Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Konkurs OTP banke Generator Gamechanger i ove godine podržao je digitalne projekte – ovoga puta sajtove, aplikacije i digitalne platforme koje nude nove mogućnosti malim i srednjim preduzećima kako bi prevazišli izazove sa kojima su se suočili usled pandemije.

Žiri je od više od 170 pristiglih prijava odabrao 10 polufinalista, a potom i šestoro finalista u dve kategorije: postojeća i nova rešenja. U velikom online događaju među njima je izabran po jedan pobednik u svakoj kategoriji: Zanateria (startap koji već posluje) i Your Pet World (projekat koji tek treba da se razvije), sa kojima ćemo razgovarati u nastavku teksta, a obratili smo se i organizatorima koji su tim povodom istakli sledeće:

Drago nam je što smo i u ovoj situaciji uspeli da sprovedemo još jedan Generator i što smo i u ovoj specifičnoj godini imali odličan odziv na konkurs. To nam govori da smo uradili pravu stvar jer su preduzetnici i inovatori itekako spremni da se brzo prilagode okolnostima i da menjaju pravila igre.

Ono što smo dobili kao uvid i povratnu informaciju od bivših učesnika, jeste da im je pored finansijske podrške jednako važna i promocija njihovih projekata, saveti stručnjaka, kontakti i sklapanje novih partnerstava. Zato smo i ove godine okupili partnere sa istim ciljem, ali i obezbedili medijsku promociju svih polufinalista koja im je dala dodatni zalet i priliku da za njih čuje šira javnost.

Inače, Zanaterija je zamišljena kao online robna kuća čija je ideja da na jednom mestu okupi male proizvođače (hrana i piće, odeća, obuća i pokućstva, majstori starih zanata, umetnici, dizajneri, kao i mali izdavači knjiga, stripova i muzičkih izdanja), koji ne mogu ili ne žele da uđu u velike distributivne lance i hipermarkete, što bi svakako uticalo na njihovu vidljivost.

Sa druge strane, You Pet World je portal posredničkog tipa koji bi prvi put u regionu spojio dve povezane grupe. Sa jedne strane, u bazi podataka, nalazili bi se svi pružaoci usluga u pet industriji – grumeri, siteri, pansioni za pse, veterinari, treneri, a sa druge vlasnici pasa i mačaka koji bi mogli da biraju najekonomičnije, transparentne usluge na lokaciji koja im odgovara.

Your Pet World nastoji da pomogne industriji održavanja kućnih ljubimaca u Srbiji

“Mi smo već neko vreme razmišljali o projektu Your Pet World, kada smo videli poziv za učešće u Generator konkursu”, započinje razgovor za Netokraciju Nikola Nedeljković, koji je zajedno sa Biljanom Stjeljom pokrenuo pobednički startap u kategoriji Nova rešenja.

Ideja nije bila do kraja razrađena, ali je za prvu fazu bilo dovoljno da pošalju svoju prijavu. “Kada nam je javljeno da smo prošli u drugi krug takmičenja, to nam je bio signal da smo na dobrom putu. Počeli smo da razrađujemo sve aspekte projekta – tehnički, programerski, ekonomski”, kaže Nikola i dodaje:

Za nas je verovatno najznačajniji benefit to što nas je Generator “pogurao” da dublje razrađujemo ideju, pa smo tako uočili potencijalne rizike, ali i prednosti jednog ovakvog rešenja.

Inače, ovaj startap je nastao osluškivanjem tržišta na kojem su Nikola i Biljana prisutni dugi niz godina jer se njihova firma bavi izdavanjem štampanog izdanja specijalizovanih magazina Pas i Mačka, kao i sajtom petmagazine.rs. Pored toga, sarađuju sa praktično svim kompanijama i institucijama u oblasti pet industrije i vremenom su uočili da postoji prostor da se značajno unapredi poslovanje u sferi pružanja usluga – veterinara, grumera, pansiona za pse, trenera pasa i pet sitera.

Mnogi od njih, dodaje on, jedva uspevaju da opstanu na tržištu koje i dalje funkcioniše staromodno, jer se izbor usluge uglavnom obavlja na osnovu lične preporuke ili fizičke udaljenosti lokala. To, između ostalog, otežava pružaocima usluga da izađu izvan okvira lokalnog poslovanja i budu vidljiviji širem auditorijumu, a korisnicima da se upoznaju sa kompletnom ponudom.

You Pet World je portal posredničkog tipa koji bi prvi put u regionu spojio dve povezane grupe. Sa jedne strane, u bazi podataka, nalazili bi se svi pružaoci usluga u pet industriji – grumeri, siteri, pansioni za pse, veterinari, treneri, a sa druge vlasnici pasa i mačaka koji bi mogli da biraju najekonomičnije usluge na lokaciji koja im odgovara.

Sve to ukazivalo je na potrebu da se ovaj segment pet industrije centralizuje i digitalizuje, što je prepoznao i žiri pomenutog takmičenja, pa je ovaj tim imao priliku da dalje razvija svoje rešenje:

To zahteva ogromnu posvećenost, a na nama je da iskoristimo iskustvo u ovoj industriji i formiramo dobru bazu pružalaca usluga. I na kraju, kada budemo kretali na tržište, da u što kraćem periodu dobijemo što veću bazu korisnika.

Novčane resurse ćemo u najvećoj meri iskoristiti za razvoj platforme, koja je zbog kompleksnosti poprilično skupa. Ostale nagrade bi trebalo da nam pomognu u realizaciji druga dva koraka, ali smo sigurni da će nam sve to zajedno pomoći da se i mi lično usavršimo i steknemo nova znanja.

Zanateria je značajno povećala broj proizvođača, posete i prodaju na platformi

Sa timom koji stoji iza startapa Zanateria imali smo priliku da se upoznamo početkom godine kada smo detaljnije razgovarali o njihovoj ideji, projektu i biznis modelu. Danas, sa Aleksandrom Šćepanovićem, jednim od osnivača ovog projekta, razgovaramo o nastupu na Generator konkursu i koliko je isti sa poslovne strane bio značajan za ovu ekipu.

“Čim sam video sponzorisanu objavu OTP banke na Facebooku koja je najavila Generator Gamechanger takmičenje i kliknuo na link čitajući kakve digitalne projekte žele da podrže, na momente mi se činilo kao da opisuju Zanateriju”, iskreno nam otkriva Aleksandar i nastavlja razgovor.

Nakon toga usledila su četiri kruga selekcije i, na kraju, pobeda, a naš sagovornik ističe i da su zahvaljujući OTP banci imali medijsku pažnju koja je rezultovala povećanjem posete i prodaje na sajtu. Aleksandar dodaje:

Medijska vidljivost uticala je i na to da konačno krenu kupovine u većem broju da se dešavaju izvan Beograda i Novog Sada, a od poslednjeg puta kada smo razgovarali USAID nas je pozvao za saradnju. To nas je dodatno obodrilo i motivisalo, a onda se desila korona. U jednom trenutku je delovalo je da je sva muka oko lansiranja i pozicioniranja platforme bila uzaludna. Nakon nekoliko meseci finog organskog rasta, posle proglašenja vanrednog stanja, prodaje su se potpuno zaustavile, a broj poseta sajtu se sunovratio.

Upravo tada su, dodaje Aleksandar, poslali mail proizvođačima da budu strpljivi i predložili su im da iskoriste zastoj da naprave bolje fotografije i opise proizvoda, da iskoriste trenutak da konačno srede svoje radionice, magacine i rade na razvoju novih proizvoda. “Veliki broj njih se, na našu radost, odazvao tom pozivu”, istakao nam je naš sagovornik otkrivajući dalje:

Kako je vreme prolazilo, prodaja se oporavljala. Imali smo nekoliko naglih skokova i padova, a onda se sve umirilo i nastavio se naš prirodan rast. Taj rast možda najbolje može da se opiše time što je naslov teksta o nama na Netokraciji bio “Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija…”, a danas na Zanateriji svoje proizvode nudi skoro 400 proizvođača.

Zanaterija je zamišljena kao online robna kuća čija je ideja da na jednom mestu okupi male proizvođače (hrana i piće, odeća, obuća i pokućstva, majstori starih zanata, umetnici, dizajneri, kao i mali izdavači knjiga, stripova i muzičkih izdanja), koji ne mogu ili ne žele da uđu u velike distributivne lance i hipermarkete.

Na samom kraju, Šćepanović kaže da će nagrada definitivno pomoći u izgradnji reputacije startapa, a uz to je dobijena određena validacija biznis modela. “Nadamo se da će ovom našem pionirskom projektu to pomoći da zadobijemo poverenje budućih proizvođača, kupaca, medija i partnerskih organizacija, a što se finansijskog dela nagrade tiče, iskoristićemo ga za veće ulaganje u marketing i razvoj novih funkcionalnosti platforme, posebno u segmentu komunikacije prodavaca i kupaca pre nego što se desi prodaja”, zaključio je Aleksandar na kraju.


S obzirom da se veliko finale Generator događaja prvi put organizovalo onlajn zbog celokupne epidemiološke situacije, OTP banka je novac namenjen koktelu donirala Kafe baru 16, koji zapošljava omladinu iz Svratišta i pruža im socijalnu inkluziju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.