Kako sprečiti greške prilikom indeksiranja podataka?

Kako sprečiti greške prilikom indeksiranja podataka?

Aprilsko Geekstone okupljanje koje će se održati u četvrtak 14. aprila u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, ugostiće predavača Duška Mirkovića. On će govoriti o fizičkoj organizaciji podataka i upravljanju istim, te održati predavanje pod nazivom ‘Designing Indexes and Keys'.

dusko_geekstone

Naime, Duško će prisutnima objasniti značaj isticanja strukture indeksa i ključeva u relacionim bazama podataka, te koliko zapravo taj proces značajno utiče na njihovu fizičku organizaciju, a time i na performanse prilikom upravljanja podacima.

“Ponekad je njihov izbor slučajan ili su automatski generisani od strane ORM ili drugih okvira ili alata, što može značajno ugroziti performanse”, navodi se u najavi, ističući da se takva greška najčešće detektuje u kasnim fazama projekta kada su izmene šeme baze skuplje.

Zainteresovani koji budu prisustvovali narednom Geekstone okupljanju imaće prilike da iz Mirkovićeve prezentacije izvuku nekoliko značajnih smernica koje im mogu pomoći da spreče tipične greške u ovom poslu, a koje između ostalog objašnjavaju koliko je zapravo važno pažljivo birati indekse i ključeve – još u ranoj fazi dizajna. Duško će govoriti:

  • Razlike između ključa i indeksa
  • Smernice za odabir ključa
  • Smernice za odabir indeksa

Prijave otvorene – obezbedi svoje mesto

Posetioci pomenutog okupljanja stiču pravo učešća na izvlačenju dobitnika dve Jetbrains licence. U okviru samog događaj biće organizovan i deo namenjen za networking, dok iz organizacije pozivaju sve zainteresovane da se registruju putem zvaničnog sajta događaja i rezervišu svoje mesto na predstojećem Geekstone meetupu.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Karijere

Koliko zarađuju programeri u Srbiji? Odgovor nam daje nova anketa o platama u IT industriji

Objavljeni su rezultati Fishingbooker ankete o platama za 2023. godinu, koji obuhvataju sedam sektora IT industrije. Više o rezultatima ankete, pročitajte u narednom tekstu.

Propustili ste

Analiza

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.