Internet iznad oblaka: Vaši selfiji više nikada neće biti isti

Internet iznad oblaka: Vaši selfiji više nikada neće biti isti

Brzina 800 km/h, visina 10.000 metara, nebo iznad centralne Evrope je mirno. Let JU304 nacionalne avio kompanije čija je krajnja destinacija bio Brisel, poslužio je za promociju i testiranje nove WiFly usluge - WiFi signala u avionima Air Srbije u kojima korisnici od sada mogu surfovati Internetom, ali i koristiti GSM usluge mobilne tehnologije u vazduhu.

Air-Serbia-WiFly

Zahvaljujući osoblju iz Air Serbie, bili smo u prilici da se ukrcamo na let za glavni grad Belgije koji je pored letova JU112 u JU304 bio odabran za promociju WiFly usluge koja će korisnicima biti dostupna već od 1. oktobra ove godine, uz određenu novčanu nadoknadu.

Nakon što smo se odvojili od zemlje, držeći kurs ka zemljama Beneluksa, kabinska posada nas je upoznala i sa onim zbog čega smo i došli na dvočasovni let. Naime, kao učesnici promotivne akcije, svako od predstavnika medija dobio je po nekoliko vaučera sa kodovima uz pomoć kojih smo uspeli da pristupimo Internetu – i to čak 9 kilometara iznad zemlje!

Uz pomoć antene koju je na raspolaganje ustupio Panasonic Avionics Corporation – uređaji poput telefona, tableta i lap topova, polako su počeli da prepoznaju novu mrežu koja u avionima nosi naziv „Air Serbia Wi-Fly“, a koja je dostupna svim putnicima zahvaljujući satelitskom Internetu. Testiranje je moglo da počne.

Izaberite paket konekcije i započnite surfovanje

Kada vaš uređaj prepozna već navedenu Wi-Fi mrežu, koraci ka uspostavljanju konekcije poprilično su jednostavni, te najpre treba izabrati opciju Buy Internet Access, nakon čega možete kupiti određeni paket konekcije putem kreditne kartice, ili jednostavnim unosnom koda sa vaučera koji možete preuzeti u avionima ove kompanije.

Nakon odabira određenog paketa, korisnik mora napraviti svoj profil sa osnovnim podacima i lozinkom kao bi bezbednost bila u potpunosti zagarantovana, te surfovanje anonimno. Iako nije „optika“, brzine u avionu dostižu stabilnih 2,2 Mbps (download) te 1,2 Mbps za upload podataka.

Što se tiče cena, putnici mogu izabrati sledeće pakete:

  • 30 min surfovanja (do 20 MB): 4,90 EUR
  • 60 min surfovanja (do 50 MB): 8,90 EUR
  • neograničeno vreme korišćenja tokom leta (90 MB): 13,90 EUR

Kao što smo već pomenuli, usluga će biti zvanično puštena u rad početkom oktobra na još tri aviona, zatim će se postepeno uvoditi i na ostalim avionima u floti ove aviokompanije.

WiFly-2
Više ne morate čekati da sletite kako biste objavili onu savršenu fotografiju zalaska Sunca iz krilima „metalne ptice“.

Iako svakako dobrodošla, nova opcija u rangu je ponude i drugih avioprevoznika koji putnicima bežičnu konekciju ne mogu ponuditi besplatno, a koji se umnogome oslanjaju na cenu podosta skupnog satelitskog Interneta. Ipak, hajde da budemo i na tih 2,2 Mbps, kao što bi to rekao komičar Louis CK, ipak mi sedimo na 10.000 metara u „metalnoj ptici“ 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Kultura 2.0

Kako su domaći YouTube kanali o kuvanju ‘eksplodirali’ za vreme epidemije

Da li i vi spadate u grupu ljudi koja je u karantinu isključivo radila na razvoju i usavršavanju kulinarskih veština? Verujem da jeste, a verujem i da ste inspiraciju tražili ne u bakinim kuvarima, već na YouTube-u.

Propustili ste

Netokracija

Popunite anketu o stanju plata u srpskoj IT i digitalnoj industriji nakon COVID-19

Učestvovanje u anketi je anonimno, zahteva svega nekoliko minuta i biće moguće dok ne prikupimo relevantnu količinu materijala.

Karijere

Kada je pravo vreme da uvećate vaš tim – iz ugla kreativne agencije i IT kompanije

Skaliranje - naizgled strana reč koju ako prebacite u kontekst preduzetništva i poslovanja znači mnogo. Ovog puta govorimo o rastu timova u kreativnoj i IT industriji, o tome kako efikasno voditi ovaj proces i kako izbeći izazove na tom putu.

Kultura 2.0

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

E-commerce

Nikola i Sonja pokrenuli su Prodajadelova.rs jer žele da promene način na koji održavamo naše četvorotočkaše

Napustio je dobro plaćen posao i visoku poziciju u kompaniji Würth sa ciljem da započne svoj posao iz snova. Ovo je priča o Nikoli Đuroviću koji je sa suprugom Sonjom pokrenuo sajt Prodajadelova.rs sa namerom da promeni percepciju kupovine auto delova i servisiranja vašeg četvorotočkaša.

Ekskluzivno

U 2019. godini potrošili smo €47,05 miliona na digitalno oglašavanje

Rezultati o ukupnom utrošku na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini konačno su tu. Gle čuda - i ovoga puta tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji zadržalo je dvocifren rast, ostvarivši jedan od najboljih rezultata otkako se istraživanje vrši.

E-commerce

eCommerce Asocijacija otvara vrata svoje Akademije za sve koji žele da pokrenu svoj web shop

eCommerce Asocijacija Srbije pokrenula je eCommerce Akademiju - edukativni projekat u okviru kog će profesionalci iz svih segmenata digitalnog ekosistema sa polaznicima deliti svoja iskustva iz sektora elektronske trgovine.