HTC One M9: Sve što je lepo kratko traje...

HTC One M9: Sve što je lepo kratko traje…

...i verovatno je tako u većini slučajeva, pa čak i kada jednom entuzijasti za mobilne telefone date na (kratko) da testira jedan ‘flagship’ model. Poučen iskustvom sa prethodnih testova, nisam dozvolio da emocije nadvladaju mojim razumom iako ih je bilo teško zadržati, obzirom da su dlanovi bili svedoci izuzetno kvalitetnog kućišta, oči sa druge strane veoma dobrog ekrana, a svest koja stalno traži bolje i jače bila je svedok odličnih preformansi. Da je samo ostao još koji dan...

htc_m9_glavna

Da, kao što sam vam već i nagovestio, radi se o jednom od najbolji pametnih telefona koji je sišao sa proizvodnih traka tajvanske kompanije, kratko i jednostavno – HTC One M9. Ovog puta, za razliku od prethodnog “tajvanca”, bio sam spreman za još jedan novi telefon iz Android porodice, obzirom da već tri godine nisam napustio verni iOS.

Na prednosti i mane rivalskih operativnih sistema se nisam obazirao, M9 mi je apsolutno okupirao pažnju kao komad hardvera koji je na prvi pogled, snažno stavlja do znanja da se radi o flagship uređaju koji je čvrstim korakom ušao u svet premijum proizvoda. Dokaz za to je i veoma fino, zaobljeno pakovanje čijim otvaranjem oslobađate mašinu dostojnu svakom izazovu digitalnog doba.

Sa kućištem koje je u celosti satkano od metala, najmlađi član iz porodice HTC-a svom novom korisniku jasno ukazuje da će svakodnevno korišćenje probuditi okupirati i najveće estete među nama. Veoma jednostavnim rešenjima u poprilično tankom “oklopu”, fino su upakovane i razgraničene kamere, izuzetni stereo zvučnici, blic, slot za SIM, dugmići za zvuk, 3.5 mm konektor, kao i mikro USB za punjenje baterije.

Brojevi, brojevi, brojevi

Potpuni dizajnerski pogodak i odabir metala dobija još veću vrednost kada shvatite da One M9 teži svega 157 grama. Ipak, da prvi vizuelni utisak i precizno izbrušene ivice metala nisu jedni elementi telefona poželjnog za 21. vek, znamo već odavno. Kao što sam i očekivao M9 pruža mnogo više, te je poput uspešnog studenta odbranio svoj “rad”, uverivši me da se “ispod haube” nalazi izuzetna mašina koja u saradnji sa Android 5.0 operativnim sistemom pruža rezultate iznad mojih očekivanja.

htc_1
Kućište od fino obrađenog metala na HTC One M9 telefonu, možda je i najbolje koje se trenutno može ponuditi na tržištu mobilnih telefona.

A verujte mi očekivanja su velika, kada je reč o flagship modelu, što HTC One M9 svakao jeste. No, pređimo na stvar. Čak osam jezgara koje sadrži u sebi Snapdragon 810 procesor ukupnog takta od 3.5Ghz i više je nego dovoljno za najzahtevnije radnje, još kada se na to pridoda RAM memorija od 3GB onda možete i sa preko 10 aplikacija u pozadini nesmetano surfovati Internetom, slušati muziku ili igrati igre.

I to najzahtevnije igre za mobilne telefone, obzirom da je za grafiku odabran poslednji čip iz serije Aderno koji nosi oznaku 430. Gejmeri će verovatno reći “može to bolje”, ali molim lepo to je ipak samo telefon, a za telefon ovo su vrhunske preformanse. Za sve ostalo tu je računar.

Svi smo već upoznati da revolucija ekrana na mobilnim telefonima doživljava sve veću kulminaciju, te je u kategoriji skupljih “mašina” teško i uočiti ozbiljniju razliku u rezoluciji, pogotovu u gustini piksela. Kao što je i očekivano, oštrina 5-inčnog ekrana kod modela One M9 je na visokom nivou, koja sjajno sarađuje sa još malo pa standardnom Full HD rezolucijom 1920×1080. Kvalitetan panel ekrana prekriven je Corning Gorilla Glass 4 tehnologijom, te je preglednost na jako osvetljenim mestima veoma dobra, a grebanje ekrana je u potpunosti izolovano.

Noviteti na polju kamere, ali može to i bolje

Iako su starija braća duže vreme lutala u potrazi sa idealnim kvalitetom fotografije koji je trebalo da donese UltraPixel tehnologija (dostupna na prednjoj kameri testiranog telefona), One M9 će krenuti drugim smerom obziorm da je odeljenje za fotografiju HTC-a odlučilo da senzor od 4 megapiksela zameni onim većim od 20. Međutim, u celoj priči glavnu ulogu igra solidan otvor blende, te se M9 može pohvaliti opsegom od 2.2 pa naviše.

HTC
Senzor od 20 megapiksela iako je veoma solidan, ipak se može uočiti blago gubljenje fokusa i mala zamućenost na pojedinim delovima fotografije.

Ovo naravno rezultira dobijanjem kvalitetne fotografije, jer i više svetlosti prolazi kroz sam objektiv širine 27.8mm. Kamera se sasvim solidno pokazala i u mračnijim uslovima uz korišćenje blica, dok se pri macro varijanti, odnosno fotkanju izbliza oseća blaga zamućenost čak i na fokusiranim delovima predmeta, što može biti mana.

Sa druge strane tu je i nezaobilazni Full HD video snimak, a za ljubitelje oštrine i jarkih boja obezbeđana je mogućnost snimanja u 4k rezoluciji i moram priznati veoma sam zadovoljan, obzirom da je UltraHD tehnologija na mobilnim telefonima tek u početnoj fazi, te smatram da se vremenom može još usavršiti.

Ipak, da bi sve funkcionisalo što duže (jer niko od nas ne voli trenutak kada se zađe u crvenu zonu od preostalih 10%), zadužena je baterija koja je i pri zahtevnijem korišćenju uspela da izdrži oko dva dana, sa korišćenjem opcije “Power Saver” koja je sastavni deo Androida i automatski se uključuje kada baterija padne ispod 20%. Ukoliko vam je potreban još koji sat, najbolje je opredeliti se za ekstremnu varijantu odabirom opcije “Extra energy saver” i u tom slučaju na telefonu možete koristiti samo osnovne funkcije. Samo punjenje telefona traje relativno brzo, te je potrebno oko sat vremena da baterija bude spremna.

Ako me ikad sretneš…

Kada sam već pomenuo svima nama poznato ime – Android, red je i da napišem koju o ovom masovno rasprostranjenom operativnom sistemu. Zapravo, One M9 pokreće poslednja verzija OS-a pod nazivom Lollipop, te je naravno i bilo za očekivati da će u saradnji sa jakim preformansama telefona, novi Android raditi brzo i stabilno jer je ovog puta jednostavnije kodiran nego prethodne verzije.

htc_2
Elegantna kutija za elegantan telefon

Čak i korisnici koji ranije nisu imali bliski susret sa pomenutim operativnim sistemom, mogu se veoma lako navići na jednostavnost i usklađenost koju donosi Lollipop. Iako nikada ranije nisam razmišljao da pređem na Android, prethodno iskustvo sa HTC Desire Eye telefonom i sada sa One M9 me je bar na trenutak nateralo da se zapitam postoji li potreba da krenem drugim putem, obzirom da se svakom od nas nakon određenog vremena javi želja za promenama.

Dok sam tekst polako privodio kraju, dok je inspiracija počela da se ubrzanim tempom gubi, pogled i misli su mi bili i dalje fokusirani na zlatno – sivi HTC koji je stajao sa desne strane mog stola. Pomislio sam, koliko je zapravo dovoljno napisati o ovom telefonu, šta još treba pomenuti a da ne bude preopširno.

Ali sam rešio da se ovde zaustavim, odlučivši da ovim paragrafom završim priču o jednom kvalitetnom telefonu sa malim brojem mana (npr. veće zagrevanje kućišta) koji će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike, te će zasigurno pomutiti račune na tržištu velikim kompanijama poput Samsunga i Apple-a, i na taj način privući pažnju velikog broja korisnika širom sveta.

…proverivši da je sve uredno spakovano, zatvorio sam kutiju ovog lepotana, pa možda i poslednji put. Vreme je bilo da se rastanemo.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.

Tehnologija

OTP Connect: €5.000 za pobedničko rešenje Junior m-bank aplikacije

OTP banka održala je finale prvog Izazova u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom 'Kažeš inovacija, misliš aplikacija' namenjeno startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija.