One predvode nauku i IT sektor u Srbiji, a ovo su njihove priče

One predvode nauku i IT sektor u Srbiji, a ovo su njihove priče

Povodom Međunarodnog 'Ada Lovlejs' dana koji se obeležava širom sveta, domaća publika imaće priliku da idućeg petka, tačnije 16. oktobra, čuje priče uspešnih srpskih naučnica i IT aktivistkinja čiji rad predvodi industrije iz kojih dolaze. Iza događaja stoji organizacija Rails Girls Beograd iz koje pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju ovom događaju na kojem će ulaz biti besplatan.

Rails-Girls-Beograd

Pomenuto okupljanje organizuje se povodom međunarodnog dana kojim se obeležava 200 godina od rođenja Ade Lovlejs – nekadašnje saradnice matematičara i pronalazača Čarlsa Babridža sa kojim je zajedno osmislila prvu analitičku mašinu, a kasnije napisala i prvi algoritam, ušavši u istoriju kao pionir programiranja.

Pomenuti događaj posvećen je predstavljanju žena koje su trenutno aktivne u različitim poljima nauke (matematika, IT, inženjerstvo, fizika, hemija, arhitektura i drugo) u Srbiji, a sa ciljem da se otvoreno govori o njihovim dostignućima, preprekama i razvojnom putu, u nadi da će se na taj način dodatno inspirisati zajednica žena i devojaka koje svoju karijeru vide u nekoj od ovih industrija.

Besplatan ulaz za sve zainteresovane

Kroz šest kratkih govora, prisutnima će se na događaju predstaviti: Dragana Zmijanac, dr. Jovana Petrović, dr. Zorana Kurbalija Novičić, dr. Svetlana Jovanović Vučetić, dr. Ksenija Bunjak, kao i dr. Jelena Vasiljević.

Ada Lovelejs dan biće održan u Novoj Iskri u petak 16. oktobra u 17.30 časova.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.