Skaču li cene programera u Srbiji zbog sukoba u Ukrajini?

Skaču li cene programera u Srbiji zbog sukoba u Ukrajini?

Ukrajina je jaka IT nacija sa preko 250.000 ljudi koji rade u ICT sektoru. Zanimalo nas je hoće li doći do povećanja cena IT usluga u regionu ukoliko se sukob nastavi i kakva sudbina čeka IT profesionalce koji su laptop zamenili puškom?

Da li ste znali da je 2021. godine Ukrajina zabeležila izvoz ICT usluga od čak 6,8 milijardi dolara? To je neverovatan skok od 36% u odnosu na 2020. godinu, pokazalo je istraživanje udruženja IT Ukraine Association. Šta se danas dešava sa ovom industrijom i da li je preko noći ta vrednost nestala? Kako su se firme pripremile i prilagodile? O ovoj temi razgovarali smo u 84. epizodi Office Talks podcasta.

Ukrajina je dom velikog broja visokotehnoloških kompanija među kojima su WhatsApp, Grammarly i Gitlab. Zemlja je takođe poznata i po jakom web3 prisustvu – osnivači Solane i Near protokola su Ukrajinci, a kompanije poput Amazona, SAP-a, Gugla i Samsunga imale su svoje razvojne centre. Tehnički i dalje ih imaju, ali je njihova sudbina sada veoma neizvesna.

To nas je nateralo da se zapitamo – hoće li zbog krize u Ukrajini i deficita radne snage, mnogi od kojih su laptop zamenili puškom, doći do skoka cena IT usluga u Srbiji i zemljama regiona poput Poljske, Rumunije, Mađarske i drugih? Ukoliko se sukob nastavi, hoće li desetine hiljada programera naći utočište u ovim zemljama ili pak poći dalje put Zapada? Pitanja je mnogo, a odgovora i nema previše.

Međutim, jedna stvar je sigurna. Velike tehnološke kompanije, kada ne “kenseluju Rusiju”, u potrazi su za stabilnim područjima iliti barem koliko-toliko stabilnim područjima. Na tom spisku sada se nalazi i Srbija koja poslednjih godina privlači sve veći broj stranih IT kompanija, stoga se logički nameće i pitanje – može li Srbija sasvim nenadano “profitirati” i privući sve te kompanije ukoliko se sukobi nastave?

Štaviše, može li naša zemlja privući talentovane ICT profesionalce iz Ukrajine ukoliko i dalje bude pokušavala da politički sedi na dve stolice?

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Ostavi komentar

  1. Višnja

    Višnja

    4. 3. 2022. u 00:09 Odgovori

    Evo još nekoliko svežih podataka – po poslednjem objavljenom platnom bilansu NBS IKT izvoz iz Srbije je prošle godine bio 1857 miliona evra, odnosno oko 2.15 milijarde dolara sa rastom od 29.1%. Od IKT izvoza oko 93% su kompjuterske usluge. To je znatno više od 2.8% BDP-a iz ukrajinskog izveštaja, pre bih rekla blizu 4%. Po izvajama naših zvaničnika ukupan IT sektor je već na 6-7% BDP-a.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.