'Ćorica' na duksu nije OK jer deca ne razumeju takvu šalu - i tačka.

‘Ćorica’ na duksu nije OK jer deca ne razumeju takvu šalu – i tačka.

Ako nosite naočare i neko vam se obrati sa "Ćoro" ili "Ćorice", bez obzira na to koliko godina imate, verovatno vam ne bi bilo u potpunosti svejedno, zar ne? Zamislite kako se onda u toj situaciji osećaju deca.

Lepša sam od tebe ćorice je natpis na duksevima koji su prošle nedelje premijerno prikazani na Instagram profilu dizajnerke koju na ovoj društvenoj mreži prati oko 630.000 ljudi. Odeća sa ovim printom deo je dečije kolekcije kreatorke Dijane Radonjić (a.k.a DiLine Dresses) i, kako sama kaže, uglavnom je inspirisana izjavama njene dece koje Dijana ponekad veze na odevne komade.

U pitanju je odeća mahom pravljena za klince koji još uvek nisu krenuli u školu, a koja se na društvenim mrežama promoviše kao nešto što je slatko i kul, i nešto što je, izgleda, sasvim prihvatljiva poruka za mališane. Naravno, ne za one koji nose naočare.

Za kolekciju je organizovan i fotosešn gde su mali manekeni pozirali u duksevima s pomenutim i drugim natpisima (moj sledeći favorit – Medo mudo), a nakon toga usledila je promocija na društvenim mrežama kako bi se šira javnost upoznala sa kolekcijom.

Čitava priča podigla je veliku prašinu u javnosti, što na Twitter-u, što na Instagram profilu kreatorke, a pre nego što ode u Internet zaborav iskoristićemo priliku da ukažamo na to koliko je bitno šta objavljujemo na društvenim mrežama – čak i u slučajevima kada to radimo nesvesno ili nemamo lošu nameru – jer deca verovatno neće razumeti takvu šalu.

Šala, nažalost, u jednom trenutku prestaje da bude šala

Situacija sa duksevima je, očekivano, vrlo brzo eskalirala i nezadovoljni roditelji i ostali koji su situaciju prepoznali kao kritičnu otvoreno su izrazili nezadovoljstvo. Ubrzo su se pojavili i komentari sa pozivom na bojkot pomenute dizajnerke koja je na to reagovala izjavom kako joj je muka od svih onih koji u svemu traže nešto loše.

I tako smo došli do povoda našeg današnjeg okupljanja.

Ne, to nije traženje loših stvari u svemu, niti mala slatka dečija šala – iako je možda tako zamišljena. To, ako ga samo mrvicu izvučemo iz konteksta, može biti sam početak nečega što kasnije, kada i ako se zloupotrebi, može otići u neželjenom smeru i veoma, veoma daleko; fino utrti put da vaše dete povredi neko drugo, da učini da se oseća prozvanim i manje vrednim zbog svoje mane.

Čak i da nikada ne ode u tom smeru, ako na sličan način ukazujemo na tuđe nedostatke i mane, time učimo decu da odstupati od većine nikako nije ok, da su, recimo, naočare poslednja rupa na svirali o kojoj treba da razmišljaju jer treba da se uklope u društvo devojčica/dečaka koji su lepši samim tim što, jelte, ne nose pomagala za vid. Poručujemo im da su manje vredni samo zato što imaju jednu vidljivu manu.

I, što je najgore, nesvesno im podvlačimo nešto što će im se u ovom sumanutom društvu (ne samo lokalnom već i globalnom) stalno nametati kao imperativ: ljubaznost, tolerancija, duhovitost, načitanost, različiti talenti i interesovanja nisu ništa naspram lepote. Jer, bez obzira na sve to, ako sam lepša od tebe ja više vredim.

Dakle, kada na društvenim mrežama naiđete na tip sadržaja koji vređa, makar i suptilno, označite ga kao offensive jer je report za takve stvari kao iz raja izašao. Instagram nam možda ne izađe u susret (Dua Lipa – wink, wink), ali ćemo makar osobi koja je uputila neprimerenu poruku jasno staviti do znanja da to nije ok.

I, da bismo bili pravedni prema Dijani, ne možemo reći da je u pitanju loša namera i želja da se neko povredi ili uvredi, a pogotovo dete – ipak je i ona majka. Ali, ako ste roditelji, planirate da budete ili ste, na kraju krajeva, tetka/teča/stric/baka nekom detetu, verovatno ćete se u nekom trenutku suočiti sa izjavama svoje dece koju su pokupila ko zna gde, a koja nisu primerena, ispravna i koja potencijalno nekoga mogu da povrede. Tada ih, molim vas, naučite šta je to dobro, tolerantno i od srca, nemojte njihove bubice štampati na duks.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Novost

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.