Stalna edukacija i konkretni poduhvati mladih ključ za posao u IT sektoru

Stalna edukacija i konkretni poduhvati mladih ključ za posao u IT sektoru

Prva INAT samit konferencija održana je od 20. do 23. aprila u Beogradu okupivši 25 eminentnih predavača i IT stručnjaka iz 10 zemalja. Događaj je ispunio zadatak koji se zasnivao na inspiraciji i realizaciji konkretnih poduhvata mladih profesionalaca i studenata, podstičući mnoge da iskoriste svoje potencijale i dalje nastave da grade profesionalne karijere u doba poslovne i digitalne transformacije.

inat-summit

Premijerna INAT Summit konferencija je održana na četiri lokacije, tačnije u Kancelariji za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda (neformalno otvaranje), u Pozorištu na Terazijama (konferencijska predavanja), u Privrednoj komori Srbije (radionice) i Impakt habu u Beogradu (dodela INAT samit nagrada i zatvaranje konferencije).

Posetioci su tokom ovog događaja mogli da čuju aktuelne trendove u oblasti zapošljavanja u IT firmama, ličnom brendiranju, online marketingu, inovacijama i investicijama u ekosistemima svetskih metropola kao što su Berlin, London, Tel Aviv i San Francisko, socijalnom preduzetništvu i korišćenju podataka u naučne i komercijalne svrhe, koje menjaju postojeće vidove poslovanja.

Povodom uspešno završenog događaja, oglasila se i Milena Milićević, osnivačica INAT Summita, koja je za Netokraciju otkrila više detalja o nedavno završenoj konferenciji:

Ponosni smo što iako INAT samit jeste celovit projekat, segmenti konferencije su se odvijali čak na četiri lokacije koje su i domaćim i stranim gostima bile nesvakidašnje jer prikazuju Beograd iz ugla mladih inovatora i zaposlenih u IT-u. Na osnovu povratnih informacija koje prikupljamo od učesnika, realizovaćemo i INAT mentorship program tako da do izdanja INAT samita 2018. godine možemo da izmerimo kako su učesnici napredovali i razvili određene veštine za poslove u Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Nagrade u rukama najboljih

Kada je reč o radionicama, one su održane 22. aprila u Privrednoj komori Srbije, uz glavni osvrt na praktičnu primenu tehnologije u poslu. Tako su gosti programa mogli da se upoznaju sa veštinama u IT-u koje su neophodne za globalnu konkurentnost do 2050. godine, zatim sa kreiranjem optimalnog programerskog tima, upravljanjem online biznisom, prikupljanjem šestocifrenog dolarskog iznosa putem crowdfundinga iz Srbije, kao i fenomenom veštačke inteligencije i Big Date.

Poseban deo programa bio je posvećen INAT samit nagradama, kao i priznanjima firmama, pojedincima ili projektima koji su sovjim inovacijama doprineli osnaživanju preduzetničkog ekosistema i promociji IT sektora. Dobitnici INAT samit nagrada za područje Srbije su: Dotas (Best INAT Local Innovation) i Filter (Best INAT Potential).

Ako govorimo o CEE podneblju žiri je odlučio da nagrade odu u ruke sledećim kompanijama i pojedincima: Jakubu Gornickom iz kompanije Outriders (Best INAT Dude CEE), Kristini Nikolić iz kompanije Strawberry Energy (Best INAT Gal CEE), kompaniji Nordeus (Best INAT Company CEE), organizaciji Youthful Cities (Best INAT Regional Innovation) i kompaniji Idvorsky Electric (Best INAT Potential CEE).

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Tehnologija

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Propustili ste

Novost

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.