Ko je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji?

Ko je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji i zašto žene očekuju manje plate?

Internet grupa Infostud i portal Poslovi.Infostud sproveli su istraživanje pod nazivom 'Najpoželjniji poslodavac u 2016.' u kome je učestvovalo više od 10.000 ispitanika, te 1.500 ispitanika iz IT industrije. Oni su naveli trenutne uslove koje ispunjava njihov poslodavac kao što su visina plate, prilike za dalje napredovanje i slično, pri čemu je i ovoga puta za najbolju IT kompaniju izabran Nordeus.

info

Kako navode iz Infostuda, učesnici u istraživanju glasali su na osnovu ličnog suda, a tokom ankete naveli su šta njihovog poslodavca čini atraktivnim, kakve su im kompanije zanimljive, koji način angažovanja im je privlačniji, kao i koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca. Prema rezultatima više od 1.500 ispitanika za najbolje IT kompanije u Srbiji u 2016. godini proglašene su:

  1. Nordeus (Beograd)
  2. Microsoft (Beograd)
  3. Levi 9 (Novi Sad)
  4. Comtrade (Beograd)
  5. Vega IT (Novi Sad)

U startap svaki peti ispitanik, sigurnost korporacije privlačna

I dok se mnogobrojne organizacije u Srbiji zalažu za preduzentištvo u IT sektoru, činjenica je da je u pitanju industrija koja se u najvećoj meri i dalje oslanja na korporativnu strukturu i gde veliki brojevi i dalje vladaju. Po mišljenju većine ispitanika (82%), atraktivniji su oni poslodavci koji razvijaju sopstvene proizvode, dok je svega 18% izjavilo da im je zanimljivije kada IT poslodavac razvija rešenja za druge kompanije.

grafika1
Pored Nordeusa na Top 5 listi našli su se i Microsoft razvojni centar, kao i kompanije Levi 9, Comtrade i Vega IT Sourcing. Na listi se nalaze tri beogradske i dve novosadske kompanije.

Isto tako, gotovo dve trećine anketiranih navelo je da im je korporativni tip rada najprivlačniji, dok bi se tek svaki peti odlučio za rad u startapu. Svega 16% ispitanih odlučilo bi se za freelance angažovanje, jasno ističući sigurnost koju korporativna struktura pruža.

Žene obrazovanije, plate i do 20% manje

Istraživanje koje je Infostud sproveo posebno ističe i deo vezan za plate. Prema rezultatima ankete, prosečan iznos mesečne neto plate koji bi učesnici ankete očekivali da imaju kod svog najpoželjnijeg IT poslodavca iznosi oko 95.600 dinara (tek nešto više od 770 evra). Kada govorimo o očekivanim platama muškarci su ti koji traže u proseku 101.000 dinara, dok žene očekuju primetno nižu platu kod poslodavca iz IT sektora – 79.000 dinara što je čak 20% manje u odnosu na jači pol.

Kada uporedimo prosečne očekivane plate kod najpoželjnijeg poslodavca sa nivoom obrazovanja anketiranih, dolazimo do podataka koji jasno govore da žene u proseku imaju viši nivo obrazovanja od muškaraca, ali ipak očekuju niže plate.

Štaviše, ako se očekivana plata posmatra u odnosu na godine učesnika ankete, primetno je da mlađi od 18 godina imaju daleko najviša očekivanja u pogledu zarade – u proseku 264.000 dinara! Kod anketiranih starosnog doba od 19 do 40 godina taj iznos je daleko manji i kreće se u rasponu od 83.000 do 100.000 dinara. Ispitanici sa navršenih 40 i više godina očekuju platu od 80.000 dinara od svog najpoželjnijeg poslodavca.

Beogradski Nordeus nastavlja da
Beogradski Nordeus nastavlja da važi za jednog od najpoželjnijh poslodavaca u IT sektoru (Foto: Nordeus)

Promena posla realnost

Iako informacione tehnologije danas važe za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, iz Infostuda napominju da je svega trećina ispitanih kandidata navela da trenutno radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca. Na pitanje da li razmišljaju o promeni posla, više od dve trećine anketiranih dalo je potvrdan odgovor, dok tu opciju ne razmatra nešto manje od 40% za koje se može reći da su zadovoljni trenutnom pozicijom.

Sa druge strane, ukoliko posmatramo dužinu zaposlenja kod trenutnog poslodavca, primetan je trend da o promeni češće razmišljaju zaposleni koji rade nešto duže kod tog poslodavca. Više od polovine onih koji u nekoj kompaniji radi od 5 do 7 godina razmišlja o promeni posla, kao i oko 42% onih koji tamo rade od 7 do 10 godina. Zaposleni koji su više od 10 godina ili manje od 5 godina zaposleni kod istog poslodavca, ređe razmišljaju o promeni.

Rezultate istraživanja u vidu infografike pogledajte ovde.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Odložen rok za zapošljavanje preduzetnika uz olakšice – novi datum je 60 dana od ukidanja vanrednog stanja

Rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica izmenjen je uredbom Vlade Republike Srbije i sada je će biti moguć 60 dana nakon završetka vanrednog stanja.

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kako srpski IT-jevci treba da se brendiraju u inostranstvu – kao jeftina ili kvalitetna radna snaga?

Aktuelna pandemijska kriza (i njene ekonomske posledice), naveli su nas na sledeće pitanje: da li će domaće IT kompanije, agencije, frilenseri i regruteri morati da promene način na koji predstavljaju svoje proizvode, usluge i kadar na međunarodnom tržištu? Dakle, hoćemo li u prvi plat isticati da smo povoljni, da imamo kvalitetan kadar - ili oba?

Kultura 2.0

Kreativni direktori agencija otkrivaju da li je ekonomska kriza ubica kreativnosti – ili ne

Ako se bavite poslom koji počiva na originalnosti i kreativnosti, da li ste u tome u prethodna dva meseca bili uspešni? Ukoliko niste, kreativni direktori marketinških agencija otkrivaju svoje savete.

Novost

Google imenovao svog predstavnika u Srbiji – saopštava SHARE Fondacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obratio se kompaniji Google i nakon pregovora sa njihovim pravnim timom, ova kompanija odredila je svog predstavnika u Srbiji u skladu sa domaćim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Gaming

Apple Arcade dovešće više igrača srpskim gejming studijima – samo ako pametno postave strategiju

Servis Apple Arcade sada je i zvanično dostupan u Srbiji, a benefite bi, osim igrača, mogli da imaju i gejming studiji i developeri - kroz dodatni izvor zarade i veću vidljivost njihovih igara. Otkrivamo na koji način izgleda i šta sve donosi saradnja sa kompanijom Apple.

Tehnologija

Ne, hocudaglasam.com ne prikuplja podatke građana jer to nije ‘lažni’ sajt za glasanje

Vlada Srbije upozorila je da se pojavio lažni sajt za glasanje iz inostranstva i apelovala je na građane da budu oprezni u pogledu toga kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost njihove zloupotrebe. U ekskluzivnom razgovoru sa tvorcem ovog sajta otkrivamo kako servis pomaže našim građanima u dijaspori, šta on jeste - a šta nije.

Startapi i poslovanje

Oslanjajući se na poznanstva i preporuke, Recrooit želi da promeni način na koji zapošljavamo stručne kandidate

Recrooit je nova domaća platforma za regrutovanje kandidata koja ima za cilj da olakša celokupan proces zapošljavanja i postane glavni saveznik poslodavaca i regrutera prilikom zapošljavanja IT kvalifikovanih kadrova - oslanjajući se na zajednicu i preporuke iskusnih profesionalaca u svim industrijama.