Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

10 uspešnih startapa su slučajnost - 100 su proizvod sistemskog rada.

Gosti 35. epizode bili su Nebojša Đurđević (direktor Inicijative “Digitalna Srbija”) i Igor Bogićević (co-founder Orgnostic) sa kojima smo razgovarali o novoformiranoj Radnoj grupi koju je predložila Vlada Republike Srbije, a koja ima za cilj kreiranje Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije od 2021. do 2025. godine.

O čemu je ovde reč? Ovo je prvi put da termin “staratp” zvanično ulazi u jedan državni dokument od strateškog značaja, sa ciljem da se obezbedi nesmetan razvoj domaćeg startap ekosistema koji je prema istraživanju Startup Genome i dalje u fazi aktivacije, te omogući pristup preduzetničkom kapitalu, omogući bolju povezanost domaćih i regionalnih startapa i unapredi poslovna i visokotehnološka znanja domaćih osnivača kroz formalno i neformalno obrazovanje.

Sa Nebojšom koji predvodi Radnu grupu, ali i sa Igorom koji je član iste, kao i jedan od osnivača DSI, razgovarali smo o tome kako trenutno izgleda domaći startap ekosistem, ali i zašto je neophodan jedan sistematičan pristup – poput onog koji se može pronaći u Izraelu ili Estoniji.

Drugim rečima, to što danas imamo 10 uspešnih startapa plod je znanja, truda, energije i pomalo sreće njihovih osnivača. Međutim, za 100 uspešnih startapa potrebno nam je nešto više. Potreban nam je pristup koji će krenuti od obrazovanja, koji će se zasnivati na promociji preduzetništva, ali i koji će mladim ljudima sa idejama omogućiti da te iste ideje testiraju i koji će ljudski kreativni i tehnološki kapital zadržati na domaćem tržištu.

Više o detaljima same strategije, ali i o celokupnom poslu koji predstoji za sve koji su uključeni u ovaj proces, pronađite u novoj epizodi:

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Ostavi komentar

  1. Ilija Studen

    Ilija Studen

    25. 2. 2021. u 23:21 Odgovori

    Sjajan TL;DR. Za nastanak radne grupe sam čuo, ali sam ostao po strani i neinformisan jer su komentari na vest vrlo brzo postali vrlo naelektrisana u stilu “Kome država treba!? Gle šta uradiše paušalcima i frilenserima” i slično. Čim stvari krenu na taj kraj, ja se isključujem.

    Ovde nije bilo tog šuma, tako da sam za vrlo kratko vreme dobio puno informacija. Samo napred. Ne deluje mi kao bitka uz brdo jer mi se čini da imate uši i dobru volju nadležnih, kao i dobre primere na koje se možete ugledati, ali da ima posla, ima preko glave.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Propustili ste

E-commerce

Lansiran ecommerce4all – nova platforma za podršku razvoja e-trgovine

Mnogi poslovni podaci i informacije vezane za poslovanja e-trgovine od danas su zvanično dostupni na prvoj regionalnoj platformi za e-trgovinu pod nazivom 'E-commerce for all – ecommerce4all.eu' koja je već sada dostupna u Srbiji.

Intervju

Kako su srednja škola i prvi iPhone usmerili Vladimira ka karijeri ‘mobile software’ arhitekte

Dolazak u IT industriju može da krene iz više životnih pravaca. Međutim, kada se još u školskom periodu interesujete za računare i rad na njima, velika je verovatnoća da će buduća karijera biti vezana za tehnologiju. Svoju priču u dolazak u svet IT-ja i kompaniju Levi9, otkriva nam Vladimir Pavlović koji je Mobile Software arhitekta.

Startapi i poslovanje

Britanski Paysend najavio otvaranje kancelarije u Beogradu nakon $125 miliona investicije

Još jedna inostrana kompanija koja je prepoznala domaći tehnološki talenat.

Office Talks Podcast

Šta traže ruske IT firme u Beogradu?

Tri meseca od početka sukoba u Ukrajini vidimo veliki broj IT firmi i programera koji su odabrali upravo Beograd za svoju novu bazu. Kako ove promene na tržištu utiču na lokalni kadar i da li dolazi do skoka cene programera? O ovim temama razgovaramo u 96. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.