Kućne vežbe za digitalce - jer izolacija nije razlog da ispadnemo iz forme

Kućne vežbe za digitalce – jer izolacija nije razlog da ispadnemo iz forme

Činjenica da ćemo naredne dane i nedelje provesti kod kuće nije razlog da zanemarimo fizičku aktivnost i svoje telo. Sledeće vežbe pomoći će vam da ostanete u formi i zadržite tonus mišića.

Pre mesec dana govorili smo o tome koliko zaposleni u IT industriji dnevno sede za računarom i kako se na njihovoj ličnoj listi prioriteta kotira vežbanje. Rezultati nisu bili ohrabrujući – više od polovine ispitanika dnevno provede preko osam sati za računarom, a čak četvrtina nije fizički aktivna.

Kada bismo istu tu anketu ponovili u uslovima izolacije sa kojima se sada suočavamo, rezultati nas definitivno ne bi oduševili jer karantin sam po sebi zvuči kao preduslov da batalimo fizičku aktivnost, posvetimo se klopi i Netflixu. Međutim, to je verovatno najgora stvar koju sebi u ovom trenutku možetmo da dozvolimo, zato vam u nastavku teksta donosim spisak kratkih i osnovnih vežbi koje možete da radite kod kuće, bez ikakve dodatne opreme.

Grupe vežbi koje ćemo raditi

Vežbe koje će definitivno obuhvatiti većinu velikih mišićnih grupa, a mogu da se sprovode kod kuće bez rekvizita, jesu :

Osnovne vežbe za rekreativce

Ukoliko nemate dovoljno snage za sprovođenje ovih vežbi, postoji veliki broj varijacija koje se sprovode u parteru, a koje će za vreme karantina uticati na održavanje i jačanje mišića jezgra (core) koje smo izgradili u prethodnom periodu u teretani. To su:

Vežbe za iskusnije vežbače

Za one naprednije, kao alternativa mogu poslužiti kućni rekviziti kao što su stolica, ranac sa knjigama, a idealno bi bilo nabaviti neku od guma koju možemo upotrebiti na razne načine. Tako ćemo imati širi dijapazon vežbi, a i moći ćemo da usložimo opterećenje – što je iskusnijim vezbacima neophodno u ovoj situaciji.

Iskusniji mogu raditi razne varijacije skokova jer je pliometrijski trening izuzetno intenzivan. Čučanj skok u mestu, iskorak skok, pistol squat, burpee, plio sklek, rad u supersetovima (dve vežbe koje povezujemo jednu iza druge a odnose se na istu mišićnu grupu) i kombinovanim setovima (vežbe koje povezujemo a odnose se na različite mišićne grupe).

Takođe, postoji i tabata trening koji je odličan za unapređenje i održavanje kondicije. Reč je o intervalnom treningu gde se smenjuju periodi rada sa periodima odmora. Tipičan primer je rad 20 sekundi, odmor 10 sekunni, a 4 minuta je početno vreme trajanja tabata treninga.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.

Internet marketing

$340 miliona pomoći u Google reklamama za mala i srednja preduzeća širom sveta

Kompanija Google (Alphabet) u zvaničnom blog postu najavila je niz mera koje će ovaj gigant preduzeti ne bi li doprineo borbi protiv korona virusa i ekonomskih posledica koje će pandemija ostaviti za sobom.

Gaming

Humanitarni CS:GO turnir obezbediće 1.000.000+ dinara za organizacije koje pomažu medicinske radnike

Kompanija Quantox Technology organizuje online CS:GO humanitarni turnir od 4. do 5. aprila za domaće IT kompanije sa ciljem da se pomogne medicinskim radnicima u borbi protiv pandemije korona virusa.