Google uz veštačku inteligenciju lansira ‘Allo’

Google uz veštačku inteligenciju lansira ‘Allo’ – kao konkurenta Facebook Messengeru?

Ukoliko se prisetimo Google I/O konferencije koja se održala u maju mesecu tekuće godine, pored niza novih rešenja pažnju su nam privukle i nove aplikacije za dopisivanje i video pozive - Allo i Duo. Danas, nakon četiri meseca, konačno smo dobili i datum lansiranja Allo aplikacije koja bi trebala da bude dostupna od 21. septembra, a koja u prvi plan stavlja upravo komunikaciju zasnovanu na mašinskom učenju i botovima.

allo-google

Pametna aplikacija Allo koja će biti zasnovana na veštačkoj inteligenciji, od korisnika zahteva samo broj telefona kako bi ga identifikovala – bez potrebe korišćenja Gugla naloga. Iako su predstavljeni istog dana, drugi servis pod nazivom Duo, koji služi za video-pozive, zvanično je lansiran meseca dana pre inicijalnog datuma izlaska Allo aplikacije, te se čini da je Google bio u pravu kada je najavio dostupnost svojih proizvoda tokom I/O konferencije.

Kako prenosi The Next Web, pomenuta messaging aplikacija sa sobom će doneti neke od standardnih funkcija koje karakterišu i ostale servise ovog tipa, a radi se o end-to-end enkripciji, privatnim porukama, stikerima i opcijama formatiranja teksta radi interaktivnijeg dopisivanja. Da će Allo predstavljati pravu konkurenciju Messengr-u, najbolje pokazuje činjenica da servis stiže sa tehnologijom veštačke inteligencije, a korišćenjem ovog procesa mašinskog učenja – korisnicima će uz pomoć botova biti dodatno unapređeno korišćenje servisa, baš kao što je slučaj na aplikaciji iz Facebooka.

Konkurencija već miljama daleko?

Sam princip botova zasovan je na prepoznavanju određenih rečenica iz poruka, nudeći korisnicima opciju brzog i prikladnog odgovora. Iz Gugla takođe obećavaju da će Allo zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji veoma lako prepoznavati fotografije poput beba, raznih životinja i drugo, nudeći korisniku različite odgovore bazirane na pristiglom sadržaju.

google-duo
Google Duo aplikacija dostupna je već nešto više od mesec dana, a iz Google-a najavljuju da bi uskoro mogla da podržava i audio pozive.

Ono što je takođe jedna od veoma bitnih karakteristika Allo-a jeste i integracija Google Assistan opcije, pa bi korisnici veoma lako mogli da pretražuju željene informacije čak i tokom konverzacije sa drugim ljudima. I kada zvanično bude predstavljena širom sveta, Allo aplikacija će, iako dolazi sa velikim brojem funkcija, imati veoma težak zadatak da sustigne konkurente kao što su Messenger, Viber ili WhatsApp, koji pored već ustaljenog imena i popularnosti, iza sebe imaju ogromnu bazu korisnika. Ipak, da je sve moguće uverili smo se i ranije, a na nama je samo da budemo strpljivi.

Ukoliko želite da budete na listi korisnika koji će dobiti pravovremenu informaciju kada aplikacija bude bila i zvanično dostupna, možete se već danas registrovati na Google Play prodavnici.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

5 razloga zašto paušalci ne veruju izmenama zakona i zašto se javno bune protiv njihovog usvajanja

Svako ko je prisustvovao otvorenim razgovorima povodom donošenja novih zakona o poslovanju i oporezivanju paušalaca ima samo jedan pridev - zapaljivo. Suprostavljene strane diskutovale su o zakonskim predlozima, a šta je to što paušalci ističu kao najveće probleme, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Kultura 2.0

Horor priče iz industrije: Plata koja nikada nije stigla

Želite da promenite firmu jer više nema šta da vam ponudi? Ja bih, na vašem mestu, ponovo razmislio - ko zna šta vas čeka u sledećoj.

Startapi i poslovanje

Da li je zbog ‘paušala’ na pomolu novi egzodus programera i digitalnih stručnjaka?

Od svih dilema koje poslednjih mesec dana potresaju domaću IT zajednicu, jedna od najizraženijih i najstrastvenijih glasi - otići ili ostati?

Propustili ste

Kultura 2.0

Stuberi: YouTube uspeh nisu pregledi već odnos prema publici

Ako niste tinejdžer ili svoje slobodno vreme ne provodite istražujući YouTube, verovatno ne znate da domaću scenu na svakih mesec, dva zahvata prava ‘drama’. Sa druge strane, pak, stoji kanal 'Stuberi' koji prati skoro milion ljudi, a koji se ne služe tim trikovima. Oni su za Netokraciju podelili svoju priču.

Startapi i poslovanje

Domaći Teodesk omogućava interno praćenje poslovnih aktivnosti za 1.000 korisnika u Srbiji – od komunikacije do organizacije

I kompanije i mali timovi u digitalnoj industriji gotovo da ne mogu da funkcionišu bez kolaboracionih i menadžerskih aplikacija. U gomili tih softverskih rešenja, beogradski Teodesk u jednoj platformi nudi čitav niz alata koje zadovoljavaju različite poslovne potrebe jedne firme.

Karijere

Devojke, želite praksu u agenciji Namics? Prijavite se za programerski hakaton!

Takmičenje namenjeno svim ženama zainteresovanim za programiranje u organizaciji agencije Namics zakazano je za 14. decembar, a na njega se mogu prijaviti i učesnice koje nemaju profesionalno programersko iskustvo.

Kultura 2.0

Tekst koji treba da pročitate pre odlaska u Kinu

Sve je više ljudi koji me u poslednje vreme pitaju kako da se pripreme za (kratki) put u Kinu. Kapiram da me niko to ne bi pitao da pre dva meseca nisam pomislio da je baš sjajna ideja da odem kao novinar na Svetsko prvenstvo u košarci i provedem tri nedelje u nekoliko kineskih gradova.

Startapi i poslovanje

Najbrže rastuća evropska development agencija dolazi u Srbiju – i u startu zapošljava 20 developera

Q, zagrebačka development i dizajn agencija, na čuvenoj Deloitte Technology Fast 500 EMEA listi zauzela je 20. mesto, što je čini najbrže rastućom development agencijom u Evropi. Uskoro otvaraju i kancelariju u Srbiji, povodom toga razgovaramo sa njihovim osnivačem.

Kultura 2.0

Naš digitalni imunitet je narušen. Ko je kriv za to i kako ga izlečiti?

U okviru ovogodišnjeg Foruma Kreativna Evropa 2019, Desk Kreativna Evropa Srbija u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja organizovao je panel diskusiju na temu 'Kritičko mišljenje i digitalni imunitet' koja je juče održana u Nordeus Habu.