Tesla nakon teretnog kamiona predstavio i najbrži auto na svetu – novi Tesla Roadster!

I dok razvijene zemlje Evrope već vode ozbiljne ekološke polemike oko vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, par hiljada kilometara zapadno, vizija Elona Muska nastoji da revoluciju u transportu uvede u našu svakodnevnicu i brže nego što to očekujemo. Kompanija Tesla Motors juče je u Los Anđelesu predstavila kamion na električni pogon pod nazivom Semi i prototip potencijalno najbržeg serijskog automobila na planeti. Ferari, Porše, Koenigsegg, ali i Rimac - kocka je bačena.

Iako će mnogi pomisliti da bi grdosija od nekoliko tona za čije kretanje je zadužen električni pogon jedva mogla da pređe 200 – 300 kilometara sa jednim punjenjem baterije, Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, izneo je sasvim drugi podatak. Novi kamion kompanije iz Kalifornije trebalo bi da samo sa jednim punjenjem baterije pređe distancu od 800 kilometara, što je sasvim dovoljno za srednje relacije transporta robe.

Ovde na scenu stupaju i konkurenti. Nema sumnje da je Tesla napravio verovatno tehnološki najnapredniji kamion za koji su narudžbine već počele da stižu, a o čemu ćemo govoriti malo kasnije. Sve učestalije teme o ekologiji i zaštiti životne sredine na Starom kontinentu, vremenom će potiskivati dobro poznate SUS motore. Veliki proizvođači kamiona kao što su Scania, Volvo ili MAN verovatno će se i dalje držati svojih proverenih dizel mašina koje gotovo uvek možemo videti na auto putevima širom Evrope.

Tehnologija koja život znači

Međutim, tehnologija je tu da se menja. Iako je jučerašnje predstavljanje Tesla Semi kamiona izazvalo oduševljenje kod publike i radost kod zagovornika zelene energije, potrebno je napomenuti da je kompanija Daimler već preduhitrila Teslu, predstavivši u oktobru ove godine koncept električnog kamiona E-Fuso Vision One.

Sa druge strane, ime slavnog naučnika iz Srbije nosi još jedan kamion proizvođača iz SAD-a, a u pitanju je model „Nikola“ koji će zahvaljujući ćeliji vodonika moći da pređe čak 1.900 kilometara sa jednim punjenjem – a koji je predstavljen javnosti još u decembru prošle godine.

Koliko bi konkurencija za Teslu vremenom mogla da bude sve ozbiljnija, najbolje će pokazati podatak i kada se Mercedes bude uključio u pomenutu trku elektrifikacije. Ono što ipak Teslu izdvaja od ostalih kompanija jeste implementacija naprednijih tehnologija, poput senzora, kamera i pametnog autopilota. Pomenuti elementi zaštitni su znak Tesla vozila, a isti biće sastavni deo kamiona Semi – olakšavajući tako vozačima duga krstarenja putevima.

Pored impozantnih performansi ubrzavanja i distance putovanja sa jednim punjenjem, Semi kamioni su, radi veće bezbednosti opremljeni i senzorima za prepoznavanje objekata, kao i pametnim autopilotom koji omogućava kontrolisanje pravca na putu ali i automatsko kočenje ukoliko je to neophodno.

Brži i jednostavniji prevoz robe = Prednost za Teslu

Kao što i dolikuje Teslinim modelima, unutrašnjost kamiona karakteriše minimalistički dizajn sa volanom u sredini i dva monitora sa strane, pomoću kojih vozači mogu da prate sve potrebne informacije. Činjenica je da su iz Tesla Motorsa zaista otišli veliki korak napred stvorivši dugo najavljivani kamion za čiju zvaničnu produkciju tek treba da dobijemo datum.

Tesla Semi opremljen je svom potrebnom tehnologijom za bezbednost u saobraćaju.

Ipak, za njegovu primenu u pojedinim zemljama Evropi ili drugim krajevima sveta sigurno je potrebno sačekati određeno vreme, jer ovakva vrsta vozila zahteva i adekvatnu infrastrukturu sa odgovarajućim Tesla Superchargers punjačima kraj puteva.

Ono što će, pak, biti mnogo zanimljivije u narednom periodu jesu reakcije konkurencije koja i dalje forsira izdržljive dizel motore, ali i velikih kompanija koje teže bržem i jednostavnijem transportu robe – za čije potrebe će Tesla Semi biti i više nego idealan izbor, upravo zbog odličnih performansi. Moglo bi se reći da je „igra“ tek počela.

Tesla Roadster – ubrzanje do 100km/h za 2 sekunde!

Upoznati sa zvukom snažnih motora, gotovo nam je nestvarno da zamislimo da bi neki auto mogao da stigne do stotke za oko dve sekunde – nečujno. Da dobro ste čuli, jedan…, dva i vozite 100km/h! Tesla Motors ne krije nameru da izazove najveće konkurente poput Ferarija ili Poršea sa drugom generacijom svog Roadstera, automobila sa kojim je ova kompanija započela svoju proizvodnju.

Vrhunske performanse i još bolja autonomija su dobitna kombinacija. No, ostaje da se vidi kada će krenuti i zvanična proizvodnja Tesla Roadstera.

Kompaktni kabriolet na električni pogon će zahvaljujući najavljenim performansama nastojati da tokom realnih testiranja obori rekorde poput maksimalne brzine od 445 km/h koju je postavio švedski Koenigsegg Agera RS, ali i ubrzanja na 400 metara koje bi prema Muskovim rečima trebalo da iznosi svega 8,9 sekundi.

Budućnost za dobrobit svih nas

Ono što nije uobičajeno za svaki super sportski automobil jeste niska potrošnja, te slabija autonomija. Čak i za ovaj problem iz Tesle su našli rešenje. U automobil koji odlikuju sjajne brojke ugrađena je i baterija od 200kwh koja omogućava sada već nestvarnu autonomiju od čak 1.000 kilometara sa jednim punjenjem! Činjenica je da iz Tesla Motorsa svoje ambiciozne planove postepeno ali sigurno izbacuju na videlo svetskoj javnosti, oduševljavajući svaki put kada predstave nešto novo.

Sinoć su u Los Anđelesu sa novim proizvodima najavili blisku budućnost transporta, za koju ćemo sigurno još morati da sačekamo kako bi se najbliže upoznali sa njenom punom primenom u realnom okruženju – a koja će skoro sigurno doneti dobrobit čitavom društvu.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Istina o Full-Stack programerima – da li oni postoje ili ne?

Domaća IT zajednica ima podeljenja mišljenja - postoje li Full-Stack programeri ili ne? Ako postoje koji su to programski jezici kojim vladaju i zašto nemamo standardizaciju ove pozicije?

E-commerce

Upoznajte prve predavače koji 22. novembra otkrivaju ‘zanat’ digitalne trgovine!

Do drugog izdanja Netokracijine OMGcommerce konferencije deli nas nešto manje od mesec dana - upoznajte se sa delom predavača na ovogodišnjem događaju i obezbedite svoje mesto na vreme!

Startapi i poslovanje

Skupština usvojila Zakon o prevozu putnika i time stopirala rad CAR:GO aplikacije

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čime država efektivno staje na put daljem radu digitalnih servisa za prevoz putnika.

Propustili ste

Intervju

Novosadski Smart Watering automatizuje navodnjavanje za male i velike poljoprivrednike

I Srbija lagano kreće u primenu naprednih tehnoloških rešenja u poljoprivredi, a veliku zaslugu za njihovu širu primenu i razvoj imaju domaće kompanije. Jedna od njih je i Smart Watering koja stoji iza sistema za pametno navodnjavanje.

Netokracija

Kako pronaći svoje mesto u IT industriji (ili se bolje pozicionirati u istoj)?

Netokracijina peta po redu Ladies of New Business konferencija održaće se 4. decembra u ICT Hub-u, a ovo izdanje biće posvećeno devojkama i ženama koje rade u u svetu IT-ja, ili u taj sektor žele da uđu.

Kolumna

Kako pobediti u borbi za normalniji Internet u Srbiji?

Pre desetak dana jedna devojka odlučila je da sebi oduzme život. Kako je jedan deo njenog i privatnog i profesionalnog života podrazumevao javno eksponiranje, a uzevši u obzir da je bila veoma harizmatična i neobična, sve je to privuklo mnogo više pažnje nego neki drugi slični slučajevi. Pažnje javnosti i pažnje medija.

Startapi i poslovanje

ConveyIQ sa kancelarijama u Beogradu osigurao $5,5 miliona – rundu predvodio SC Ventures

Američka kompanija koja se bavi razvojem softvera za komunikaciju sa kandidatima i automatizaciju zapošljavanja za velike kompanije osigurala je investiciju u iznosu od 5,5 miliona dolara. ConveyIQ ima kancelarije u Beogradu, dok će investicija biti iskorišćena i za proširenje lokalnog tima.

Kultura 2.0

Pitali smo srpske digitalce kako je bilo na Web Summitu u Lisabonu

Nedavno je zatvorena jedna od najvećih 'tech' konferencija na svetu koja se poslednjih nekoliko godina održava u Lisabonu. I dok je odbrojavanje do sledećeg događaja već počelo, mi smo porazgovarali sa stručnjacima o njihovom utisku sa samita u Portugalu i koja su sve značajna iskustva i znanja prikupili.

Društvene mreže

Obriši poslato – Messenger uvodi mogućnost brisanja poruka za sve

Facebook Messenger postao je bogatiji za 'Unsend' funkciju - uz pomoć koje korisnici od sada mogu da selektuju i uklone već poslate poruke.