Teslini 'Superchargeri' stižu u Srbiju - uskoro izgradnja u Beogradu, Požegi i Nišu

Teslini ‘Superchargeri’ stižu u Srbiju – uskoro izgradnja u Beogradu, Požegi i Nišu

U poslednje vreme sve se više priča o električnim automobilima i njihovoj prisutnosti u Srbiji. Za korišćenje istih potrebna je i adekvatna infrastruktura, a upravo u tome mogla bi da pomogne odluka kompanije Tesla Motors koja planira da izgradi tri brza punjača za svoja vozila na teritoriji naše zemlje - tačnije u novoj garaži na Zelenom Vencu u Beogradu, zatim kod Požege i blizu Niša (samim tim i Koridora 10).

tesla_1

Kako piše portal B92, Tesla planira da izgradi pomenute brze punjače u šest zemalja jugoistočne Evrope do kraja godine, a među državama koje će dobiti ove stanice je i Srbija. Kompanija namerava da izgradi po tri stanice u Rumuniji i Srbiji i po jednu u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

Punjači u Srbiji, prema mapi na Teslinom sajtu nalaziće se u blizini Beograda, Požege i Niša. Takođe, kompanija planira da doda četiri nove stanice na svoje već postojeće dve u Hrvatskoj, dok Slovenija takođe broj tri brza punjača Tesla Motorsa.

Mreža punjača u Srbiji plan za budućnost

Iako se Srbija ne može pohvaliti veliki brojem vozila na električni pogon, pre svega zbog neadekvatne infrastrukture, odluka kompanije iz SAD-a zasniva se na činjenici da je naša zemlja na glavnom putnom koridoru koji povezuje zapadni deo Starog kontinenta sa Azijom i Turskom – te da veliki broj vozila iz inostranstva među kojima su i električni, tokom sezone pređu put upravo preko Srbije.

gfc
Garaža Zeleni Venac moći će da se pohvali sa brzim punjačem za vozila kompanije Tesla.

Podsećanja radi, Pančevo je pored Čačka bio prvi grad na kome su instalirani punjači za elektro vozila, dok je Beograd pre par dana takođe dobio brze univerzalne punjače ispred Mašinskog fakulteta. Štaviše, iz Vlade Srbije najavljuju da bi u nekom narednom periodu moglo da se započne sa instalacijom punjača na srpskim auto-putevima, čime bi i započela sama modernizacija istih, ali za sada sve ostaje na planovima koje bi EPS mogao da realizuje u narednih par godina – ukoliko se ispune svi potrebni uslovi.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.