Ko je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji?

Ko je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji i zašto žene očekuju manje plate?

Internet grupa Infostud i portal Poslovi.Infostud sproveli su istraživanje pod nazivom 'Najpoželjniji poslodavac u 2016.' u kome je učestvovalo više od 10.000 ispitanika, te 1.500 ispitanika iz IT industrije. Oni su naveli trenutne uslove koje ispunjava njihov poslodavac kao što su visina plate, prilike za dalje napredovanje i slično, pri čemu je i ovoga puta za najbolju IT kompaniju izabran Nordeus.

info

Kako navode iz Infostuda, učesnici u istraživanju glasali su na osnovu ličnog suda, a tokom ankete naveli su šta njihovog poslodavca čini atraktivnim, kakve su im kompanije zanimljive, koji način angažovanja im je privlačniji, kao i koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca. Prema rezultatima više od 1.500 ispitanika za najbolje IT kompanije u Srbiji u 2016. godini proglašene su:

  1. Nordeus (Beograd)
  2. Microsoft (Beograd)
  3. Levi 9 (Novi Sad)
  4. Comtrade (Beograd)
  5. Vega IT (Novi Sad)

U startap svaki peti ispitanik, sigurnost korporacije privlačna

I dok se mnogobrojne organizacije u Srbiji zalažu za preduzentištvo u IT sektoru, činjenica je da je u pitanju industrija koja se u najvećoj meri i dalje oslanja na korporativnu strukturu i gde veliki brojevi i dalje vladaju. Po mišljenju većine ispitanika (82%), atraktivniji su oni poslodavci koji razvijaju sopstvene proizvode, dok je svega 18% izjavilo da im je zanimljivije kada IT poslodavac razvija rešenja za druge kompanije.

grafika1
Pored Nordeusa na Top 5 listi našli su se i Microsoft razvojni centar, kao i kompanije Levi 9, Comtrade i Vega IT Sourcing. Na listi se nalaze tri beogradske i dve novosadske kompanije.

Isto tako, gotovo dve trećine anketiranih navelo je da im je korporativni tip rada najprivlačniji, dok bi se tek svaki peti odlučio za rad u startapu. Svega 16% ispitanih odlučilo bi se za freelance angažovanje, jasno ističući sigurnost koju korporativna struktura pruža.

Žene obrazovanije, plate i do 20% manje

Istraživanje koje je Infostud sproveo posebno ističe i deo vezan za plate. Prema rezultatima ankete, prosečan iznos mesečne neto plate koji bi učesnici ankete očekivali da imaju kod svog najpoželjnijeg IT poslodavca iznosi oko 95.600 dinara (tek nešto više od 770 evra). Kada govorimo o očekivanim platama muškarci su ti koji traže u proseku 101.000 dinara, dok žene očekuju primetno nižu platu kod poslodavca iz IT sektora – 79.000 dinara što je čak 20% manje u odnosu na jači pol.

Kada uporedimo prosečne očekivane plate kod najpoželjnijeg poslodavca sa nivoom obrazovanja anketiranih, dolazimo do podataka koji jasno govore da žene u proseku imaju viši nivo obrazovanja od muškaraca, ali ipak očekuju niže plate.

Štaviše, ako se očekivana plata posmatra u odnosu na godine učesnika ankete, primetno je da mlađi od 18 godina imaju daleko najviša očekivanja u pogledu zarade – u proseku 264.000 dinara! Kod anketiranih starosnog doba od 19 do 40 godina taj iznos je daleko manji i kreće se u rasponu od 83.000 do 100.000 dinara. Ispitanici sa navršenih 40 i više godina očekuju platu od 80.000 dinara od svog najpoželjnijeg poslodavca.

Beogradski Nordeus nastavlja da
Beogradski Nordeus nastavlja da važi za jednog od najpoželjnijh poslodavaca u IT sektoru (Foto: Nordeus)

Promena posla realnost

Iako informacione tehnologije danas važe za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, iz Infostuda napominju da je svega trećina ispitanih kandidata navela da trenutno radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca. Na pitanje da li razmišljaju o promeni posla, više od dve trećine anketiranih dalo je potvrdan odgovor, dok tu opciju ne razmatra nešto manje od 40% za koje se može reći da su zadovoljni trenutnom pozicijom.

Sa druge strane, ukoliko posmatramo dužinu zaposlenja kod trenutnog poslodavca, primetan je trend da o promeni češće razmišljaju zaposleni koji rade nešto duže kod tog poslodavca. Više od polovine onih koji u nekoj kompaniji radi od 5 do 7 godina razmišlja o promeni posla, kao i oko 42% onih koji tamo rade od 7 do 10 godina. Zaposleni koji su više od 10 godina ili manje od 5 godina zaposleni kod istog poslodavca, ređe razmišljaju o promeni.

Rezultate istraživanja u vidu infografike pogledajte ovde.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Internet marketing

Kako kreirati efikasne marketinške kampanje na servisu Spotify?

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od jula, a njegov dolazak nije obradovao samo ljubitelje muzike - već i oglašivače koji polako počinju da koriste benefite reklamiranja na ovom servisu.

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.