Teslini 'Superchargeri' stižu u Srbiju - uskoro izgradnja u Beogradu, Požegi i Nišu

Teslini ‘Superchargeri’ stižu u Srbiju – uskoro izgradnja u Beogradu, Požegi i Nišu

U poslednje vreme sve se više priča o električnim automobilima i njihovoj prisutnosti u Srbiji. Za korišćenje istih potrebna je i adekvatna infrastruktura, a upravo u tome mogla bi da pomogne odluka kompanije Tesla Motors koja planira da izgradi tri brza punjača za svoja vozila na teritoriji naše zemlje - tačnije u novoj garaži na Zelenom Vencu u Beogradu, zatim kod Požege i blizu Niša (samim tim i Koridora 10).

tesla_1

Kako piše portal B92, Tesla planira da izgradi pomenute brze punjače u šest zemalja jugoistočne Evrope do kraja godine, a među državama koje će dobiti ove stanice je i Srbija. Kompanija namerava da izgradi po tri stanice u Rumuniji i Srbiji i po jednu u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

Punjači u Srbiji, prema mapi na Teslinom sajtu nalaziće se u blizini Beograda, Požege i Niša. Takođe, kompanija planira da doda četiri nove stanice na svoje već postojeće dve u Hrvatskoj, dok Slovenija takođe broj tri brza punjača Tesla Motorsa.

Mreža punjača u Srbiji plan za budućnost

Iako se Srbija ne može pohvaliti veliki brojem vozila na električni pogon, pre svega zbog neadekvatne infrastrukture, odluka kompanije iz SAD-a zasniva se na činjenici da je naša zemlja na glavnom putnom koridoru koji povezuje zapadni deo Starog kontinenta sa Azijom i Turskom – te da veliki broj vozila iz inostranstva među kojima su i električni, tokom sezone pređu put upravo preko Srbije.

gfc
Garaža Zeleni Venac moći će da se pohvali sa brzim punjačem za vozila kompanije Tesla.

Podsećanja radi, Pančevo je pored Čačka bio prvi grad na kome su instalirani punjači za elektro vozila, dok je Beograd pre par dana takođe dobio brze univerzalne punjače ispred Mašinskog fakulteta. Štaviše, iz Vlade Srbije najavljuju da bi u nekom narednom periodu moglo da se započne sa instalacijom punjača na srpskim auto-putevima, čime bi i započela sama modernizacija istih, ali za sada sve ostaje na planovima koje bi EPS mogao da realizuje u narednih par godina – ukoliko se ispune svi potrebni uslovi.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Intervju

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.