Snapchat nije samo aplikacija za filtere - pazite koje opcije uključujete

Roditelji, Snapchat nije samo aplikacija za filtere – vodite računa koje opcije su uključene vašoj deci

Ako imate dete uzrasta osnovne škole, velika je verovatnoća da ima instaliran Snapchat u telefonu (ako poseduje telefon) i da skuplja 'vatrice' sa drugarima. Ipak, morate preduzeti određene korake da ih zaštitite.

Već smo pričali o podešavanjima uz pomoć kojih možemo zaštititi decu na TikToku, a sada ćemo se osvrnuti na istu stvar, ali na Snapchatu – aplikaciji za dopisivanje koja ima mogućnost gledanja drugog sadržaja, korišćenja filtera i slanja fotografija, video snimaka i poruka koje nestaju nakon što se pročitaju.

Kao i kod drugih aplikacija koje imaju mogućnost postavljanja sadržaja i ovde postoji Community Guidelines, Terms of Service, Privacy Policy, a prvi korak kod podešavanja privatnosti je, naravno, naći gde se ta podešavanja nalaze.

U slučaju Snapchat-a morate ući u profil (sličica u levom uglu), a potom na podešavanja koja se nalaze u desnom uglu profila. U nastavku izdvajamo one koji posebno utiču na bezbednost dece.

Posebno pazite na opciju uz pomoć koje drugi mogu videti vašu lokaciju

Najbitniji deo se nalazi pod kategorijom nazvanom Who can… Ovde se podešava ko može da nas kontaktira putem Snapchata, ko može da pogleda naš story i ko može da vidi našu lokaciju. Da, dobro ste pročitali, ko može da vidi našu lokaciju. Snapchat ima posebnu funkciju mape, na kojoj su označeni svi naši prijatelji tačno gde se nalaze u tom trenutku. Ova opcija može biti opasna ako se ostavi vidljiva jer svako ko nas ima u kontaktima u svakom trenutku zna našu lokaciju.

Krenimo redom, od opcije Contact me. Ovde treba ostaviti opciju My Friends, jer tako ograničavamo mogućnost slanja poruka samo na one osobe koje smo mi prihvatili za prijatelje.

Sledeća bitna opcija je View My Story. Ovde isto treba ograničiti da pregled story formata koje kačimo mogu da vide samo naši prijatelji, odnosno osobe za koje smo mi sigurni da ih poznajemo.

Nakon toga, tu je i opcija See Me in Quick Add. Quick Add je opcija koja se pojavljuje na Snapchat aplikaciji slično Suggested friends formatu na društvenoj mreži Facebook. Snapchat nam po određenim parametrima predlaže osobe koje on smatra da mi poznajemo i da treba da ih dodamo. Ovu opciju bih preporučila da se isključi kako bi izbegli prekomerna dodavanja od raznih osoba.

Sledeća opcija se tiče mape i lokacije, pod nazivom See My Location. Ovde Snapchat daje razne mogućnosti. Prva od njih je Ghost mode koja kada je uključena znači da naši prijatelji ne mogu da vide našu lokaciju i preporučila bih da se to uključi. Zatim, u ovom delu treba da odredimo ko može da vidi u svakom trenutku gde se nalazimo na mapi i Snapchat ovde nudi tri različite opcije pod nazivima My Friends (što znači da lokaciju mogu da vide svi prijatelji), My Friends, Except (što znači da lokaciju mogu da vide svi prijatelji osim nekih koje mi odredimo) i na kraju Only These Friends (što znači da možemo da odredimo koji tačno prijatelji mogu da vide našu lokaciju, a ostali je neće videti).

Koju god opciju da izaberemo od ovih, mora se napomenuti da ćemo mi i dalje videti lokaciju naših prijatelja, jer vidljivost njihove lokacije ne zavisi od naših podešavanja, već od toga kako su oni namestili da im bude vidljivost lokacije.

Poslednja opcija za lokaciju tiče se zahteva od naših prijatelja. Prijatelji mogu da zahtevaju od nas lokaciju i to će se prikazati u delu koji je odvojen za naš razgovor, tako da i ovu opciju možemo isključiti.

Budite posebno oprezni u vezi toga ko stoji iza profila kome šaljete fotografije

Za Snapchat bih preporučila isti princip zaštite kod snimanja i slikanja kao na TikToku – izbegavati sve što može da odredi tačnu lokaciju boravišta ili prebivališta korisnika.

Osim video snimaka, na Snapchatu mogu da se šalju i slike, a posebna razlika u odnosu na druge društvene mreže je to što na Snapchatu imate mogućnost da pošaljete sliku/video/poruku koja će nestati čim je druga strana otvori ili pročita (mada sada skoro sve aplikacije uvode sličan princip, kao WhatsApp sa nestajućim porukama). Ta fotografija ili video snimak ne ostaje sačuvan ni na telefonu pošiljaoca (osim ako to ne odluči), ni na telefonu primaoca. Snimanje ekrana je vidljivo, odnosno dobijete obaveštenje ako je druga osoba snimila ekran kada je otvorila vašu poruku što automatski znači da je želela da sačuva tu nestajuću poruku/fotografiju.

Snapchat je uveo gejmifikaciju celog tog procesa, odnosno uveo je elemente video igre kako bi podstakao slanje ovakvih nestajućih poruka. Naime, uveo je vatrice (streaks), koje se pojavljuju pored imena osobe sa kojom ste razmenili dnevno bar jednu nestajuću fotografiju/video. Iskreno, kada sam prvi put čula za njih, nije mi bilo jasno jer sam mislila da Snapchat aplikacija služi samo za pravljenje slika sa kul filterima. Tada sam odlučila malo da istražim i probam da skupim te vatrice sa sestrom.

U suštini, jedna vatrica se dobija kada u jednom danu pošaljete sliku koja je slikana kroz aplikaciju nekoj osobi i ta osoba u istom danu pošalje vama isto fotografiju. Tako, ako se 15 dana redovno dopisujete kroz fotografije sa nekom osobom imaćete 15 vatrica i pored imena te osobe u chat-u pisaće vam 15 🔥. Ko je ikad probao da uči jezik na Duolingu, prepoznaće sličnost, ono što je streak u Duolingu, na Snapu je vatrica, tako se isto i obeležava, a čak i na engleskom imaju isti naziv.

Povezivanje ovakvog načina komuniciranja sa elementima igre mogao bi da navede mlađe korisnike da više koriste ovu funkciju i takmiče se između sebe ko će imati veći broj vatrica. Posebno treba biti oprezan kod ovih fotografija, jer treba biti 100% siguran kome se ove fotografije šalju svaki dan, da li tu osobu dete ili odrasla osoba poznaje i da li ta osoba može da zloupotrebi ove fotografije. Zato, na Snapchatu je posebno bitno da prihvatamo za prijatelje samo one osobe koje zaista poznajemo i da na tim fotografijama, ako odlučimo da prihvatimo igru sakupljanja oznaka vatrica, da šaljemo fotografije koje ne mogu biti zloupotrebljene, da imaju što manje ličnih oznaka.

Koji je maksimum vatrica koji ste vi uspeli da sakupite?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.