Teslini 'Superchargeri' stižu u Srbiju - uskoro izgradnja u Beogradu, Požegi i Nišu

Teslini ‘Superchargeri’ stižu u Srbiju – uskoro izgradnja u Beogradu, Požegi i Nišu

U poslednje vreme sve se više priča o električnim automobilima i njihovoj prisutnosti u Srbiji. Za korišćenje istih potrebna je i adekvatna infrastruktura, a upravo u tome mogla bi da pomogne odluka kompanije Tesla Motors koja planira da izgradi tri brza punjača za svoja vozila na teritoriji naše zemlje - tačnije u novoj garaži na Zelenom Vencu u Beogradu, zatim kod Požege i blizu Niša (samim tim i Koridora 10).

tesla_1

Kako piše portal B92, Tesla planira da izgradi pomenute brze punjače u šest zemalja jugoistočne Evrope do kraja godine, a među državama koje će dobiti ove stanice je i Srbija. Kompanija namerava da izgradi po tri stanice u Rumuniji i Srbiji i po jednu u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

Punjači u Srbiji, prema mapi na Teslinom sajtu nalaziće se u blizini Beograda, Požege i Niša. Takođe, kompanija planira da doda četiri nove stanice na svoje već postojeće dve u Hrvatskoj, dok Slovenija takođe broj tri brza punjača Tesla Motorsa.

Mreža punjača u Srbiji plan za budućnost

Iako se Srbija ne može pohvaliti veliki brojem vozila na električni pogon, pre svega zbog neadekvatne infrastrukture, odluka kompanije iz SAD-a zasniva se na činjenici da je naša zemlja na glavnom putnom koridoru koji povezuje zapadni deo Starog kontinenta sa Azijom i Turskom – te da veliki broj vozila iz inostranstva među kojima su i električni, tokom sezone pređu put upravo preko Srbije.

gfc
Garaža Zeleni Venac moći će da se pohvali sa brzim punjačem za vozila kompanije Tesla.

Podsećanja radi, Pančevo je pored Čačka bio prvi grad na kome su instalirani punjači za elektro vozila, dok je Beograd pre par dana takođe dobio brze univerzalne punjače ispred Mašinskog fakulteta. Štaviše, iz Vlade Srbije najavljuju da bi u nekom narednom periodu moglo da se započne sa instalacijom punjača na srpskim auto-putevima, čime bi i započela sama modernizacija istih, ali za sada sve ostaje na planovima koje bi EPS mogao da realizuje u narednih par godina – ukoliko se ispune svi potrebni uslovi.

Popularno

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Novosadski Continental najavio novo razvojno odeljenje koje će do 2024. godine zaposliti još 200 inženjera

'Human Machine Interface' ime je nove visokotehnološke poslovne jedinice koja postaje deo R&D centra u Novom Sadu. Novo odeljenje baviće se razvojem 'head-up display' tehnologije za potrebe automobilske industrije.

Startapi i poslovanje

Američki LotusFlare najbrojniji tim ima u Beogradu i radi na proizvodima koji menjaju ‘telco’ industriju

Beogradska kancelarija kompanije LotusFlare trenutno okuplja oko 60 IT stručnjaka i aktivno širi tim. O proizvodima na kojima rade i planovima za budućnost sa njihovim predstavnicima razgovaramo u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Celsius, jedna od vodećih kripto platformi, kupio deo srpskog MVP Workshopa

Dva blockchain jednoroga od sada razvijaju svoje proizvode upravo iz Beograda.

Office Talks Podcast

Porezi, paušalci, test samostalnosti

Gost 52. epizode Office Talks podcasta bio je Svetislav Kostić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i stručnjak za fiskalizaciju i poreze. Sa njim smo razgovarali o novom predlogu poreskih mera za brži rast IKT sektora.

Startapi i poslovanje

Peti rođendan u Beogradu Symphony slavi uz tim koji broji 90 zaposlenih – najavljeno dalje širenje poslovanja

Povodom pete godišnjice kompanije Symphony u Beogradu sa njenim predstavnicima pravimo retrospektivu poslovanja: koliko je firma porasla, koliko trenutno ima zaposlenih i na kojim tipovima projekata danas rade njihovi timovi?

Gaming

Hendrik Lesser razvijao je igre GTA i Angry Birds, a nama otkriva kako game dev industrija u Srbiji može brže da napreduje

Na edukativnom programu Playing Narratives koji organizuju Francuski i Goethe instituti u Srbiji u saradnji sa SGA, publika je imala priliku da čuje Hendrika Lessera, čoveka koji ima značajno ime u evropskoj i svetskoj industriji razvoja video igara. Upravo sa njim smo imali priliku da detaljno razgovaramo o video igrama kao novoj i važnoj kulturi.

Startapi i poslovanje

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.