DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

Sedmo izdanje konferencije 'Dan Internet domena Srbije' održano je juče u beogradskom hotelu Hyatt. Više od 300 posetilaca imalo je priliku da čuje inostrane govornike, predstavnike krovnih organizacija koje upravljaju Internetom, ali i kreatore međunarodnih politika koje se odnose na naša prava u sajber prostoru. Kao i prethodnih godina, redakcija Netokracije ispratila je događaj — i to baš na 21. rođendan prvog domena.

dids1
Gabrijela Šitek, menadžer ICANN-a za Centralnu i Istočnu Evropu (Foto: DIDS)

Ovogodišnji DIDS 2016. tradicionalno je otvorio direktor RNIDS-a, Danko Jevtović. Poželevši dobrodošlicu svim prisutnima, on je izjavio kako Registar nacionalnog Internet domena Srbije ove godine obeležava i svoj 10. rođendan, te kako je u proteklih nekoliko godina sajber prostor doživeo i svoje najveće promene. Jevtović je predstavio i novi Upravni odbor na čelu sa Vojislavom Rodićem, te najavio prvi panel posvećen Internetu na globalnom nivou.

Od akademskog do korporativnog

Ko to upravlja svetskom kompjuterskom mrežom? Ukoliko do sada niste znali, u pitanju je grupa krovnih organizacija koje se bave regulacijom weba, a od kojih je možda i najpoznatija upravo ICANN. Za vreme prvog panela posetioci konferencije DIDS imali su priliku da čuju izlaganje Gabrijele Šitek (ICANN), Majka Silbera (UO ICANN), Volfa Ludviga (EURALO) i Marile Macel (Centar za tehnologiju i društvo pri Getulio Vargas Fondaciji).

Uz skorašnje događaje kao što je pritisak FBI-ja na kompaniju Apple i sve češće sajber napade velikih država, postavlja se pitanje gde je tu Srbija? Jedna od najvažnijih promena koja se odigrava poslednjih godina jeste i sve veća uloga ICANN-a u regulaciji Interneta – uloga koju u velikoj meri i dalje igra Vlada Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je finalna odluka nekoliko puta zadržana u Kongresu usled sukobljenih mišljenja -treba li SAD zaista da se odrekne svog vodećeg uticaja kada je oblikovanje Interneta u pitanju.

panel1
Kako se globalna politika održava na Internetu kakvog danas znamo? (Foto: DIDS)

Iako bi mnogi upravljanje Internetom ocenili visokom politikom, tema koja je ujedno izazvala i najviše interesovanja jeste upravo druga panel diskusija posvećena bezbednosti na Internetu koju je vodio Slobodan Marković. Grupa panelista među kojima su se našli i predstavnici organizacije CERT iz Slovenije i Hrvatske, ali i predstavnici MUP-a Republike Srbije, otvoreno su govorili o bezbednosnim problemima sa kojima se građani Srbije mogu susresti u sajber prostoru, a koji više ne predstavljaju delo grupe mladih hakera, već delo sve unosnije industrije:

Slovenija je svoj CERT dobila još 1995. godine. Drago mi je da vidim da se i Srbija ove godine priključila svetskoj organizaciji, jer istina je – ukoliko nemate CERT predstavništvo, vi često nemate ni mehanizme kojim možete da reagujete na bezbednosne incidente.

U 2016. ušli smo sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, ali…

Imajući na umu da je Srbija tek ove godine usvojila Zakon o informacionoj bezbednosti koji se čekao skoro 20 godina, Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je da Srbija ne zaostaje za zemljama Evropske unije kada je praćenje sajber napada u pitanju, ali da se tehnologija razvija izuzetno velikom brzinom, te da je konstantna edukacija prioritet – kako bi se održao korak sa napadačima.

Gorazd Božič (CERT Slovenija), ocenio je kako se “sajber terorizam” u poslednjoj deceniji razvio u veoma unosan posao:

Danas imamo svojevrstan CaaS model iliti Crime as a Service. Ako smo pre deset godina govorili o hakerima kao mladim ljudima koji se bore protiv sistema, danas se to svodi na novac – prodaju se usluge napada (hakovanje, pisanje virusa, i slično).

publika1
Prepuna sala kongresne sale Hyatt pokazala je još jednom zainteresovanost za novosti iz domenskog sveta (Foto: DIDS)

Lokalni heroji

Poslednji blok DIDS 2016. konferencije, sada već tradicionalno, bio je rezervisan za predstavljanje lokalnih sajtova koji koriste .RS ili .СРБ domen, a koji svojim radom doprinose očuvanju domaće kulture i promociji novih tehnologija u svim sferama života. Predstavnici 12 domaćih sajtova, portala, blogova i web projekata govorili su o svojim razlozima zbog kojih su se odlučili za prisustvo na lokalnom domenu. Svakako najviše pažnje privuko je predstavljanje projekata политика.срб i ртс.срб, kao i mamaitata.rs, ukusbeograda.rs, hronokuhinja.rs i naravno mojafirma.rs.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.