Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

10 uspešnih startapa su slučajnost - 100 su proizvod sistemskog rada.

Gosti 35. epizode bili su Nebojša Đurđević (direktor Inicijative “Digitalna Srbija”) i Igor Bogićević (co-founder Orgnostic) sa kojima smo razgovarali o novoformiranoj Radnoj grupi koju je predložila Vlada Republike Srbije, a koja ima za cilj kreiranje Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije od 2021. do 2025. godine.

O čemu je ovde reč? Ovo je prvi put da termin “staratp” zvanično ulazi u jedan državni dokument od strateškog značaja, sa ciljem da se obezbedi nesmetan razvoj domaćeg startap ekosistema koji je prema istraživanju Startup Genome i dalje u fazi aktivacije, te omogući pristup preduzetničkom kapitalu, omogući bolju povezanost domaćih i regionalnih startapa i unapredi poslovna i visokotehnološka znanja domaćih osnivača kroz formalno i neformalno obrazovanje.

Sa Nebojšom koji predvodi Radnu grupu, ali i sa Igorom koji je član iste, kao i jedan od osnivača DSI, razgovarali smo o tome kako trenutno izgleda domaći startap ekosistem, ali i zašto je neophodan jedan sistematičan pristup – poput onog koji se može pronaći u Izraelu ili Estoniji.

Drugim rečima, to što danas imamo 10 uspešnih startapa plod je znanja, truda, energije i pomalo sreće njihovih osnivača. Međutim, za 100 uspešnih startapa potrebno nam je nešto više. Potreban nam je pristup koji će krenuti od obrazovanja, koji će se zasnivati na promociji preduzetništva, ali i koji će mladim ljudima sa idejama omogućiti da te iste ideje testiraju i koji će ljudski kreativni i tehnološki kapital zadržati na domaćem tržištu.

Više o detaljima same strategije, ali i o celokupnom poslu koji predstoji za sve koji su uključeni u ovaj proces, pronađite u novoj epizodi:

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.