DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

Sedmo izdanje konferencije 'Dan Internet domena Srbije' održano je juče u beogradskom hotelu Hyatt. Više od 300 posetilaca imalo je priliku da čuje inostrane govornike, predstavnike krovnih organizacija koje upravljaju Internetom, ali i kreatore međunarodnih politika koje se odnose na naša prava u sajber prostoru. Kao i prethodnih godina, redakcija Netokracije ispratila je događaj — i to baš na 21. rođendan prvog domena.

dids1
Gabrijela Šitek, menadžer ICANN-a za Centralnu i Istočnu Evropu (Foto: DIDS)

Ovogodišnji DIDS 2016. tradicionalno je otvorio direktor RNIDS-a, Danko Jevtović. Poželevši dobrodošlicu svim prisutnima, on je izjavio kako Registar nacionalnog Internet domena Srbije ove godine obeležava i svoj 10. rođendan, te kako je u proteklih nekoliko godina sajber prostor doživeo i svoje najveće promene. Jevtović je predstavio i novi Upravni odbor na čelu sa Vojislavom Rodićem, te najavio prvi panel posvećen Internetu na globalnom nivou.

Od akademskog do korporativnog

Ko to upravlja svetskom kompjuterskom mrežom? Ukoliko do sada niste znali, u pitanju je grupa krovnih organizacija koje se bave regulacijom weba, a od kojih je možda i najpoznatija upravo ICANN. Za vreme prvog panela posetioci konferencije DIDS imali su priliku da čuju izlaganje Gabrijele Šitek (ICANN), Majka Silbera (UO ICANN), Volfa Ludviga (EURALO) i Marile Macel (Centar za tehnologiju i društvo pri Getulio Vargas Fondaciji).

Uz skorašnje događaje kao što je pritisak FBI-ja na kompaniju Apple i sve češće sajber napade velikih država, postavlja se pitanje gde je tu Srbija? Jedna od najvažnijih promena koja se odigrava poslednjih godina jeste i sve veća uloga ICANN-a u regulaciji Interneta – uloga koju u velikoj meri i dalje igra Vlada Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je finalna odluka nekoliko puta zadržana u Kongresu usled sukobljenih mišljenja -treba li SAD zaista da se odrekne svog vodećeg uticaja kada je oblikovanje Interneta u pitanju.

panel1
Kako se globalna politika održava na Internetu kakvog danas znamo? (Foto: DIDS)

Iako bi mnogi upravljanje Internetom ocenili visokom politikom, tema koja je ujedno izazvala i najviše interesovanja jeste upravo druga panel diskusija posvećena bezbednosti na Internetu koju je vodio Slobodan Marković. Grupa panelista među kojima su se našli i predstavnici organizacije CERT iz Slovenije i Hrvatske, ali i predstavnici MUP-a Republike Srbije, otvoreno su govorili o bezbednosnim problemima sa kojima se građani Srbije mogu susresti u sajber prostoru, a koji više ne predstavljaju delo grupe mladih hakera, već delo sve unosnije industrije:

Slovenija je svoj CERT dobila još 1995. godine. Drago mi je da vidim da se i Srbija ove godine priključila svetskoj organizaciji, jer istina je – ukoliko nemate CERT predstavništvo, vi često nemate ni mehanizme kojim možete da reagujete na bezbednosne incidente.

U 2016. ušli smo sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, ali…

Imajući na umu da je Srbija tek ove godine usvojila Zakon o informacionoj bezbednosti koji se čekao skoro 20 godina, Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je da Srbija ne zaostaje za zemljama Evropske unije kada je praćenje sajber napada u pitanju, ali da se tehnologija razvija izuzetno velikom brzinom, te da je konstantna edukacija prioritet – kako bi se održao korak sa napadačima.

Gorazd Božič (CERT Slovenija), ocenio je kako se „sajber terorizam“ u poslednjoj deceniji razvio u veoma unosan posao:

Danas imamo svojevrstan CaaS model iliti Crime as a Service. Ako smo pre deset godina govorili o hakerima kao mladim ljudima koji se bore protiv sistema, danas se to svodi na novac – prodaju se usluge napada (hakovanje, pisanje virusa, i slično).

publika1
Prepuna sala kongresne sale Hyatt pokazala je još jednom zainteresovanost za novosti iz domenskog sveta (Foto: DIDS)

Lokalni heroji

Poslednji blok DIDS 2016. konferencije, sada već tradicionalno, bio je rezervisan za predstavljanje lokalnih sajtova koji koriste .RS ili .СРБ domen, a koji svojim radom doprinose očuvanju domaće kulture i promociji novih tehnologija u svim sferama života. Predstavnici 12 domaćih sajtova, portala, blogova i web projekata govorili su o svojim razlozima zbog kojih su se odlučili za prisustvo na lokalnom domenu. Svakako najviše pažnje privuko je predstavljanje projekata политика.срб i ртс.срб, kao i mamaitata.rs, ukusbeograda.rs, hronokuhinja.rs i naravno mojafirma.rs.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Kultura 2.0

Milica Čalija: Pokrenuli smo ‘Kupujmo iz Srbije’ jer želimo da mali proizvođači prežive pandemijsku krizu

Akcija 'Kupujmo iz Srbije' pokrenuta je sa ciljem da se kroz predstavljanje malih proizvođača putem društvenih mreža doprinese borbi da njihovi biznisi prežive aktuelnu pandemiju. U tekstu koji sledi, sa inicijatorkom projekta razgovaramo o samoj akciji i daljim koracima za pomoć malim preduzetnicima u Srbiji.

Propustili ste

Gaming

Preko 10 miliona ljudi preuzelo je igru srpsko-švedskog studija Sozap – a za domaći tim to je samo početak

Armed Heist je 'mobile' igra studija Sozap i verovatno je najviše preuzimana igra bilo kog domaćeg studija južno od Beograda. Sa predstavnicima niškog ogranka ove gejming kompanije razgovaramo o pomenutoj igri i planovima za budućnost.

Netokracija

Popunite anketu o stanju plata u srpskoj IT i digitalnoj industriji nakon COVID-19

Učestvovanje u anketi je anonimno, zahteva svega nekoliko minuta i biće moguće dok ne prikupimo relevantnu količinu materijala.

Karijere

Kada je pravo vreme da uvećate vaš tim – iz ugla kreativne agencije i IT kompanije

Skaliranje - naizgled strana reč koju ako prebacite u kontekst preduzetništva i poslovanja znači mnogo. Ovog puta govorimo o rastu timova u kreativnoj i IT industriji, o tome kako efikasno voditi ovaj proces i kako izbeći izazove na tom putu.

Kultura 2.0

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

E-commerce

Nikola i Sonja pokrenuli su Prodajadelova.rs jer žele da promene način na koji održavamo naše četvorotočkaše

Napustio je dobro plaćen posao i visoku poziciju u kompaniji Würth sa ciljem da započne svoj posao iz snova. Ovo je priča o Nikoli Đuroviću koji je sa suprugom Sonjom pokrenuo sajt Prodajadelova.rs sa namerom da promeni percepciju kupovine auto delova i servisiranja vašeg četvorotočkaša.

Ekskluzivno

U 2019. godini potrošili smo €47,05 miliona na digitalno oglašavanje

Rezultati o ukupnom utrošku na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini konačno su tu. Gle čuda - i ovoga puta tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji zadržalo je dvocifren rast, ostvarivši jedan od najboljih rezultata otkako se istraživanje vrši.