Hajde da ponovo okrenemo Internet naglavačke

Hajde da ponovo okrenemo Internet naglavačke

Na jučerašnjoj I/O konferenciji Google je svetskoj javnosti predstavio niz noviteta koji na velika vrata uvode revoluciju u svet tehnologije. Pored sledeće verzije Androida i sopstvne VR platforme, kompanija je lansirala i nove aplikacije za dopisivanje kako bi se ekosistem još više približio konkurentima iz Kupertina. Tu je i revolucionarni pristup sadržaju koji preti da pošalje nativne aplikacije u zaborav. Summa summarum - Google je i ovoga puta otišao korak dalje i još obrnuo Internet za 180 stepeni.

google-i_o-2016
CEO Google-a, Sundar Pichai i ove je godine otvorio I/O konferenciju.

Job well done Google! :clap: 

I ovoga puta ekipa iz planinskog gradića nadomak San Franciska ispunila je svoj plan, predstavivši gomilu noviteta od kojih smo mnoge mogli već da nabrojimo i u snu, ali i par koji su došli kao potpuno iznenađenje. Na velikoj bini Šorelin amfiteatra, poput one koju često viđamo na koncertima, čelnici Google-a predstavili su brojnoj publici niz novih proizvoda i servisa koji će u narednom periodu poprilično oblikovati našu svakodnevnicu – putem mobilnih uređaja sa naprednim operativnim sistemom, ali i ličnih asistenata koji kao da dolaze iz Kjubrikovih filmova.

Pre nego što se osvrnemo na najzanimljivije novosti sa I/O konferencije, hajde da spomenemo i one proizvode za koje se već znalo da će biti predstavljeni. Tako je svet tehnologije postao bogatiji za bolji i stabilniji Android N, novi i znatno unapređen Android Wear OS sa oznakom 2.0, ali i Daydream VR platformu čiji je zadatak da parira Oculusu i HTC Vive-u. Eto, još i Apple da uđe u trku pa da zapevamo…

‘Alo Požega 2.0

Na veliko oduševljenje prisutnih Google je predstavio i nove aplikacije za dopisivanje i video pozive – Allo i Duo. Allo je aplikacija koja samu konverzaciju između dva korisnika čini dosta jednostavnijom. Sam servis povezan je sa brojem telefona korisnika koji na taj način može da stupi u kontakt sa bilo kojom osobom iz imenika, ali i mnogo više.

sc
Allo i Duo – jer i Google očevi vole svoju decu!

Nezaobilazna je bila i integracija veštačke inteligencije, no Google je otišao korak dalje te opremio servis funkcijom Smart Reply koja vremenom uči o komunikaciji korisnika i na taj način predlaže reči kako bi se poruke otkucale gotovo same od sebe. Allo stiže i sa Google asistentom koji u okviru chat-a korisniku pomaže da pronađe željene informacije i pristupi pretraživaču, mapama, servisima YouTube ili Translate, kao i velikom broju drugih integracija koje stižu sa ovom aplikacijom.

Kada pak govorimo o video pozivima, poznato je da Google ranije nije bio previše aktivan u ovom segmentu, jer su korisnici na raspolaganju imali šarenolik izbor različitih servisa: od Skype-a, preko Messenger-a do FaceTime-a. Ipak, iz Mountain View-a ovoga su puta rešili lanisraju sopstvenu video-calling aplikaciju pod nazivom Duo, bilo da se radi o Android ili iOS operativnom sistemu – pa bi, kao i na Allo-u, korisnici mogli da započnu video poziv (podrška za HD 720p video) sa svima ljudima iz imenika u telefonu.

Mobile Deep Linking: Zapamtite ove reči

Predosetivši da su korisnici željni velikih promena na polju mobilne tehnologije, iz Google-a su najavili novinu koja će između ostalog biti dočekana sa velikom dozom radosti i kod developera. Reč je o Android Instant Apps, tehnologiji baziranoj na mobile deep linking-u putem kojeg korisnici pristupaju aplikaciji i sadržaju koji ona nudi direktno iz rezultata Google pretrage – bez prethodne instalacije.

Sa druge strane, developeri nisu u obavezi da ispisuju novi kod već postojeću aplikaciju mogu da “provuku” kroz API koji će im omogućiti da se njihove aplikacije u budućnosti nađu nadohvat ruke miliona korisnika. Da, verujte nam na reč kada kažemo da su Android Instant Apps toliko revolucionarne.

Instant-Apps
Android Instant Apps stižu kao najveće iznenađenje – još od lansiranja Apple Store i Google Play prodavnice!

Kada se na kraju saberu svi utisci nakon velike konferencije iza koje stoji moćni Google, gotovo se uvek dođe do istog zaključka – svet tehnologije ponovo je okrenuo novi list, a naše tehnološke navike moraće i ovoga puta da se menjaju, srećnom ne iz korena. Do sledećeg Google I/O događaja ostalo je još 364 dana, a kompanija je ponovo potvrdila zašto važi za jednu od najvrednijih, nastavljajući da kroji našu svakodnevnicu i povezujući čitav svet oko nas.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Intervju

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Izveštaj

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Novost

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Novost

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.