazi u Srbiju – koje prednosti donosi i šta treba da znamo o tome?

Uskoro bi u prodavnicama širom zemlje trebao da bude integrisan sistem instant plaćanja, odnosno instrukcija - NBS IPS QR kod. Mi smo analizirali šta to znači za korisnike i trgovce i koje benefite donosi.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.