DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

Sedmo izdanje konferencije 'Dan Internet domena Srbije' održano je juče u beogradskom hotelu Hyatt. Više od 300 posetilaca imalo je priliku da čuje inostrane govornike, predstavnike krovnih organizacija koje upravljaju Internetom, ali i kreatore međunarodnih politika koje se odnose na naša prava u sajber prostoru. Kao i prethodnih godina, redakcija Netokracije ispratila je događaj — i to baš na 21. rođendan prvog domena.

dids1
Gabrijela Šitek, menadžer ICANN-a za Centralnu i Istočnu Evropu (Foto: DIDS)

Ovogodišnji DIDS 2016. tradicionalno je otvorio direktor RNIDS-a, Danko Jevtović. Poželevši dobrodošlicu svim prisutnima, on je izjavio kako Registar nacionalnog Internet domena Srbije ove godine obeležava i svoj 10. rođendan, te kako je u proteklih nekoliko godina sajber prostor doživeo i svoje najveće promene. Jevtović je predstavio i novi Upravni odbor na čelu sa Vojislavom Rodićem, te najavio prvi panel posvećen Internetu na globalnom nivou.

Od akademskog do korporativnog

Ko to upravlja svetskom kompjuterskom mrežom? Ukoliko do sada niste znali, u pitanju je grupa krovnih organizacija koje se bave regulacijom weba, a od kojih je možda i najpoznatija upravo ICANN. Za vreme prvog panela posetioci konferencije DIDS imali su priliku da čuju izlaganje Gabrijele Šitek (ICANN), Majka Silbera (UO ICANN), Volfa Ludviga (EURALO) i Marile Macel (Centar za tehnologiju i društvo pri Getulio Vargas Fondaciji).

Uz skorašnje događaje kao što je pritisak FBI-ja na kompaniju Apple i sve češće sajber napade velikih država, postavlja se pitanje gde je tu Srbija? Jedna od najvažnijih promena koja se odigrava poslednjih godina jeste i sve veća uloga ICANN-a u regulaciji Interneta – uloga koju u velikoj meri i dalje igra Vlada Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je finalna odluka nekoliko puta zadržana u Kongresu usled sukobljenih mišljenja -treba li SAD zaista da se odrekne svog vodećeg uticaja kada je oblikovanje Interneta u pitanju.

panel1
Kako se globalna politika održava na Internetu kakvog danas znamo? (Foto: DIDS)

Iako bi mnogi upravljanje Internetom ocenili visokom politikom, tema koja je ujedno izazvala i najviše interesovanja jeste upravo druga panel diskusija posvećena bezbednosti na Internetu koju je vodio Slobodan Marković. Grupa panelista među kojima su se našli i predstavnici organizacije CERT iz Slovenije i Hrvatske, ali i predstavnici MUP-a Republike Srbije, otvoreno su govorili o bezbednosnim problemima sa kojima se građani Srbije mogu susresti u sajber prostoru, a koji više ne predstavljaju delo grupe mladih hakera, već delo sve unosnije industrije:

Slovenija je svoj CERT dobila još 1995. godine. Drago mi je da vidim da se i Srbija ove godine priključila svetskoj organizaciji, jer istina je – ukoliko nemate CERT predstavništvo, vi često nemate ni mehanizme kojim možete da reagujete na bezbednosne incidente.

U 2016. ušli smo sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, ali…

Imajući na umu da je Srbija tek ove godine usvojila Zakon o informacionoj bezbednosti koji se čekao skoro 20 godina, Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je da Srbija ne zaostaje za zemljama Evropske unije kada je praćenje sajber napada u pitanju, ali da se tehnologija razvija izuzetno velikom brzinom, te da je konstantna edukacija prioritet – kako bi se održao korak sa napadačima.

Gorazd Božič (CERT Slovenija), ocenio je kako se „sajber terorizam“ u poslednjoj deceniji razvio u veoma unosan posao:

Danas imamo svojevrstan CaaS model iliti Crime as a Service. Ako smo pre deset godina govorili o hakerima kao mladim ljudima koji se bore protiv sistema, danas se to svodi na novac – prodaju se usluge napada (hakovanje, pisanje virusa, i slično).

publika1
Prepuna sala kongresne sale Hyatt pokazala je još jednom zainteresovanost za novosti iz domenskog sveta (Foto: DIDS)

Lokalni heroji

Poslednji blok DIDS 2016. konferencije, sada već tradicionalno, bio je rezervisan za predstavljanje lokalnih sajtova koji koriste .RS ili .СРБ domen, a koji svojim radom doprinose očuvanju domaće kulture i promociji novih tehnologija u svim sferama života. Predstavnici 12 domaćih sajtova, portala, blogova i web projekata govorili su o svojim razlozima zbog kojih su se odlučili za prisustvo na lokalnom domenu. Svakako najviše pažnje privuko je predstavljanje projekata политика.срб i ртс.срб, kao i mamaitata.rs, ukusbeograda.rs, hronokuhinja.rs i naravno mojafirma.rs.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Tehnologija

Kako jednostavno početi sa učenjem programskog jezika Python?

Među programskim jezicima postoje velike razlike kako u samom procesu rada, tako i u krajnjim rezultatima. U razgovoru sa Nikolom Kolevskim, otkrivamo zašto je Python sve popularniji među programerima i šta ga izdvaja od drugih tehnologija.

Kultura 2.0

Vanja Paunović ima 23 godine, niže uspehe u programiranju i pokreće YouTube kanal – Dzimiks

Vanja trenutno završava Raf i započinje svoju programersku karijeru. To bi, manje-više, bio standardni put za juniora u IT industriji ali on ima nešto što ga izdvaja od ostalih: YouTube kanal posvećen programiranju.

Office Talks Podcast

Borci za slobodan Internet (gost Danilo Krivokapić)

22. epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Danilom Krivokapićem iz SHARE Fondacije koji je govorio o aktuelnoj kampanji #hiljadekamera, našim digitalnim pravima i slobodnom Internetu.