Ko je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji?

Ko je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji i zašto žene očekuju manje plate?

Internet grupa Infostud i portal Poslovi.Infostud sproveli su istraživanje pod nazivom 'Najpoželjniji poslodavac u 2016.' u kome je učestvovalo više od 10.000 ispitanika, te 1.500 ispitanika iz IT industrije. Oni su naveli trenutne uslove koje ispunjava njihov poslodavac kao što su visina plate, prilike za dalje napredovanje i slično, pri čemu je i ovoga puta za najbolju IT kompaniju izabran Nordeus.

info

Kako navode iz Infostuda, učesnici u istraživanju glasali su na osnovu ličnog suda, a tokom ankete naveli su šta njihovog poslodavca čini atraktivnim, kakve su im kompanije zanimljive, koji način angažovanja im je privlačniji, kao i koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca. Prema rezultatima više od 1.500 ispitanika za najbolje IT kompanije u Srbiji u 2016. godini proglašene su:

  1. Nordeus (Beograd)
  2. Microsoft (Beograd)
  3. Levi 9 (Novi Sad)
  4. Comtrade (Beograd)
  5. Vega IT (Novi Sad)

U startap svaki peti ispitanik, sigurnost korporacije privlačna

I dok se mnogobrojne organizacije u Srbiji zalažu za preduzentištvo u IT sektoru, činjenica je da je u pitanju industrija koja se u najvećoj meri i dalje oslanja na korporativnu strukturu i gde veliki brojevi i dalje vladaju. Po mišljenju većine ispitanika (82%), atraktivniji su oni poslodavci koji razvijaju sopstvene proizvode, dok je svega 18% izjavilo da im je zanimljivije kada IT poslodavac razvija rešenja za druge kompanije.

grafika1
Pored Nordeusa na Top 5 listi našli su se i Microsoft razvojni centar, kao i kompanije Levi 9, Comtrade i Vega IT Sourcing. Na listi se nalaze tri beogradske i dve novosadske kompanije.

Isto tako, gotovo dve trećine anketiranih navelo je da im je korporativni tip rada najprivlačniji, dok bi se tek svaki peti odlučio za rad u startapu. Svega 16% ispitanih odlučilo bi se za freelance angažovanje, jasno ističući sigurnost koju korporativna struktura pruža.

Žene obrazovanije, plate i do 20% manje

Istraživanje koje je Infostud sproveo posebno ističe i deo vezan za plate. Prema rezultatima ankete, prosečan iznos mesečne neto plate koji bi učesnici ankete očekivali da imaju kod svog najpoželjnijeg IT poslodavca iznosi oko 95.600 dinara (tek nešto više od 770 evra). Kada govorimo o očekivanim platama muškarci su ti koji traže u proseku 101.000 dinara, dok žene očekuju primetno nižu platu kod poslodavca iz IT sektora – 79.000 dinara što je čak 20% manje u odnosu na jači pol.

Kada uporedimo prosečne očekivane plate kod najpoželjnijeg poslodavca sa nivoom obrazovanja anketiranih, dolazimo do podataka koji jasno govore da žene u proseku imaju viši nivo obrazovanja od muškaraca, ali ipak očekuju niže plate.

Štaviše, ako se očekivana plata posmatra u odnosu na godine učesnika ankete, primetno je da mlađi od 18 godina imaju daleko najviša očekivanja u pogledu zarade – u proseku 264.000 dinara! Kod anketiranih starosnog doba od 19 do 40 godina taj iznos je daleko manji i kreće se u rasponu od 83.000 do 100.000 dinara. Ispitanici sa navršenih 40 i više godina očekuju platu od 80.000 dinara od svog najpoželjnijeg poslodavca.

Beogradski Nordeus nastavlja da
Beogradski Nordeus nastavlja da važi za jednog od najpoželjnijh poslodavaca u IT sektoru (Foto: Nordeus)

Promena posla realnost

Iako informacione tehnologije danas važe za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, iz Infostuda napominju da je svega trećina ispitanih kandidata navela da trenutno radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca. Na pitanje da li razmišljaju o promeni posla, više od dve trećine anketiranih dalo je potvrdan odgovor, dok tu opciju ne razmatra nešto manje od 40% za koje se može reći da su zadovoljni trenutnom pozicijom.

Sa druge strane, ukoliko posmatramo dužinu zaposlenja kod trenutnog poslodavca, primetan je trend da o promeni češće razmišljaju zaposleni koji rade nešto duže kod tog poslodavca. Više od polovine onih koji u nekoj kompaniji radi od 5 do 7 godina razmišlja o promeni posla, kao i oko 42% onih koji tamo rade od 7 do 10 godina. Zaposleni koji su više od 10 godina ili manje od 5 godina zaposleni kod istog poslodavca, ređe razmišljaju o promeni.

Rezultate istraživanja u vidu infografike pogledajte ovde.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.