Šta nas Ronaldinjo i Figo mogu naučiti o digitalu?

Šta nas Ronaldinjo i Figo mogu naučiti o digitalu?

Prvo izdanje lisabonskog Web Summita privuklo je veliku pažnju marketara širom sveta, obuhvativši teme poput potencijala 'live' videa, zatim da li AdBlocking može pozitivno uticati na advertajzere, kao i koji su izazovi u oglašavanju aplikacija - ali i činjenica da je proizvod sam po sebi najpopularniji medij.

ws1

Da li bi oglašivači trebali da vole AdBlocking?

Zanimljivu debatu na sada već popularnu temu o tome da li bi oglašivači trebalo da vole AdBlocking, imali su Till Faida, Osnivač i CEO Adblock Plusa, i Stewart Rogers, kao kolumnista online medija VentureBeat. Zaključak ove panel-diskusije jeste da bi mediji izbegli naplaćivanje sadržaja čitaocima i samim tim ostali konkurentni, moraju da plasiraju oglase, pri čemu bi AdBlocking morao da natera advertajzere i izdavače da kreiraju zanimljiviji sadržaj, kreativnije i inovativnije forme koje bi bile interesantnije korisnicima i dali im dodatnu vrednost, povećavajući vidljivost brenda i njegovo bliže povezivanje sa kupcima.

Izazovi u oglašavanju mobilnih aplikacija

Kada je reč o oglašavanju mobilnih aplikacija, ono je danas postalo veliki izazov za online advertajzere jer korisnici preuzimaju jednu ili nijednu aplikaciju na mesečnom nivou. Veoma su selektivni prilikom odabira šta će novo skinuti. Iz tog razloga Apple je ušao u polje search oglašavanja na svojoj App Store prodavnici, dok je za popularne install oglase i dalje dominantan Facebook, jer su u ovu sferu oglašavanja ušli pre svih i oglašivačima mogu ponuditi niže cene.

wb3
Till Faida i Stewart Rogers tokom diskusije o efektima koje je AdBlocking ostavio na industriju digitalnog oglašavanja. Till Faida / Twitter

“Facebook prikuplja mnogo informacija o korisnicima i omogućava nam najpreciznije targetiranje, tako da je trenutno najisplativija platforma za oglašavanje”, prema rečima Justina McLeoda, CEO-a kompanije Hinge, koji je takođe istakao:

Na samom početku, pre izbora kanala na kojem ćete se oglašavati, fokusirajte se na to ko ste, na vaše vrednosti i na vašu priču i na osnovu toga doći ćete do validnog zaključka na kom kanalu ćete targetirati.

“Facebook se pored platforme za plasiranje oglasa može koristiti i kao fokus grupa za testiranje kako ljudi reaguju na vaš proizvod ili brend”, dodao je Winston Binch inače Chief Digital Officer, Deutsch North America, Deutsch Inc.

Startapi nisu zaobišli ni fudbalere

Pored Panda i Centralnog stejdža pažnju je privukao i Sportski stejdž, na kome su glavne zvezde bili bivši fudbaleri Ronaldinjo, koji je predstavio svoju fudbalsku akademiju i online rijaliti platformu „Zoome” i Luis Figo, sa kompanijom Dream football. U pitanju je servis koji fudbalerima (profesionalnim i amaterskim) širom sveta omogućava da postave svoj video i lakše zapadnu za oko skautima poznatih fudbalskih klubova.

fudbaleri
Ronaldinjo i Figo predstavili su svoje tehnološke kompanije, otkrivši zašto su i sami zakoračili u startap svet. Anotao News

Time se ukida distanca između mladih talenata i velikih timova, te se brže dolazi do profesionalne karijere, a šanse su iste za sve, što doprinosi fer selekciji. Finale Web summita označilo je uzbudljivo i neizvesno takmičenje startapova. Bilo je mnogo dobrih ideja, ali je nagradu od 100.000 evra odneo danski startap Kubo Robot. Inače Kubo je edukativni robot i platforma koja ima za cilj da mališanima učenje učini zabavnim i da kroz igru savladaju programiranje, muziku, matematiku i slično.

Lisabon se pokazao kao izuzetan domaćin i sve je u ovom brdovitom gradu bilo podređeno posetiocima konferencije Web Summit. Može se reći da se svet tehnologije zaljubio u portugalsku prestonicu kako zbog prirodnih lepota, blizine plaža za surf koje avanturisti obožavaju, lepog vremena u kasnu jesen, tako i zbog ljubaznih domaćina, ali i velikog broja obrazovanih pojedinaca, volontera i pristupačnih cena. Dogovor je da se svi sretnu ponovo za 365 dana na istom mestu, ali sa novim idejama na kojima sada treba vredno i odgovorno raditi.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.