HTC One A9: 'Klinac' u elitnom društvu

HTC One A9: ‘Novajlija’ u elitnom društvu

Kad vremenom kroz vaše ruke prođe toliko mobilnih telefona, pa čak i onih 'flagship' modela koji bi trebalo da budu reper za industriju, u jednom trenutku svet oduševljenja postaje svet sušte objektivnosti i ne tako preterane ushićenosti. Danas, tu se nalazim i ja, a pametni telefoni... uređaji koji su gotovo dostigli svoj vrhunac. Poslednji model koji smo testirali dolazi nam upravo iz HTC-a i u pitanju je model A9 (da, onaj što podseća na iPhone). Iako novi telefon nije deo premium segmenta, on pokušava da korača tragovima koji su ostavili njegovi tajvanski prethodnici.

htca9_finalno

Ovog puta nećemo se dotići klasnog rangiranja pametnih telefona današnjice. Jednostavno, tehnologija je napredovala i “kinezi” polako ali sigurno osvajaju svet – kako cenom, tako i izgledom. Novi HTC sigurno ima elemente koji ga čine sebi svojstvenim, baš kao što je to slučaj sa svakim drugim modelom na sada već prezasićenom tržištu, a o tome treba li One A9 da bude deo premium društva, nešto kasnije.

Krenimo najpre od kućišta, oklopa svakog telefona u koji sve više kompanija ulaže napore i tako trku za odabirom što boljih materijala čini sve zanimljivijom. Bar kada je ovaj segment u pitanju, A9 se kotira visoko. Sa elementima kao što su Gorilla Glass četvrte generacije i metalnim okvirom koji odaje utisak sklada, simetričnosti i snage pri svakom korišćenju telefona, jasno je da su se Tajvanci potrudili da naprave veoma solidnog rivala svom flagship-u M9 koji smo imali priliku da testiramo sredinom prošle godine.

Tajvanski iPhone ili nešto drugo?

Fingerprint! Morao bih ovako da započnem naredni paragraf, jer ozbiljnost kompanije iz azijske zemlje pokazuje da se na sve mora misliti kako bi se pratila konkurencija u stopu. Prostor za otisak prsta na donjem delu telefona svakako jeste prijatno iznenađenje, dok je odziv veoma dobar te se otključavanje telefona odvija gotovo u trenutku, uz napomenu da korisnici mogu podesti i do pet različitih otisaka, te se može koristiti i kao dugme za povratak na Home stranicu.

Pre nego što pređemo u deo koji se bavi brojkama (obećavam, neću biti dosadan), moram se osvrnuti na zadnji deo telefona koji je zaslužan da se odmah nakon svetske premijere One A9 deklariše kao iPhone sa istoka, i tako u startu dobije pogrešan epitet.

Ipak, marketing i medijski nastup neka ostane obaveza čelnih ljudi HTC-a – ali istini za volju treba dodati da je ova kompanija jedna od prvih počela sa forsiranjem sličnog dizajna na sva tri dosadašnja One M modela gde su antene za komunikaciju smeštene sa gornje i donje strane telefona na poleđini. Istraživanje činjenice ko je od koga šta ukrao u vremenu kada različite industrije, među kojima je i mobilna, dele veliki broj informacija i tehnologija, zaista nije vredno trošenju vremena.

HTC-A9-telo
Mnogi će reći iPhone, ali HTC drži do svoje tradicije u dizajnu.

Pogledajmo ipak malo više kako stoje stvari sa brojkama. Većina Android telefona na današnjem tržištu za pogon uglavom koriste Qualcomm Snapdragon čipset, pa tako i A9 pokreće procesor ovog proizvođača iz Sjedinjenih Američkih Država, kodnog broja 617 koji se sastoji od dva četvorojezgarna procesora radnih taktova 1,5 i 1,2 GHz, koji su i više nego dovoljni za brz rad sa aplikacijama i drugim operacijama na Android 6.0 Marshmallow sistemu.

Brzo punjenje baterije, a manja potrošnja

Ono što takođe treba staviti u prvi plan kada je reč o ovom telefonu svakako jeste ekran. Iako ne odstupa mnogo od konkurencije, One A9 može da se pohvali sa veoma kvalitetnim ekranom Full HD rezolucije (1920×1080) što ga opet velikim koracima približava kategoriji premijum društva.

Oštrina ekrana oivičena je sa 441 tačkom po inču – što može biti veoma korisno pri čitanju tekstova, pregledanja fotografija ili video materijala, s obzirom na to da se pikseli jednostavno ne mogu videti. Osvetljenje na dnevnom svetlu je vrlo dobro, dok su boje prijatne i jasne za gledanje zahvaljujući AMOLED tehnologiji.

I dok uživamo u pregledanju sadržaja, igranju igara i korišćenju nekih aplikacija zahvaljujući već pomenutim preformansama, obično se baterije setimo tek kada dobijemo upozorenje da je ostalo još svega 10 ili 20% od ukupnog kapaciteta – tada prestaje čarolija, potežu se punjači, traže se utičnice ili ako smo u žurbi uključuje se power saver mode.

a9_tekst

Čak i uz nešto naprednije korišćenje telefona sa uključenim 4G signalom (koji je uzgred stabilan) baterija može da potraje i do dva dana – dok je sam proces punjenja relativno brz, te je potrebno svega oko sat vremena da se kapaciteti dopune na 100%, te opet možete nastaviti sa pregledanjem fotki vaših prijatelja na Instagramu ili prelaženjem prepreka u Tempe Run-u, a možda i sa pravljenjem selfija ili panoramskih fotografija – ako je situacija povoljna. 🙂

Kvalitetna kamera sa velikim brojem podešavanja

Ukoliko govorimo o kameri na modelima pomenutog proizvođača, setićemo se da je kroz istoriju HTC pokušavao sa raznim eksperimentima ne bi li pronašao zlatnu sredinu i napravio kameru koja bi zadovoljila i one najzahtevnije korisnike. Tako smo imali Ultra Pixel tehnologiju, senzore od 20 megapiksela, prednju kameru od čak 13 Mpx na Desire Eye telefonu – što nam je samo stavljalo do znanja da HTC “baca sve karte na talon” kada je reč o senzorima za fotografisanje i snimanje video sadržaja.

Iako nije donela toliko uspeha koliko se od nje očekivalo, Ultra Pixel tehnologija je ipak zastupljena na prednjoj kameri One A9 modela sa dobro poznatih 4 piksela i fokusom 2.0, međutim krajnji kvalitet fotki se ne može pohvaliti sa prevelikom oštrinom, posebno u tamnijim prostorijama. Boje i osvetljenost su sasvim solidni u ovom slučaju, pa prednja kamera može dobiti prelaznu ocenu za korišćenje u različitim situacijama.

htc-one-a9-
Senzor od 13 megapiksela se dobro pokazao na dnevnom svetlu, no situacija je ipak nešto drugačija kada pričamo o uslovima slabe osvetljenosti.

Glavni senzor sa zadnje strane uređaja nudi korisniku 13 megapiksela (4208 × 2368), koji se tokom testa odlično pokazao kako u svetlim, tako i u mračnijim uslovima fotografisanja, dok u totalnom mraku blic zaista sjajno radi svoj posao, pruža dosta svetla i prati fokusiranje zahvaljujući kome je fotka zaista oštra.

Ono što će svakako da se dopadne mnogim korisnicima na ovom telefonu jeste optička stabilizacija slike koja pomoću žiroskopa i mikroprocesora smanjuju podrhtavanje uređaja – što je itekako korisno pri fotografisanju objekata u kretanju ili prilikom zumiranja. Sa druge strane, tu su i brojna softverska podešavanja, te korisnik uvek može izabrati Pro mode (balans belog, ISO osetljivost, ekspozicija,), te odabrati neku od opcija reprodukcije kao što su Hyperlapse, Slo-mo video i drugo.

Novi Android 6.0 Marshmallow na One A9 telefonu, nažalost, i nije me preterano oduševio, bez obzira što sam na iOS sistemu već četiri godine. Iako se nisam trudio da pronađem manu, one su se jednostavno same pojavljivale. Osim novog Material dizajna i pregršt podešavanja (Glove mode, sortiranje ikonica na osnovu interesovanja i lokacije), šesta generacija OS-a iz Googlea u retkim trenucima nema konstantnost tokom rada, te prilikom određenih radnji (konkretno ažuriranje nekoliko aplikacija u isto vreme) telefon zna da se ukoči i na par minuta ukoliko ga ne restartujete.

htc-one-a9
Android 6.0 Marshmallow jeste dobar i brz, ali u nekim trenucima veoma nestabilan.

Slanje maila je takođe bio problem u par navrata, međutim čvrsto verujem da su to samo trenutne greške i da Google sebi ne bi trebalo da dozvoli slične propuste. Sa druge strane, 2GB RAM memorije su najzaslužniji što Marshmallowu ne smeta i veliki broj otvorenih aplikacija u pozadini, u koje se relativno lako otvaraju iz task menadžera.

Cena One A9 kao prepreka ka uspehu?

Fokusiravši se da vam što više približim detalje ovog telefona, kao i njegovo ponašnje tokom nedelju dana (naprednijeg) korišćenja, na kraju sam morao da se vratim na temu njegove tržišne pozicije koja se kao što rekosmo nalazi u srednjoj klasi. Iako telefon pre svega, (kvalitet poziva i prijem signala veoma dobri) One A9 nudi dosta toga, pa čak i opciju sjedinjavanja interne memorije (16GB ili 32GB) sa memorijom SD kartice (proširivosti do 2TB). 

Uzimajući u obzir da se HTC odlučio da titula flagshipa pripadne modelima iz serije M, jasno je da A9 ipak još nije zreo za premijum segment i za sam vrh (što dokazuje i Full HD 1080p kamera umesto 4K formata) iako po drugim specifikacijama pripada ovom društvu.

Sa druge strane, kupcima u našoj zemlji neće se dopasti ni cena od oko 700 evra koju treba izdvojiti za ovaj uređaj, a ako mene pitate sigurno je da ovaj model možda i ne vredi toliko. Ipak, cena ne spori da će A9 sasvim pristojno obaviti posao i zahtevnijih korisnika, te ponuditi solidan kvalitet pri svakodnevnom korišćenju – trudeći se da pomrsi račune i nešto skupljim flagship uređajima iz “visokog društva”.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Tehnologija

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Tehnologija

Digital Day 2024: Kako AI oblikuje budućnost?

Ovogodišnji Digital Day posvećen je veštačkoj inteligenciji, a vodeći stručnjaci iz ove oblasti govoriće o tome kako ona oblikuje savremeni poslovni svet.

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.