Kućne vežbe za digitalce - jer izolacija nije razlog da ispadnemo iz forme

Kućne vežbe za digitalce – jer izolacija nije razlog da ispadnemo iz forme

Činjenica da ćemo naredne dane i nedelje provesti kod kuće nije razlog da zanemarimo fizičku aktivnost i svoje telo. Sledeće vežbe pomoći će vam da ostanete u formi i zadržite tonus mišića.

Pre mesec dana govorili smo o tome koliko zaposleni u IT industriji dnevno sede za računarom i kako se na njihovoj ličnoj listi prioriteta kotira vežbanje. Rezultati nisu bili ohrabrujući – više od polovine ispitanika dnevno provede preko osam sati za računarom, a čak četvrtina nije fizički aktivna.

Kada bismo istu tu anketu ponovili u uslovima izolacije sa kojima se sada suočavamo, rezultati nas definitivno ne bi oduševili jer karantin sam po sebi zvuči kao preduslov da batalimo fizičku aktivnost, posvetimo se klopi i Netflixu. Međutim, to je verovatno najgora stvar koju sebi u ovom trenutku možetmo da dozvolimo, zato vam u nastavku teksta donosim spisak kratkih i osnovnih vežbi koje možete da radite kod kuće, bez ikakve dodatne opreme.

Grupe vežbi koje ćemo raditi

Vežbe koje će definitivno obuhvatiti većinu velikih mišićnih grupa, a mogu da se sprovode kod kuće bez rekvizita, jesu :

Osnovne vežbe za rekreativce

Ukoliko nemate dovoljno snage za sprovođenje ovih vežbi, postoji veliki broj varijacija koje se sprovode u parteru, a koje će za vreme karantina uticati na održavanje i jačanje mišića jezgra (core) koje smo izgradili u prethodnom periodu u teretani. To su:

Vežbe za iskusnije vežbače

Za one naprednije, kao alternativa mogu poslužiti kućni rekviziti kao što su stolica, ranac sa knjigama, a idealno bi bilo nabaviti neku od guma koju možemo upotrebiti na razne načine. Tako ćemo imati širi dijapazon vežbi, a i moći ćemo da usložimo opterećenje – što je iskusnijim vezbacima neophodno u ovoj situaciji.

Iskusniji mogu raditi razne varijacije skokova jer je pliometrijski trening izuzetno intenzivan. Čučanj skok u mestu, iskorak skok, pistol squat, burpee, plio sklek, rad u supersetovima (dve vežbe koje povezujemo jednu iza druge a odnose se na istu mišićnu grupu) i kombinovanim setovima (vežbe koje povezujemo a odnose se na različite mišićne grupe).

Takođe, postoji i tabata trening koji je odličan za unapređenje i održavanje kondicije. Reč je o intervalnom treningu gde se smenjuju periodi rada sa periodima odmora. Tipičan primer je rad 20 sekundi, odmor 10 sekunni, a 4 minuta je početno vreme trajanja tabata treninga.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Kultura 2.0

Kako su domaći YouTube kanali o kuvanju ‘eksplodirali’ za vreme epidemije

Da li i vi spadate u grupu ljudi koja je u karantinu isključivo radila na razvoju i usavršavanju kulinarskih veština? Verujem da jeste, a verujem i da ste inspiraciju tražili ne u bakinim kuvarima, već na YouTube-u.

Propustili ste

Kultura 2.0

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

E-commerce

Nikola i Sonja pokrenuli su Prodajadelova.rs jer žele da promene način na koji održavamo naše četvorotočkaše

Napustio je dobro plaćen posao i visoku poziciju u kompaniji Würth sa ciljem da započne svoj posao iz snova. Ovo je priča o Nikoli Đuroviću koji je sa suprugom Sonjom pokrenuo sajt Prodajadelova.rs sa namerom da promeni percepciju kupovine auto delova i servisiranja vašeg četvorotočkaša.

Ekskluzivno

U 2019. godini potrošili smo €47,05 miliona na digitalno oglašavanje

Rezultati o ukupnom utrošku na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini konačno su tu. Gle čuda - i ovoga puta tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji zadržalo je dvocifren rast, ostvarivši jedan od najboljih rezultata otkako se istraživanje vrši.

E-commerce

eCommerce Asocijacija otvara vrata svoje Akademije za sve koji žele da pokrenu svoj web shop

eCommerce Asocijacija Srbije pokrenula je eCommerce Akademiju - edukativni projekat u okviru kog će profesionalci iz svih segmenata digitalnog ekosistema sa polaznicima deliti svoja iskustva iz sektora elektronske trgovine.

Intervju

McCann otkriva (skoro) sve što ste želeli da znate o tehnologiji – tokom i posle korone

'WeCann Point of View' je e-book kreiran od strane agencije McCann u okviru kog dele svoja razmišljanja o praćenju i privatnosti, kupovini, dokumentima i parama, ekonomiji deljenja i ekonomiji razdvojenosti, proširenoj realnosti, i drugim trendovima koji su se promenili u toku pandemije. U nastavku za Netokraciju izdvajaju najzanimljivije delove.

Startapi i poslovanje

Kako srpski IT-jevci treba da se brendiraju u inostranstvu – kao jeftina ili kvalitetna radna snaga?

Aktuelna pandemijska kriza (i njene ekonomske posledice), naveli su nas na sledeće pitanje: da li će domaće IT kompanije, agencije, frilenseri i regruteri morati da promene način na koji predstavljaju svoje proizvode, usluge i kadar na međunarodnom tržištu? Dakle, hoćemo li u prvi plat isticati da smo povoljni, da imamo kvalitetan kadar - ili oba?