Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

10 uspešnih startapa su slučajnost - 100 su proizvod sistemskog rada.

Gosti 35. epizode bili su Nebojša Đurđević (direktor Inicijative “Digitalna Srbija”) i Igor Bogićević (co-founder Orgnostic) sa kojima smo razgovarali o novoformiranoj Radnoj grupi koju je predložila Vlada Republike Srbije, a koja ima za cilj kreiranje Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije od 2021. do 2025. godine.

O čemu je ovde reč? Ovo je prvi put da termin “staratp” zvanično ulazi u jedan državni dokument od strateškog značaja, sa ciljem da se obezbedi nesmetan razvoj domaćeg startap ekosistema koji je prema istraživanju Startup Genome i dalje u fazi aktivacije, te omogući pristup preduzetničkom kapitalu, omogući bolju povezanost domaćih i regionalnih startapa i unapredi poslovna i visokotehnološka znanja domaćih osnivača kroz formalno i neformalno obrazovanje.

Sa Nebojšom koji predvodi Radnu grupu, ali i sa Igorom koji je član iste, kao i jedan od osnivača DSI, razgovarali smo o tome kako trenutno izgleda domaći startap ekosistem, ali i zašto je neophodan jedan sistematičan pristup – poput onog koji se može pronaći u Izraelu ili Estoniji.

Drugim rečima, to što danas imamo 10 uspešnih startapa plod je znanja, truda, energije i pomalo sreće njihovih osnivača. Međutim, za 100 uspešnih startapa potrebno nam je nešto više. Potreban nam je pristup koji će krenuti od obrazovanja, koji će se zasnivati na promociji preduzetništva, ali i koji će mladim ljudima sa idejama omogućiti da te iste ideje testiraju i koji će ljudski kreativni i tehnološki kapital zadržati na domaćem tržištu.

Više o detaljima same strategije, ali i o celokupnom poslu koji predstoji za sve koji su uključeni u ovaj proces, pronađite u novoj epizodi:

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Ostavi komentar

  1. Ilija Studen

    Ilija Studen

    25. 2. 2021. u 23:21 Odgovori

    Sjajan TL;DR. Za nastanak radne grupe sam čuo, ali sam ostao po strani i neinformisan jer su komentari na vest vrlo brzo postali vrlo naelektrisana u stilu “Kome država treba!? Gle šta uradiše paušalcima i frilenserima” i slično. Čim stvari krenu na taj kraj, ja se isključujem.

    Ovde nije bilo tog šuma, tako da sam za vrlo kratko vreme dobio puno informacija. Samo napred. Ne deluje mi kao bitka uz brdo jer mi se čini da imate uši i dobru volju nadležnih, kao i dobre primere na koje se možete ugledati, ali da ima posla, ima preko glave.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.