Kućne vežbe za digitalce - jer izolacija nije razlog da ispadnemo iz forme

Kućne vežbe za digitalce – jer izolacija nije razlog da ispadnemo iz forme

Činjenica da ćemo naredne dane i nedelje provesti kod kuće nije razlog da zanemarimo fizičku aktivnost i svoje telo. Sledeće vežbe pomoći će vam da ostanete u formi i zadržite tonus mišića.

Pre mesec dana govorili smo o tome koliko zaposleni u IT industriji dnevno sede za računarom i kako se na njihovoj ličnoj listi prioriteta kotira vežbanje. Rezultati nisu bili ohrabrujući – više od polovine ispitanika dnevno provede preko osam sati za računarom, a čak četvrtina nije fizički aktivna.

Kada bismo istu tu anketu ponovili u uslovima izolacije sa kojima se sada suočavamo, rezultati nas definitivno ne bi oduševili jer karantin sam po sebi zvuči kao preduslov da batalimo fizičku aktivnost, posvetimo se klopi i Netflixu. Međutim, to je verovatno najgora stvar koju sebi u ovom trenutku možetmo da dozvolimo, zato vam u nastavku teksta donosim spisak kratkih i osnovnih vežbi koje možete da radite kod kuće, bez ikakve dodatne opreme.

Grupe vežbi koje ćemo raditi

Vežbe koje će definitivno obuhvatiti većinu velikih mišićnih grupa, a mogu da se sprovode kod kuće bez rekvizita, jesu :

Osnovne vežbe za rekreativce

Ukoliko nemate dovoljno snage za sprovođenje ovih vežbi, postoji veliki broj varijacija koje se sprovode u parteru, a koje će za vreme karantina uticati na održavanje i jačanje mišića jezgra (core) koje smo izgradili u prethodnom periodu u teretani. To su:

Vežbe za iskusnije vežbače

Za one naprednije, kao alternativa mogu poslužiti kućni rekviziti kao što su stolica, ranac sa knjigama, a idealno bi bilo nabaviti neku od guma koju možemo upotrebiti na razne načine. Tako ćemo imati širi dijapazon vežbi, a i moći ćemo da usložimo opterećenje – što je iskusnijim vezbacima neophodno u ovoj situaciji.

Iskusniji mogu raditi razne varijacije skokova jer je pliometrijski trening izuzetno intenzivan. Čučanj skok u mestu, iskorak skok, pistol squat, burpee, plio sklek, rad u supersetovima (dve vežbe koje povezujemo jednu iza druge a odnose se na istu mišićnu grupu) i kombinovanim setovima (vežbe koje povezujemo a odnose se na različite mišićne grupe).

Takođe, postoji i tabata trening koji je odličan za unapređenje i održavanje kondicije. Reč je o intervalnom treningu gde se smenjuju periodi rada sa periodima odmora. Tipičan primer je rad 20 sekundi, odmor 10 sekunni, a 4 minuta je početno vreme trajanja tabata treninga.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Office Talks Podcast

Gde su naši AliExpress paketi?

Šestu epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor o trenutnim dešavanjima sa astronomskim poskupljenjem poštarine sa sajta AliExpress. Mi smo pokušali da analiziramo šta je tačno dovelo do ovog problema koji je u velikoj meri pogodio sve one koji kupuju sa ove poznate online prodavnice.

Propustili ste

Kultura 2.0

I klijenti su ljudi, što lako zaboraviš kad te od njihovih zahteva zaboli glava

Tekst pred vama predstavlja ilustraciju dinamike tima agencije Flexis, koja se zasniva na jednostavnoj istini: mi odgovore nalazimo u miksu ideja, stavova i različitih perspektiva 'account' i dizajn tima, svesni da jedni bez drugih ne možemo. A i ne želimo.

Karijere

Do 30% domaćih frilensera traži sigurnost stalnog posla jer frilensing na globalu pokazuje znake recesije

Šta čeka srpske frilensere u narednom periodu i kako će izgledati budućnost frilensinga na domaćem tržištu?

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.