Google stiže na konferenciju #NovaEnergija

Lazar Džamić, šef brend planiranja u Google ZOO, predavač na konferenciji #NovaEnergija

Veliki broj predavača, među kojima je i Netokracijin Ivan Brezak Brkan, potvrdili su svoje učešće na konferenciji #NovaEnergija koja će se u periodu od 29. aprila do 3. maja održati na Kopaoniku. Prisutni će moći da čuju predavanja domaćih i inostranih eksperata, a jedan od njih jeste i Lazar Džamić, šef brend planiranja u Londonskom Google ZOO.

lazar_dzamic

Kao dugogodišnji digitalni starteg, Džamić je početkom prethodne godine postao šef brend planiranja kreativnog odseka poznate tehnološke kompanije tj. advertajzing agencije unutar Google-a zadužene za veliki broj unikatnih reklama na YouTube-u i širom drugih proizvoda ove kompanije.

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojih je podržao konferenciju #NovaEnergija, Lazar ističe da je Srbiji potrebna promena u načinu razmišljanja, pri čemu dobar deo tih promena mora da dođe upravo od samog naroda i iz poslovnih struktura:

Mi već jesmo bogato društvo, samo se mnogo krade i rasipa. Naše poljoprivredno, turističko, intelektualno i kreativno bogatstvo bi nas za jednu deceniju, kada bi se iskoristilo kako treba, načinilo jednom od najbogatihih zemalja u regionu.

Preduzetnička kultura > kultura državnog posla

Šef kreativnog tima Google-a za Zapadnu Evropu, dodaje da je uređena ekonomija ujedno i najveća opasnost jer uvodi pravila igre koja su manje arbitrarna i više transparentna. Upravo zbog toga, mora da postoji front manjih inovativnih kompanija koje su primer drugima, a koje svojom zajedničkom idejom i kreativnom snagom vrše pritisak na zvanične strukture, formirajući preduzetničku kulturu umesto kulture državnog posla.

Kako kažu iz organizacije, sama tema konferencije jeste Internet ekonomija, te sve ono što u kratkom roku može pomoći rehabilitaciji srpske privrede: Internet biznis, elektronska uprava, PayPayl i drugi platni servisi, Internet marketing, lično brendiranje na društvenim mrežama i ostale teme koje obuhvataju ekonomiju znanja.

Džamić naglašava da ove stvari po default-u spadaju pod ekomoniju u razvijenim zemljama, te da je Internet u „post-digitalnom“ svetu zapravo četvrta komunalija – struja, voda, kanalizacija i komunikacija. On se slaže da bi slično trebalo biti i u Srbiji: „Postoji mnogo toga što tradicionalne firme mogu da nauče i unaprede primenom digitalnog razmišljanja, i obrnuto, gde digitalne firme moraju da razumeju medote tradicionalnog biznisa i marketinga kako bi napredovale“.

Više informacija o konferenciji #NovaEnergija dostupno je na zvaničnom sajtu konferencije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Mobilno

Google i u Beogradu omogućio pregled javnog gradskog prevoza!

Google Maps od danas su konačno omogućile korisnicima u Beogradu da na svojim pametnim telefonima dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cene karte i druge bitne informacije o GSP-u.

Kultura 2.0

Mogu li dva prijatelja iz IT-ja pozicionirati Srbiju na mapi evropskih biciklista – kroz projekat Serbia Upside Down?

Dvojica kolega i prijatelja koji rade u IT industriji svoju ljubav prema biciklizmu i putovanjima spojili su u projekat pod nazivom 'Serbia Upside Down'. Njihova ideja je da se kroz velike biciklističke ture u Srbiji naša zemlja približi njihovim kolegama IT-jevcima iz Zapadne Evrope kao vredno turističko mesto. O čemu se tu zapravo radi?

Propustili ste

Internet marketing

Neil Skehel: Želimo da podignemo svest o značaju CX-a u Srbiji kroz dodelu nagrada

Kompanija 'Awards International' koja dodeljuje biznis nagrade širom sveta otvara prve 'Customer Experience' nagrade i za naš region - u Beogradu. Direktor i osnivač ove firme otkriva nam više detalja o predstojećem događaju i daljim planovima za poslovanje u Srbiji i regionu.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Kultura 2.0

CM-ovi su oči, uši i glas vaših brendova i kompanija na Internetu – i neće skoro nestati

Danas se obeležava dan Community Manager-a i zato smo se zapitali dokle ćemo slaviti ovu profesiju i gde su uopšte CM seniori.

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Gaming

Igre niškog gaming studija Peaksel preuzete su više od 300 miliona puta, a njihov kvalitet prepoznao je i Google

Niški gejming studio Peaksel može se pohvaliti sa čak 330 miliona preuzimanja svojih igara sa poznatih prodavnica kao što su App Store i Google Play. Ovo je njihova priča.

Ekskluzivno

Ako želimo dalji rast srpskog startap ekosistema, potrebna nam je podrška institucija – pokazuje Startap skener

Srpski startap ekosistem, iako je i dalje po veličini, resursima i iskustvu mali i nalazi se tek u prvoj fazi razvoja, jedan je od najbrže rastućih u odnosu na ekosisteme koji se nalaze u istoj fazi - zaključak je istraživanja Startap skener. Šta moramo promeniti kako bismo održali taj rast?