Apple Watch: Vodič za korisnike iz ‘kruga dvojke’

Apple Watch: Vodič za korisnike iz ‘kruga dvojke’

Ako ste rešili da olakšate svoj novčanik za nekih 400 do 500 evra, koliko bi trebao da košta najjeftiniji Apple Watch u slobodnoj prodaji na ovim prostorima, dobićete proizvod koji možda i nije revolucionaran po mišljenju mnogih analitičara, ali koji će vam svakako pomoći da se snađete u moru obaveza. Mi smo se zapitali, koliko je ovaj sat zapravo ‘pametan’ i koliko nam može biti koristan - recimo u Srbiji ili pak u glavnom gradu?

Apple Watch

Na ovo pitanje pokušaćemo da pronađemo odgovor, jer sa renomeom tehnološkog giganta koji Apple nosi, svaki njegov proizvod pronađe put do velikog broja korisnika – pa tako i u našoj zemlji gde iPhone (kao i svuda u svetu), u velikoj meri predstavlja modni izraz, više nego potrebu za takvom tehnologijom. Nema sumnje da će pomama za Apple Watch-om biti velika, ali kako onda najbolje iskoristiti uređaj koji će kad-tad pronaći put i do korisnika u našoj zemlji?

Iako Srbija kaska za drugim državama kada je reč o tehnološkim unapređenjima (4G stiže tek ove godine), mogu se pronaći pojedini dokazi da i kod nas postoje uslovi za rad savremenih wearable uređaja – osnove su tu. Možda ne sa punim preformansama koje oni pružaju, ali sasvim dovoljno da olakšaju život i snalaženje u većim gradovima.

Parkiranje, BusPlus: Ne pitamo za cenu

Zona 1, Zona 2, Zona 3….ko živi u Beogradu, zna o kakvim mukama pričam. U ovakvim situacijama, aplikacija poput Parking Manijaka može nam pomoći da uz samo nekoliko klikova platimo ili produžimo naš parking. Umesto da vadimo pametne telefone, isto bismo mogli i preko Apple Watch-a. Da stvari budu bolje, na sastancima ne bismo morali da posežemo za našim uređajima, već bismo diskretno mogli da produžimo parking – jednim dodirom na naš pametni sat!

parking1
Upravljanje parkingom sa našeg zgloba? Prijavite nas!

Isto tako, u punom gradskom prevozu (gde za 90 dinara i ne dobijamo tako očaravajuću uslugu), mogli bismo upravo uz pomoć naših pametnih satova kupiti/čekirati kartu (pre ulaska kontrole, je l’ da?). Ovo se naravno nikada neće desiti – optimisti bi bili kada bi rekli za nekoliko godina, a mukotrpan proces validiranja karte, bio bi utoliko lakši. Probamo li da se, makar malo, uzdignemo iznad magle balkanske zaostalosti za razvijenim zemljama, ovo bi zapravo bio izuzetno napredan način za kupovinu karte, a ne bi nam škodio ni epitet „tehnološki orijentisanog“ grada. Nažalost, slično rešenje do daljnjeg ostaje u domenu fantazije.

Čekiraj me u onom hipsterskom kafiću, neka vidi svet!

Deljenje lokacije postala je uobičajena stvar u Srbiji – još više od kako je Foursquare svoj prvobitni posao prepustio mlađem bratu Swarm-u. Iako već znamo da će ova aplikacija biti optimizovana za Apple Watch, nas zanima kako će se odvijati proces čekiranja, te komunikacije sa prijateljima, ali i pravljenje planova koji predstavljaju značajan deo od odvajanja.

Popularno čekiranje na telefonima neće otići u zaborav (baš naprotiv!), ali zamislite da vam se putem jednog pametnog sata kome je primarna delatnost merenje vremena, pruži mogućnost pregleda lokacija, čekiranja i deljenja sa prijateljima. Eh, za razliku od pomenutog BusPlus-a, ove funkcionalnosti stižu, te će moći da se koriste čak i na našim prostorima.

swarm1

Sa druge strane, u moru fitnes aplikacija nije se lako snaći i izabrati onu pravu. Ipak, odabir zavisi od potrebe korisnika, kao i od navike kada su fizičke aktivnosti u pitanju. Možda onu pravu „saradnju“ između korisnika i aplikacije pruža upravo Moves.

Poznata aplikacija zajedno sa Apple Watch uređajem, gotovo je sigurno da će doneti nezaboravno korisničko iskustvo, te detaljnu statistiku kretanja korisnika. Moves računa vaše pokrete u pozadini, bilo da trčite ili šetate, te ih ažurira na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou. Korisno je znati koliko kalorija možete da izgubite svakog dana, samo pešačenjem od mesta A do mesta B – pogotovo kada volite kroasane kao mi!

Apple Watch kao prestiž ili zapravo koristan uređaj?

Ukoliko izuzmemo nemogućnost korišćenja servisa Apple Pay i Passbook u Srbiji, Apple Watch se nameće kao pouzdano rešenje u saradnji sa aplikacijama koje smo pomenuli, ali i onim drugima koje su integrisane u sam uređaj, a koje zapravo rade kod nas. Ipak, činjenica je da je ovaj brend sada okrenut ka luxury korisnicima, a to možda i najbolje govori neverovatna cena zlatnog Apple Watch-a – čak 10.000 dolara! Pa koga to Apple targetira?

Oh Apple, zašto si Apple? (Izvor: College Humor)
Oh Apple, zašto si Apple? (Izvor: College Humor)

Istini za volju, novi proizvod iz Kupretina stiže uskoro i kod nas, i to sa cenom od oko 400 do 500 evra za najjeftiniju verziju (kod preprodavaca tj.). I pored svih mogućnosti koje će dodatno doprineti svakodnevnom životu, pregledu poruka dok vozite (ipak je lakše baciti pogled na sat), promeni muzike uz jedan dodir, verujemo da je veći broj onih koji će ovaj sat kupiti zbog onoga što on predstavlja, nego zbog onoga što on zaista nudi sa tehničke strane.

Na kraju krajeva, kako Apple postaje luksuzan brend, tako se i njegova korisnička baza menja – a urbana gradska ekipa dobija još jedan asesoar za „prošetati“ beogradskom kaldrmom.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Propustili ste

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.