Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

10 uspešnih startapa su slučajnost - 100 su proizvod sistemskog rada.

Gosti 35. epizode bili su Nebojša Đurđević (direktor Inicijative “Digitalna Srbija”) i Igor Bogićević (co-founder Orgnostic) sa kojima smo razgovarali o novoformiranoj Radnoj grupi koju je predložila Vlada Republike Srbije, a koja ima za cilj kreiranje Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije od 2021. do 2025. godine.

O čemu je ovde reč? Ovo je prvi put da termin “staratp” zvanično ulazi u jedan državni dokument od strateškog značaja, sa ciljem da se obezbedi nesmetan razvoj domaćeg startap ekosistema koji je prema istraživanju Startup Genome i dalje u fazi aktivacije, te omogući pristup preduzetničkom kapitalu, omogući bolju povezanost domaćih i regionalnih startapa i unapredi poslovna i visokotehnološka znanja domaćih osnivača kroz formalno i neformalno obrazovanje.

Sa Nebojšom koji predvodi Radnu grupu, ali i sa Igorom koji je član iste, kao i jedan od osnivača DSI, razgovarali smo o tome kako trenutno izgleda domaći startap ekosistem, ali i zašto je neophodan jedan sistematičan pristup – poput onog koji se može pronaći u Izraelu ili Estoniji.

Drugim rečima, to što danas imamo 10 uspešnih startapa plod je znanja, truda, energije i pomalo sreće njihovih osnivača. Međutim, za 100 uspešnih startapa potrebno nam je nešto više. Potreban nam je pristup koji će krenuti od obrazovanja, koji će se zasnivati na promociji preduzetništva, ali i koji će mladim ljudima sa idejama omogućiti da te iste ideje testiraju i koji će ljudski kreativni i tehnološki kapital zadržati na domaćem tržištu.

Više o detaljima same strategije, ali i o celokupnom poslu koji predstoji za sve koji su uključeni u ovaj proces, pronađite u novoj epizodi:

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Ostavi komentar

  1. Ilija Studen

    Ilija Studen

    25. 2. 2021. u 23:21 Odgovori

    Sjajan TL;DR. Za nastanak radne grupe sam čuo, ali sam ostao po strani i neinformisan jer su komentari na vest vrlo brzo postali vrlo naelektrisana u stilu “Kome država treba!? Gle šta uradiše paušalcima i frilenserima” i slično. Čim stvari krenu na taj kraj, ja se isključujem.

    Ovde nije bilo tog šuma, tako da sam za vrlo kratko vreme dobio puno informacija. Samo napred. Ne deluje mi kao bitka uz brdo jer mi se čini da imate uši i dobru volju nadležnih, kao i dobre primere na koje se možete ugledati, ali da ima posla, ima preko glave.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.