Internet iznad oblaka: Vaši selfiji više nikada neće biti isti

Internet iznad oblaka: Vaši selfiji više nikada neće biti isti

Brzina 800 km/h, visina 10.000 metara, nebo iznad centralne Evrope je mirno. Let JU304 nacionalne avio kompanije čija je krajnja destinacija bio Brisel, poslužio je za promociju i testiranje nove WiFly usluge - WiFi signala u avionima Air Srbije u kojima korisnici od sada mogu surfovati Internetom, ali i koristiti GSM usluge mobilne tehnologije u vazduhu.

Air-Serbia-WiFly

Zahvaljujući osoblju iz Air Serbie, bili smo u prilici da se ukrcamo na let za glavni grad Belgije koji je pored letova JU112 u JU304 bio odabran za promociju WiFly usluge koja će korisnicima biti dostupna već od 1. oktobra ove godine, uz određenu novčanu nadoknadu.

Nakon što smo se odvojili od zemlje, držeći kurs ka zemljama Beneluksa, kabinska posada nas je upoznala i sa onim zbog čega smo i došli na dvočasovni let. Naime, kao učesnici promotivne akcije, svako od predstavnika medija dobio je po nekoliko vaučera sa kodovima uz pomoć kojih smo uspeli da pristupimo Internetu – i to čak 9 kilometara iznad zemlje!

Uz pomoć antene koju je na raspolaganje ustupio Panasonic Avionics Corporation – uređaji poput telefona, tableta i lap topova, polako su počeli da prepoznaju novu mrežu koja u avionima nosi naziv “Air Serbia Wi-Fly”, a koja je dostupna svim putnicima zahvaljujući satelitskom Internetu. Testiranje je moglo da počne.

Izaberite paket konekcije i započnite surfovanje

Kada vaš uređaj prepozna već navedenu Wi-Fi mrežu, koraci ka uspostavljanju konekcije poprilično su jednostavni, te najpre treba izabrati opciju Buy Internet Access, nakon čega možete kupiti određeni paket konekcije putem kreditne kartice, ili jednostavnim unosnom koda sa vaučera koji možete preuzeti u avionima ove kompanije.

Nakon odabira određenog paketa, korisnik mora napraviti svoj profil sa osnovnim podacima i lozinkom kao bi bezbednost bila u potpunosti zagarantovana, te surfovanje anonimno. Iako nije “optika”, brzine u avionu dostižu stabilnih 2,2 Mbps (download) te 1,2 Mbps za upload podataka.

Što se tiče cena, putnici mogu izabrati sledeće pakete:

  • 30 min surfovanja (do 20 MB): 4,90 EUR
  • 60 min surfovanja (do 50 MB): 8,90 EUR
  • neograničeno vreme korišćenja tokom leta (90 MB): 13,90 EUR

Kao što smo već pomenuli, usluga će biti zvanično puštena u rad početkom oktobra na još tri aviona, zatim će se postepeno uvoditi i na ostalim avionima u floti ove aviokompanije.

WiFly-2
Više ne morate čekati da sletite kako biste objavili onu savršenu fotografiju zalaska Sunca iz krilima “metalne ptice”.

Iako svakako dobrodošla, nova opcija u rangu je ponude i drugih avioprevoznika koji putnicima bežičnu konekciju ne mogu ponuditi besplatno, a koji se umnogome oslanjaju na cenu podosta skupnog satelitskog Interneta. Ipak, hajde da budemo i na tih 2,2 Mbps, kao što bi to rekao komičar Louis CK, ipak mi sedimo na 10.000 metara u “metalnoj ptici” 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.