Apple TV kao savršena konzola za kežual gejmere?

Apple TV kao savršena konzola za kežual gejmere? Shut up and take my money.

Mi kežual gejmeri nemamo ništa. I niko nas ne voli. Pravi gejmeri bi nas najradije izbrisali sa lica Zemlje, normalni ljudi ne znaju ‘o čemu mi to’. Moguće je da nas još jedino Apple voli, i zato planiramo da mu damo novce. Da, novce. Previše novaca.

uzas_1

Prema poslednjem izveštaju New York Timesa, Apple TV za 2015. godinu mogao bi biti zapravo okrenut kežual tj. povremenim gejmerima – više nego mnogobrojnim korisnicima koji su se nadali većem izboru kanala. Može li Apple na taj način ući na tržište video konzola i ponuditi korisnicima nešto novo? Nije isključeno da će probati.

Ukoliko samo na kratko pogledamo današnju situaciju kada je gejming industrija u pitanju, odmah ćemo primetiti da industrijom danas dominiraju Microsoft i Sony sa svojim konzolama Xbox One i PS4. Ipak, pomenuti uređaji okrenuti su zahtevnijem delu tržišta, te je prostor poprilično neispunjen kada govorimo o potrebama povremenih gejmera.

Želite da igrate najnoviji first person shooter? Super, imate nekoliko opcija.

Želite da odigrate jednostavnu igru na vašem TV-u – tek da biste ubili vreme? Vaše opcije krajnje su limitirane. Imate Wii, ali Nintendo je propao. Nažalost.

Apple je onaj geek’ iz srednje škole koji pokušava smuvati najbolju cicu

I upravo ovo bi mogla biti prilika koju Apple nastoji da iskoristi. Nije tajna da kompanija do sada nije bila bliska sa gejmerima – Mac računari oduvek su posmatrani kao mašine za kreiranje, a ne konzumiranje sadržaja. Čak je i iznenadni boom sa igrama za iPhone došao poprilično iznenada, i nije bio u fokusu američke kompanije. Ne, zarada od miliona prodatih igara došla je, pa mogli bismo reći, sasvim slučajno.

Ali šta to znači za povremene gejmere?

Sve je to divno i krasno, ali ja ne želim dati masu novaca da bih povremeno odigrao koju partiju 2k12 sa ortacima.
Sve je to divno i krasno, ali ja ne želim dati masu novaca da bih povremeno odigrao koju partiju 2k12 sa ortacima.

Pa uzmite autora ovog teksta za primer. Ja prvi nikada nisam bio pasionirani gejmer, oduvek mi je bilo teško da se shvatim gejmerski mentalitet, a i iskren da budem, bio sam neviđeno loš – bilo da je u pitanju „pucačina“ u lokalnoj igraonici, ili neka strategija koju sam igrao kod kuće na PC-ju. Kasnije su i konzole postale pristupačnije, a ja sam zaobišao čitav trend.

Ipak, s vremena na vreme i ja poželim da odigram neku igru na velikom ekranu, a ne samo na svom pametnom telefonu. Želim da se zavalim u kauč, izvadim grickalice i bacim se na savladavanje interesantnog naslova koji možda igram sa svojim prijateljima u multiplayer modu? Ovakvih korisnika nije malo, a Apple bi se mogao jako lepo pozicionirati.

I kežual gejmeri su gejmeri

No, treba napomenuti da novi Apple TV nije samo mali upgrade u odnosu na prethodnu verziju. Pored totalno drugačijeg izgleda kućišta, izvori bliski materiji pišu da uređaj dolazi sa novim i moćnim A8 čipom, te poboljšanim kontrolama, ali i glasovnim asistentom Siri. Pitanje ostaje hoćemo li videti i zaseban džojstik koji bi doprineo igračkom iskustvu, ili će se za unos komandi koristiti samo iPhone. Nadam se da to nije slučaj, te da je Apple naučio lekciju od konkurencije i da će ponuditi specijalan kontroler – baš kao što to rade Amazon i Nvidia.

Džojstih je neophodan, razvijanje iPhonea moglo bi se pokazati krajnje skupim rešenjem.
Džojstik je neophodan, razvijanje iPhone-a moglo bi se pokazati krajnje skupim rešenjem.

Za kraj, ono što treba napomenuti jeste i cena – i dok sadašnji Apple TV košta svega $69, novi Apple TV mogao bi koštati duplo više, ali je i cena opravdana jačom hardverskom konfiguracijom. U prevodu, koliko para toliko muzike.

Industrija igara vredna je 75 milijardi dolara, od kojih čak 27 odlazi na konzole. Da li Apple upravo ovde vidi prostor koji može iskoristiti za ulazak na unosno tržište? Saznaćemo 9. septembra od 19 časova, a za najnovije informacije pratite Netokraciju na Facebooku i Twitteru.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Kultura 2.0

Stiže nam nova Vlada – koliko će se ona baviti digitalizacijom i IT industrijom u Srbiji?

Mnogo je toga urađeno u protekle četiri godine, mahom zbog kontinuiteta prethodne Vlade sa kojim se one pre nje i ne mogu baš pohvaliti. Analiziramo koje su to stvari koje bi se mogle naći u novom ekspozeu, a koje se tiču digitalizacije i IT industrije u Srbiji.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Internet marketing

Budućnost digitalnog marketinga se ‘kladi’ na mlade ljude – i zato pazite kako birate praktikante

Da li zaista mladima više nije toliko sexy raditi u marketing agencijama ili situacija nije toliko tragična kakvom je predstavljaju?

Startapi i poslovanje

Kanadski startap Autoklose sa kancelarijama u Beogradu akviziran od strane kompanije VanillaSoft

Autoklose nastaviće svoje poslovanje kao deo kompanije VanillaSoft, jedne od vodećih 'sales engagement' tehnoloških kompanija na svetu.

Startapi i poslovanje

LearnUpon sa kancelarijama u Beogradu osigurao $56 miliona investicije

LearnUpon, kompanija koja u Beogradu zapošljava preko 40 developera, osigurala je manjinsku investiciju od 56 miliona dolara od kompanije za globalni rast Summit Partners.

Gaming

Gejming studio Miracle Dojo ušao u svet gejmifikacije likova igrom PopStar Adventure – glavni junak je Željko Joksimović

Miracle Dojo, beogradski gejming studio, uspešno je objavio svoju drugu video igru - PopStar Adventure. Ovaj poduhvat realizovan je u saradnji sa producentom i pevačem Željkom Joksimovićem, o čemu smo razgovarali sa osnivačem ovog studija. 

Kultura 2.0

Spotify imenovao Httpool kao ekskluzivnog zastupnika za oglasna rešenja na Balkanu

Ova agencija biće na raspolaganju brendovima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i BiH koji žele da se oglašavaju na platformi Spotify.