Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Live Transit Updates je usluga koja korisnicima Google mapa za mobilne uređaje pruža ažuriranja javnog prevoza u realnom vremenu. Ova ažuriranja uključuju vreme polaska i dolaska uživo na stanice javnog prevoza i obaveštenja o uslugama prevoza.

Pomenuti servis korisnicima pruža dve vrste ažuriranja u realnom vremenu: vreme polaska uživo i obaveštenja o usluzi. Partneri za javni prevoz pružaju ova ažuriranja koja se kasnije koriste kao podaci u mapama iza koje stoji kompanija Google. Iz ove kompanije navode da su napravili GTFS (General Transit Feed Specification) format u realnom vremenu kako bi dopunili široko rasprostranjen GTFS format za statične rasporede tranzita.

Pomenuti sistem odmah obrađuje ažuriranja feed-a kretanja u Google mapama kao i informacije o ažuriranju javnog prevoza. GTFS Realtime je specifikacija feed-a koja omogućava agencijama za javni prevoz da programerima aplikacija obezbede ažuriranja u realnom vremenu o svojoj floti vozila.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Ovo predstavlja proširenje GTFS-a, otvorenog formata podataka za red vožnje javnog prevoza i povezane geografske informacije. GTFS Realtime je dizajniran radi lakoće implementacije, dobre GTFS interoperabilnosti i fokusa na informacije o putnicima.

Podsetimo, sredinom prošle godine pisali smo o tome kako Google Transit opcija u Google mapama nije bila dostupna neko vreme za Beograd ali jeste u drugim gradovima u Srbiji kao što su Kragujevac i Novi Sad. Ipak, stvari su se ubrzo promenile, pa sada pored pomenute opcije Google Transit, korisnici u Beogradu mogu uživo pratiti kretanje potrebnog prevoza na stanicama preko Google mapa – pored već postojećih tabli koje su nedavno instalirane na stajalištima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Takmičenje

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!