Internet iznad oblaka: Vaši selfiji više nikada neće biti isti

Internet iznad oblaka: Vaši selfiji više nikada neće biti isti

Brzina 800 km/h, visina 10.000 metara, nebo iznad centralne Evrope je mirno. Let JU304 nacionalne avio kompanije čija je krajnja destinacija bio Brisel, poslužio je za promociju i testiranje nove WiFly usluge - WiFi signala u avionima Air Srbije u kojima korisnici od sada mogu surfovati Internetom, ali i koristiti GSM usluge mobilne tehnologije u vazduhu.

Air-Serbia-WiFly

Zahvaljujući osoblju iz Air Serbie, bili smo u prilici da se ukrcamo na let za glavni grad Belgije koji je pored letova JU112 u JU304 bio odabran za promociju WiFly usluge koja će korisnicima biti dostupna već od 1. oktobra ove godine, uz određenu novčanu nadoknadu.

Nakon što smo se odvojili od zemlje, držeći kurs ka zemljama Beneluksa, kabinska posada nas je upoznala i sa onim zbog čega smo i došli na dvočasovni let. Naime, kao učesnici promotivne akcije, svako od predstavnika medija dobio je po nekoliko vaučera sa kodovima uz pomoć kojih smo uspeli da pristupimo Internetu – i to čak 9 kilometara iznad zemlje!

Uz pomoć antene koju je na raspolaganje ustupio Panasonic Avionics Corporation – uređaji poput telefona, tableta i lap topova, polako su počeli da prepoznaju novu mrežu koja u avionima nosi naziv “Air Serbia Wi-Fly”, a koja je dostupna svim putnicima zahvaljujući satelitskom Internetu. Testiranje je moglo da počne.

Izaberite paket konekcije i započnite surfovanje

Kada vaš uređaj prepozna već navedenu Wi-Fi mrežu, koraci ka uspostavljanju konekcije poprilično su jednostavni, te najpre treba izabrati opciju Buy Internet Access, nakon čega možete kupiti određeni paket konekcije putem kreditne kartice, ili jednostavnim unosnom koda sa vaučera koji možete preuzeti u avionima ove kompanije.

Nakon odabira određenog paketa, korisnik mora napraviti svoj profil sa osnovnim podacima i lozinkom kao bi bezbednost bila u potpunosti zagarantovana, te surfovanje anonimno. Iako nije “optika”, brzine u avionu dostižu stabilnih 2,2 Mbps (download) te 1,2 Mbps za upload podataka.

Što se tiče cena, putnici mogu izabrati sledeće pakete:

  • 30 min surfovanja (do 20 MB): 4,90 EUR
  • 60 min surfovanja (do 50 MB): 8,90 EUR
  • neograničeno vreme korišćenja tokom leta (90 MB): 13,90 EUR

Kao što smo već pomenuli, usluga će biti zvanično puštena u rad početkom oktobra na još tri aviona, zatim će se postepeno uvoditi i na ostalim avionima u floti ove aviokompanije.

WiFly-2
Više ne morate čekati da sletite kako biste objavili onu savršenu fotografiju zalaska Sunca iz krilima “metalne ptice”.

Iako svakako dobrodošla, nova opcija u rangu je ponude i drugih avioprevoznika koji putnicima bežičnu konekciju ne mogu ponuditi besplatno, a koji se umnogome oslanjaju na cenu podosta skupnog satelitskog Interneta. Ipak, hajde da budemo i na tih 2,2 Mbps, kao što bi to rekao komičar Louis CK, ipak mi sedimo na 10.000 metara u “metalnoj ptici” 😉

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Sponzorisano

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Startapi i poslovanje

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.