Apple TV kao savršena konzola za kežual gejmere?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Apple TV kao savršena konzola za kežual gejmere? Shut up and take my money.

Mi kežual gejmeri nemamo ništa. I niko nas ne voli. Pravi gejmeri bi nas najradije izbrisali sa lica Zemlje, normalni ljudi ne znaju ‘o čemu mi to’. Moguće je da nas još jedino Apple voli, i zato planiramo da mu damo novce. Da, novce. Previše novaca.

uzas_1

Prema poslednjem izveštaju New York Timesa, Apple TV za 2015. godinu mogao bi biti zapravo okrenut kežual tj. povremenim gejmerima – više nego mnogobrojnim korisnicima koji su se nadali većem izboru kanala. Može li Apple na taj način ući na tržište video konzola i ponuditi korisnicima nešto novo? Nije isključeno da će probati.

Ukoliko samo na kratko pogledamo današnju situaciju kada je gejming industrija u pitanju, odmah ćemo primetiti da industrijom danas dominiraju Microsoft i Sony sa svojim konzolama Xbox One i PS4. Ipak, pomenuti uređaji okrenuti su zahtevnijem delu tržišta, te je prostor poprilično neispunjen kada govorimo o potrebama povremenih gejmera.

Želite da igrate najnoviji first person shooter? Super, imate nekoliko opcija.

Želite da odigrate jednostavnu igru na vašem TV-u – tek da biste ubili vreme? Vaše opcije krajnje su limitirane. Imate Wii, ali Nintendo je propao. Nažalost.

Apple je onaj geek’ iz srednje škole koji pokušava smuvati najbolju cicu

I upravo ovo bi mogla biti prilika koju Apple nastoji da iskoristi. Nije tajna da kompanija do sada nije bila bliska sa gejmerima – Mac računari oduvek su posmatrani kao mašine za kreiranje, a ne konzumiranje sadržaja. Čak je i iznenadni boom sa igrama za iPhone došao poprilično iznenada, i nije bio u fokusu američke kompanije. Ne, zarada od miliona prodatih igara došla je, pa mogli bismo reći, sasvim slučajno.

Ali šta to znači za povremene gejmere?

Sve je to divno i krasno, ali ja ne želim dati masu novaca da bih povremeno odigrao koju partiju 2k12 sa ortacima.
Sve je to divno i krasno, ali ja ne želim dati masu novaca da bih povremeno odigrao koju partiju 2k12 sa ortacima.

Pa uzmite autora ovog teksta za primer. Ja prvi nikada nisam bio pasionirani gejmer, oduvek mi je bilo teško da se shvatim gejmerski mentalitet, a i iskren da budem, bio sam neviđeno loš – bilo da je u pitanju “pucačina” u lokalnoj igraonici, ili neka strategija koju sam igrao kod kuće na PC-ju. Kasnije su i konzole postale pristupačnije, a ja sam zaobišao čitav trend.

Ipak, s vremena na vreme i ja poželim da odigram neku igru na velikom ekranu, a ne samo na svom pametnom telefonu. Želim da se zavalim u kauč, izvadim grickalice i bacim se na savladavanje interesantnog naslova koji možda igram sa svojim prijateljima u multiplayer modu? Ovakvih korisnika nije malo, a Apple bi se mogao jako lepo pozicionirati.

I kežual gejmeri su gejmeri

No, treba napomenuti da novi Apple TV nije samo mali upgrade u odnosu na prethodnu verziju. Pored totalno drugačijeg izgleda kućišta, izvori bliski materiji pišu da uređaj dolazi sa novim i moćnim A8 čipom, te poboljšanim kontrolama, ali i glasovnim asistentom Siri. Pitanje ostaje hoćemo li videti i zaseban džojstik koji bi doprineo igračkom iskustvu, ili će se za unos komandi koristiti samo iPhone. Nadam se da to nije slučaj, te da je Apple naučio lekciju od konkurencije i da će ponuditi specijalan kontroler – baš kao što to rade Amazon i Nvidia.

Džojstih je neophodan, razvijanje iPhonea moglo bi se pokazati krajnje skupim rešenjem.
Džojstik je neophodan, razvijanje iPhone-a moglo bi se pokazati krajnje skupim rešenjem.

Za kraj, ono što treba napomenuti jeste i cena – i dok sadašnji Apple TV košta svega $69, novi Apple TV mogao bi koštati duplo više, ali je i cena opravdana jačom hardverskom konfiguracijom. U prevodu, koliko para toliko muzike.

Industrija igara vredna je 75 milijardi dolara, od kojih čak 27 odlazi na konzole. Da li Apple upravo ovde vidi prostor koji može iskoristiti za ulazak na unosno tržište? Saznaćemo 9. septembra od 19 časova, a za najnovije informacije pratite Netokraciju na Facebooku i Twitteru.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.