Stari Beograd, grad na društvenim mrežama

Stari Beograd, grad na društvenim mrežama

Na ušću dve reke ispod Avale, leži grad čija je burna prošlost ispisala neke od najinteresantnijih stranica srpske istorije. I danas, svoju prošlost vešto krije, u zgradama, fasadama i drugim objektima čuvajući je od zaborava. Međutim, uvek želimo da saznamo više, da otkrijemo kako je nekada izgledao Beograd, grad koji volimo, koji nam je toliko toga pružio...

beograd_1

….te smo iz tog razloga odlučili da napravimo vodič kroz pet najboljih stranica na društvenim mrežema, koje nas mogu makar na kratko vratiti u istoriju glavnog grada Srbije. Sadržaja je danas mnogo, a mi smo odabrali četiri Facebook stranice i jedan Instagram profil koji će vam iz dana u dan donositi delić istorije Beograda – kako kroz interesantan sadržaj, tako i kroz kvalitetne fotografije starog grada. Uostalom, pogledajte i sami:

1. Beograd koga više nema

Beograd-nekada

Jedan grad čine ljudi, njihov život, navike i kultura, a fotografske dokaze nekadašnjeg života možete pronaći na Facebook stranici “Beograd nekada, Stari Beograd koga više nema”. U albumu stranice se mogu videti stare razglednice Beograda, nekadašnji proces izgradnje sadašnjih mostova, tadašnje sportske manifestacije, stare zgrade ali i teške fotografije ruševina glavnog grada za vreme bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

2. Stare slike Beograda

Beograd-sfrj

Još jedna stranica na pomenutoj društvenoj mreži pod nazivom “Stare slike Beograda” svedoči o prošlosti prestonice. Za razliku od prethodne, ovde više dominiraju fotografije u boji i to uglavnom iz perioda SFRJ. Beograd je za vreme sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, dobio neke od građevina koje i danas u dobroj meri čine oblik ovog grada. Tako možete pronaći stare fotografije kružnog toka Slavija, Kalemegdana, stadiona, hotela, aerodroma, sajma, novih naselja i drugo.

3. Stare slike Novog Beograda

Untitled

Na istoimenoj Facebook stranici, sortirane su neke od najzanimljivijih starih fotografija beogradske opštine sa najvećim brojem stanovnika. Iako misteriju brojeva novobeogradskih blokova ne možemo da otkrijemo, sa druge strane možemo bar da vam preporučimo da pogledate kako je ova opština nekada izgledala, odnosno kako je postepeno građena na nekadašnjem ravnom i močvarnom tlu, a više o tome možete saznati uz opise koji se nalaze pored pojedinih fotografija.

4. Beograd tridesetih

Instagram-Beograd

Ukoliko biste voleli da se “vratite” u tridesete godine i predratni period Beograda, najbolje bi bilo da posetite profil Proticp na Instagramu. Poznata po svojim filterima, ova društvena mreža dodatno daje draž starim (crno-belim) fotografijama glavnog grada na kojima su prikazane uglavnom stare znamenite građevine, nekadašnja arhitektura u gradu, zgrade poznatih beograđana, hoteli i drugo. Svaka od njih ima detaljan tekstualni opis, tako da se možete na pravi način upoznati sa istorijskom pozadinom objekata koji i danas čine Beograd posebnim.

5. Zemun za kraj

Stari-Zemun
Nekadašnji izgled Glavne ulice u Zemunu, uporištu kulture i društvenog života za vreme Austrougarske, ali i danas.

Iako je zvanično deo Beograda, ova stara opština svojim “duhom” koji datira iz vremena austrougarske vladavine se uvek razlikovala od ostatka grada. Sava i Dunav su vremenom bili svedoci različitih kulturnih običaja, arhitekture i načina života na tako malom geografskom području. Kako bi se najbolje podsetili nekadašnjeg izgleda ovog dela grada, to možete uraditi putem stranice na Facebook-u “Stare slike Zemuna”, koja sadrži neke od najinteresantnijih fotografija ove beogradske opštine.

Teške periode koje su mu različiti događaji priredili kroz istoriju Beograd neće zaboraviti, njihovi “ožiljci” će biti prisutni, dok će on sigurno nastaviti da raste kao metropola, kao grad koji svakog dana ponosno čuva svoje stanovnike okružene “zidinama” prošlosti.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.