Ruska esports organizacija Team Spirit otvara kancelarije u Beogradu i planira bootcamp

Ruska esports organizacija Team Spirit otvara kancelarije u Beogradu i planira bootcamp

Rat u Ukrajini odrazio se na mnoge industrije pa i na esports. S obzirom na ovu krizu, ruska esports organizacija Team Spirit objavila je da će otvoriti novu kancelariju u Beogradu, jer je u matičnoj državi nestabilna ekonomska slika.

U zvaničnoj izjavi koju je objavio Team Spirit, organizacija je navela da će “napustiti planove za proširenje infrastrukture u Moskvi”. Ovo je svakako logičan i očekivan korak s obzirom na trenutni vojni sukob između Rusije i Ukrajine. Još ranije smo pričali da bi Srbija mogla da bude pogodno tlo da migraciju talentovanog IT kadra, pa se određena predviđanja polako obistinjuju.

Prema pisanju Esports Insider-a, na osnovu intervjua generalnog direktora pomenute organizacije, Nikite Čukalina, Team Spirit je tražio novu zemlju u kojoj bi otvorio svoje sedište, a Srbija je izabrana iz više razloga. Samo neki od tih razloga su geografski, radi optimizacije logistike i kašnjenja konekcije tokom igara (latency), ali i ekonomski koji podrazumevaju dostupnost legalizacije boravka.

Veliki broj zaposlenih ruske kompanije već stiglo u Beograd

U svom zvaničnom saopštenju, ruska esports kompanija navela je da se sve menja, a jedna od ovih promena je trenutna situacija između Rusije i Ukrajine, odakle dolaze mnogi njihovi igrači i zaposleni. S obzirom na okolnosti i praktične i etičke, odluka o preseljenju izgleda kao jedina ispravna.

Štaviše, Čakalin je istakao kako je do sada oko 60% rostera i zaposlenih Team Spirita već u Beogradu i da će kompanija ovde organizovati novu kancelariju i bootcamp prostor. Ono što je ipak za sada nejasno jeste koliko će Team Spirit ostati u Srbiji i da li planiraju da ovo bude trajni potez za kompaniju, kao i da li će sarađivati sa ovdašnjim esports organizacijama.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, veliki broj organizatora turnira je uveo sankcije za esport. ESL Gaming je početkom marta tekuće godine suspendovao Gambit i Virtus.pro, navodeći veze sa ruskom vladom. WePlay Holding je takođe prekinuo veze sa ruskim partnerima, a veliki broj drugih organizatora esport turnira je takođe sankcionisao timove sa sedištem u Rusiji.

To uključuje Beyond the Summit, Elisa Esports, BLAST i druge. Team Spirit je ostao nepromenjen od većine sankcija do danas i donirao je novčane nagrade sa svog GAMERS GALAXY finiša međunarodnom Crvenom krstu. Ova poznata ruska esports organizacija nedavno je osvojila “Dota 2 The International 2021” turnir, a koja je javno izrazila svoj antiratni stav.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.