Hajde da ponovo okrenemo Internet naglavačke

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Hajde da ponovo okrenemo Internet naglavačke

Na jučerašnjoj I/O konferenciji Google je svetskoj javnosti predstavio niz noviteta koji na velika vrata uvode revoluciju u svet tehnologije. Pored sledeće verzije Androida i sopstvne VR platforme, kompanija je lansirala i nove aplikacije za dopisivanje kako bi se ekosistem još više približio konkurentima iz Kupertina. Tu je i revolucionarni pristup sadržaju koji preti da pošalje nativne aplikacije u zaborav. Summa summarum - Google je i ovoga puta otišao korak dalje i još obrnuo Internet za 180 stepeni.

google-i_o-2016
CEO Google-a, Sundar Pichai i ove je godine otvorio I/O konferenciju.

Job well done Google! :clap: 

I ovoga puta ekipa iz planinskog gradića nadomak San Franciska ispunila je svoj plan, predstavivši gomilu noviteta od kojih smo mnoge mogli već da nabrojimo i u snu, ali i par koji su došli kao potpuno iznenađenje. Na velikoj bini Šorelin amfiteatra, poput one koju često viđamo na koncertima, čelnici Google-a predstavili su brojnoj publici niz novih proizvoda i servisa koji će u narednom periodu poprilično oblikovati našu svakodnevnicu – putem mobilnih uređaja sa naprednim operativnim sistemom, ali i ličnih asistenata koji kao da dolaze iz Kjubrikovih filmova.

Pre nego što se osvrnemo na najzanimljivije novosti sa I/O konferencije, hajde da spomenemo i one proizvode za koje se već znalo da će biti predstavljeni. Tako je svet tehnologije postao bogatiji za bolji i stabilniji Android N, novi i znatno unapređen Android Wear OS sa oznakom 2.0, ali i Daydream VR platformu čiji je zadatak da parira Oculusu i HTC Vive-u. Eto, još i Apple da uđe u trku pa da zapevamo…

‘Alo Požega 2.0

Na veliko oduševljenje prisutnih Google je predstavio i nove aplikacije za dopisivanje i video pozive – Allo i Duo. Allo je aplikacija koja samu konverzaciju između dva korisnika čini dosta jednostavnijom. Sam servis povezan je sa brojem telefona korisnika koji na taj način može da stupi u kontakt sa bilo kojom osobom iz imenika, ali i mnogo više.

sc
Allo i Duo – jer i Google očevi vole svoju decu!

Nezaobilazna je bila i integracija veštačke inteligencije, no Google je otišao korak dalje te opremio servis funkcijom Smart Reply koja vremenom uči o komunikaciji korisnika i na taj način predlaže reči kako bi se poruke otkucale gotovo same od sebe. Allo stiže i sa Google asistentom koji u okviru chat-a korisniku pomaže da pronađe željene informacije i pristupi pretraživaču, mapama, servisima YouTube ili Translate, kao i velikom broju drugih integracija koje stižu sa ovom aplikacijom.

Kada pak govorimo o video pozivima, poznato je da Google ranije nije bio previše aktivan u ovom segmentu, jer su korisnici na raspolaganju imali šarenolik izbor različitih servisa: od Skype-a, preko Messenger-a do FaceTime-a. Ipak, iz Mountain View-a ovoga su puta rešili lanisraju sopstvenu video-calling aplikaciju pod nazivom Duo, bilo da se radi o Android ili iOS operativnom sistemu – pa bi, kao i na Allo-u, korisnici mogli da započnu video poziv (podrška za HD 720p video) sa svima ljudima iz imenika u telefonu.

Mobile Deep Linking: Zapamtite ove reči

Predosetivši da su korisnici željni velikih promena na polju mobilne tehnologije, iz Google-a su najavili novinu koja će između ostalog biti dočekana sa velikom dozom radosti i kod developera. Reč je o Android Instant Apps, tehnologiji baziranoj na mobile deep linking-u putem kojeg korisnici pristupaju aplikaciji i sadržaju koji ona nudi direktno iz rezultata Google pretrage – bez prethodne instalacije.

Sa druge strane, developeri nisu u obavezi da ispisuju novi kod već postojeću aplikaciju mogu da “provuku” kroz API koji će im omogućiti da se njihove aplikacije u budućnosti nađu nadohvat ruke miliona korisnika. Da, verujte nam na reč kada kažemo da su Android Instant Apps toliko revolucionarne.

Instant-Apps
Android Instant Apps stižu kao najveće iznenađenje – još od lansiranja Apple Store i Google Play prodavnice!

Kada se na kraju saberu svi utisci nakon velike konferencije iza koje stoji moćni Google, gotovo se uvek dođe do istog zaključka – svet tehnologije ponovo je okrenuo novi list, a naše tehnološke navike moraće i ovoga puta da se menjaju, srećnom ne iz korena. Do sledećeg Google I/O događaja ostalo je još 364 dana, a kompanija je ponovo potvrdila zašto važi za jednu od najvrednijih, nastavljajući da kroji našu svakodnevnicu i povezujući čitav svet oko nas.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Mobilno

Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Trend beskontaktnog plaćanja pametnim telefonima odavno je postao zastupljen u razvijenijim državama Evrope ali i sveta. Sada je zahvaljujući zvaničnom dolasku Google Pay servisa u Srbiju korisnicima Mastercard platnih kartica omogućeno da plaćaju svojim pametnim telefonima ili satovima.

Propustili ste

Kolumna

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Novost

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.