Apple TV kao savršena konzola za kežual gejmere?

Apple TV kao savršena konzola za kežual gejmere? Shut up and take my money.

Mi kežual gejmeri nemamo ništa. I niko nas ne voli. Pravi gejmeri bi nas najradije izbrisali sa lica Zemlje, normalni ljudi ne znaju ‘o čemu mi to’. Moguće je da nas još jedino Apple voli, i zato planiramo da mu damo novce. Da, novce. Previše novaca.

uzas_1

Prema poslednjem izveštaju New York Timesa, Apple TV za 2015. godinu mogao bi biti zapravo okrenut kežual tj. povremenim gejmerima – više nego mnogobrojnim korisnicima koji su se nadali većem izboru kanala. Može li Apple na taj način ući na tržište video konzola i ponuditi korisnicima nešto novo? Nije isključeno da će probati.

Ukoliko samo na kratko pogledamo današnju situaciju kada je gejming industrija u pitanju, odmah ćemo primetiti da industrijom danas dominiraju Microsoft i Sony sa svojim konzolama Xbox One i PS4. Ipak, pomenuti uređaji okrenuti su zahtevnijem delu tržišta, te je prostor poprilično neispunjen kada govorimo o potrebama povremenih gejmera.

Želite da igrate najnoviji first person shooter? Super, imate nekoliko opcija.

Želite da odigrate jednostavnu igru na vašem TV-u – tek da biste ubili vreme? Vaše opcije krajnje su limitirane. Imate Wii, ali Nintendo je propao. Nažalost.

Apple je onaj geek’ iz srednje škole koji pokušava smuvati najbolju cicu

I upravo ovo bi mogla biti prilika koju Apple nastoji da iskoristi. Nije tajna da kompanija do sada nije bila bliska sa gejmerima – Mac računari oduvek su posmatrani kao mašine za kreiranje, a ne konzumiranje sadržaja. Čak je i iznenadni boom sa igrama za iPhone došao poprilično iznenada, i nije bio u fokusu američke kompanije. Ne, zarada od miliona prodatih igara došla je, pa mogli bismo reći, sasvim slučajno.

Ali šta to znači za povremene gejmere?

Sve je to divno i krasno, ali ja ne želim dati masu novaca da bih povremeno odigrao koju partiju 2k12 sa ortacima.
Sve je to divno i krasno, ali ja ne želim dati masu novaca da bih povremeno odigrao koju partiju 2k12 sa ortacima.

Pa uzmite autora ovog teksta za primer. Ja prvi nikada nisam bio pasionirani gejmer, oduvek mi je bilo teško da se shvatim gejmerski mentalitet, a i iskren da budem, bio sam neviđeno loš – bilo da je u pitanju “pucačina” u lokalnoj igraonici, ili neka strategija koju sam igrao kod kuće na PC-ju. Kasnije su i konzole postale pristupačnije, a ja sam zaobišao čitav trend.

Ipak, s vremena na vreme i ja poželim da odigram neku igru na velikom ekranu, a ne samo na svom pametnom telefonu. Želim da se zavalim u kauč, izvadim grickalice i bacim se na savladavanje interesantnog naslova koji možda igram sa svojim prijateljima u multiplayer modu? Ovakvih korisnika nije malo, a Apple bi se mogao jako lepo pozicionirati.

I kežual gejmeri su gejmeri

No, treba napomenuti da novi Apple TV nije samo mali upgrade u odnosu na prethodnu verziju. Pored totalno drugačijeg izgleda kućišta, izvori bliski materiji pišu da uređaj dolazi sa novim i moćnim A8 čipom, te poboljšanim kontrolama, ali i glasovnim asistentom Siri. Pitanje ostaje hoćemo li videti i zaseban džojstik koji bi doprineo igračkom iskustvu, ili će se za unos komandi koristiti samo iPhone. Nadam se da to nije slučaj, te da je Apple naučio lekciju od konkurencije i da će ponuditi specijalan kontroler – baš kao što to rade Amazon i Nvidia.

Džojstih je neophodan, razvijanje iPhonea moglo bi se pokazati krajnje skupim rešenjem.
Džojstik je neophodan, razvijanje iPhone-a moglo bi se pokazati krajnje skupim rešenjem.

Za kraj, ono što treba napomenuti jeste i cena – i dok sadašnji Apple TV košta svega $69, novi Apple TV mogao bi koštati duplo više, ali je i cena opravdana jačom hardverskom konfiguracijom. U prevodu, koliko para toliko muzike.

Industrija igara vredna je 75 milijardi dolara, od kojih čak 27 odlazi na konzole. Da li Apple upravo ovde vidi prostor koji može iskoristiti za ulazak na unosno tržište? Saznaćemo 9. septembra od 19 časova, a za najnovije informacije pratite Netokraciju na Facebooku i Twitteru.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

Netokracija

Predstavljamo vam ‘Employer Branding Belgrade’ – online konferenciju koja otkriva nova pravila u IT industriji

Pravila za regrutovanje top talenta u IT-ju su se promenila… I zato organizujemo Employer Branding Belgrade - besplatni online događaj koji će pokušati da odgovori na pitanje šta zaposleni u tehnološkoj industriji danas traže kod svog poslodavca!

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.