DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

DIDS 2016: Gde je Srbija na globalnoj mapi Interneta?

Sedmo izdanje konferencije 'Dan Internet domena Srbije' održano je juče u beogradskom hotelu Hyatt. Više od 300 posetilaca imalo je priliku da čuje inostrane govornike, predstavnike krovnih organizacija koje upravljaju Internetom, ali i kreatore međunarodnih politika koje se odnose na naša prava u sajber prostoru. Kao i prethodnih godina, redakcija Netokracije ispratila je događaj — i to baš na 21. rođendan prvog domena.

dids1
Gabrijela Šitek, menadžer ICANN-a za Centralnu i Istočnu Evropu (Foto: DIDS)

Ovogodišnji DIDS 2016. tradicionalno je otvorio direktor RNIDS-a, Danko Jevtović. Poželevši dobrodošlicu svim prisutnima, on je izjavio kako Registar nacionalnog Internet domena Srbije ove godine obeležava i svoj 10. rođendan, te kako je u proteklih nekoliko godina sajber prostor doživeo i svoje najveće promene. Jevtović je predstavio i novi Upravni odbor na čelu sa Vojislavom Rodićem, te najavio prvi panel posvećen Internetu na globalnom nivou.

Od akademskog do korporativnog

Ko to upravlja svetskom kompjuterskom mrežom? Ukoliko do sada niste znali, u pitanju je grupa krovnih organizacija koje se bave regulacijom weba, a od kojih je možda i najpoznatija upravo ICANN. Za vreme prvog panela posetioci konferencije DIDS imali su priliku da čuju izlaganje Gabrijele Šitek (ICANN), Majka Silbera (UO ICANN), Volfa Ludviga (EURALO) i Marile Macel (Centar za tehnologiju i društvo pri Getulio Vargas Fondaciji).

Uz skorašnje događaje kao što je pritisak FBI-ja na kompaniju Apple i sve češće sajber napade velikih država, postavlja se pitanje gde je tu Srbija? Jedna od najvažnijih promena koja se odigrava poslednjih godina jeste i sve veća uloga ICANN-a u regulaciji Interneta – uloga koju u velikoj meri i dalje igra Vlada Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je finalna odluka nekoliko puta zadržana u Kongresu usled sukobljenih mišljenja -treba li SAD zaista da se odrekne svog vodećeg uticaja kada je oblikovanje Interneta u pitanju.

panel1
Kako se globalna politika održava na Internetu kakvog danas znamo? (Foto: DIDS)

Iako bi mnogi upravljanje Internetom ocenili visokom politikom, tema koja je ujedno izazvala i najviše interesovanja jeste upravo druga panel diskusija posvećena bezbednosti na Internetu koju je vodio Slobodan Marković. Grupa panelista među kojima su se našli i predstavnici organizacije CERT iz Slovenije i Hrvatske, ali i predstavnici MUP-a Republike Srbije, otvoreno su govorili o bezbednosnim problemima sa kojima se građani Srbije mogu susresti u sajber prostoru, a koji više ne predstavljaju delo grupe mladih hakera, već delo sve unosnije industrije:

Slovenija je svoj CERT dobila još 1995. godine. Drago mi je da vidim da se i Srbija ove godine priključila svetskoj organizaciji, jer istina je – ukoliko nemate CERT predstavništvo, vi često nemate ni mehanizme kojim možete da reagujete na bezbednosne incidente.

U 2016. ušli smo sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, ali…

Imajući na umu da je Srbija tek ove godine usvojila Zakon o informacionoj bezbednosti koji se čekao skoro 20 godina, Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je da Srbija ne zaostaje za zemljama Evropske unije kada je praćenje sajber napada u pitanju, ali da se tehnologija razvija izuzetno velikom brzinom, te da je konstantna edukacija prioritet – kako bi se održao korak sa napadačima.

Gorazd Božič (CERT Slovenija), ocenio je kako se “sajber terorizam” u poslednjoj deceniji razvio u veoma unosan posao:

Danas imamo svojevrstan CaaS model iliti Crime as a Service. Ako smo pre deset godina govorili o hakerima kao mladim ljudima koji se bore protiv sistema, danas se to svodi na novac – prodaju se usluge napada (hakovanje, pisanje virusa, i slično).

publika1
Prepuna sala kongresne sale Hyatt pokazala je još jednom zainteresovanost za novosti iz domenskog sveta (Foto: DIDS)

Lokalni heroji

Poslednji blok DIDS 2016. konferencije, sada već tradicionalno, bio je rezervisan za predstavljanje lokalnih sajtova koji koriste .RS ili .СРБ domen, a koji svojim radom doprinose očuvanju domaće kulture i promociji novih tehnologija u svim sferama života. Predstavnici 12 domaćih sajtova, portala, blogova i web projekata govorili su o svojim razlozima zbog kojih su se odlučili za prisustvo na lokalnom domenu. Svakako najviše pažnje privuko je predstavljanje projekata политика.срб i ртс.срб, kao i mamaitata.rs, ukusbeograda.rs, hronokuhinja.rs i naravno mojafirma.rs.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Povratak DaFED-a (Danilo Novaković i Stanislava Stojanović Novoselac)

U 128. epizodi Office Talks podkasta imali smo priliku da ugostimo Danila Novakovića i Stanislavu Stojanović Novoselac, osnivače i idejne tvorce DaFED meetupa namenjenih kreativcima i ljudima iz IT industrije.

Sponzorisano

Zašto je EY akvizirao Zilker – IT kompaniju sa velikom kancelarijom u Beogradu?

U trci zvanoj digitalna transformacija ne učestvuju više samo IT kompanije i agencije. Njima su se priključile i konsultantske kuće, pri čemu je jedna od najpoznatijih još 2020. godine akvizirala IT kompaniju sa značajnim razvojnim odeljenjem u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Katapult akcelerator: Do €300.000 za najbolje domaće startape

Katapult akcelerator nudi obuku i intenzivno mentorstvo u tromesečnom trajanju od 8-16 sati nedeljno, kao i šansu za nepovratno sufinansiranje do 300.000 evra. U program je uključeno oko 40 domaćih i stranih mentora, a o tome koje sve uslove startapi treba da ispune kako bi postali deo programa, razgovarali smo sa Majom Anđelković, inicijatorkom projekta.

Startapi i poslovanje

NTP Beograd otvorio prijave za lokalno AIM Startup 2023 takmičenje – pobedniku sledi put u UAE

Startapi iz Srbije i ove godine imaju priliku da se predstave globalnoj publici i investitorima na međunarodnom investicionom skupu i startap takmičenju AIM 2023 u UAE, od 8. do 10. maja u Abu Dabiju. 

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.