Facebook Messenger postao je bogatiji za 'Unsend' funkciju - uz pomoć koje korisnici od sada mogu da selektuju i uklone već poslate poruke.
Zahvaljujući novoj opciji, poslate poruke mogu da budu izbrisane sa Messengera u prvih deset minuta od trenutka slanja, što pruža dodatnu slobodu za ispravku eventualnih grešaka u komunikaciji i korigovanje slanja neželjenog sadržaja. Međutim, nova opcija ne dopušta korisnicima da uređuju i menjaju prethodnu istoriju konverzacije, piše TechCrunch.
U samoj konverzaciji na Messengeru, korisniku je omogućeno da dužim klikom na poruku dobije emodžije kao reakciju na poruku, ali i dodatne opcije koje se nalaze u donjem delu ekrana. Na ovom mestu moguće je pronaći Remove for Everyone i Remove for You, nove funkcije uz pomoć kojih je moguće brisanje poslatih poruka.
Iz Facebooka su ostavili prostor korisnicima da razmisle da li će sadržaj ukloniti samo za sebe ili i za drugu osobu kako se isti ne bi više prikazivao u istoriji dopisivanja. Iz društvene mreže ipak ne staju samo na ovome – već razmišljaju da vremenom uvedu niz novih opcija kao što je podešavanje vremena isteka poslatih poruka.
Iz kompanije navode da je primarni cilj lansiranja i kreiranja pomenute funkcije bio da se omogući ispravljanje grešaka u regularnoj komunikaciji, a ne za situacije kada određene grupe ljudi uklone neželjene poruke zbog prijave Facebooku da su od trećih lica dobili određeni neželjeni sadržaj u vidu pretnje, uvreda i slično.
Globalno lansiranje i dalje na čekanju
Inicijalna ideja za realizaciju Unsend funkcije proistekla je iz internih potreba zaposlenih u kompaniji koji rade na vodećim pozicijama, a sve sa ciljem da se zaštite konverzacije koje sadrže važne informacije i podatke. Iz Facebooka su nakon izvesnog perioda iskoristili već postojeće rešenje i odlučili da Unsend opciju lansiraju kao sastavni deo Messengera.
Bez obzira da li se radi o tekstualnim porukama, linkovima, fotografiji ili videu, sve ono što ste poslali sagovorniku, moguće je ukloniti. Sa druge strane, primljene poruke nije moguće obrisati. Štaviše, novo rešenje samo će zamenit dosadašnju opciju brisanja poruke, dok će o svakom uklanjanju sadržaja (Remove for Everyone), drugi korisnik biti obavešten.
Za sada još nema informacija kada bi nova funkcija mogla da bude lansirana globalno, s obzirom na to da će na početku biti dostupna u državama kao što su Poljska, Bolivija, Kolumbija i Litvanija. Iz Facebooka najavljuju da će ova opcija biti namenjena za Android i iOS operativne sisteme i očekuje se da dođe sa novim ažuriranjem Messenger aplikacije.
Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!