Ruska esports organizacija Team Spirit otvara kancelarije u Beogradu i planira bootcamp

Ruska esports organizacija Team Spirit otvara kancelarije u Beogradu i planira bootcamp

Rat u Ukrajini odrazio se na mnoge industrije pa i na esports. S obzirom na ovu krizu, ruska esports organizacija Team Spirit objavila je da će otvoriti novu kancelariju u Beogradu, jer je u matičnoj državi nestabilna ekonomska slika.

U zvaničnoj izjavi koju je objavio Team Spirit, organizacija je navela da će “napustiti planove za proširenje infrastrukture u Moskvi”. Ovo je svakako logičan i očekivan korak s obzirom na trenutni vojni sukob između Rusije i Ukrajine. Još ranije smo pričali da bi Srbija mogla da bude pogodno tlo da migraciju talentovanog IT kadra, pa se određena predviđanja polako obistinjuju.

Prema pisanju Esports Insider-a, na osnovu intervjua generalnog direktora pomenute organizacije, Nikite Čukalina, Team Spirit je tražio novu zemlju u kojoj bi otvorio svoje sedište, a Srbija je izabrana iz više razloga. Samo neki od tih razloga su geografski, radi optimizacije logistike i kašnjenja konekcije tokom igara (latency), ali i ekonomski koji podrazumevaju dostupnost legalizacije boravka.

Veliki broj zaposlenih ruske kompanije već stiglo u Beograd

U svom zvaničnom saopštenju, ruska esports kompanija navela je da se sve menja, a jedna od ovih promena je trenutna situacija između Rusije i Ukrajine, odakle dolaze mnogi njihovi igrači i zaposleni. S obzirom na okolnosti i praktične i etičke, odluka o preseljenju izgleda kao jedina ispravna.

Štaviše, Čakalin je istakao kako je do sada oko 60% rostera i zaposlenih Team Spirita već u Beogradu i da će kompanija ovde organizovati novu kancelariju i bootcamp prostor. Ono što je ipak za sada nejasno jeste koliko će Team Spirit ostati u Srbiji i da li planiraju da ovo bude trajni potez za kompaniju, kao i da li će sarađivati sa ovdašnjim esports organizacijama.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, veliki broj organizatora turnira je uveo sankcije za esport. ESL Gaming je početkom marta tekuće godine suspendovao Gambit i Virtus.pro, navodeći veze sa ruskom vladom. WePlay Holding je takođe prekinuo veze sa ruskim partnerima, a veliki broj drugih organizatora esport turnira je takođe sankcionisao timove sa sedištem u Rusiji.

To uključuje Beyond the Summit, Elisa Esports, BLAST i druge. Team Spirit je ostao nepromenjen od većine sankcija do danas i donirao je novčane nagrade sa svog GAMERS GALAXY finiša međunarodnom Crvenom krstu. Ova poznata ruska esports organizacija nedavno je osvojila “Dota 2 The International 2021” turnir, a koja je javno izrazila svoj antiratni stav.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Intervju

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.